Tomos APN 4 / BT-50 / T-15
Posted 03 March 2012 - 11:28
Potrazicu to u NS ako ima negde da kupim
Posted 03 March 2012 - 15:22
sto se tice strukture materjala potpuno si u pravu, dosta su krupniji "kristali" od kojih je sacinjen kamencic... dok su ovi womaxovi kao od prasine, napravljeni...

Posted 03 March 2012 - 23:32

Posted 03 March 2012 - 23:36
evo jedne teme, kako da pretvoriš mm u uglove, ako se budeš bodio nekim merama i parametrima
http://grafolit.eu/s...-uglova-kanala/
Posted 03 March 2012 - 23:53
ovako nesto, ali ne ceo komplet. 600din komad kod jednog cice na najlonu
http://www.ghidafaceri.ro/imagini-anunturi/12439898166606740099.jpg
Posted 28 October 2012 - 23:11
Prikupljeni delovi za projekat:
Set dizni M6 za Dellorto

Nov Dellorto 24

Jos nekoliko cilindara za tuning, 2 Cross Juniora i jedan T15

Ostali karbovi, videcemo sa kojim najbolje ide

Skracene prednje vile

BT tockovi u extra stanju, cuvani godinama za ovo

Kraci zadnji Marzocchi amortizeri i fozasteri od neke Cigave

Rep i rezervoar po porudzbini za D6 od Ivice Barkovica

Caure za lezajeve prednjih vila

6-stepeni menjac sa trkackim prenosnim odnosima za Tomos

Nosaci zadnjih amortizera

Dovde sam stigao:

Usput zavrsavam i projekat sa usisom na blok o kojem ima dosta slika na predhodnoj strani:
Sutra je radni dan,nosim blokove da se poravnaju na mestu gde doalzi usis, busim rupe i urezujem navoje. Nakon toga usis je gotov, ostaje da se sredi cilindar.
Crni blokovi sa slike su samo za eksperiment, osteceni na sve strane, pa su dobro dosli za kopanje i proucvavanje kako, gde i sta upasovati.

Raspao sam se dok sam napravio kuciste za lamelice. Sve je pocelo od ovog komada aluminijuma. Od alata sam imao na raspolaganju obicnu busiliuc, bijaks i turpiju.

Edited by Pita, 29 October 2012 - 00:50.
Posted 29 October 2012 - 00:08
Posted 29 October 2012 - 00:52
ps: malo sam ti sredio post tj stavio sam neke slike u isti red da bude tema preglednija sa što manje skrolovanja na dole..Možeš i ti ubuduće tako..
Posted 29 October 2012 - 04:49
Ja sam ovaj projekat zapoceo 2008. god, a u medjuvremenu je jos nekoliko ljudi iz Hr napravilo lamelni usis na Tomosu, znam i jednog Slovenca sa mopedis.si foruma koji je to uradio na BT-u, a evo sad se i na nasem Tomos Forum Srbija pojavljuje par ljudi sa istom idejom i zapoceli su projekat. Verujem da ima jos ljudi koji su to uradili, ali nisu okacili na internet...bilo je toga i pre, dok internet nije ni postojao. Znam jednog lika iz NS-a koji mi je pricao da je 90tih godina imao BT-a sa usisom na blok, kao ovaj kod yatasakia
Evo uspeo sam da nadjem slike yatasakijevog projekta. Kada sam prvi put video njegovu temu i ove slike pre 7 godina, nisam znao skoro nista o 2T motorima i za mene je to bilo spansko selo.... Uglavnom, ovako je to tada izgledalo.

Edited by pajser9, 29 October 2012 - 05:00.
Posted 29 October 2012 - 17:55
Posted 29 October 2012 - 22:22
Posted 11 November 2012 - 18:59
Vidim na internetu ima lamelnih blokova sa karbonskim lamelicama koji nemaju ganicnike. Od cega to zavisi da li treba granicnik ili ne? Mogu li se lamelice slomiti ako nemaju granicnik i sta bi sve dobio a sta izgubio kada bi na ovaj moj lamelni blok stavima karbonske lamelice i srusio pregrade pa stavio sa svake strane po jedan siroki karbonski listic kao na trecoj slici?

Posted 11 November 2012 - 21:35
Ja sam upravo to radio što si pitao, od 2 prozora na jednoj strani usisa sam napravio 1 kao na toj slici koja prikazuje malossi usis..Nisam primetio neko značajnije poboljšanje na tadašnjem setupu koji je isporučivao oko 10-11 konja i vrteo se oko 10.500 rpm...
Posted 11 November 2012 - 23:01
Posted 11 November 2012 - 23:10
Posted 12 November 2012 - 00:13
npr.
-da li se lakse otvaraju nego celicne
-da li je granica pucanja pri otvaranju veca ili manja nego kod celicnih
-njihova debljina u odnosu na celicne
-kako odabrati odgobarajucu debljinu
-trajnost
-cena itd...
Predpostavljam da za odabir debljine treba samo sto vise prakse i testiranja, ali nisam bas u mogucnosti da kupujem lamelice u raznim dimenzijama pa probava, pa bi mi znacilo neko vase licno iskustvo oko odabira.
Edited by pajser9, 12 November 2012 - 00:14.
Posted 12 November 2012 - 01:03
https://www.scooter-...-Tassinari.html

Posted 12 November 2012 - 01:25
Ovoj masini je radno podrucje iznad 10.000 rpm sa rezonacijom na 12.000 rpm a trebao bi da se vrti efikasno do 13.000 kada se sve savrseno usteluje.
Glavni problem kod tomosa za te obrtaje je mi je do sada bio menjac koji fabricki ima 5 brzina i velike rupama u odnosu izmedju 3,4 i 5. brzine. Sada sam pored dosta drugih stvari, resio i taj problem ubacivanjem 6-stepenog menjaca sa guscim racing prenosnim odnosima (replika menjaca od Tomosa D6-S)
Sto se tice usisnih lamelica, tu nemam nekog specijalnog prakticnog iskustva pa sam zato i potrazio pomoc od vas na skuter forumu, jer ih skoro svaki skuter ima lamelni usis.
Znam za to da karbonske lamelice kad puknu ne naprave stetu kao celicne. pa i da nikakvu drugu prednost nemaju, to je dovoljno da ne pozelim celicne na svom motoru, jer se radi o velikim obrtajima i pitanje je koliko bi celicne izdrzale do zamora materijala i pucanja.
Za sada nemam nameru da dajem tolike pare za stage6 usisni blok. Hocu da izvucem maximum iz ovog sto imam.Kao i u svemu, sigurno moze da se poboljsa. Pitanje je samo na koje nacine?
Koliko sam mogao da primetim otvarajuci prstima karbonske i celicne lamelice, karbonske se lakse otvaraju od celicnih,sto znaci da je potreban manji podpritisak, a to povecava ugao usisa jer se ranije otvaraju a kasnije zatvaraju...jos jedan razlog zasto bi izabrao karbonske. (problem mi je odabrati debljinu, jer ako sam dobro upucen, ako se pretera i uzmu previse mlitave lamelice, nece stici da obave stoju ulogu na visokim obrtajima)
Pitanje je i koliko koliko se smeju granicnici pomeriti a da ne dodje do pucanja lamelica. Taj odgovor verovatno moze dati samo neko ko je probao nesto slicno. Ako ne dobijem odgovor, preostaje meni da isprobam, pa je to i jos jedan razlog za ugradju karbonski, jer ako puknu, nema stete u masini.
Da sam svaki put kad negde zapne kupovao fabricki doradjen deo kao sto je taj Stage 6 usis, nebi znao dosta stvari o tuningu koje sada znam (a iovako ne znam puno)
Ali se uvek se trudim da prodrem u sustinu i poboljsam ono sto je trenutno dostupno, pa tek onda ici dalje ako dobijeni maximum ne ispunjava zahteve masine i mojih potreba.
Jedna zanimljiva skica koja mnogo toga govori o klipnom, roto disk i lamelnom usisu.
Ubedjen sam da se ovaj ugao kod lamelnog usisa moze menjati i bez nabakve "Stage6" lamelnog seta. Verovatno se ne moze dobiti toliko velik ugao kao sa npr. Stage6 usisom, ali moze se povecati i to mi treba. Uz povecanje ugla otvorenosti s, povecao bi i protok smese, pa mi zbog toga pada na pamet i pomeranje granicnika. Da dodam, kod ugla otvorenosti, igra veliku ulogu i zapremina kartera, pa vec radim na tome kako bi je maximalno smanjio.

Meni od vas treba pomoc da ovo sprovedem u praksu , znaci odabir lamelica i zazor granicnika za pocetak, pa bi ja dalje eksperimentisao i usavrsavao. Bitno mi je da imam od cega da pocnem, da ne nagadjam bas skroz i bacam pare na kojekakve lamelice ako nisu ni blizu onoga sto mi treba.
Edited by pajser9, 12 November 2012 - 02:16.
Posted 12 November 2012 - 01:29
Posted 12 November 2012 - 02:28
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users