Jump to content

Tomos APN 4 / BT-50 / T-15

• This topic is locked This topic is locked
80 replies to this topic

#21 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 13 October 2011 - 19:27

Sad sam nesto gledao Mario onaj tvoj prirucnik za friziranje. Jedna stvar mislim da nije tacna, ili mozda ja gresim?
Posted Image

Uglovi kanala za navedeni "Cetvrti stepen friziranja" se ne poklapaju sa dimenzijama na semi kanala za isti stepen (cetvrti).
Na semi pise da je udaljenost prelivnih kanala 34mm od GMT, a izduva 24mm od GRK, sto je u uglovima 121° i 181° (+- 1°)

Izvini ako je moja greska, nisam imao lose namere. :)

#22 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 13 October 2011 - 21:20

u pravu si Jovo, u to vreme sam imao grešaka, sreća pa sad imamo i kalkulator, i teoriju kako se to izračunava

Posted Image

#23 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 13 October 2011 - 23:14

View Postpajser9, on 13 October 2011 - 13:27, said:

Znam da moze sa OTO testericom ali nisam mogao da je nadjem, a da sam se iscimao i kupio novu , pa onda jos da mi pocnu pucati listovi jer je ovo dosta tvrda ploca od duraluminiuma debljine 3mm. Nije ni ovako bio problem. Prvo busilica i sekac, kasnije turbija. Nisam to radio biaxom.
Kuciste cu napravii po merama i pod nagibom koji najvise bude odgovarao uz komad metala i 10min sa CO2. Tesko bi me neko ubedio da kupim nesto od Stage6, Malossi, Polini i slicnih firmi. Iz razloga sto to na neki nacin smatram firmama za "anti-tuning", jer ti daju sve na gotovo, a ja da hocu gotov motor kupio bi Apriliu RS 125 . Tuning je kad sam pravis, a ne kad drugi rade za tebe, a ti samo placas i slazes delove kao lego kocke.

Inace napravio sam gresku na tom cilindru, kasnije sam shvatio da uopste nisam trebao raditi W sport izduv, ali to je bilo pre 2 godine, tada mi je bila zelja da probam i jebiga tako sam i odradio. Sad kad je vec tako kako jeste, probacu, pa ako ne bude dobro, uzecu neki drugi cilindar pa ga odraditi kako valja.

PITANJE: Kakva su vas iskustva sa boost prelivnim kanalima? Konkretno, jel bolje da su po visini blize ili dalje od GMT u odnosu na standardne prelivne, ili je najbolje da su svi prelivni kanali na istoj visini? Interesuju me samo informacije i iskustva iz prakse, teorija me ne zanima, jer dosta puta nema veze sa stvarnoscu.

@Mario, ta hilzna ide u BT cilindar sa slike, sto je skracivan od gore, a spejsovan je 3mm i jos su kanali doradjeni. O uglovima za sada nebi da pricam. Ali za sve postoji kalkulacija.

Hvala za savete u vezi usmerenosti lamela. Vec radim na tome da ih sto vise usmerim prema klipu i klipnjaci, mislim da cu uspeti, vec imam jedno solidno resenje za taj problem.

aj samo pre nego krenemo u ozbiljnije rasprave pojasni malo na koji način razmišljaš

reci nam kako ti to vidiš firmu Malossi ili firmu Polini.. ? koje lego kockice, o čemu govoriš...

da ne misliš da ne znam na koji je globalni stav na tomos forumima, nije ni bitno, hajde da malo porazgovaramo na ovu temu, čini mi se da grešiš...

#24 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 14 October 2011 - 12:13

U jednu ruku i gresim, tesko je to razumeti, tesko je i objasniti kakav ja stav imam prema tome.
Znam i ja da nije to bas sve tako, vi ovde sto radite to je nesto drugo, ovde se vidi da stvarno ima dobrih majstora i da ne sklapate sve kao "lego kocke", ali mislim da je to manjina i to mximalno cenim. Ali vecina drugova iz skole i tako sto ih znam iz Novog Sada, loze se na te firmirane delove a pojma nemaju o tuningu i uopste 2T motorima. Njima je zadovoljstvo da kupe auspuh od 300e i da se hvale i umisljaju kako su sad neki tjuneri, a meni to nije poenta. ja cu radje dati i vise para za auspuh ali da ga sam napravim. Dajem samo primer. Ili kupe komplet KIT i odnesu kod majstora da im to stavi i nasteluje. A bitno je da su plastike izlepljenje Stage6, Malossi i slicnim nalepnicama. Odatle meni taj stav prema tome...ali opet kazem, ja ne ponizavam niciji rad ako je sam radio i potrudio se oko tog motora, a ne samo iskesirao novac. Ali tu najvise utice sto sam ja drugacije naucen, jer se svet Tomosa i skutera razlikuje u nekim stvarima. Kod Tomosa se sve uglavnom svodi na kucnu izradu, kad ste jos na Tomosu videli Stage6 auspuh ili karburator ili aluminiumski KIT....ne ide jedno s drugim jednostavo. Meni nije zanimljivo voziti taj motor, koliko mi je zanimljivo dok ga pravim. Ja karting barem 70% popravljam i budzim, a najmanje od svega ga vozim, ali ja sam time zadovoljan i ja to jednostavno tako volim.

Nadam se da ste me razumeli na neki nacin....

#25 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 14 October 2011 - 12:25

Inace doslo je do izmene plana, zbog pravilnika za trke.
Nazalost, nije dozvoljen lamelni usis na blok, ali je dozvoljen lamelni usis na cilindar. Nema bas neke logike, ali jbg, pravila su pravila.

Sa jedne strane mozda je i bolje ovako, jer necu morati da kopam po blokovima i da se mucim sa time, nego cu nafrizirati cilindar od Automatika A5. Imam cilindar A5 Motinsove proizvodnje sa fabrickim lamelnim usisom, nikad koriscen , standard 38mm. Jeste da ima mnogo metala iz njega da se ostruze, ali polako....daleko je sledeca sezona.

#26 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 14 October 2011 - 16:40

Razumem te u potpunosti zašto imaš takvu sliku o brendiranim delovima, skuterima i uopšte o skuter tuningu!!!

U današnje vreme, tuning delova za skutere imaš koliko ti srce poželi...Od raznoraznih cilindara, auspuha, karburatora, usisa, prenosnih zupčanika do kaiševa, tuning kvačila i varijatora...Praktično možeš da biraš koliko hoćeš konja da napakuješ na radilicu u rasponu od 5 do 25 konja i sve to samo da složiš (reč ''samo'' izbacujem za slaganje preko 15 konja)...

Ima mnogo klinaca koji kako kažeš plate majstoru da im to sve posloži i oni cepaju skutere i srećni su kao mali majmuni što im skuter ide kao nevreme, a da ih pitaš kako radi 2T motor ne bi znali da ti kažu...Ne treba im zameriti, bitno je da su oni srećni, ali ih i ne treba uzimati u obzir kada govorimo o 2T tuningu i ne treba generalizovati tuning skutera kao ''slaganje lego kockica''!!

Veruj mi da ćeš na ovom forumu sresti prave majstore i poznavaoce tuninga u pravom smislu tih reči!!! Odmakli smo mnogo dalje u tuningu od nasumično kopanih kanala, i setovanju karburatora samo glavnom diznom itd itd...Jednostavno neke delove ne moraš prepravljati i praviti ih u kućnoj izvedbi jer ih imaš gotove na tržištu koji zadovoljavaju potrebe...što to nije slučaj kod tomos tuninga gde delovi manjkaju i nisu razvijeni do tih mera..

Još jednom bih hteo da odam počast pravim tunerima, bio to tomos ili skuter tuning, jer princip je isti na relaciji filtera vazduha-karb-usis-radilica-klip-cilindar-auspuh...

#27 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 14 October 2011 - 17:33

View PostPita, on 14 October 2011 - 16:40, said:

Razumem te u potpunosti zašto imaš takvu sliku o brendiranim delovima, skuterima i uopšte o skuter tuningu!!!U današnje vreme, tuning delova za skutere imaš koliko ti srce poželi...Od raznoraznih cilindara, auspuha, karburatora, usisa, prenosnih zupčanika do kaiševa, tuning kvačila i varijatora...Praktično možeš da biraš koliko hoćeš konja da napakuješ na radilicu u rasponu od 5 do 25 konja i sve to samo da složiš (reč ''samo'' izbacujem za slaganje preko 15 konja)...Ima mnogo klinaca koji kako kažeš plate majstoru da im to sve posloži i oni cepaju skutere i srećni su kao mali majmuni što im skuter ide kao nevreme, a da ih pitaš kako radi 2T motor ne bi znali da ti kažu...Ne treba im zameriti, bitno je da su oni srećni, ali ih i ne treba uzimati u obzir kada govorimo o 2T tuningu i ne treba generalizovati tuning skutera kao ''slaganje lego kockica''!!Veruj mi da ćeš na ovom forumu sresti prave majstore i poznavaoce tuninga u pravom smislu tih reči!!! Odmakli smo mnogo dalje u tuningu od nasumično kopanih kanala, i setovanju karburatora samo glavnom diznom itd itd...Jednostavno neke delove ne moraš prepravljati i praviti ih u kućnoj izvedbi jer ih imaš gotove na tržištu koji zadovoljavaju potrebe...što to nije slučaj kod tomos tuninga gde delovi manjkaju i nisu razvijeni do tih mera..Još jednom bih hteo da odam počast pravim tunerima, bio to tomos ili skuter tuning, jer princip je isti na relaciji filtera vazduha-karb-usis-radilica-klip-cilindar-auspuh...
Slazem se u potpunosti sa ovim sto si napisao. Nisam se nadao da ce neko ovako dobro shvatiti poentu cele price i zasto sam napisao ono za "slaganje kao lego kockice".To je napisano vise onako preuvelicano, kao neki bojkot sto je se to tako desava u vecini slucajeva. Ali naravno da pod time nisam mislio na prave ljubitelje tuninga i ljude koji stvarno znaju nesto o 2T motorima i friziranju. Da takvih ovde ima to je sigurno, vec sam primetio dosta ljudi koji stvarno znaju dosta toga i daleko bolje to poznaju od mene, dosta toga sam i naucio za samo par dana na forumu.
Ono sam rekao vise u globalu i drago mi je sto ste me razumeli sta sam hteo da kazem.
Svaka cast ljudi, prijatno ste me iznenadili vasom voljom za saradnju, diskusijama i podelom znanja u polju 2T motora.
:)

Veruj mi da ćeš na ovom forumu sresti prave majstore i poznavaoce tuninga u pravom smislu tih reči!!! Odmakli smo mnogo dalje u tuningu od nasumično kopanih kanala, i setovanju karburatora samo glavnom diznom itd itd
Ovakve stvari jako volim da cujem, to se ceni http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/thumbup.gif

#28 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 14 October 2011 - 22:12

haha ovde svaki crveni ima par godina zaprljane ruke, eto na kakvom si forumu... a većina ima slike sa tomosima, jer smo svi tu počeli...

ovde smo svi ljubitelji tuninga, i većina nas aktivno radi, nebitno je da li je tomos ili skuter.. ono što sam te gore pitao je navelo da kažeš šta te boli, ok nalepnice i nafurani klinci, i tu te potpuno razumem...

inače Malossi i Polini su fabrike koje proizvode cilindre i radilice, imaju ogromne palete, da povučem paralelu, isto kao kada kupiš Airsal cilindar za Automatica koji je 65cc-a, ili koliko već, i za njega važi da je dobar proizvod i da ga treba pravilno aplicirati, podesiti i upregnuti.. ili da sad imaš negde da kupiš cilindar za seniora, i to bi bio super potez, jer ima velika rebra, možeš ga voziti sa stock uglovima, a možeš i da ga preradiš ako misliš da znaš nešto više, bolje, savremenije... i to nije slaganje setupa, to je već tuning, mnogo je teže dobro podesiti i pustiti u rad neki agresivniji cilindar nego fabrički... da ne dužim, 2T je 2T, bez obzira da li je Tomos, Minareli AM6 ili neki od skuter platformi.. ovde je more proizvoda za različite tipove blokova, i svaki je potrebno ručno doraditi bar po mojim kriterijumima..

dakle kada malo prelistaš FAQ i ostale teme videćeš da mi ovde ne čuvamo vojne tajne, već nam je cilj da naučimo jedni od drugih, ili zajednički dođemo do novih zaključaka, inovacija, boljeg i kvalitetnijeg tuninga... kako je na ostalim forumima to manje više znamo, ovde neće biti tako, bar dok su crveni i ljubitelji tuninga i vlasnici foruma..

#29 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 15 October 2011 - 10:52

Procitah sad iz Mariovog posta "Minareli AM6" i krenem nesto o tome da trazim na google i naletim na jednu sliku koja mi je od pre poznata, ali nikad nisam razmisljao o tome sta je na slici.
http://www.tunsty.ne...653_10_1500.jpg

Jasno je da se ovde turbina stalno vrti i pravi pritisak u karter. Milism da lamelice ovoj turbini nemogu nista, to sam dosta siguran. Turbina ih drzi stalno otvorene jer nije potreban velik pritisak da bi se one otvorile. Logicno je da ova turbina stvara i vrsi veci pritisak nego sto je podpritisak kada se smesa uvlaci principom povecanja zapremine kada klip ide prema gore.
Sad je pitanje, da li se ovim poduhvatom vise gubi ili dobija?
Razloga je vise....stalan pritisak u karteru, otezava vracanje klipa prema dole dok se prelivni kanali ne otvore, ne postoji vise rezonacija izduva jer turbina non stop stvara pritisak i tera smesu da brzo cirkulise sve od ulaza u turbinu pa do samog izlaza na kraju, a poznato je koliko rezonacija znaci 2T motoru. I mislim da bi sa turbinom sve teorije o visinama kanala pale u vodu, da bi vazila neka sasvim nova pravila. Mislim da bi prelivni kanali i izduv trebali biti na skoro istoj visini???? Probajte sami da zakljucite zasto tako mislim..... sasvim je moguce i da gresim
Inace o ovome ima da se razmislja koliko god vam je volja, pa ako je nekome dosadno, ajde malo da pricamo o tome.

#30 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 16 October 2011 - 01:42

Ima li kakvih prikaza u praksi?

#31 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 16 October 2011 - 10:44

Koliko kosta taj BGM usis? Mario jel znas mozda kako se zove taj cica i gde zivi?
@pajser9 jel imas mozda neke slike ili skice rotodiska i jel bi mogao da postavis ili nekako da mi posaljes, jako me zanima, mozda nije toliko komplikovano za izradu, jedino bi paljenje bilo problem, ali sve se moze resiti. Kako racunas ugao usisnog kanala, rucno ili imas neki program? Kad si vec ubacivao cauru sto nisi uradio pregradu na izduvu? Kad si spejsovao cil jesi razmisljao o tome da se i zapremina menja, pa je verovatno i pritisak u karteru manji, samim tim verovatno i performanse motora malo manje nego kad bi prosirio kanale u visinu, a i DRK kanala se onda ne poklapa sa DMT kako bi trebalo, jesi to resio? Izvini zbog puno pitanja jako sam radoznao.Posted Image

#32 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 16 October 2011 - 14:10

Imam neke slike o rotodisku, postavicu ih kasnije.
Ugao usisnog kanala racunam po tabeli, imam odradjenu tabelu za Tomose za hod klipa 43mm. Izmerim koliko koliko ima mm od kraja klipa do donjeg ruba usisnog kalana (kada je klip u GMT) i to ubacim u tabelu i ocitam koji je ugao.

Problem je kod izduva sa pregradom sto je to gusani cilindar i u vecini slucajeva se pregrada deformise od toplote i rasiri pa se dogadja da bas na toj pregradi zablokira klip. Postoji i resenje za taj problem, ali eto kad sam radio tu hilznu u glavi mi je bila ova ideja i tu sam pogresio.
Spejsovanjem cilindra se ne menja zapremina kartera, jer klip i dalje ima isti hod. Drk kanala je lako obraditi da bude ravan sa donjom mrtvom tackom. Koliko gusa moram da skinem iz tog cilindra da bi dobio kanale kakve hocu, taj donji rub prelivnih i izduva je zanemarivo mali posao u odnosu na ostatak.

Slobodno pitaj, ne smaras me, volim da pricam o tuningu.

#33 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 16 October 2011 - 14:28

Prikaz rasklopljene Kreidler Van Veen masine sa Roto-diskom
Posted Image

Jos neke slike kako to izgleda na motoru. Beli motor je od Rokia iz Slovenije, jedan od najvecih kolekcionara i majstora za Tomose na ovim prostorima. Ceo mtoro je rucne izrade, nije original, nego reklipa. Nadam se da se Roki nece ljutiti zbog ovoga.
Posted Image Posted Image Posted Image
Tu je i snimak Rokievog motora

Konkurencija Van Veenu, Tomos GP Matulja, jedna od najbrzih 50ica ikada. Usis na roto disk
Posted Image Posted Image
Posted Image

Gogo iz Hrvatske....covek za koga ne znam sta bih rekao....cudo od coveka
Rucno izradjeni roto disk i menjac sa "7" BRZINA za Tomos. Gogo kaze da je za menjac je ulozeno "200" sati aktivnog rada. Menjac je kompletno izradjen nanovo, nije prepravljan vec postojeci.
Posted Image Posted Image

#34 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 16 October 2011 - 14:45

Hvala ti za ove slike i za odgovore. I ja sam video tu temu od Gogo-a ali kad sam video da ima 70 i vise stranica odustao sam od citanja, vecinom su ,,glupi komentari". U vezi zapremine kartera pogresno sam se izrazio, nisam bas mislio na zapreminu kartera nego vise na duzinu prelivnih- njihovu zapreminu, duzi je put prelivnih koji smesa treba da predje mada je to beznacajno i ta teorija ,,pada u vodu", ali ugao pod kojim smesa ulazi u kompresioni prostor tj. zakrivljenost je manja u slucaju spejsovanja. Sto se tice pregrade na izduvu sta je resenje? -Rupa u klipu kroz koju smesa hladi pregradu, ili smirglanje pregrade na 1; 2 stote vise od mere cilindra?

#35 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 16 October 2011 - 16:01

Ovo za smirglanje pregrade za par stotih je jedno od boljih resenja kako sam cuo, a moze i da se istacka pregrada (da se naprave male plitke rubice po njenoj povrsini) gde bi se zadrzavalo ulje a i manjom povrsinom bi dodirivala klip i karike.
Prelivni i bez spejsovanja i sa spejsovanjem bi imali istu duzinu, jer svakako moram da ih podignem, bilo to spejsovanjem ili direktnim dizanjem gornjeg ruba prelivnih. Fora je sto je spejsovanje daleko jednostavnije nego sama obrada prelivnih gde se trazi maximalna preciznost pogotovo kod gornjeg ruba kanala.

#36 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 18 November 2011 - 21:19

Apn poslednji put u ovakvom izdanju.
Sada je rasklopljen i sprema se za trke.
Posted Image

Masina je u pripremi. Cross Junior 50cc preradjen cilindar, dellorto 26, home made auspuh, baterijsko paljenje....

Ovako bi trebao da izgleda na kraju...zadao sam sebi rok do aprila, a sad sve zavisi od finansiskog stanja.
Posted Image

#37 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • MestoBeograd (Zemun), Bela palanka
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 02 March 2012 - 15:44

View Postpajser9, on 14 October 2011 - 12:25, said:

Inace doslo je do izmene plana, zbog pravilnika za trke. Nazalost, nije dozvoljen lamelni usis na blok, ali je dozvoljen lamelni usis na cilindar. Nema bas neke logike, ali jbg, pravila su pravila. Sa jedne strane mozda je i bolje ovako, jer necu morati da kopam po blokovima i da se mucim sa time, nego cu nafrizirati cilindar od Automatika A5. Imam cilindar A5 Motinsove proizvodnje sa fabrickim lamelnim usisom, nikad koriscen , standard 38mm. Jeste da ima mnogo metala iz njega da se ostruze, ali polako....daleko je sledeca sezona.

pajser nasao sam idealno resenje za bijax! mislim da ce i tebi a i svim ostalim clanovima koristiti... ja imam jako "losa" iskustva sa svim "kamencicima" za bijaxe, jer se veoma brzo trose, pa za jedan cilindar mogu upotrebiti i 5 komada... e sad, teca je sasvim slucajno naleteo na jedan komplet od 5-6 kamencica, koji mislim da uopste nisu ni namenjeni za bijax... Ali ti kamencici su PERFEKTNI, ja sa jednim kamencicem sam "turpijao" 4-5 cilindara, doduse ne mnogo, ali recimo sa standardne apn na t-14 mere... i kamencic je i dalje kao NOV! kod mene imam trenutno jedan samo, plavi valjkasti, koji je pogodan za usis i izduv...

Najbolje od svega je cena! za neverovati oni su kupljeni kod kineza u Nisu, a mislim da takvih kineskih prodavnica ima u svim gradovima... Cim naletim na taj komplet uzimam nekoliko kompleta i slikacu pa cu izbaciti slike... Ceo komplet kosta oko 100-150 din...

#38 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 02 March 2012 - 16:31

ajd daj da vidimo to...ako kažeš da ksidaju dobro onda ok, mada nešto sumnjam da kamen može da guli gus

#39 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 02 March 2012 - 17:17

evo fotografija...

Posted Image

evo ga taj "specijalan" kineski kamencic... samo jedan problem moze da nastane, a to je da debljina njegove osovinice nije ista kao kod originalnih kamencica, pa je potrebno nabaviti ili drugi futercic, ili razbusiti postojeci... ne secam se sada koje su tacno dimenzije, ali mislim da je razlika 0,2mm

Posted Image

evo zumbirane slike :) taj kamen mi vise vredi nego svi ovi ostali...

Posted Image

ne mogu da verujem jos uvek u cemu je fora, ali bas sam pozitivno iznenadjen...

nikada nisam kupovao original DREMEL pribor za bijax, ali predpostavljam da je dosta kvalitetniji od ovog WOMAX-ovog... samo mogu da kazem da sa dremel bijaxom nisam preterano zadovoljan, ovih dana sam ga "remontovao" posto su lageri prosvirali, i bixne se pojele.... sada je stvar mnogo drugacija... jos cetkice da zamenim i bice full :)...

#40 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 02 March 2012 - 17:24

pajser izvini za OFF... valjda ce ti ovo kolko tolko znaciti... posto imas dosta da struzes....

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users