Tomos SLC 15
Started by Stunter, Jan 09 2012 12:38 PM
51 replies to this topic
Posted 21 June 2012 - 15:47
Pregreva se jer pretpaljenje nije dobro podeseno, prekasno je. Sa manje od 1.3mm pre GMT ne radi kako treba. Podesi na 1.4 - 1.5mm i videces da mnogo lepse radi i manje se greje.
Posted 23 June 2012 - 12:04
Paljenje je podeseno trenutno 1.3 mm mada mislim da se greje zbog cilindra , strugar rekao da je mnogo brzo busio pa je cilindar malo grub i neznam na koliko stotih je busao jer sam jedva ubacio klip , nastelovacu na 1.5 mm
Posted 24 June 2012 - 23:06
Ako je stvarno 1.3mm nema potrebe da diras, ali to 1.3 vrlo lako moze biti i manje, zavisi cime si merio i koliko precizno. Ako je manje onda vec moze biti problem zbog preranog pretpaljenja.
A sto se tice ciilindra, tu ti ne mogu pomoci. Ili vozi tako dok se ne razradi, ili odnesi kod nekog boljeg majstora koji ce ti lepo ishonovati taj cilindar na 6 stotih u odnosu na klip, nakon toga klasicna razrada od 200km i nebi trebalo biti problema. Neznam sta drugo da ti kazem
edit: koje je glavna dizna u karburatoru (velicina)?
A sto se tice ciilindra, tu ti ne mogu pomoci. Ili vozi tako dok se ne razradi, ili odnesi kod nekog boljeg majstora koji ce ti lepo ishonovati taj cilindar na 6 stotih u odnosu na klip, nakon toga klasicna razrada od 200km i nebi trebalo biti problema. Neznam sta drugo da ti kazem
edit: koje je glavna dizna u karburatoru (velicina)?
Edited by pajser9, 24 June 2012 - 23:18.
Posted 25 June 2012 - 00:02
pa paljenje sam nastelova tako sto sam skinuo glavu i sublerom izmerio 1.3 onda namestio sam platine malo otvorio vrlo malo...
a dizna je neznam ni ja tacno 35,40 ma to je zbog cilindra razradjivacu mrzime da rasturam ...
a dizna je neznam ni ja tacno 35,40 ma to je zbog cilindra razradjivacu mrzime da rasturam ...
Posted 25 June 2012 - 15:59
To je ler dizna, glavna dizna je u loncetu karburatora.

Posted 27 June 2012 - 03:10
Po tome sto si gore napisao rekao bi da neznas da nastelujes paljenje.Ne steluje se tako. U tom zadatom trenutku = 1.3 ili 1.5mm pre GMT platine trebaju tek da pocnu da se otvaraju a ne da budu malo otvorene. Da bi znao kada platine pocinju da se otvaraju najbolje je da izmedju platinskih dugmadi stavis parcence novina ili neki jako tanak papir. Onda vrtis magnet u smeru obrtanja radilice i kada budes osetio da platine polako popustaju novine i da mozes da ih izvuces a da ih ne pocepas, onda znas da je tada zapravo trenutak kada svecica baca varnicu. Taj trenutak treba biti 1.3-1.5mm pre GMT.
E sad kako se steluje paljenje da dobijes da platine otvaraju bas u tom momentu, o tome imas dosta textova na Tomos forumima pa citaj...nemogu ti sad sve to objasnjavati, dugacko je a vec ima napisano, samo treba potraziti.
E sad kako se steluje paljenje da dobijes da platine otvaraju bas u tom momentu, o tome imas dosta textova na Tomos forumima pa citaj...nemogu ti sad sve to objasnjavati, dugacko je a vec ima napisano, samo treba potraziti.
Edited by pajser9, 27 June 2012 - 03:13.
Posted 27 June 2012 - 12:42
Bolje nekim najlonom, papir se lako pokida a jos bolje multimetrom staviti na pistanje pa kad prestane da pisti tad baca varnicu.
Posted 27 June 2012 - 12:54
tuningfanatic, on 27 June 2012 - 12:42, said:
Bolje nekim najlonom, papir se lako pokida a jos bolje multimetrom staviti na pistanje pa kad prestane da pisti tad baca varnicu.
recimo, smo prvo treba odspojiti kondenzator jer se on vrlo brzo napuni pa instrument pišti svakako
Posted 28 June 2012 - 16:42
Znam da platine trebaju da pocnu da otvaraju recimo na 1.5 mm , nisam ih otvara posle 1.5 mm ja ih otvorim vrlo malo pre 1.5 mm ,
nebitno u buduce koristicu neki tanak papir ili spijunom , multimetar nemam http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/sad.png .
e da dizna je 95 u karburatoru
nebitno u buduce koristicu neki tanak papir ili spijunom , multimetar nemam http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/sad.png .
e da dizna je 95 u karburatoru
Posted 30 July 2013 - 01:42
Koja je prosecna brzina T15-ce bez tuninga?
Posted 01 August 2013 - 22:13
Petnaja je nesto najbolje sto je izaslo iz TOMOSOVE ergele i dan- danas je za respekt, a sta mislite tek u ono doba kad se pojavila ? Koja je to ZVER bila ! Secam se tih godina sa nostalgijom . ko je to imao taj je bio car, ja sam se tih godina vozio na PONNY EXPRESS-u , to mi je bilo plafon , tek posle sam kupio NOVU cevastu cetrenaju , e onda sam i ja bio car ...al` trebalo je doci do toga ...i sad sa ovoliko godina opet nisam punoletan , za sve moram da PITAM ZENU kad hocu nesto da potrosim za squta, ( to kad je legalno ) al` na svu srecu sa godinama sam naucio da LAZEM I NE PRIJAVLJUJEM ono sto kupim...jbg...zivot me naucio ...
3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users