Jump to content

Tomos electronic 90

504 replies to this topic

#441 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 04 March 2016 - 17:26

blokada za one jako napaljene, ... mogao sam to izmenjati pre 2g kada sam imao isti problem

#442 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 04 March 2016 - 18:05

Svidja mi se sto ce rezona izgledati kao stok auspuh. Tajno oruzje.

#443 jovan139

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 406 posts
  • MestoBanovci
  • VozimAprilia Sr1

Posted 04 March 2016 - 18:19

Super je tomos,ako budes stavio one bele alu felne bice ce biti pun pogodak :) Koliku max. brzinu ocekujes?

#444 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 04 March 2016 - 18:58

uhh ne znam za krajnju, nikad nisam ozbiljno imao devu... videćemo

#445 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 06 March 2016 - 21:09

Vikend je brzo prošao i ja sam krenuo da pakujem alu felne od Kawasaki AR modela koje sam pre par godina kupio.
18-ke gume sam imao na starim felnama od APN-a i bile su mi neophodne da bih mogao da uradim sva merenja i adaptacije.
Krenuo sam sa zadnjom, pa ništa se ne poklapa na žalost, odstojnike sam modifikovao, lančanik sa 32 zuba od APN, nosač sajle itd..

Ovo je sve još u prototip fazi i ukoliko se pokaže dobro sledi finiširanje i plastifikacija.

preradio sam osovinu nisača lančanika sa APN-a jer nisam želeo devinu da postružem, mada se na kraju ispostavilo da je ova još od originalne izrade, a na devi sam već imao neko aftermarker sranje...

Posted Image

felna ima dosed fi 52mm za lančanika i šrafove M10, ovde nema gumenog silen-a, lančanik ide direktno, na njemu je već bio prerađeni z34 , te sam rešio da uradim jedan z32 čisto probe radi, svakako ću ovde pakovati nov..

Posted Image

Posted Image Posted Image

sa druge strane sam postrugao drugi deo nosača lančanika i to je bilo dovoljno da se felna nađe na pravom mestu... dalje rešavao sam nosač sajle zadnje kočnice, najednostavnije mi je bilo na prvu loptu da je uhvatim na mestu gde se učvršćuje dekla kočnice, ovde sam se poslužio jednim M10 šrafom i uradio sam cevku sa unutrašnjim promerom 7mm i spoljnim 12mm da bih mogao da i povarim bez nekog posebnog problema, i prosekao sa gornje strane u debljini 3mm

i još jednu čauru fi 10/12mm da mi ovde ne bi bila kruta veza, mada je sa gornje strane svakako šina slobodna, fali mi opruga gore, ako se dobro sećam nekada je ovde bila neka mekša kratka opruga

nisam trebao staviti platnu 12mm, dok sam možda pre čaure trebao staviti 10mm da se ne ukopava u ALU deklu

Posted Image

i posle se javio problem da mi je sajla predugačka, eto nisam razmišljao moglo je sve ovo i sa gornje strane da se pričvrsti, efekat bi bio isti a možda bi bužir bio taman dužine.. ovako trostruki posao

svakako sad moram i sajlu skratiti jer mi je ovde predugačka i preslaba sila opruga, poluga mi se isto tako ne sviđa, a fabričku oprugu ne mogu da spakujem... tako da još gimnastike danas...

evo kako izgleda sa 14-32 prenosom

Posted Image

#446 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 06 March 2016 - 21:13

nisam još zadovoljan moram i sajlu skratiti, ostalo mi deluje ok...

#447 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 06 March 2016 - 23:01

Izgledace deva boli glava sa ovim felnama.

#448 Beogradski Fantom

Član

• VIP
  • PipPipPip
  • 1,606 posts
  • MestoBeograd, Kotez
  • VozimMalaguti Madison

Posted 07 March 2016 - 17:21

Dobre su ove felne, skroz neobicno, ali i lepo izgleda deva sa njima.

#449 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 07 March 2016 - 18:49

Pakovanje neoriginalnih felni je zajebancija na kvadrat ...moras misliti na sve da bude dobro , ali sve se moze , samo polako , resavas jedno po jedno ...

#450 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 08 March 2016 - 08:50

juče je vrlo malo vremena bilo, kako god skratio sam sajlu uradio završetak od 8mm šrafa, probušio ga sa 3mm i postrugao na 7mm, ulemio sajlu rastukao kraj , krimpovao ga u mengeli...

i posle podešavanja poluge deluje sasvim ok

#451 salej600

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts

Posted 08 March 2016 - 09:23

odlično si ti to spakovao.
Daj stavi sliku cijeloga motora da vidimo kako se uklopilo

#452 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 08 March 2016 - 23:33

Odličan majstorski posao...ovo ne ide baš svakome od ruke da znaš!

#453 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 09 March 2016 - 06:56

znam, jbg ako hoćeš bilo kakve prerade koje su baš van serijske onda nema druge.. moraš imati i alata i materijala i debelo volje...

#454 Beogradski Fantom

Član

• VIP
  • PipPipPip
  • 1,606 posts
  • MestoBeograd, Kotez
  • VozimMalaguti Madison

Posted 09 March 2016 - 16:23

Alata i volje najvise :)

#455 salej600

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts

Posted 10 March 2016 - 08:18

kada se sjetim samo kakve su akcije bile oko tih felgi boli me glava. Mora dobro izgledati

#456 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 14 March 2016 - 10:00

Dalje se malo više radilo, pošto sam namontirao na obe flene stare gume sa APN-a 18-ke uvideo sam da su krive i jajaste kao taraba, pogotovo prednja, a da bi mogao tu prednju kočnicu ispravno završiti potreban mi je dobro centriran prednji točak. Iz tog razloga sam kupio dve nove spoljne i unutrašnje 18x2,5 gume, koje naravno neće ovde ostajati jer imam i APN-a kome će trebati nove gume na novo složenim felnama..

Isto tako pošto mi je stari lanac bio pogužvan i dobro potrošen, a devin kratak za ovu primenu, kupio sam Favorit, češki lanac sa 102 članka, i uspešno promašio, morao sam ga skartiti za 8 članaka da bi mi bio ok sada na podešavanjima oko sredine... Računam da će možda trebati vraćati 34 ili napred 15 tako da ima malo i rezerve...

Usledilo je merenje i mozganje, kako na Paioli devine prednje viljuške učvrtiti Brembo dvoklipna klešta koje imam viška sa Aerox-a

Posted Image

i odlučio sam poslužiti se sa 5mm debelim prohrom čeličnim limom, koji će biti nosač učvršćen u dve tačke, dole na šrafu M8 koji steže levu čizmu oko osovine i gore na dva mala M7 brezona koji su na čizmi nosač blatobrana

naravno nije sve tako ni jednostavno ako kočiona klešta do kraja ulaze na disk, a tada mi pločice pokrivaju 95% gazne površine na disk-u imam da mi unutrašnji klip udara o felnu...

dakle mora ovoliko da se odmakne i tada imam oko 5-6mm nepokrivene površine na kočionim pločicama

Posted Image

sad dolazi ona, "mogao si probati sa nekim drugim kleštima"... iskren da budem imao sam dvoklipna kymco sa jedne strane ali su malo nestandardne pločice, a nekako u ove imam poverenja, na kraju ne kupuje mi se sad ništa suvišno, verovatno je većina svesna da kod ovih operacija može brdo para da izleti suvišno, pa dok ne završim prototip ne kupujem ništa što ne moram...

Naredni dan sam pripremio čeličnu bolcnu 16mm spoljne mere i 8mm unutrašnje, i malo pobrusio sa gornje strane, povario sam i ove male prohrom nosače samo probno.. sledi montaža

Posted Image Posted Image Posted Image

sad preostaje još da izvadim malo materijala kako bi prednji kočioni cilindar ušao malo dublje i montirao ga više prema centru... Namerno sam odmaknuo ceo nosač za 10mm od čizme, kako bih imao mogućnost za montažu i eventualno spremio se za aplikaciju većeg diska.. Ovde je 210mm originalni još uvek, sa 82mm rupom i 5 šrafova...

Posted Image

i naravno prvi problem da mi je jedna strana klešta u dodirivanju sa diskom, nedostaje 1-2mm, to rešavam brušenjem nosača klešta i tako primicanjem prema prohrom nosaču...

Posted Image

evo otvorio sam super, maksimalno rupu, "kako sam naivan" ponadao sam se da će opet pokrivanje pločica biti ok... u principu sve jedno je gde se klešta nalaze, ako su bliže centru felne svakako udara... tako da je ovo pozicija koja mi odgovara, +/- 2mm , gubim već polako i koncentraciju... najverovatnije će uslediti izrada novog čeličnog flah-a... samo da skupim malo energije...

Posted Image

i još jedan udarac za kraj dana, kako sam i mislio da će sve biti ok.. kriv mi je taj stock disk od kawe.. neće ovo biti dobro moram kupovati nov

na kraju dana sam montirao ručice, kupio sam komplet od Kymco Agility-ja.. tražio sam baš komplet levu i desnu da mi budu jednake, a eto Kymco pravi desnu ručicu veću, levu manju... nema veze, rešiću to kasnije. za sajlu kvačila je isto bilo gimnastike trebalo je uraditi odstojnik i prelaz za 6mm bužira na 8mm, kako je kod skutera, pa je tu išla prerada nekog imbus M8 šrafa... itd... za prednju ovde imam neko gumeno armirano crevo što mi je ostalo od skutera, do kraja dana nisam uspeo da odzračim kočioni sistem... dakle ni kod mene još ništa pozitivno.

Posted Image

#457 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 14 March 2016 - 22:59

Jaooo mogu samo zamisliti kakav je ovo mučki posao seći 5mm prohromski lim....da se usereš, odeš do wca na još jednu turu i tako 3 dana...
Poduhvat će na kraju biti potpuni bingo, mislim mora biti, i mora kočiti snažno da se zaustavi 90cc kako i treba!

#458 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 15 March 2016 - 08:13

Predobro

#459 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 15 March 2016 - 08:57

uspeo sam juče da dobijem prenju kočnicu, sledi mali test, ako bude oscilovala prednja mogu pokušati na strugu da je poravnam, naravno ako debljina dozvoli...

svakako jurim koji model je kompatibilan, pa da u neko skorije vreme i kupim novi disk...

ozbiljno povarivanje će uslediti tek nakon se bude fiksiralo koji će disk biti gore, imam još jednu sigurnosnu ideju za novi flah pa ću to još implementirati ovih dana...

#460 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 18 March 2016 - 09:49

usledilo je tri dana ispravljanja prednjih štapova viljuški...

male oscilacije su još ostale, toliko su žilavi štapovi da je to sitnim kuckanjem potrebno još sigurno tri dana voziti, u ovom krugu idu gore

8 user(s) are reading this topic

0 members, 8 guests, 0 anonymous users