←  Gume, Kočnice i Ulja

svet-skutera

»

OSMI PUTNIK SE PONOVIO U NOVE PAKNE

Locked

ALIEN SM's Photo ALIEN SM 02 May 2011

Elem, OSMI PUTNIK od kad ga imam nije bas sjajan u kocenju sa zadnjim dobosom,kocnica je slaba, tek da malo usporava kad se koci samo sa zadnjom.Vozio sam primerke MOTOMANIJE koji savim dobro koce zadnjom kocnicom- znaci greska je do mojega primerka...
Nekako sam to dugo gurao u stranu iako apelujem na druge da kocioni sistem odrzavaju ispravnim, pa , evo pre par dana uzeh da to odradim...U stvari, najveca je muka sto se mora skidati i auspuh...
Tocak je skinut brzo i lako, isto tako pre toga i auspuh, sto je i bila prilika da se ispolira sa one zadnje, nepristupacne strane...to je odradio sinak sasvim uspesno...
Pakne su skinute, stvarno su bile potrosene, otisoh do MOTOMANIJE koja je udaljena od mene 2-3 km. poneo sam uzorak , kupio iste , cena 400,00 din. nije skupo priznacete(prosle godine za automatica su bile 300,00)
Usledila je montaza, nabacene su brzo i lako, gore na okrugli klin, dole na ekscentar, a kad je trebao da se nabaci dobos(tocak), naisao je tek malo i dalje nece...isprva je izgledalo da su pakne `starije ` za 1-2 desete, da ne fali mnogo da tocak naidje i to sam dao sinu da malo posmirgla...u medjuvremenu sam imao musteriju u servisu sa kojom sam se zadrzao oko 15 min. i kad sam se vratio u garazu sinak jos smirgla, kaze tocak jos uvek nece da naidje...prasine od ferode na sve strane, kazem, cekaj, bre sinak, aj` da vidimo zasto nece, ne moz` biti da treba toliko smirglati,osmirglao si ih bar za 1000 km...
Da jednostavna operacija zamene pakni ne bude bas tako jednostavna i bez problema pobrinuli su se `braca` Kinezi i to tako da sam pazljivijim pregledom pakni ustanovio da onaj kraj koji ide na okrugli klin nije sferno obradjen kako treba i ne lezi na klinu idealno, vec mu je sredina za skoro citav milimetar kako sa jedne, tako i sa druge strane odmaknuta...tako da su u gornjoj zoni odbijale dobos bar za 1 mm...naravno skidanje pakni i turpijanje okruglom grubom turpijom iz nekoliko puta, provera i to je to...Zasto sve ne moze da bude prosto?
Uza sve to, posto mi je sajla pucala par puta, sad se ispostavilo da je buzir (spoljasnji deo) predugacak i da se mora skratiti za oko 5 cm...To sam uradio brusilicom, pazljivo, slabeci je polako i da se ne povredi unutrasnja sajla, pipav posao od oko pola sata...bilo je duzine da se cela sajla povuce iz prednjeg kokpita i da kraj dohvati polugu ekscentra...
Posao uspesno priveden kraju, trajalo je oko 2 sata, samo zbog problema sa dosedom pakni na okruglom klinu i skracivanja spoljasnje sajle...inace , da je sve bilo kako treba posao je od oko 20 min...
Druga stvar koja mi je uzela vreme je montaza auspuha... naravno kako to uvek biva prvo se pokidao zaptivac, pa `ajde pravi drugi, pa onda lezi pod motor, pa saraf jedan hoce da uhvati, drugi k`o za inat bas nece, pa raspusti sve, pa probaj prvo onaj koji nece, znate kako to vec ide, al` na kraju je ipak bilo kako ja `ocu i posao je zavrsen uspesno...
Da ne zaboravim da napomenem u osovinicu ekscentra treba malo naprskati penetrirajuceg ulja (WD-a )posto ona mora lepo, bez otpora da se okrece, a i sam ekscentar i gornje leziste, okrugli klin treba lako namastiti grafitnom mascu, ali svaki visak treba pazljivo obrisati...naravno, sam dobos i pakne ne smeju ni u kom slucaju biti masni...
Sada OSMI PUTNIK sasvim pristojno koci, mnooogo bolje nego pre, ali proci ce jos neko vreme dok pakne i dobos ne legnu idealno i prilagode se jedno drugom...
UZDRAVLJE... :D

Alexandar :D's Photo Alexandar :D 02 May 2011

Pa vi koliko ste ih smirglali mogao si na kraju qpiti i nove pakne :D.Skratio si im zivot za pola :D

ALIEN SM's Photo ALIEN SM 02 May 2011

A, nije bas tako, Aleksandre, stigao sam na vreme...to da sam ostao jos pola sata, pa onda mozda (hehehe)
Sta ces? neiskusan mali- on bi samo smirglao, a ne gleda zasto je to tako...

Alexandar :D's Photo Alexandar :D 02 May 2011

nema veze naucice vremenom ima dobrog instruktora :D

Black Adder's Photo Black Adder 02 May 2011

He, nije da se pravim pametan, ali jeste li otpustili sajlu prilikom zamene?

ALIEN SM's Photo ALIEN SM 03 May 2011

Pa, normalno Bleki, drugacije je ne bi mogli namestiti...skratila se unutrasnja zato sto se dva puta kidala, a ja stipsa, necu novu, (800,00 din. ) pa staru krpim, sad zadnji put sam stvarno dobro uradio kraj, pa ocekujem da ce trajati...u svakom slucaju , ne gine mi nova sledeci put...
Ma, najveci problem je bio sto kinezi nisu dobro uradili onu sferu na pakni da prati sferu okruglog klina, al` eto, resili smo i to...uglavnom koci dobro...

Black Adder's Photo Black Adder 03 May 2011

Ok
Locked