Jump to content

Peugeot Speedfight 3

58 replies to this topic

#1 T30D0R17

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 41 posts
  • VozimSpeedfight 3 LC

Posted 06 May 2020 - 17:20

Evo da predstavim sebe i svoj skuter malo detaljnije.

Zovem se Teodor, dolazim iz Banja Luka, imam 18 godina i bavim se grafičkim dizajnom. Već 2 godine posjedujem Peugeot Speedfight 3 LC 2012. Kupio sam ga za oko 850€ sa 14000 pređenih kilometara, kada sam došao da kupim skuter kod tadašnjeg vlasnika, prvo što sam vidio jeste da je skuter jako prašnjav i da stoji vani pored garaže, upalio sam ga na kurblu zato što nije palio na dugme, a vlasnik je rekao da je problem sa bendiksom i da ga treba zamjeniti, zatim sledeća stvar je bila to da žmigavci i "instrument tabla" nisu radili, uprkos tome sjeo sam da provožem skuter i napravio sam par krugova vidio da on ide i to je to, prepisali smo motor utovarili ga i krenuli kući...Bitno je da napomenem da nisam imao apsolutno nikakvog znanja ni iskustva sa skuterima. Čim sam došao kući krenulo je šarafanje, skinuo sam sic i počeo da čistim i brišem sve što je bilo prljavo *a sve je bilo prljavo* pritom prethodni vlasnik je bio kamenorezac tako da je motor bio sav prljav od sitne kamene prašine koju je stvarno pravi problem očistiti. Nakon 20ak minuta brisanja vratio sam sic, vratio akumulator i upalio motor, opa odjednom su proradili žmigavci i sat, ispostavilo se da se gubio kontakt na akumulatoru jer stopice nisu bile dobro stegnute, ali motor idalje nije palio na dugme...Prošlo je par dana i primjetio sam da curi voda ispod motora tačnije iz pumpe za hlađenje, nije bilo strašno pa nisam obraćao pažnju, nakon par dana odvezao sam motor na tehnički pregled kako bih ga registrovao, završio se tehnički, ja sam sjedio u kafiću pored, momak me je pozvao da dodjem dao mi papire i ključ, kaže prošao si ideš sad da ga registruješ. Super, palim skuter i sjedam na njega, nisam prošao 5 metara nešto puknu iz auspuha i skuter se ugasi i nisam ga više mogao upaliti, milsim se odoh odgurati motor do kuće pa ću da vidim šta je ionako živim 5 minuta od tehničkog, usput sam prošao pored nekog servisa kosilica i skutera pa reko da vidim možda će taj majstor znati šta je...Dobar dan dobar dan, reko bio sam tu na tehničkom pa mi je stao motor, koji je motor, upita me čika majstor, reko Peugeot Speedfight 3, kad će on, ne radim ja to, to je skupo ko dragi kamen. Hmmm ajde odoh kući pa ću da vidim šta je, nekako ja upalih motor ali čim dam gas počne pucati i ugasi se. Zamolio sam jednog momka koji je vozio Speedfight 2 da dođe i kaže mi svoje mišljenje, do tada smo se znali samo iz viđenja i preko poruka...Rekao je da je moguće da svijećica misfire-uje i da pumpu za vodu trebam zamjenuti, kad je već tu da vidimo šta je sa bendiksom, skinuli smo deklo i eto opet iznenađenje kaze Stage6 variomat i Stage6 Pulley tj. prednja remenica. Kupio sam svjećicu i motor je radio...dok opet ubrzo nije stao, išao sam uz brdo i puknulo je iz auspuha i stao je...Malo sam istraživao i kombinovao to istraživanje sa logikom i došao do zaključka da voda iz pumpe curi po struji i da se tu gubi kontakt i zato je misfire-ovao tj pucao iz auspuha. Odvezem motor u servis *ovde sad počinje haos to ću ostaviti za neku drugu priliku pa ću ovaj put preskočiti* Poslije mjesec dana vratio sam motor kući u istom stanju kao što je i bio, pa čak i gorem, a to je inače bio jedan od jačih i poznatijih servisa u gradu. Odlučim se naručiti električnu pumpu sa scooter-attack, MotoForce pumpa, uzeo sam i MotoForce crijeva za vodu i još neke sitne dijelove. Nakon mjesec dana stigli su dijelovi i to veče sam proveo u garaži. Sve sam uspješno povezao i sve radi kako treba. Poslije nekih 3-4 mjeseca vraćao sam se kući putem od nekih 10ak kilometara, osjetio sam taj dan da motor nešto slabije ide i da se malo brže grije *pretpostavljam da svi vec znate šta se desilo* nalazim se nekih 500m od kuće otprilike kod baš onog tehničkog servisa gdje mi je stao motor prije 5 mjeseci, idem pun gas ali motor neće da ubrzava, jako sporo diže obrtaje, tu sam se već zabrinuo i govorim sebi čim dođem kući moram vidjeti šta je, kad odjednom nešto zazviždi iz smijera auspuha, motor naglo uspori i ugasi se, stao sam pored puta, odma nazvao sada već jako dobrog druga koji vozi Speedfight 2 i ispričao mu sve i pita on mene jesi upalio pumpu za vodu, jer sam je povezao direktno na akumulator i stavio jedan mali prekidač, reko jesam, jesi siguran da imaš ulja da ti nije zaribala mašina, reko ma imam sigurno nije se upalila lampica a i provjerao sam prije nekih 7 dana, odgurao sam motor opet kući po ko zna koji put već, skinuo brzinski plastike i primjetio da je rezervoar za ulje praz-prazan pa čak ni u crijevima nije ostalo ništa ulja, skinuo sam odma auspuh pogledao kroz otvor na cilindru i vidio sam kao neke linijce, nisam mogao dobro procijeniti situaciju pa se odlučim da skinem komplet cilindar da vidim kakvo je stanje. Kao što ćete vidjeti na slikama cilindar i klip izgrebani, prilikom skidanja pukla mi je i karika, opet ja na scooter-attack, naručio sam originalni kit, poslije nekih 15ak dana došli dijelovi, opet sam proveo noć u graži, poslije nekih 10ak sati sve sam osposobio povezao i upalio motor. Od tada nisam imao većih kvarova osim što mi je jednom pukao remen ali sam ga odmah zamjenio.

Skuter: Peugeot Speedfight 3 LC
Cilindar: Fabrički 49ccm promjenjen na 15k, trnutno 20k
Radilica: Fabrička sa fabričkim ležajevima
Auspuh: Tecnigas Next-R, stavljena nova vuna i termal wrap
Karburator: Fabrički
Filter vazduha: Fabrički novi, skinuto crijevo sa filter boxa
Usis: Fabrički
Kvačilo: Fabričko, uskoro Stage 6 Pro

Zvono: Fabričko, uskoro Stage 6 480
Centralna opruga kvačila: Stage 6 medium
Varijator: Stage 6 Pro
Rolnice: Malossi 16x13mm, 4,50gr
Kaiš: Stage6 - Bando kaiš
Primar/Sekundar: Fabrički
Torque drive: Fabrički, uskoro MotoForce sa linearnim kanalima
Paljenje: Fabričko

Bobina: Naraku

To je "ukratko" priča o mom prvom skuteru, peugeot će na farbanje ove sedmice pa na prodaju, a zatim ako sve bude kako treba čuvena Yamaha Aerox...Hvala!

Attached Files

#2 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 06 May 2020 - 21:49

Pozdrav u temi

Meni nike jasno gde se pogubilo to ulje, a ostaje i rebus kako te lampica nije opominjala nedelju dana, ili makar taj dan..

Sta je sa servisom, tu si ostao duzan pricu...

#3 T30D0R17

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 41 posts
  • VozimSpeedfight 3 LC

Posted 06 May 2020 - 22:06

Mario, on 06 May 2020 - 21:49, said:

Pozdrav u temi

Meni nike jasno gde se pogubilo to ulje, a ostaje i rebus kako te lampica nije opominjala nedelju dana, ili makar taj dan..

Sta je sa servisom, tu si ostao duzan pricu...
Pa provjerio sam ulje i bilo ga je nekih 25-30% i onda sam se vozao po gradu,odleti tamo, pa hajde ovamo i tako nisam obracao paznju koliko sam kilometara presao i onda sam otisao na taj kraci "put" koji je usput i brdovit i negdje u tih ukupno 20-25 kilometara sam ostao bez ulja, a izgleda da plovak odnosno senzor za ulje nije radio tako da mi nije svijetlila lampica, pouka price: Nikada ne treba vjerovati lampicama, senzorima, plovcima itd vec iskljucivo svojim ocima :P A za servis cu pisati u temi o humoru jer je to prava smijurija

#4 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje
  • VozimBaotian Falcon 50R

Posted 06 May 2020 - 22:17

Uvek se treba proveriti bar ja tako radim ili najbolje kako ja kazem sam mesaj al nece svako to i zato posle bude gg wp :)

#5 T30D0R17

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 41 posts
  • VozimSpeedfight 3 LC

Posted 06 May 2020 - 22:26

Damjan66, on 06 May 2020 - 22:17, said:

Uvek se treba proveriti bar ja tako radim ili najbolje kako ja kazem sam mesaj al nece svako to i zato posle bude gg wp :)
Od sada provjeravam sa vremena na vrijeme, a i usao sam u štos da tako kazem pa otprilike znam kad ce koliko potrositi, a to da sam mjesam sam radio kad sam stavio novi kit samo sto sam ja to malo preozbiljno shvatio pa sam na nekih 2l goriva sipao 50ak ml 2t motul ful sintetike a pritom sam i pumpu za ulje ostavio da radi pa je i to bila komedija :)

Sent from my SM-A105FN using Tapatalk

#6 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 07 May 2020 - 07:24

Ta lampica kada je ispravna javlja debelo na vreme, tipa kada je na 0,5l do kraja treperi, kada padne na 0,3l svetli, i tada bi trebalo da mozes celu litru novog ulja nasuti.. Nekako su te kantice tako projektovali da im je ukupna zapremina 1,2 - 1,3l..

Dalje 1l ulja bi trebala da je dovoljna za 1000km ako meša 2%, pa racunaj onda 0,3l kada svetli lampica 330km, u najgorem slučaju ako pumpa više baca, tipa 3-4% prelazis 200km..

Proveri taj plovak, žice, stopice, lampicu

#7 T30D0R17

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 41 posts
  • VozimSpeedfight 3 LC

Posted 07 May 2020 - 11:25

Mario, on 07 May 2020 - 07:24, said:

Ta lampica kada je ispravna javlja debelo na vreme, tipa kada je na 0,5l do kraja treperi, kada padne na 0,3l svetli, i tada bi trebalo da mozes celu litru novog ulja nasuti.. Nekako su te kantice tako projektovali da im je ukupna zapremina 1,2 - 1,3l..

Dalje 1l ulja bi trebala da je dovoljna za 1000km ako meša 2%, pa racunaj onda 0,3l kada svetli lampica 330km, u najgorem slučaju ako pumpa više baca, tipa 3-4% prelazis 200km..

Proveri taj plovak, žice, stopice, lampicu
Pa da tako sam ja nesto i presao oko 1000km od kako sam napunio posudu, zanimvljiva stvar je sto kada dam kontakt lampica za ulje svijetli i to je znak da pumpa radi, znaci pumpa i lampica ispravni, jedino sto moze biti je taj plovak ili zice od plovka. Dosta je njega vozem evo u 2 godine sam presao cini mi se skoro 7 hiljada kilometara, jos na to kad oduzmemo zimu i period kada nije bio u voznom stanju ispade da u prosjeku predjem bar 50km svaki dan :)

#8 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 07 May 2020 - 13:39

Ne ne, to kad daš kontakt je samo inicijalizacija da je sijalica ispravna, ni y jednom slučaju, i ako je mehanička i ako je elektromagnetna nema provere sa davanjem kontakta.. Ja mislim da je na sf3 mehanička, koja se uzubljuje u osovinu radilice.. davno sam radio pa se ne sećam.. SF2 neki modeli imaju elektromagnetnu, koja dobija impulse iz cdi-ja, pa na osnovu obrtaja pumpa brže ili sporije..

Taj plovak je veoma jednostavan, jedan kontakt i dve žice, rasklopi, proveri, veoma je koristan kada radi...

#9 T30D0R17

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 41 posts
  • VozimSpeedfight 3 LC

Posted 07 May 2020 - 21:24

Mario, on 07 May 2020 - 13:39, said:

Ne ne, to kad daš kontakt je samo inicijalizacija da je sijalica ispravna, ni y jednom slučaju, i ako je mehanička i ako je elektromagnetna nema provere sa davanjem kontakta.. Ja mislim da je na sf3 mehanička, koja se uzubljuje u osovinu radilice.. davno sam radio pa se ne sećam.. SF2 neki modeli imaju elektromagnetnu, koja dobija impulse iz cdi-ja, pa na osnovu obrtaja pumpa brže ili sporije..

Taj plovak je veoma jednostavan, jedan kontakt i dve žice, rasklopi, proveri, veoma je koristan kada radi...
To kad dam kontak se upale sve lampice i kazaljka se zavrti i onda se sve ugasi samo lampica za ulje ostane upaljena, kako sam citao po internetu to znaci da je povezana pumpa i da radi, jer sam cuo mozda cak i ovde na forumu da kad je iskljucena da nece motor da se upali kao preventiva da ne zariba, a kad upalim motor ona se ugasi i onda ostalo sve normalno svijetli, a na SF3 kod mene je elektricna ili ta elektromagnetna, a na SF2 kod kolege je mehanicka.

#10 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 07 May 2020 - 22:18

Da da dobro si čotao, ja sam pisao, kada je reč o elektromagnetnoj, ako nije na instalaciji onda ne pali skuter i lampica svetli..

Ali to ne znači da je proverena i da radi, to znači da je samo povezana na instalaciju.. To je slučaj kod euro 2 agregata, ja to imam na sf2..

Kada se motor startuje elektromagnet počinje da klikće i pumpa ulje, kada se pojave impulsi iz cdi-tci, a oni su generisani obrtajima motora...

Dalje ako upališ motor, i elektromagnet iz nekog razloga ne vuče struju sa impuls generatora isto tako agregat elekronika gasi, to je zaštita o kojoj sam pisao..

Dakle lampica ne proverava da li pumpa radi, jer ustvari na davanju kontakta još ne radi...

E sad nije pravilo, radio sam i sf3 sa mehaničkom, pa proveri kakva je kod tebe..

#11 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 07 May 2020 - 23:03

Ovde ti je tema za tu elektromagnetnu pumpu, crkao je taj dellorto cdi-tci pa nije identifikovao impulse

http://forum.pyrothe...pcu-kompresora/

#12 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 07 May 2020 - 23:45

Definitivno ce biti elektromagnetna, jer ne bidim nikakve žljebove na osovini radilice ovde, ali se ne sećam da sam tu pumpu video... evo tema

https://svet-skutera...eot-sf3-lc-mhr/

#13 T30D0R17

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 41 posts
  • VozimSpeedfight 3 LC

Posted 08 May 2020 - 13:35

Hvala u svakom slucaju, slikacu i snimacu u toku dana da svi vidimo sta i kako ide, a evo danas je i zvono stiglo, u pitanju je: Stage6 R/T CNC Type 480 Clutch Bell 107 mm. Zvono je polovno ali je u jako dobrom stanju sto se moze vidjeti i na slika...

Edited by Lauda, 08 May 2020 - 17:02.
Uklonio linkove

#14 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,756 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 08 May 2020 - 17:02

Molim te da kacis slike direktno na forum. Na taj nacin trajno ostaju na forumu i ne izgube se kroz koji mesec.

https://svet-skutera...slika-na-forum/

#15 T30D0R17

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 41 posts
  • VozimSpeedfight 3 LC

Posted 09 May 2020 - 00:16

Lauda, on 08 May 2020 - 17:02, said:

Molim te da kacis slike direktno na forum. Na taj nacin trajno ostaju na forumu i ne izgube se kroz koji mesec.
Nisam mogao naci u trenutku dugme za kacenje slike, pa sam postavio link sa Google Drive, a i primjetio sam da su neke slike izbrisane sa foruma pa reko da postavim ovako da ostane. Sta kazete na zvono.

#16 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 09 May 2020 - 06:44

Attached File  Screenshot_20200509-074354.jpg   37.17K   15 downloads

Nema slike zvona, to ti kolega govori, jbs eksterne hostove, kada se slike ne vide

#17 T30D0R17

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 41 posts
  • VozimSpeedfight 3 LC

Posted 09 May 2020 - 09:45

Mario, on 09 May 2020 - 06:44, said:

Screenshot_20200509-074354.jpg

Nema slike zvona, to ti kolega govori, jbs eksterne hostove, kada se slike ne vide
Evo gaPosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

#18 T30D0R17

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 41 posts
  • VozimSpeedfight 3 LC

Posted 09 May 2020 - 12:57

Evo kako to sada izgleda, sad se ceka novo kvacilo i linearne remenice, i onda pocinje igranje sa oprugama i rolnicamaPosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

#19 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 09 May 2020 - 15:01

Zvono vrhunski izgleda

#20 T30D0R17

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 41 posts
  • VozimSpeedfight 3 LC

Posted 09 May 2020 - 16:02

Mario, on 09 May 2020 - 15:01, said:

Zvono vrhunski izgleda
Da, u dosta je boljem stanju nego prethodno (fabricko) koje je vec bilo podosta izlizano, sigurno nekih 1mm-1.5mm, uz to nije bilo ravnomjerno izlizano a i poprimilo je boju zbog toplote, razmisljam se da izbusim deklo na par mjesta kako bih obezbijedio optimalno hladjenje za kompletan prenos ali o tome cu tek razmisljati kada uzmem novo kvacilo i remenicu😀

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users