Jump to content

Benelli 49x Quattro Nove Century Edition

59 replies to this topic

#1 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje
  • VozimBaotian Falcon 50R

Posted 30 September 2020 - 21:14

Uh odakle da pocnem neznam, ovaj je skuter slucajno uleteo, i resio da ga uzmem da bude mala daily cvaja pokraj velikog MP3-a, prosle leto sam pravio decku ovaj skuter, stavili smo malossi sport 70cc novi, novi multivar, 19mm phbg karb i imao neke druge stvari, radio sam stelanje komplet sredio sve, skuter kad je izasao od garaze isao je profi sa dvojicom mu se digao na jedan tocak.

Od tada kad ga uzeo sa sve mojim 200km koji sam mu ga razradjivao, prosao je jos 550km, znaci ukupno oko 750km je predjeno sa delovima (kit i vario). Skuter sam uzeo u neispravnom stanju, odnosno nije palio i tesko palio i izgasi u voznji, evo kako je izgledao kad je uzet.

Ceo je bio prljav sa kalom uljem i ram i plastike ma sve komplet, imao jedno 30 nalepnica bezveze razne gluposte, uzivo je bilo mnogo uzasnije nego na slikama.
Attached File  1.jpg   52K   19 downloads Attached File  2.jpg   58.03K   19 downloads Attached File  3.jpg   42.09K   18 downloads Attached File  4.jpg   43.87K   26 downloads

Prvo sam se bacio na posao da ga zapalim, ocistio karb sklopio novi airbox, otvorim usis ceo kad vidim menjali usisnu lamelu i stavili su malossi leptiri da stoje vise, nisu ih namestili ubavo i jedan cosak hvatio u blok i slomljeno malo parce, uzeo sam ubacio novu fabricku usisnu lamelu komplet i novo grlo takodje kupio.

Nakon toga skuter pali bez problema, idem da ga provozam ja kad vozi vozi pustis gas ugasi, mislim ja tu sta je kako a primetio sam da nema ono kazance malo gde skuplja benzin pa ide u karb, ovaj ima dole rezervar pa ima benzinsku pumpu vecu, isti sistem kao kod gilere.

I tako vozim opet ugasi proverim da nema struje slucajno nije to ima, onda razmisljam onako.... a sumnjao sam da je to problem ali je fora sto nemam to kazance da bi ga ubacio, i onda mi tekne da imam od gilere uzmem izvaidm stavim i skuter radi bez problema ni gasne nista.
Attached File  15.jpg   93.41K   28 downloads

Onda sledelo je kompletno rasturanje do rama, samo 2 sata sam potrosio da izvadim te lepenke, onda isle sve plastike na pranje, pa onda benzin i krpica prebrisan ram i sve do najmanjeg dela koji postoji, auspuh kompletno prepakovan icisten, takodje i malo strugao radi reda da ne izgleda loso, nisam ga sredio full jer ne planiram cuvati ZX-a.
Attached File  5.jpg   90.53K   32 downloads Attached File  6.jpg   97.75K   22 downloads Attached File  7.jpg   80.33K   20 downloads Attached File  8.jpg   122.06K   17 downloads Attached File  9.jpg   119.13K   22 downloads

Bio bi dobri before - after da sam slikao sve bolje.
Attached File  10.jpg   90.52K   22 downloads Attached File  11.jpg   81.65K   23 downloads Attached File  12.jpg   83.56K   22 downloads Attached File  13.jpg   99.21K   19 downloads

Nakon toga kupio nove sijalice jer imalo neke diode bez veze, sklopio nazad sve auspuh plastike itd....
Attached File  18.jpg   84.5K   18 downloads Attached File  14.jpg   91.99K   20 downloads

I kad sam ga napravio vozio opet da vidim dali je defintivno reseno gasnenje cisto da utvrdim, tu sam primetio kako nesto lupa u prenos previse. Otvorio sta da vidim lager ostao na osovini :1kokice: , i leziste u kapaku je pojeden kupio sam polovni kapak od drugara.
Attached File  16.jpg   107.77K   19 downloads Attached File  17.jpg   55K   20 downloads

Onda idemo dalje otvorim vario, kad sta da vidim neki stock vario, multivar mu ukrao prethodni majstor gde je nosio posle mene, isto zeznuli i sa leptirima u usisu, sta reci sve neki prevaranti....

I posto osovina ide na menjanje odma uzeo polovne zupcanike malossi 14-42(25% / 10.13 ), jer i tako mi nece vrsiti stock prenos posao jer planiram papreni setup. Sa zupcanicima zaglavio jednu nedelju jer majmuni u kargo su majmuni.
Attached File  19.jpg   84.64K   26 downloads

I sklopio sam sve ubacim ja tako kapak od zupcanike, i razmislim i tako hteo sam da prebacim na 13 felne, imao sam od drugovog baotiana zadnji blok ali dva navoja su bili izedeni, odnesem kod Vlatka nareze mi na M10, donesem sklopim nazad sa to, onda stavim flanshu, disk, sepu i plocice od mog baotiana sa 4500km sve kao novo odlicno stanje, jedino je felna od drugara.
Attached File  21.jpg   139.81K   25 downloads Attached File  22.jpg   129.73K   21 downloads

Vlatko mi je dao stock vario u odlicnom stanju, kupio sam ja i novi ventilar i rolnice 5gr.
Attached File  20.jpg   63.86K   21 downloads

E sad sledi sledeci show, ide prednjica na red benelijevi amortizeri 31mm, ove od baotiana 30mm, izvadim sve gledam kako da upasiram, uzeo sam 0.5mm lim stavio ubacio, amortizeri ne mrdaju a tek kad stegnem nece nikuda, onda montiram felnu 13 od baotian kad nema mesta za pinjon, sva sreca distancer od benelijevog bandasa je tocne duzine i tako mogu da montiram felnu ali bez pinjon za kilomterazu.

Attached File  23.jpg   96.69K   17 downloads Attached File  25.jpg   156.51K   17 downloads

Pre toga sam zaboravio da kazem da su fabricki amortizeri, jedan stajao malo krivlje, i mislio sam da je sjeban amortizer, kad na kraju ispadne da je bio kriv trokut jedna strana malo vise nagore i zato stoji krvio, i to ovo debelo zelezo sto mi je bilo nemoguce da verujem da se ovo moze iskriviti, kad sam video to mislim da mi se smracilo, toliko posao i vreme potrosio za dzabe.........
Attached File  24.jpg   76.55K   19 downloads

Posle toga za napred nemam gumu, proslu subotu sam presao 120km da bi trazio guma svuda niz gradu, prvo uzeo od drugara jednu sava mc16 ali je bila out, trazio posle toga svuda nista ceo dan ode u trazenje, nove ima da uzmem al ocu na prolet, sad hocu neku polovnu koliko da ga provozam malo do kraja sezone.

I tako otkazem se od to namontiram 12ku felnu, probujem da sredim zadnju kocnicu nece da druka, otvorim kocioni cilindar i to dva puta ga rastavljao, na kraju stegne i samo pusti ne drzi pritisak, uzmem izvadim ga pa bacim, i prebacio crevo na desnu rucku odma stegne.

I tako sredio kocnicu pred dva veceri, ajde sednem na skuter da vidim kako su prednji amortizeri sa novim uljem, i guram na rucke kad primetim prvo malo se kao vitkaju pa onda idu nadole kao da ima luft, sad dali sam se istripao malo tako se gledalo ili ne, i nisam hteo da mislim dal ce se skrsiti neki amortizer.

I tako mi pukne film opet po ko zna koji put sa ovim skuteorm, uzmem sve rasturim ceo prednji deo za 2min u nervozi, povadio sve napred resio da ubacim trokut od baotiana, kad sta da vidis osovina je deblja ne ulazi u ram....... i nakon toga ostavim ga ovako i sutra dan uzmem SR125.
Attached File  26.jpg   131.29K   17 downloads

Sad ce napred ostati fabricki amortizeri sa 13 felnom i upasiracu nekako sepu od baotiana i da kupim kocioni cilindar i gumu, takodje nasao sam da kupim polovni trokut i neke 3 maske koje su malo skrsene i onda bice fabrika u fullu, nadam se da cu stici da ga probam dok drzi sezona.

Neke slike i neke stvari sam zaboravio nemogu vise ni da se setim sta sam sve uradio, toliko sam vremena i zivce pogubio da je nerealno, al isteracu mu kraj nece on meni.

Edited by Damjan66, 30 September 2020 - 21:28.

#2 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje

Posted 30 September 2020 - 21:25

Trenutno od delova ima:

Malossi Sport
Dellorto 19mm PHBG
Leovince ZX
Malossi Special X-Belt
Malossi FLY
Malossi 14-42 gears

Start mu je prebrutalan za ovaj setup ja se cudio malo, ali sada verovatno nece biti isto sa produzenje, inace imam osmisljeno mnogo interesan setup za ovaj daily frog, taj daily setup stize do innerotor-a haha B) , ali otom potom prvo da ga napravim da vozi, da vidim kako ce biti voznja.

Takodje da pitam jedno pitanje, stavio sam nove sijalice i radila je samo desna, pustim dugacke radi i dugacko, onda dok sam vozio ugasi se desna samo oce leva kratko i dugo, i na kraju oce sad samo dugacko levo, gledao sam dzekove i kable sve je okey na mestu, nisam isao dalje u instalaciji jer je sve fabrika izolovano da ne brckam, jel imao neko slicni takav problem gde da trazim resenje?

Edited by Damjan66, 30 September 2020 - 21:35.

#3 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje

Posted 08 October 2020 - 19:25

Kupljene maske polovne neke sto su bile iskrsene, desna od strane i gore od unutrasnje strane, kupio sam i original kazance za benzin i trokut, trokut je odlicno stanje da ne kazem kako nov zamerke nema, takodje sam uzeo i brembo kocioni cilindar i brembo sepu od aerox-a. Inace sepa pasira direkt na amortizer od benelija cudo, ali nemoze se staviti veliki disk.
Attached File  27 (2).jpg   159.96K   11 downloads

Fabricki kocioni cilindar sam izvadio od prednju kocnicu, prebacio sam ga na zadnju levu rucku ali pusta tece, na zadnjem su bili menjanji semerinzi zato i nije radila, i ostao sam bez oba kociona cilindra, na kraju sam stavio Grimeca od gilere.

Gumu kupio polovnu 130-60, drzac za sepu sam radio od 5,5mm flak jedva ga izbusio i isekao, onda samo stavio sajmne dve i ovaj deo od fabricku sepu, doslo je profi u centar.
Attached File  28.jpg   104.38K   12 downloads Attached File  29.jpg   83.06K   13 downloads Attached File  30.jpg   117.3K   16 downloads

Kupio sam i novi airbox jer ovaj mnogo loso ulazi na karbu mislim da pusta, prvo sam pokusao da ubacim 3 druge krivine ali ni jedna nije odgovarala, ni original od baotian ni od yamahe .......ja neznam kako vozite airbox blago vaka ja nemam zivce za ovo, jos kad se drzaci skrse....komedija, na prolet cu mu nabaviti dizne i otvoreni filter, sad je spakovan novi airbox sa malossi red sponge.

Sinoc sam sve dosklopio kompletno, malo izrezao masku gore da bi stala zbog drugih kocnica.
Attached File  31.jpg   100.18K   16 downloads Attached File  32.jpg   55.43K   18 downloads Attached File  33.jpg   98.13K   17 downloads Attached File  34.jpg   74.54K   17 downloads

U prenosu je sada fabr vario, malossi 14-42, malossi kais 16.3mm, novi ventilar, 5gr rolnice i ubacio linearnu polutku od minarelli. Treba da kupim samo nove plocice napred ove su skoro na kraj, sutra cu ga probati da vidim kako ide danas nisam stigao.

#4 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje

Posted 13 October 2020 - 09:51

Skuter sam hteo da provozam a nije hteo da upali, razlog iskreno neznam te gledao svecicu te karb sve ok, ispraznio dva akumulatora na kraju priljucio od auta i verglao i upalio nakon 20min, onda radi prima gas odlicno przi, jedino malo mrdaju obrtaji kao da ima fals u leru, a nema kad dam gas i pustim lepo padnu, e onda rekoh da ga probam izvadim plus i motor se ugasi, zapalim ga i opet izvadim da se osigram i izgasio. Negde gubi struju krade ili je slaba jer je i svecica bila mokra.

Jucer sam premestio masu od dekle na ramu nema veze ali cisto onako, probao sam 10sec nije hteo, onda uzmem promenim CDI zavergla 2sec i onda prekine, i sad samo straka avtomatce, nema uopste struje do alansera, vratio sam stock cdi al nema veze, znaci problem je u instalciji negde, i iskreno nemam pojma gde i sta cu mu raditi, mislim da cu promeniti celu, drugo resenje neznam.

Dajte predloge ako je neko imao neki slican problem.

#5 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 13 October 2020 - 15:53

A da ti proveris fals sa pumpicom

#6 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje

Posted 13 October 2020 - 16:07

Oba semerinzi nisu pustali, grlo, usisna, karb , filter sve sam lepo sklopio, ajde provericu i to ali prvo da sredim struju, mislim da sam ja zajebo, jer ranije kad mi se odkacivala baterija radio je skuter i dalje....

#7 Laki993

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 290 posts

Posted 13 October 2020 - 17:31

Kakav je cdi AC ili DC? I blokovi odnosno radilica jel kinarelli ili mina kratki blok?

Послато са LG-H860 помоћу Тапатока

#8 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje

Posted 13 October 2020 - 20:04

Kinareli je dugacki blok, danas sam izvadio sve maske i celu instalciju, uzeo sam stavio od baotiana zajedno sa bravom, sve sam povrzao sad vergla, nisam uspeo da dobijem varnicu, vidim da nema crno crvene zice u ove namotke, i uzmem vidim CDI od benelija vidim pise na njega DC, ima 2 cdi ovo cudo, sutra cu da izvadim namotke od drugovog skutera da probam i magnet imam moj.

Kako god moracu da opravim fabricku instalaciju jer ova ima skroz razlicne dzekove, ne verujem da cu moci da nadjem zicu po zicu da spojim sve.

#9 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 13 October 2020 - 20:53

Kako ima dva cdi-ja.. u čemu je fora ?

Da nije kineski alarm u drugoj kutiji ?

#10 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje

Posted 13 October 2020 - 22:26

Evo stvarno nemam pojma sta je ovo, nalazi se napred.
Attached File  121512252_193988285629250_5792022943210821233_n.jpg   133.07K   20 downloads

#11 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 13 October 2020 - 22:36

Levi je DC cdi, a ovo desno moze biti svasta, 4 pina ima ?

#12 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 13 October 2020 - 22:42

DC su i jedan i drugi ne moze to da radi bez akumulatora. Mozda uhvati ponekad dok nije skroz prazan. Neki pametnjakovic prepravljao...

Eventualno ovako nesto.

Posted Image

Edited by MaRk0, 13 October 2020 - 22:50.

#13 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,756 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 13 October 2020 - 23:19

Ne moze da ima 2 CDI-a, barem ne po fabrici. Mada po kodu i jedan i drugi odgovaraju skuteru, tj. po kodu se ugradjuju na taj skuter. Neko je izgleda tu nesto budzio.
Probaj da ispratis kablove gde koji ide. Evo ti shema i uputstvo ispod...

Attached File  quattronovemanual.png   232.82K   23 downloads

Manual:
Attached File  BENELLI-49X-manual.pdf   2.65MB   5 downloads

#14 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje

Posted 14 October 2020 - 01:06

Nije nista budzeno bukvalno je sve fabrika svaki dzek nista nije prepravljano, hvala vam momci na seme, ove seme nikad nisam volio na skolu, ali valjda sad cu nauciti da se snadjem, nadam se da cu opraviti, ja po zicama nemam gajle opravicu, al kad pogledam semu nemam pojma, naravno prvo cu probati sa baotianovom instalaciju, videcemo :1kokice:

A zaboravio sam, zadnji put kad sam davao gas mi je gubio levu poziciju(pre toga mi je bio ok), i naravno ima i problem sa sijalicama napred kako sto sam rekao pre, ja mislim da je ceo problem napred u zicama negde moje mislenje, samo mi je cudno kako je sve umotano lepo fabricki a da ima problem, al to je.

Edited by Damjan66, 14 October 2020 - 01:19.

#15 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje

Posted 14 October 2020 - 22:15

Misija sa drugom instalacijom neuspesna, razlog neznam verovatno nije nesto u redu sa ovom, vidim od jednu zicu(crno-belu) od CDI do bravu pustali zicu posebno, ko zna sta je radjeno, smenio sam namotaji i magnet ja, sve povrzao proverio nema varnice, odmotao sam skroz fabricku od beneli pa sutra idem zicu po zicu sve.

Evo gore beneli fabricki namotaji i dole baotian factory.
Attached File  121262050_135324568313827_7065557372365679637_n.jpg   121.64K   17 downloads

#16 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 14 October 2020 - 23:16

Pa da. Ovaj gore nema visokonaponski namotaj pa ide DC cdi i njemu treba akumulator. Baotian ima instalaciju za visokonaponski namotaj i AC cdi pa ne odgovara. Ne znam sta da ti kazem... Srecno! :)

#17 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje

Posted 15 October 2020 - 00:46

Da znam prebacio sam komplet sve od baotian ali dzabe,i bravu sam stavio od baotian, kontakt je daden, skuter verglam preko avtomatce uzmem klesti i spojim, videcemo sutra i ja kazem sebi srecno, ovo kako izadje ovako od fabrike ja neznam alal vera benelli.

Attached File  121331819_640677709979672_5416650927297213355_n.jpg   122.2K   15 downloads

Samo da ne ispadne problem zice od dzekove nagore, i te cu da proverim ako je slucajno to onda verovatno ce igrati cuk iskreno, toliko mi je dosao skutercic ovaj preko glave da je nemoguce :)

Edited by Damjan66, 15 October 2020 - 00:49.

#18 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje

Posted 17 October 2020 - 00:24

Veceras sam radio na FROG-u, svaku sam zicu proverio dal ima skinuto i posle proverio i sa unimerom dal prenosi, jedina zica skinuta je bila od levi zmigavac zato i nije radio, to sam sredio zalemio, izolirao sam spojeve i nabacio nazad, palenje sam malo pomerio ugao, skuter sada ima varnicu i vergla sve je okey kako treba.

Probao sam 10sec verglanje sa i bez sauh nece da cuje, i uzmem izvadim filter i kako sam ga upalio i prosli put, samo stavim ruku na karb motor odma zvizdne upali, znaci lepo rekao Mario negde vuce fals, sad kad je struja sredjena nema sta drugo, a fora je cim upalim jednom onda posle odma pali, bez da stavljam ruku na karb ili blio sta.

Jedina moja sumnja gde vuce fals je semering kod varijatora, bilo je dosta mrsno kad sam cistio, samo me bunilo sto je bilo i kao gres mast nesto pa sam mislio da nije od bendeksa, ali mislim da semering pusta jer drugo nema nista , sutra rastavljam da vidim dali je mrsilo.

Inace sto se tice svetla, ovo je beneli fabricko desno kratko a levo dugacko, a pregorela mi je nova sijalcica desna kratka zbog dzeka jer je bio malo stopen, njega sam promenio i sad radi sijalica, premostio sam ih sad rade obe zajedno, samo sada mislim da treba da napravim sa 3 zice kao kod baotiana, da bi imao kratko i kad upalim dugo da smeni ugao gore da imam dugacke i kratko oboje sijalice u isto vreme, i dodacu i prekidac za on/off to ce biti lako.

Sve ove muke bi mogao resiti sa jednim innerotorom, preskokno bi sve ovo sto mi oduzelo vreme, ali nisam hteo da kupujem jer jos nisam sredio prevod, jos se bavtam da ga prevedem sa vlasnikom treba da ga odjavi i onda, ako sredim to onda krece tuning, ovako nekako mi se ne ulozi u njega.

#19 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 17 October 2020 - 14:38

Attached File  20201017_153722.jpg   43.08K   19 downloads

Pola pije, pola Šarcu daje...

#20 Damjan66

Passion

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,406 posts
  • MestoSkopje

Posted 17 October 2020 - 16:47

Kod mene je bilo ovako ali ceo kapak, ovo je vec kad sam icistio pri kraju. Sad idem da rasklapam sve kupio sam danas.

Attached File  120970973_382887082742709_5895419490175454106_n.jpg   161.95K   17 downloads

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users