Jump to content

Sprint Exactly

192 replies to this topic

#1 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 23 January 2012 - 20:15

Evo da i ja predstavim svoju masinu:kupljen davne 2008. godine,isto je i godiste.Motor nije neki,al je ok za pocetak.Nije imao blokade,isao je 72,73/kmh po satu,solidan start,pogotovo za mene jer nikada nisam imao i vozio skuter pre njega.Placen je nekih 800e,sto bas i nije jeftino za kineza,al kad drugi placa (baba i deda) dobro je.Dve godine je vozen na serijali,ali prosle godine su svi bili brzi od mene u drustvu,pa sam i ja polako krenuo sa tuningom.Prvo sam kupio auspuh Leo Vince TT,odlican za serijalu,uz njega dobijene oprugice kvacila zute boje (ako nesto znaci boja),i rolnice varijatora 4,3gr.Kada je sve ugradjeno na scoot,bio sam jako razocaran dobijenim rezultatom.Start uzasan,krajnja dobra.Problem je bio kada skuter krene do nekih 30/kmh drzi jako dobro obrtaje i super ide,a od tada kao mrtav konj obrtaji padnu,i nikako da se zaleti.Od 30 do 55km/h nikako,a od 55 pocne ponovo da vrti ko lud.Krajnja je bila po satu 80/kmh.Tada je kupljeno Motoforce Racing kvacilo i uz njega korpa Naraku.Stavljene i nove rolnice od 3,2gr u nadi da ce se nesto promeniti.Stavljen i novi kais Athena kevlar,doduse uzeo sam malo siri nego serijski.Na kvacilu su bile plave oprugice (dobijaju se crvene i plave) i neka Athenina centralna opruga plava,solidne tvrdoce (na pakovanju je pisalo 22%).Start se popravio,ali i dalje je spustao obrtaje,ali sada od 35/kmh.Na forumu sam citao da je najbolje staviti tvrdje oprugice i tvrdju oprugu po pitanju mog problema.Stavljene crvene oprugice,centralna ostala ista.E sad su stvari puno bolje,ima dobar start,obrtaje pocinje da spusta od 45 do 50/kmh,od tog trenutka scoot ludi.Krajnja 85-90 po satu,po GPS-u nisam merio.Kupio sam Ponovo centralnu oprugu Stage6 strong,pa bih vas molio da mi pomognete oko ovog problema,i ako bi ta opruga resila stvar onda cu je staviti. :)

Ove godine planiram da radim strasan tuning:
Prvo Stage6 sport pro,onda kompletan prenos Stage6 sport pro,i kvacilo sa korpom,primar stage6,karburator Dellorto 19mm Black Edition,filter vazduha Stage6 double layer,auspuh Stage6 pro replica,radilica Stage6,gume Michelin ili Pireli,ali o stylingu otom potom,ako sam nesto izostavio podsetite me...

#2 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 23 January 2012 - 20:16

Slike uskoro :)

#3 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 23 January 2012 - 21:06

Uh ta Stage6 strong je bas jaka, jesce kais, to je sigurno.. Bilo bi bolje da kupis za 0.1-0.2 grama lakse rolnice i resis problem spustanja obrtaja...

#4 Alexandar :D

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 738 posts
  • MestoPancevo
  • VozimV-Max 1200ccm

Posted 23 January 2012 - 21:17

Poz Mikac i ajmo redom :)

Dakle sto se tice kajsa ne svidja mi se sto si uzeo siri kajs.Pah razlozi su jednostavni,a to je da cak i kad je originalne sirine opet mu treba dobrih 500km da se "razradi" odnosno da ga zadnje polutke obrade do te mere kako njima najvise odgovara da bi skroz upadao u njih.Naravno ovo vazi za kevlar,za gumeni razrada traje mnogo krace oko 200km.E sad kad uzmes siri kajs to ce trajati jos duze,a postoji verovatnoca da ti prelazi preko bolcne vise nego sto treba i da se neki deo snage motora ne prebacuje bas kako treba na zadnje polutke,a tu bi trebala neka sajbnica.Ako nije problem da napises koji si kajs uzeo i koliko je siri od serijskog odnosno da uporedimo originalnu sirinu i ovu sto si sad uzeo ?

A sto se tice centralne,svaka jaca centralna bukvalno jede kajs i rolnice,a ovaj problem mislim da je bas zbog kajsa i nelinearnog torque.Ispravice me neko ako gresim ali tako mi izgleda.
Ako uzimas karb moja preporuka je 21mm ipak ces sa njim lepse napojiti cilindar nego 19mm.Razlika u ceni je skoro nikakva,a imaces 2 mm vise otklona koji mogu da znace u preticanju itd itd.
Sto se tice guma koje zelis uzeti,pirelli je ok,ali je Michelin bolji.Ja sam nedavno uzimao pa sam se raspitivao.Ako imas para uzmi Michelin po mogucstvu city grip,zato sto imaju mnogo bolju saru za kisu nego pilot sport.
Kad vec zelis uzeti filter baci pogled na ove "zatvorene" filtere odnosno sportske ali u zatvorenim kucistima izlistaj malo scooter center/attack videces na sta mislim.Razlozi su sto se motor mnogo lepse cuje,a razlika u dizni ce biti mozda 1 ili 2 broja manje nego sa skroz otvorenim filterom.Dakle performanse skoro pa iste,a buka mnogo manja.
Koji auspuh zelis napakovati na ovaj set up ?

#5 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 23 January 2012 - 21:56

Vecinu tih delova vec imam (filter,karb,i auspuh Stage6 pro replica,kvacilo sport pro).Javljam Sutra za kais,u garazi ladno pa mi se ne skida dekla sad.Probao sam rolnice 4,3gr i 3,2gr,fabricke su 5gr,a sto se tice guma,para bas i nemam,ali zaradice se :) ,jer kad uradim scoot ako nemam neke dobre gume jako cu ga tesko kontrolisati

#6 Alexandar :D

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 738 posts
  • MestoPancevo
  • VozimV-Max 1200ccm

Posted 23 January 2012 - 22:04

Michelin i city grip i i pilotke su odlicne,samo sto city grip se mnogo bolje pokazuju na vlaznoj podlozi.Jedan od razloga zasto sam ih i ja uzeo.Imas kod mene u temi kako izgledaju pa ces videti zasto kazem da imaju dobru sharu :)

Aha dakle delovi su spremi ok,nigde nisi pogresio.Samo ces taj filter paziti kad vozis i da ga cistis s'vremena na vreme.U svakom slucaju on je veliki pa ne moze bas tako brzo da se zaprlja :).Ok 19mm radi posao,21mm sam predlozio iz razloga sto ako naturpijas malo cilindar 21 ce bolje raditi posao.Ali 19mm je vise puta pokazala da je na nivou zadatka :).Sa replicom ces imati malo sex oko stelovanja,ima dosta naglu krivulju i centar rezonance ti je tipa na 9000rpm i najjaci si tu do 10000 rpm.Posle toga ona pada.Dakle po dijagramu bi trebalo ciljati nekih 8000 rpm medjuubrzanja do maximalnih 10 000 rpm.

#7 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 23 January 2012 - 22:11

posle tunninga gume su najvaznije :) ,filter ce biti prvo sex namestiti,zato sto Exactly ima karb skroz u masci,tacno ispod sedista,pa cu prvo morati izvuci prirubnicu napolje da stoji kao na recimo tvom skuteru (predpostavljam),moracu ovih dana malo da pregledam nemacke sajtove za delove,posto ih tamo kupujem,daleko su povoljniji,a stric mi tamo radi,pa sve ide preko njega...Videcu i za karb neki polovan 21mm

#8 Sloba15

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 421 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Exactly

Posted 23 January 2012 - 22:19

Sa tom strong centralno ce bas jesti kais...i ja ti predlazem da uzmes lakse rolnice i onda vidis koje oprugice i centralnu...gume fabricke sprintove nisu ni toliko lose...ja sam vozio na njima od 2008 i po meni su super...menjacu ih jer su se istrosile jako ali kad su nove ok su...znam sta sam sve radio sa njima,vozio i na racing cilindru i itd da ne pisem sad o fabrickim gumama...slazem se sa aleksandrom oko stelovanja replice...zajeban auspuh :) a koliko vidim i nisi nesto vest oko stelovanja :) ja bi ti preporucio stage 6 Pro auspuh...prodas replicu i TT i kupis sebi pro auspuh...pro auspuh je napravljen za sport pro cilindar,sa setup-om koji si napisao i pro auspuhom i kada bi se naravno ustelovalo sve lepo to bi jako dobro islo...eh kad smo kod filtera vec i maske sprintove i ja sam tu imao problema...ja sam uzeo ono lulicu kao sto ide od karburatora do airbox-a i na nju stavio filer i drugi deo na karburator...filter ti stoji na dole ili moze i prema prednjem tocku zavisi kako ga stavis....jer fizicki nije bilo mesta da se stavi filter bilo kakav koji nije imao neku krivinu...imam ja arreche 21mm sto sam ja koristio ako oces veci karburator...

#9 Alexandar :D

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 738 posts
  • MestoPancevo
  • VozimV-Max 1200ccm

Posted 23 January 2012 - 22:25

http://www.scooter-c...AT:CAT_VERGASER
https://www.scooter-attack.com/shop/

Evo 2 sajta odakle mi narucujemo robu kad uzimamo za nas.No to ce ti jos Mario objasniti :).Uglavnom su cene iste kao na sajtu ili platis samo razliku od tipa 2-3 eur'a . Sto se tice moje prirubnice i skutera,pa meni je i fabricki karb bio na spolja okrenut tako je kymco radio da svaki deo motora bude pristupacan,ali mu je zato jebo kevu sa plastikama i 1000000 srafova recimo.Al dobro ne moze sve da bude savrseno smisljeno...

Arreche 21 mm,ah.... Ti karbovi su generalno zajebani za stelovanje,sto kaze Mario daje vise na igli,a manje na dizni.Pa je malo sex ustelovati ga.A da je stage 6 pro spuh bolji od replice to kazem i ja definitivno moze mnogo lepse da se usteluje.Jedini problem je prodati replicu manje vise se dosta dugo prodaje.Mada kad se usteluje moze lepo da se vozi.

#10 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 23 January 2012 - 22:34

Slobo koji si ti filter stavio? Ovaj stage6 je bas velik,a ja hocu da napravim prirubnicu da mi karb stoji bas kao na kimku,ili piadju.A sto se tice stelovanja sve se da nauciti i probati,jer ja sam relativno nov u ovome...

#11 Sloba15

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 421 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Exactly

Posted 23 January 2012 - 23:01

Ja sam stavio Motoforce onaj mali jedan jedini ima Motoforce...nzm nisam probao druge karburatore do sada osim toga i fabrickog(koji nisam nista dirao)...nije ga lako ustelovati...to sam i sam skontao....Ja cu verovatno prepravljati drzac masine da bi mi stajao karburator iznad zadnjeg tocka...ja msm da ces morati i ti taj nosac da prepravljas ako hoces tako da ti stoji...Pa dobro polako,nije se niko rodio naucen :)

#12 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 24 January 2012 - 01:09

pozz.. aj malo da se uključim pa sutra možda nastavimo...

prvo i osnovno da se opustiš od te stage6 euforije, dakle nije bitno imati sve stage6, i nije najbolje sve što je stage6, i ne znači da će sve kod tebe dobro da radi... moraš sve detaljno razmotriti, imaš vremena do proleća i upoznaj se što više sa ponudama delova za minareli i cpi, dakle yamaha jog ako loviš vrstu na stranim shopovima i cpi...

ovo što si pisao za centralnu oprugu i oprugice kvačila sve stoji, samo tu niko ne razmišlja o kineskom kvačilu koje je 112mm i tečko kao TUČ.. moram Cveleta da citiram, to je njegova izreka.. pa ni jedna od tih oprugica što daju uz auspuhe nije planirana za tebe, već za neku apriliju sr ili yamahu koja ima 107mm kvačilo dosta lakše.. ok taj problem si rešio sa motoforce kvačilo, koje opet nije najsjajnije ako je ono evolution, jer je širina feroda 103,5mm a treba da se razleti do 107mm kolika je unutrašnja mera zvona, pa smo tu skapirali da je to kvačilo za 105mm tipove, samo je neko pogrešno spakovao i prodao... ja sam lično imao to kvačilo i meni je uvek klizilo i gorelo... evo ovde baci pogled... http://svet-skutera....re/page__st__20

dalje da se nadovežem, rolnice koje su dali sa auspuhom opet ništa ne znače to je za nekog aerox-a, koji je jači od tvog ex-a, jer je vodeno hlađen i malo je agresivniji po pitanju cilindra.. ako je kineska opruga u pitanju onda je u mojim slučajevima bilo potrebno silaziti i do 3g sa pro replikom i na 2,5g.. opet to je sa serijskim remenom, kada imaš širi sve se menja, on više izlazi pa je za njega podešavanje nešto drugačije.. zato ti ide 85 -90 jer je širi... ali ga je malo teže uloviti u startu...

ona rupa koju imaš je uzrok nelinearnog torque drivera, to ti je ta pomična polutka... vidi ovde http://svet-skutera....-torque-driver/ i tu imaš situaciju da je u prvom uglu prenos dobar, pa onda kad uleti u onaj drugi ugao kreće lagano gušenje, jer je to ugao za neki serijski auspuh, i posle kada remen izađe u neki položaj gde je već pri kraju tvrđa centralna opruga počinje nelinearno više da se suprotstavlja rolnicama, i koliko toliko koriguje tu nelinearnost... ali za uzvrat jede remen i skocka rolnice, za kratko vreme... dakle nešto za nešto... kod kineza ti je sreća što je ukupan prenos vrlo kratak, pa remen brzo dođe do krajnjeg prenosa i tu ostane da samo izvrti obrtaja što mu šitrina powerband-a auspuha i kanali cilindra omogućuju i to je krajnja brzina.. kako kreneš bilo šta da radiš po pitanju prenosa, ili nekog ozbiljnijeg varijatora gde je izlaznost remena veća, nadolaze problemi sa kojima moraš da se izboriš po pitanju međuubrzanja i starta... zato se tu malo bolje kotiraju auspusi tipa Trek i TT od ove replike koja je dosta oštra, jaka ali oštra, uzan power band, i motor lako ispadne iz rezonance pa imaš mrtvu babu ispod sebe... imaš ovde o auspusima pa kad nahvataš vremena, možeš da se upoznaš

http://svet-skutera....puha-grafikoni/

imaš ovde i cilindre

http://svet-skutera....rupa-50cc-70cc/

ima još mnogo toga.. pa polako.. tu smo...

#13 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 24 January 2012 - 17:52

Mario hvala na svemu sto si napisao,nadam se da ce mi pomoci,samo jedna ispravka bolcna klipa za CPI je 12mm,a za Exactly 10mm,tako da ne odgovaraju svi delovi.A drugar je stavio isto TT-a na Peda Timax skuter i bez problema je imao odlican start i krajnju uz konstantan broj obrtaja sa tim rolnicama i oprugicama.

#14 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 25 January 2012 - 10:31

znam da CPI ima 12, ima ih i sa 10, nisam zato rekao već kada gledaš prenose, i auspuhe onda se kod nemaca CPI vodi kao marka a ustvari sve odgovara sprint-u, keeway i ostalim-a, s tom razlikom da kod cilindara treba znati koji ide sa 10 a koji sa 12 mm bolcnom klipa..

recimo
Sprinti su svi sa 10mm izuzev Eagla koji je sa 12mm
Keeway-i su svi sa 12mm
Tauris-i su svi sa 12mm
Motomania mislim da je sa 10mm
CPI su sa 12mm bar ovi Oliver i Husar njih sam viđao već...

ovo za TT-a, moguće su razlike u centralnim oprugama, a moguće su i razlike u snazi fabričkog motora, i sami smo svesni da negde pakuju 12mm lulicu na airbox-u, negde 14 a negde 18, pa je tako i dizna u tim 16-kama mikuni ili teikinima, veća ili manja... o stanju cilindra i klipa neću ni da diskutujemo...

sad kada bi ti vratio fabrički remen, i stavio neku tvrđu centralnu oprugu, moguće da bi TT poneo kroz celo međuubrzanje kako valja sa odgovarajućim rolnicama, ali krajnja ne bila kao sa ovim širim . itd.. dakle ta igranka oko prenosa je dosta kompleksna i tu treba poznavati zavisnosti

#15 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 25 January 2012 - 18:25

Prenosi su skoro isti kod svih kineza,bar ja tako mislim.E sad za TT nisam siguran,mozda je snaga motora,jer onaj je veci od mog,ali taj moj drug nije menjao centralnu,ostala je fabricka,samo ovo sto je dobio uz njega.Mozda bi to radilo i ovako,samo treba dobro ustelovati prenos.Da li znas ko ima kompletan blok od aeroxa,moze i prazan,ne treba mi nista uz blok? http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/hvalaa.gif

#16 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 25 January 2012 - 18:34

Nisu svi prenosi isti.. Na nekim kinezima je 16 a na nekim 13mm precnik radilice(gde se stavlja vario)=>varijatori nisu svuda isti.. A zadnje polutke mislim da su svuda iste..

#17 Dizel Stimer

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 56 posts
  • MestoSr. Mitrovica
  • VozimNema

Posted 25 January 2012 - 18:46

U pravu si Bozo,samo moram da dodam nesto u vezi radilica. Kod mene je u motomaniji fabr. rad. bila sa 13mm promerom nazubljenog dela za vario i kada sam uzeo blokove mislio sam da ubacim tu kinesku radilicu i srecom sam je pre toga bolje premerio i njezin precnik je 13,2 mm i na nju ne moze da stane minarelijev bendiks a ni fabricki mina vario ni krunica kurble jer je mina radilica okruglo 13 mm.Zatim sam hteo da je ukombinujem sa kineskim bendiksom i variom ali na mina bloku okrugli deo na koji se stavlja onaj veliki iglicasti lezaj sa bendiksom je dosta veceg promera i ne moze da se stavi nista kinesko sve zbog tih 0,2 mm.Tako da mora radilica od original minarelija ako hocemo da radi anlaser.

#18 Mikac93

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 1,554 posts
  • MestoSombor
  • VozimSprint Exactly

Posted 25 January 2012 - 21:18

Aj pomagajte,koji kit da uzmem za Exactly?,juce pala neka trgovina pa sad dok ima para,treba da se uzme nesto.Ja se dvoumim izmedju sport pro i MHR-a,ali bi voleo da cujem vase savete i misljenje :) http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/rolleyes.gif

#19 Sloba15

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 421 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Exactly

Posted 25 January 2012 - 22:56

kakvog mhr-a? http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/icon_biggrin.gif mhr replica?

#20 Ron0n

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • MestoMacedonia
  • VozimBaotian BT49 tuned by Ron0n

Posted 25 January 2012 - 23:08

ja bi ti preporucio sport pro za ugodnu gradsku voznju i vrlo solidne performanse.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users