Jump to content

Tomos APN 6 - tuned edition

• This topic is locked This topic is locked
33 replies to this topic

#1 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 06 January 2011 - 14:38

Evo mog prvenca APN-6

god proizvodnje 1986...

prvi tuning 1988...

Fabrički cilindar 182/105 tuned izduv/preliv .. prelivni nije diran
Elko 38 1152b
Glava od T14 squish skinut na 0,8mm
Karburator Bing 12 razbušen na 14,2mm
Filter vazduha jedan sloj najlonske čarape
Glavna dizna 75
Auspuh E-90 prerađen u rezonantni za 9000rpm-a
Prenos 14x34

drugi tuning 1990god od kada su i slike

Cilindar T15 tuned 184/130 ...izduv/preliv prelivni nije diran
Elko 38 1152a
Radilica T15
Ležajevi SKF 6203
Karburator Bing 20 + Difuzor
Auspuh E-90 tuned, prerađen u rezonantni za 9000 rpm-a
Prenos 13x34
Prednje vilice Paioli od E-90 dodata čaura na guvernali
Zadnji amortizeri MZ ETZ 250

Krajnja brzina 107Kmh po satu automobila sa 14x34 prenosom u zalegnutom položaju

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#2 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 07 January 2011 - 08:01

Uh sunce ti žarko, pa ovo je DRAG EDITION!

nema okretanja kormana inace u levoj krivini ne pomažu kočnice, koliko je duga sajla gasa

#3 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 07 January 2011 - 13:37

nisam mogao da provlačim sajlu na standardno mesto jer mi je karburator bio predaleko.. malo se na slici ne vidi, inače trpi pun zaokret...

#4 salej600

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 90 posts

Posted 20 January 2011 - 10:10

Uh kada vidim takve slike odmah se budi nostalgija i sječanje kada smo bili mladi, lijepi, zgodni. Bezbrižno živjeli. Svi u teksasu. Ono apn, a mašina petnajstica. San snova.
Svaka čast.

#5 de_niro

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 24 posts

Posted 20 January 2011 - 19:33

Vidi, vidi "bečara",uuuuh ima tu godina zar ne!? :D
Mladi frajer na pili,dobro dobro!!! :D

#6 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade

Posted 20 January 2011 - 23:11

Axaxaxaxa, tek sam sad provalio, šta radi klinac u pozadini na prvoj slici!!!!:D

Ili mu je hića, ili izražava impresije o tvom agregatu ......:welcome1: :D

#7 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 20 January 2011 - 23:50

ma da to je bilo na nekom Motocross-u vidiš trake, pa bilo je dosta naroda, eto uleteo klinja bilo mu hitno.... možda imam još neke slike tog dana, ali nemaju veze sa APN-om...

hteo sam da se nadovežem na Sale-tovu postavku, da je prvi rezultat bio postignut još sa prvim setup-om dok je motor bio pod deklom sa ventilatorom, i da je vek trajanja bio mesec dana, malo manja sezona.. Naravno da sam ja morao da ispucam punu rezonancu uvek, u to vreme malo ko ili niko nije imao pravi rezonantni auspuh, i ljudi su se izbezumili uvek kao i danas kad prođeš sa nekim High End-om.. Plate su bile 10DM-a kod nas je inflacija bila nenormalna, ako taj dan nisi kupio DM-e, sutra ti je već plata bila 7DM-a itd, dinari su se brojali u milionima ili milijardama... Ja sam putovao u Srednju školu svaki dan busom 40-ak km, i radile su se svakakve manipulacije sa parama od mesečne karte i užine, da bi se skupilo za novi Elko 1152 koji je bio u prvo vreme 100 a kasnije 50DM-a ako se dobro sećam.. Nikad neću zaboraviti da sam vrebao u prodavnicama kada nivelišu cene, jer je bilo situacije da prodavac skloni recimo karburator Bing 20 sa slike u dno police, samo zato što cena nije bila iznivelisana, a Bing 18 koji je stigao kasnije koji se češće kupovao je bio skuplji mislim 3-4 puta. Pa sam morao sa ćaletom da idem u prodavnicu toliko me je strah bio da će me prevariti na foru nije na prodaju, pa je bilo molim vas dajte mi onaj karburator tamo u ćošku.. i slično...

velike su to stvari bile i svaki za svaki deo se skupljala para mesecima... ali sam u maju u početak sezone uvek imao top mašinu, i naravno provocirao razne tunere da se trkaju sa mnom..

nikad neću zaboraviti da mi je motor već u kraj sezone bio malo slabašan i da u 5 brzinu nije hteo da ide... ali se pojavio neki lik na ATX-u sa T15 cilindrom i kantorom, i skakao na zadnji sve moguće egzibicije pravio... mrtvo puvalo što naš narod kaže, ja ga zovem aj se mi trkamo, meni motor pod deklom.. on se smeje kaže šta ćeš ti .. itd.. rezultat on tu diže na zadnji prva druga... ja sam ga ispratio u 3-oj do kraja, i u 4-oj ostavio naravno, 5-ta mi nije ni trebala.. ali me je u startu dobio možda 5m razlike... i tako posle me je zvao na revanš itd.. nije bilo dosadno.. Trkao sam se i sa T15 onim Sprint modelom, u top formi.. i taj je jako dobro vukao, ali je dobio u od mene u 4-oj.. i tako devojke su obožavale da se voze i obožavale dobre motore kao i danas jeli.. ...

taj cilindar od prvog tuninga imam i dan danas, ako nekog zanima skinuću portmapu i uraditi analizu..

#8 de_niro

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 24 posts

Posted 21 January 2011 - 00:59

Na ovo što da kažem " devojke su obožavale da se voze i obožavale dobre motore kao i danas jeli.. ..."
da,da;uuuuuuuuuuuuuuu dobra stara vremena!!!!!!!! a sad... http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/hate-old.gif :welcome1:

#9 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 25 April 2011 - 21:21

Lesi se vratio kući, posla na njemu veoma mnogo..., bitno je da je opet MOJ

Posted Image

Posted Image

#10 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade

Posted 25 April 2011 - 22:21

Prva ljubav zaborava nema ....

#11 zoli

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 26 posts
  • MestoČoka

Posted 25 April 2011 - 23:25

Hallelujah, samo da ne treba vise da slusamo o vracanju lesija. Salim se komso, jedava cekam kako ce igledati u tip-top stanju.

#12 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 25 April 2011 - 23:30

http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/1jee1.gif :D :D

#13 VLADA

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • MestoNovi Sad

Posted 26 April 2011 - 15:33

Sta coveku uradi nostalgija i stare uspomene.
Pocni da brises prasinu sa onog naturpijanog cilindar,ako vec nisi.

#14 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 26 April 2011 - 18:27

Svaka čast!
Prvenac nema cenu...verujem da će mu zadnja garaža biti kao i prva...Ovo ćeš verujem srediti do detalja sa pravim uživanjem! :D

#15 Godzilla

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 93 posts
  • MestoGrocka
  • VozimPiaggio Free

Posted 27 April 2011 - 16:48

Kako je opet dospeo kod tebe? :)

#16 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 27 April 2011 - 23:48

zvao me neki potencijalni kupac zbog prepisa, i tako navatao telefon prodavca, i otišao tu u obližnje selo 20-ak km po njega..

#17 Godzilla

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 93 posts
  • MestoGrocka
  • VozimPiaggio Free

Posted 28 April 2011 - 16:15

Eto kako se pogodi to :)

#18 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 11 April 2013 - 00:11

Prošlo leto sam imao nešto vremena i rasklopio i svoj APN6, do mere da popišem šta mi sve treba od delova, a i bio sam veoma radoznao kakva je situacija agregata... Kako je prodavac nahvalio da je sve novo i generalno sređeno, da je najskuplji prox klip u njemu, tako mu ja u momentu nisam to poverovato, a toliko sam bio srećan da sam ga doterao kući na neke posebne molitve sa pola gasa, bez kvačila itd...

evo prve slike iz radionice

Posted Image

krenuo sam sa polugama kvačila... gde se odmah vidi da je baš "dobro sklopljeno".. sa spoljne strane ide platna malenog ležaja sa većom rupom i krunasta matica upada u nju... vidim da me ovde čeka dosta iznenađenja

Posted Image Posted Image

nadalje žica svećice, za kapicu se na selu ne bacaju pare... nisam siguran da li je ovaj ostao od mene , ali je 13-ka Bing taj je sa nekog T-14 motora

filter kombinovani, stari plus novi tip.. i pomučih se kod skidanja lančanika.. evo navoj je oblajznuo i to ne samo u matici već i na osovini... sreća moja...

opet malo kvačilo, ovde ima i manjka kuglica, a bogami i viška delova ležaja...

i šrafovi nosači motora, "originalni" jedan sa sitnim nutom, a dva sa krupnim nutom... još malo budževina...

Posted Image

i paljenje 12V 50W, originalno, spremno da raspali H4 halogneku za auta,, ..da prodavac mi je napomenuo da je u faru "skupa halogena" sijalica... a to što interna 6V bobina umire od magnetnog polja i interferira na sve strane to nema veze..

Posted Image

evo i cilindar, tek razrađen sa generalne...

i ovaj , što ga zovu proxi klip, "najskuplji"... zamalo :D .. ehh ove stvari me još i ne zabrinjavaju toliko...

evo i zazor na kariki neposredno posle generalne, da ne tražim koji listić ulazi , vidi se sa slike....

Posted Image

#19 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 11 April 2013 - 00:31

Hahaha "Nije zlato sve sto sija" tako i taj klip jeste iz zute kutije, ali ipak nije prox nego Madjarski tzv. elko. Upoznat sam sa radom tih cokanskih strugara, prvo sto preveliki zazor stavljaju, a ne honuju. Vlasnik, podrazumeva se odmah pun gas i za tili cas se dodje do 0,5mm zazora na karikama.
Kad dolazi na red t15 setup? :D

#20 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 11 April 2013 - 00:33

nadalje skidam deklu sa strane kvačila, i ono izlazi napolje neposredno iza velike piramide zupčanika prenosa

Posted Image

dalje mi deluje sve ok, sad manje više, ležajevi se menjaju... kvačilo izgleda je sa 4 opruge, takvog sam ga i prodao, jer za serijalu nije bilo potrebe natezati... itd

Posted Image

i evo ležaj kvačila, isto nekompletan, sad ako nađem iglice po bloku ok, ako ne možda ih nije ni bilo...

Posted Image

evo i paljenja, o ovome sam pričao gore, kada je upregnut 12V 50W magnet sa 6V anker pločom dešavaju se razni problemi, pa ih majstori dosta često popravljaju.. slike govore 1000 reči

Posted Image

semering je propao skroz, falš vazduha na sve strane, a i falš goriva na sve strane, jasno je da sam se jedva dovukao do kuće, i to samo na igli... ovo je sve "neposredno" posle generalne ciknulo... ovaj semering mi deluje kao da ima već 10 godina....

dalje, brzine odlično spakovane, na ovoj 5-oj se vidi da je naopako postavljena... tačnije ta 5-ta se postavlja tako da zatvara venac, na ovakav način ni platnama ne može da se fiksira... tako da je menjač funkcionisao kako je hteo...

Posted Image

ovde deluje sve ok...

Posted Image

ii evo radilice... neverovatno šta ljudi voze, ova je izubijana - centrirana, fiksirana.... a evo na drugoj slici se vidi i zašto se iglišasti ispod kvačila raspao, radila je macola toliko da se i osovina radilice deformisala... kliknite na slike za uveličavanje...

i ovo kad sam video, e ovde mi je pao mrak na oči... šta sam i mogao očekivati nego da je dosed razvaljen, i da su kirnerisali ne bi li popravili blok da dosed bude tesniji...

Posted Image

pa lep primerak radilice je ,.. spreman za đubre... eee svašta ljudi voze...

to je to.. kada budem nastavio da radim pišemo se dalje.. za sada je sve po kutijama, ram najverovatnije ide u parčiće pa na farbanje.. za motor ćemo kasnije da razmišljamo... ništa ovde ne valja....

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users