Jump to content

Pomoć pri odabiru maxi skutera

167 replies to this topic

#21 burgman75

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 6 posts
  • Mestoindjija
  • Vozimburgman 650

Posted 02 September 2011 - 11:15

beverly 250-500 nexus 250-500 :)

#22 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 02 September 2011 - 15:42

Ako jos imas gde da polažeš po starom, uradi to što pre, po novom imaš OBAVEZNIH 50 časova teorije i 50 časova vožnje, obuka traje minimum 2 meseca, i košta oko 500e!

#23 Muhi

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 264 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimPiaggio Zip SP

Posted 02 September 2011 - 15:45

moj glas ide za apriliu atlantic ili nexus-a. :D
i jel si bas primoran finansiski da prodas jet-a? :D

#24 Jack B. Daniel's

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 122 posts
  • MestoCuprija
  • VozimKymco Super 9

Posted 02 September 2011 - 16:00

ja vozim majesty 400 2005 god..taj skuter sa 2 osobe,koferom,punim gepekom i torbom izmedju nogu ide 165 kmh,licno sam ga vozio toliko..cale je 2 puta isao na do crne gore sa njim.. udobnost je maksimalno dobra.. e sad mozda ti ne odgovara velicina,jeste glomazniji..ali je za dalje puteve odlican.. i trosi 3.5 l - 4 l ... vidim po oglasima cene,mogao bi da ga dobijes za manje od 3000..

drugar vozi beverly cruiser 250 ie.. njegova prica je da je isao 140 kmh kada ga je kupio (novog) ..ja ga vozio 120 kmh,vise nece..

ako hoces nesto manje.. pogledaj nexus,mislim da je on najmanji maxi skuter, moj brat ga ima, 180 kmh ga je vozio.. mada jeste malo tvrdji..

ako vec hoces veci skuter,moja preporuka je da gledas 500cc.. ja sa majesty-em nemam nikakvih problema sa voznjom po gradu,skroz komotno..super se ponasa..moze normalno da se vozi pod malim gasom..

#25 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 02 September 2011 - 16:27

e ovo su već korisne informacije...Znači nexus je tvrđi, pa i ima logike s obzirom na njegovu sportsku koncepciju...Majesty 400 mi je preglomazan, mislim da bi mi zadavao muke po gradu u smislu provlačenja kroz gradske gužve..Udobnost me najviše privlači ali neka zlatna sredina...
Nije mi bitno da li ide 130 ili 140 kmh u maximumu, ne razmišljam o trkama sa njim...Bitno je da na autoputu može da se vozi 100-110-120kmh opušteno..

Bleki ja mislim da je obuka još uvek po starom, planiram u roku od mesec dva da se prijavim...valjda me neće zakačiti nova obuka i nova cifra!! :D

Muhi, moram da prodam jeta nema druge, para nemam dovoljno za luxuziranje sa 2 skutera...

#26 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 03 September 2011 - 13:05

Pita, nemoj posle da se kajes: dobices sve ali ces izgubiti "emociju" http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/wink.png Salu na stranu, i mene muci slican problem vec duze vreme. U stvari moj povratak na dva tocka je bio zamisljen u smislu kupovine nekog maksi skutera, ali posto nisam bio nesto pri lovi uzeo sam 50 ccm do daljnjeg. Posle sam se navukao (prva ljubav zaborava nema), ali povremeno imam zelju (cesto i potrebu) da skoknem do BGD, upravo tokom letnje sezone kada su guzve u saobracaju kombinovane sa visokim atm. temperaturama. To sa malim skuterom nije nemoguce ali, ruku na srce, malo je "isforsirano". Sa druge strane, super je prozujati po gradu na nakitovanom skuteru.... Najlepse bi bilo imati oboje (ili oba) pa uzeti kad sta srce iste.
Sta uzeti? Nexus je, svakako, "najsportskiji"... Bev kruzer mi je najlepsi... (stvar ukusa) i njega bih uzeo danas da sam u mogucnosti. Postoje i prakticni kriterijumi: kabasti skuteri (xciting, t-max, burgman...) nude dosta prostora za sitnice, 2 kacige, alat, torbe, kese itd.. ali tesko da bi sa njima mogao da strikas kroz guzvu na semaforu. Tu bih prednost dao 250-ticama ali i tu imas, recimo, situaciju da 250 x-max dolazi sa manjim tockom pozadi pa mozes da ubacis dve jet kacige dok 250 x-city sa tockom od 17 cola to ne omogucava ali je vrv lepse vozi (a i lepsi mi je). Postoje i skuteri od 500 ccm koji su manje kabasti od 250 ccm (Bev 500 vs Majesty 250). Mislim da potrosnja nije mnogo veca, pogotovo kada se uzme u obzir kakvu potrosnju imaju "turpije". Ako poznajes Eremu (drzi kafic na uglu Merkatora) on je nedavno prodao neki maxi 500 (madison?) i kupio x-max 250, i to bas iz razloga sto mu je prvi bio kabast za po gradu. Kod Piaggio masina koje su sada na vecini skutera iz Piaggio familije, cuo sam da je masina od 250 ccm manje sklona kvarovima nego ova od 500. Postoji i ona od 400 ccm kao neki kompromis, ali je na novijim skuterima. Neki, opet, kazu da je Yamaha "zakon" sto se tice kvaliteta ali to su sve utisci iz druge ruke... Ne znam, slatke su to muke uvek :D

#27 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 03 September 2011 - 23:10

uh voleo bih ja i jedno i drugo jer sam lud za 2t tuningom, mirisom dvotaktola, dernjavom 2t mašine itd itd...svi znate o čemu pričam...Ali s druge strane moram da gledam na praktičnost i ono što mi stvarno fali..
Često sam sa lepšom polovinom na skuteru i u 80% slučajeva motor mi služi kao prevozno sredstvo za nas dvoje a tek u 20% za moj gušt tj jurcanje i uživanje u tuningovanoj mašini...
50cc skuter jednostavno nije udoban iako vozim jedan od udobnijih skutera u 50cc klasi!

Sa Piaggiom 250cc nema greške...to je pouzdana i proverena mašina i motor! Evo upravo večeras sam vozio jednog i sve pohvale...Ide taj 250cc kako god mu daš gasa..2 osobe ne oseti..Ne znam kakav je na autoputu, njegov vlasnik mi kaže da još nije imao prilike da ga oseti na autoputu jer ga je kupio tek pre mesec dana...Kaže da ide 130kmh..
Piaggio 500cc jeste primamljiv samo na pomisao da imaš snage ispod dupeta koliko ti god treba...I ja sam čuo da su skloniji kvarovima u odnosu na 250cc..skuplja registracija, skuplje održavanje...a pitanje je koliko ću ustvari trebati tih 500cc..

Yamaha x max 250cc me najviše privlači..video sam ih dosta po gradu i prelepi su mi...Ne sumnjam u Yamahin kvalitet a što se tiče strane komfora deluje mi veće od piaggia 250cc a da opet nije krmača, i to mi je još jedan plus!

Razmišljam dosta i o Arpiliji atlantic 250cc koji najviše liči na prave maxi skutere krstarice a opet nije tako glomazan kao recimo burgman ili silverwing ili majesty...

Tu je još jedan skuter koji sam u međuvremenu otkrio a to je Peugeot Geopolis koji nosi piaggio agregat od 250cc a dizajnom jako privlači...

Posted Image

#28 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade

Posted 04 September 2011 - 06:27

Pita, još malo za dilemu, X8 ili X9 250ccm?

#29 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 04 September 2011 - 07:50

View PostBlack Adder, on 04 September 2011 - 06:27, said:

Pita, još malo za dilemu, X8 ili X9 250ccm?

nije mi nijedan lep ali zato je X7 prelep! Njih ima jako malo po oglasima...

#30 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 04 September 2011 - 08:59

Geopolis je isto tako veoma lep skuter - podseca me na Apriliju sportcity 250 (vidi reportazu na 4rumu). Dugo je jedan stajao na placu u Petrovaradinu, sa leve strane u Preradovicevoj ulici (preko puta pijace). Pogledaj, mozda je jos tamo. Letos sam u H.Novom dosta vidjao redizajniranog Scarabea (Piaggio agregat takodje), mnogi ga voze po MNE:
http://www.scootersa...amilan2006.aspx
Pomalo je retro, ako volis takav dizajn.

#31 Jack B. Daniel's

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 122 posts
  • MestoCuprija
  • VozimKymco Super 9

Posted 04 September 2011 - 13:58

pita.. yamaha x max ,leovince 4 road i teraj http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/smile.png

#32 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd
  • VozimCPI Hussar, CPI SM 50

Posted 06 September 2011 - 13:52

http://www.moto-berz...is-oglas-12297/

Evo ti jedan Geopolis, ako ga već nisi video. Mislim da ispunjava sve tvoje kriterijume.

#33 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 06 September 2011 - 15:45

video sam taj, super je sviđa mi se taj geopolis jako...
I ovaj scarabeo što je Dragan postavio je dobar...Uglavnom treba sesti i probati...ne može se sve zaključiti preko slika, testova, specifikacija itd itd...

#34 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd

Posted 07 September 2011 - 08:32

http://www.halooglas...571/oglasi.aspx

Eto ti još jedna 'tema za razmišljanje' :D

#35 noxy

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 132 posts

Posted 11 September 2011 - 10:58

ja imam x9 250, bez problema ide 110-120 sa 2 osobe....potrosnja smesna, 3.5-4L....o udobnosti nema potrebe pricati, sediste mu je kao fotelja...pregledan je, lako se provlaci kroz gradske guzve...moj model ima hondinu masinu, sa foresight-a, a ovi noviji (od 2003-4) nose piagio masinu, ali su bas retki u oglasima...ja za ovih godinu dana nisam osetio potrebu za jacom masinom, registracija me je izasla 10500 sa novim tablicama, nadam se da sledeca nece da predje 8000...sto se atlantica tice, juce sam gledao jedan 500ccm, prostran je, velik, udoban, malo je veci od x9, kod njega potrosnja ide oko 5L, bez problema odrzava brzinu od 130, max mu je kako mi je vlasnik rekao oko 160-170 (bas ne verujem u to, al nema veze)...sto se nexusa tice, ne verujem da je nesto preterano udoban i da moze da se meri sa maxi skuterima poput majesty, atlantic, burgman, xciting...i gledaj ako mozes negde da das tvoj jet u zamenu za nesto vece, to ti je mozda i najbolja varijanta....meni nude sve i svasta za x9, ali meni treba kes...

#36 nntom

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 48 posts
  • MestoBeograd
  • Vozimljuta Aprilia Sportcity 200

Posted 11 September 2011 - 15:54

Evo da se i ja zapljunem http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/biker_scooter.gif Skoro svi skuteri su ti predlagani, a ko o cemu a cigo o svome konju http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/1jee1.gif Cujem da Sportcity 250 ie extra stanje, mozes da kupis ispod 2000 !
Moje putopise si mozda citao , mozda i nisi. Ja sam sa svojim presao ko sto je malo njih i ne mogu ti opisati koliko sam zadovoljan. Evo ti link iz MOTOPULSa http://www.motopuls....portcity200.pdf i http://www.motopuls....rtcity250ie.pdf i saljem ti jos jedan clanak iz 2005. u atacmentu. Naravno, zavisi sta volis, koji tip, ali vidim da malo vise naginjes ka sportskoj liniji. Ja sam vozio nekoliko Beverlija, i ne mogu da se mere po upravljivosti sa SCity sto uostalom i kazu u prilozenom tekstu. Ja sam veliki fan Nexusa, ali odlucio sam se za SC jer mi odgovara veoma gabaritima i naravno cenom. Ima xtremno dobru instrument tablu (mislim na starije modele). Ova 250 ie trosi smesno. Na otvorenom ne predje 2,5 litre, a u gradu sigurno ne predje 4. Ma sta da ti kazem, zaljubljen sam ko klinac u svoj skuter.

Posted Image

I sorry, ali oficijelni skuter Ferari F1 tima i glavom i bradom Schumi :)

Posted Image

Sa srecom ! :)

#37 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade

Posted 15 September 2011 - 01:01

Sve je to lepo, ja već merkam jedan Madison 200 ili 180, videćemo mada je i X9 u kombinaciji. Biće nešto uskoro ...
Od Beverly-ja sam definitivno odustao

#38 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd

Posted 15 September 2011 - 12:57

Da se pokretač teme ne naljuti, ja bih da je malčice proširim...
Ima li neko nekih iskustava u eksploataciji Kinaca od 125-150ccm sa velikim točkovima?
Peda Captain, Keeway Outlook, Sprint Classic i sl. To bi trebalo da je već isprelazilo po 10+ hiljada km, kvari li se, šta najčešće crkava, kakvi su eksploataciji, kakvi za održavanje, itd?
Od 1. jula se uglavnom vozim sa suvozačicom i prešao sam jaaako puno km po gradu udvoje.
Neka provizorna matematika kaže da bi jednostavnije i udobnije bilo takav prevoz obavljati na nečem četvorotaktnom od 125ccm.
Budžet skroman (0, zero, zilch, nada, null :) ) ali vidim po oglasima da se gore imenovani mogu nabaviti već od 450-500 evrija, pa se ložim da bih nekog možda i mogao prevariti za tu sumu. Isplati li se to uzimati?

#39 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade

Posted 16 September 2011 - 00:36

Što da ne. ako ne očekuš puno, dobićeš mnogo, mada je po meni liberty bolji pazar. Slavkodzo sa foruma tera matrix-a 125 par godina i iz sve snage se trudi da ga razvali, ali mu ne uspeva :)

#40 SciFratello

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • MestoBeograd

Posted 16 September 2011 - 21:41

Očekivanja su mi relativno skromna:
- da tekuće održavanje bude minimalno (sipaj-vozi-proveri-dotegni)
- da potrošnja ne prelazi 500 dindži za 100km (po aktuelnim cenama goriva)
- da dvoje odraslih džokejske konstitucije (cca 130kg ukupno :) ) može da se vozi udobno
- da pratim brzinu BGD saobraćaja
- da mogu da napravim 6-8.000km za sezonu a da se mašina ne otvara svakog vikenda.
Prvenstvena namena bi bila vožnja po gradu, jer se još uvek ložim da ću nekad u životu skupiti pare za neka ozbiljnija dva točka, koji bi onda, jelte, bili za van grada.
Još jedno pitanjce. Kakva je situacija na tržištu rez. delova za te kineze od 125?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users