Jump to content

Značaj zaštitne opreme

• This topic is locked This topic is locked
9 replies to this topic

#1 icatenej

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPip
  • 61 posts
  • MestoBeograd

Posted 08 April 2011 - 13:09

Neki od drugara forumaša znaju da sam prošle sedmice imao saobraćajku na motoru. Taksista me izgurao sa puta nepropisno radeći polukružni... Ne želim sada da elaboriram same detalje događaja već mi je pre svega cilj da na ličnom primeru podvučem značaj nošenja opreme.

U trenutku pada imao sam kacigu, rukavice, moto jaknu i pantalone. Pad je bio na desnu stranu, pri relativno maloj brzini (oko 40 km/h) ali ipak dovoljne siline da otkine dva šrafa desetke koji su držali desni nogostup. E sad, uzmite brusilicu pa probajte da presečete dve desetke i recite mi koliko vam je vremena trebalo :D

Elem, desna strana na koju sam pao prošla je bez i jedne ogrebotine ili modrice! Svi silni protektori u odeći i kaciga odradili su ono za šta su i predviđeni. Jedna od retkih stvari koje se sećam od samog pada je trenutak koji je meni delovao kao večnost u kome vizir od kacige drlja po asfaltu. Posle sam zamišljao šta se u toj situaciji dešava sa nosem, licem, zubima itd, kada nema kacige da zaštiti glavu...

Na žalost, dosta jako cimanje kormana u trenutku pada dovelo je do kidanja ligamenata palca leve šake, tako da krajnji epilog nije do kraja pozitivan... Šaka je operisana i sada imam instalirane dve metalne šipke koje fiksiraju palac i koje će tu biti narednih 5 nedelja :D Od vožnje na dva točka naravno da nema ništa bar do polovine maja...

Znam da većina vas na ovom i sličnim moto forumima nosi opremu kad vozi (barem kacigu), ali nemojte da vas mrzi da je nosite makar išli i samo 100m do prodavnice. Ja sam celu jesen/zimu proveo na dva točka bez incidenta (možda ukupno nisam vozio 10-15 dana dok je bilo snega po ulicama), a ovo mi se desilo nadomak kuće u povratku sa obližnje benzinske pumpe...

#2 Megasp

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 08 April 2011 - 15:04

E jbg ,Sta da ti kazem brz oporavak,a taxistu tuzi,ako nisi kriv!?Ali ako je on radio polukruzni ti hteo da ge preteknes???Ja imam samo kacigu ,ali sma napravio naviku da pre paljenja stavim kacigu i onda vozi

#3 boSSke

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 35 posts

Posted 26 April 2011 - 20:37

jebiga drugar, bas te hoce. cuvaj se pa polako, zaista je jako gadno ono sto se desava po gradu, pa ja koji sirenu na kolima nisam koristio ne pamtim od kada, sa skuterom sviram ko nezdrav, ablendujem i bar jednom dnevno izbjegnem nekog ludaka. ja doduse nosim samo kacigu, ali ko i svaki bosanac kaciga ima ulogu da zastiti ivicnjake i ostale dijelove puta od ostecenje, hehe,,

#4 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 26 April 2011 - 22:37

baš mi je žao ico...al šta je tu je, svakom se može desiti i svi smo u opasnosti svakodnevno!
Da nije zaštitne opreme bilo ko zna kako bi prošao...a kaciga je majka!

Nego, reci mi čak ni pri 40kmh nisi mogao da odreaguješ i izbegneš ili umanjiš pad?? pitam zato što nisam uopšte svestan da smo čak i pri malim brzinama nemoćni za reagovanje...Pa jbte po gradu kad razmislim cepam uvek bar 50-60 kmh...

brz oporavak želim i bez neprijatnih posledica! :D

#5 noxy

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 132 posts

Posted 27 April 2011 - 19:22

pita ja nisam uspeo da odreagujem sa 20-30na sat,a o vecim brzinama i da ne razmisljam o reakcijama...ice brz oporavak, pa opet u voznjicu...

#6 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 27 April 2011 - 22:11

View Postnoxy, on 27 April 2011 - 19:22, said:

pita ja nisam uspeo da odreagujem sa 20-30na sat,a o vecim brzinama i da ne razmisljam o reakcijama...ice brz oporavak, pa opet u voznjicu...

ne mogu da verujem...uopšte nisam svestan toga! :)

#7 noxy

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 132 posts

Posted 27 April 2011 - 22:40

View PostPita, on 27 April 2011 - 22:11, said:

ne mogu da verujem...uopšte nisam svestan toga! :)

bolje da nikad ne saznas....

#8 icatenej

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPip
  • 61 posts
  • MestoBeograd

Posted 28 April 2011 - 12:01

Zaustavni put motora pri brzini od 40 km/h je realno barem 6m. Ako vozilo koje ide uporedo sa tobom (ili je metar-dva ispred) pri toj brzini naglo skrene "u tebe" ne postoji realno nikakva šansa da ga izbegneš kočenjem. Znači možeš samo uz kočenje da bežiš što više u desno i da moliš Boga da te ipak vozilo ne zakači ili da ti ne doteraš do ivičnjaka... U mom slučaju, desilo se da sam doterao do ivičnjaka...

#9 noxy

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 132 posts

Posted 28 April 2011 - 13:05

tebe su izgurali desno, a mene izgurali levo, u sred preticanja...moram podhitno da napravim rolbarove za skuter i da iskupujem opremu za sebe...ovo vise nije normalno...

#10 perlx*

CCEB

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,294 posts

Posted 28 April 2011 - 21:45

Na zalost i ja se upisujem u ovu temi, iskusivsi znacaj opreme na saopstvenoj kozi.

Neki od vas vec znaju da sam 20.04. imao saobracajnu nesrecu.
Desilo se to da mi je izletelo kuce ispred prednjeg tocka u trenutku kada sam kocio pred semaforom, na kome je bilo crveno, na Kanarevom brdu.
Iako je brzina bila mala, oko 20-30 km/h, vremena za reakciju nisam imao i, posto je kuce bilo povece i povelike tezine, doziveo sam high side.
Jakna i kaciga ostavile su vidljiv trag na asfaltu a jedine ogrebotine sam imao na kolenima na kojima sam imao samo postavljene pantalone.
Povreda koja mi najvise muke zadaje je kuk, ali i to ce proci.

Na skuteru nema neke vece stete.

Nosite opremu i cuvajte se !

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users