Jump to content

Tomos APN 4 / BT-50 / T-15

80 replies to this topic

#41 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 03 March 2012 - 11:28

Poznat mi je taj materijal. Imam jedan kamen za busilicu od takvog materijala i stvarno je jako izdrzljiv. Cudan materijal, jer nije kao prah, nego ima drugaciju strukturu i ne kruni se, za razliku od ovih womaxovih kamencica sto se odma pretvaraju u prah.
Potrazicu to u NS ako ima negde da kupim

#42 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • MestoBeograd (Zemun), Bela palanka
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 03 March 2012 - 15:22

videcu ja u kineskim radnjama ovde u zmeunu da li ima... mislim da ima u svim kineskim radnjama, posto manje vise svi na isto mestu nabavljaju robu... odnosno u svakoj prodavnici vidim iste stvari...

sto se tice strukture materjala potpuno si u pravu, dosta su krupniji "kristali" od kojih je sacinjen kamencic... dok su ovi womaxovi kao od prasine, napravljeni... :P , moram nekad da kupim jedan original dremelov, da vidim kako ce se ponasati... mada kolko sam imao prilike da ih vidim nisu nesto preterano dobri....

#43 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 03 March 2012 - 23:32

Posted Image

#44 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 03 March 2012 - 23:36

vidija frezer, ima da se kupi u wurth-u fi 6mm sa vidijom debljine 13, 10 i 6mm , ja imam od 10 i od 6, ovaj na slici je 10mm, nosi gus kao puter... kamenjem se samo finišira... inače ima i od 3mm sa 3mm osovinom za mali biax... taj koristim za prelivne..

evo jedne teme, kako da pretvoriš mm u uglove, ako se budeš bodio nekim merama i parametrima

http://grafolit.eu/s...-uglova-kanala/

#45 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 03 March 2012 - 23:53

Ja radim sa vidijom , ali za bijaks. Ali bi hteo da probam i taj kamen, moze da posluzi za neke stvari prilikom finog oblikovanja kanala. Nekad i nije potrebno da brzo jede gus, nego polako radi bolje preciznosti. I rubove kanala je meni uvek lakse obradjivati nastavkom koji je veceg precnika, jer se ne useca previse u materijal. Ne kazem da ne moze i sa manjim i jacim, poput vidije.

ovako nesto, ali ne ceo komplet. 600din komad kod jednog cice na najlonu
http://www.ghidafaceri.ro/imagini-anunturi/12439898166606740099.jpg

#46 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 28 October 2012 - 23:11

Prosle godine sam zapoceo projekat repliku Tomosa D6. Polako zavrsavam....

Prikupljeni delovi za projekat:
Set dizni M6 za Dellorto
Posted Image
Nov Dellorto 24
Posted Image
Jos nekoliko cilindara za tuning, 2 Cross Juniora i jedan T15
Posted Image
Ostali karbovi, videcemo sa kojim najbolje ide
Posted Image
Skracene prednje vile
Posted Image
BT tockovi u extra stanju, cuvani godinama za ovo
Posted Image
Kraci zadnji Marzocchi amortizeri i fozasteri od neke Cigave
Posted Image Posted Image
Rep i rezervoar po porudzbini za D6 od Ivice Barkovica
Caure za lezajeve prednjih vila
Posted Image Posted Image Posted Image
6-stepeni menjac sa trkackim prenosnim odnosima za Tomos
Nosaci zadnjih amortizera

Dovde sam stigao:
Posted Image

Usput zavrsavam i projekat sa usisom na blok o kojem ima dosta slika na predhodnoj strani:

Sutra je radni dan,nosim blokove da se poravnaju na mestu gde doalzi usis, busim rupe i urezujem navoje. Nakon toga usis je gotov, ostaje da se sredi cilindar.
Crni blokovi sa slike su samo za eksperiment, osteceni na sve strane, pa su dobro dosli za kopanje i proucvavanje kako, gde i sta upasovati.

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Raspao sam se dok sam napravio kuciste za lamelice. Sve je pocelo od ovog komada aluminijuma. Od alata sam imao na raspolaganju obicnu busiliuc, bijaks i turpiju.
Posted Image

Edited by Pita, 29 October 2012 - 00:50.

#47 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 29 October 2012 - 00:08

Pratim tvoj projekat na tfs i jedva cekam da vidim da li ce raditi masina sa lamelnim usisom.

#48 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 29 October 2012 - 00:52

da li ovo možemo smatrati premijerom na našem forumu? ne znam da li si prvi koji radi lamelarni usis na Tomosu??

ps: malo sam ti sredio post tj stavio sam neke slike u isti red da bude tema preglednija sa što manje skrolovanja na dole..Možeš i ti ubuduće tako..

#49 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 29 October 2012 - 04:49

Pa bilo je i ranije slucajeva lamelnog usisa na Tomosu, pre mene su to uradili Pikec-Tuning na Automatiku sa Malossi cilindrom i Yatasaki iz Hr koji je uglavio na APN 6 usis na blok, ali lamelice su bile vodoravne, sa samo dva listica, a uz to Dellorto 24, sto se nikako ne slaze jedno s drugim.....on je i sam rekao da te lamelice to nisu mogle da progutaju, ali eto....
Ja sam ovaj projekat zapoceo 2008. god, a u medjuvremenu je jos nekoliko ljudi iz Hr napravilo lamelni usis na Tomosu, znam i jednog Slovenca sa mopedis.si foruma koji je to uradio na BT-u, a evo sad se i na nasem Tomos Forum Srbija pojavljuje par ljudi sa istom idejom i zapoceli su projekat. Verujem da ima jos ljudi koji su to uradili, ali nisu okacili na internet...bilo je toga i pre, dok internet nije ni postojao. Znam jednog lika iz NS-a koji mi je pricao da je 90tih godina imao BT-a sa usisom na blok, kao ovaj kod yatasakia

Evo uspeo sam da nadjem slike yatasakijevog projekta. Kada sam prvi put video njegovu temu i ove slike pre 7 godina, nisam znao skoro nista o 2T motorima i za mene je to bilo spansko selo.... Uglavnom, ovako je to tada izgledalo.

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Edited by pajser9, 29 October 2012 - 05:00.

#50 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 29 October 2012 - 17:55

Jovo svaka čast, lepo napreduješ... pratimo te

#51 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 29 October 2012 - 22:22

Pajseru, dug pur si presao za tih sedam godina, dosta teorije i prakse , svaka cast na tome...pratimo te ...

#52 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 11 November 2012 - 18:59

Sta bi bilo kada bi sa ovog lamelnog usisa skinuo lim koji ogranicava otvaranje lamelica? Koliko lamelice smeju da se savijaju?
Vidim na internetu ima lamelnih blokova sa karbonskim lamelicama koji nemaju ganicnike. Od cega to zavisi da li treba granicnik ili ne? Mogu li se lamelice slomiti ako nemaju granicnik i sta bi sve dobio a sta izgubio kada bi na ovaj moj lamelni blok stavima karbonske lamelice i srusio pregrade pa stavio sa svake strane po jedan siroki karbonski listic kao na trecoj slici?
Posted ImagePosted Image

Posted Image

#53 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 11 November 2012 - 21:35

moraš paziti koliko ćeš saviti graničnike da se lamelice ne bi slomile prilikom otvaranja...
Ja sam upravo to radio što si pitao, od 2 prozora na jednoj strani usisa sam napravio 1 kao na toj slici koja prikazuje malossi usis..Nisam primetio neko značajnije poboljšanje na tadašnjem setupu koji je isporučivao oko 10-11 konja i vrteo se oko 10.500 rpm...

#54 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 11 November 2012 - 23:01

Na koji nacin da pazim? otkud ja znam hoce se one slimiti ili ne. postoji li neko pravilo, neka praksa koliko se smeju odmicati granicnici za tu i tu debljinu lamelica (celicnih)

#55 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 11 November 2012 - 23:10

mislim da ne postoji neko utvrđeno pravilo..otvori graničnike više nego što su sad pa probaj ručno da saviješ lamelice pa ćeš videti jer pružaju veliki otpor kad ih otvoriš..skontaćeš da li su pred pucanje ili je ok..

#56 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 12 November 2012 - 00:13

A jel mi moze neko reci nesto o karbonskim lamelicama. Njihove prednosti i mane u odnosu na celicne.

npr.
-da li se lakse otvaraju nego celicne
-da li je granica pucanja pri otvaranju veca ili manja nego kod celicnih
-njihova debljina u odnosu na celicne
-kako odabrati odgobarajucu debljinu
-trajnost
-cena itd...

Predpostavljam da za odabir debljine treba samo sto vise prakse i testiranja, ali nisam bas u mogucnosti da kupujem lamelice u raznim dimenzijama pa probava, pa bi mi znacilo neko vase licno iskustvo oko odabira.

Edited by pajser9, 12 November 2012 - 00:14.

#57 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 12 November 2012 - 01:03

Nemoj previse da se opterecujes karbonskim lamelicama...njihova jedina prednost u odnosu na metalne je sto ako puknu ne naprave sra** ,nego sagore ili budu "izduvane" iz cilindra a da pri tom nista ne bude osteceno...neka srednja optimalna debljina je oko 0.3mm i gledaj da nabavis takve...granicnike nema potrebe da diras i nek ostanu ko sto jesu...neke promene oko usisa su bitne tek kod high-end setupa al je i cena takvih usisa u kompletu visoka...Sve dok ti se obrtaji vrte oko 10000 nema potrebe da ulazes u skup usis .Zoksi je stavio ovaj na svog mid-race kineza i njegova iskustva su pozitivna al mu je i cena jeb***....
https://www.scooter-...-Tassinari.html
Attached File  et-s63219000.jpg   59.9K   7 downloads

#58 pajser9

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 166 posts

Posted 12 November 2012 - 01:25

Radi se o high tuningu,motor se sprema za trke. 11.000 rpm se vrteo pre sa klipnim usisom (ugao usisa 165 stepeni) i slabijim setupom.
Ovoj masini je radno podrucje iznad 10.000 rpm sa rezonacijom na 12.000 rpm a trebao bi da se vrti efikasno do 13.000 kada se sve savrseno usteluje.
Glavni problem kod tomosa za te obrtaje je mi je do sada bio menjac koji fabricki ima 5 brzina i velike rupama u odnosu izmedju 3,4 i 5. brzine. Sada sam pored dosta drugih stvari, resio i taj problem ubacivanjem 6-stepenog menjaca sa guscim racing prenosnim odnosima (replika menjaca od Tomosa D6-S)

Sto se tice usisnih lamelica, tu nemam nekog specijalnog prakticnog iskustva pa sam zato i potrazio pomoc od vas na skuter forumu, jer ih skoro svaki skuter ima lamelni usis.

Znam za to da karbonske lamelice kad puknu ne naprave stetu kao celicne. pa i da nikakvu drugu prednost nemaju, to je dovoljno da ne pozelim celicne na svom motoru, jer se radi o velikim obrtajima i pitanje je koliko bi celicne izdrzale do zamora materijala i pucanja.
Za sada nemam nameru da dajem tolike pare za stage6 usisni blok. Hocu da izvucem maximum iz ovog sto imam.Kao i u svemu, sigurno moze da se poboljsa. Pitanje je samo na koje nacine?
Koliko sam mogao da primetim otvarajuci prstima karbonske i celicne lamelice, karbonske se lakse otvaraju od celicnih,sto znaci da je potreban manji podpritisak, a to povecava ugao usisa jer se ranije otvaraju a kasnije zatvaraju...jos jedan razlog zasto bi izabrao karbonske. (problem mi je odabrati debljinu, jer ako sam dobro upucen, ako se pretera i uzmu previse mlitave lamelice, nece stici da obave stoju ulogu na visokim obrtajima)
Pitanje je i koliko koliko se smeju granicnici pomeriti a da ne dodje do pucanja lamelica. Taj odgovor verovatno moze dati samo neko ko je probao nesto slicno. Ako ne dobijem odgovor, preostaje meni da isprobam, pa je to i jos jedan razlog za ugradju karbonski, jer ako puknu, nema stete u masini.

Da sam svaki put kad negde zapne kupovao fabricki doradjen deo kao sto je taj Stage 6 usis, nebi znao dosta stvari o tuningu koje sada znam (a iovako ne znam puno)
Ali se uvek se trudim da prodrem u sustinu i poboljsam ono sto je trenutno dostupno, pa tek onda ici dalje ako dobijeni maximum ne ispunjava zahteve masine i mojih potreba.

Jedna zanimljiva skica koja mnogo toga govori o klipnom, roto disk i lamelnom usisu.
Ubedjen sam da se ovaj ugao kod lamelnog usisa moze menjati i bez nabakve "Stage6" lamelnog seta. Verovatno se ne moze dobiti toliko velik ugao kao sa npr. Stage6 usisom, ali moze se povecati i to mi treba. Uz povecanje ugla otvorenosti s, povecao bi i protok smese, pa mi zbog toga pada na pamet i pomeranje granicnika. Da dodam, kod ugla otvorenosti, igra veliku ulogu i zapremina kartera, pa vec radim na tome kako bi je maximalno smanjio.
Posted Image

Meni od vas treba pomoc da ovo sprovedem u praksu , znaci odabir lamelica i zazor granicnika za pocetak, pa bi ja dalje eksperimentisao i usavrsavao. Bitno mi je da imam od cega da pocnem, da ne nagadjam bas skroz i bacam pare na kojekakve lamelice ako nisu ni blizu onoga sto mi treba.

Edited by pajser9, 12 November 2012 - 02:16.

#59 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 12 November 2012 - 01:29

Eee to je vec druga prica...tu bi onaj s6 tassinari lego ko dupe na nosu ...evo sta kaze Zoksi - http://forum.pyrothe...dpost__p__11625

#60 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 12 November 2012 - 02:28

Ja bih probao sto tanje dok ne pocne da pljuje. Jel to ok?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users