Jump to content

vetrobranske dileme

20 replies to this topic

#1 terzin

Član

• Member-w
  • PipPipPip
  • 114 posts
  • MestoPadej opština Čoka
  • Vozimkymco agility 50 4t

Posted 15 April 2012 - 21:23

Oduvek su mi se svidjale slike skutera na kojima sam video da imaju vetrobrane, nekako su mi svi skuteri imali italijanski šmek.
Lutajuci po netu nadjoh i na par slika sa mojim kymcom pa me interesuje vase misljenje o njima i glavno pitanje dali otpor vetra drasticno utice na brzinu tj dali se osetno smanjuje brzina skutera.
Posted Image
Evo jedne od fotografije sa vetrobranom pa da cujem vase misljenje

#2 Lenko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 783 posts

Posted 15 April 2012 - 23:01

Smanjuje brzinu do 10%. Ne daj bože da imaš i kofer...

#3 Alexandar :D

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 738 posts
  • MestoPancevo
  • VozimV-Max 1200ccm

Posted 15 April 2012 - 23:02

drasticno utice i na brzinu i na ubrzanje,ali da vredi i da ume da koristi vala ume.Ali ja ga licno ne bi stavljao na 50ccm motor,osim ako nije kitovan ili tako nesto.No evo Black je stavljao tj imao je fabricki pa ti on moze najpreciznije reci.

#4 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 16 April 2012 - 20:06

Utice i to dosta. Otpor se povecava kako se povecava i brzina pa se u samom startu i do 40kmh skoro i ne oseti ali posle 60-70 kmh otpor je bas velik i krajnja brzina se drasticno smanjuje. Iz mog iskustva krajnja se moze smanjiti i do 15 kmh.

#5 terzin

Član

• Member-w
  • PipPipPip
  • 114 posts

Posted 16 April 2012 - 22:11

pa ok,kapiram sta mi kazete znaci i dalje cu izgledati kao :) :)

#6 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 16 April 2012 - 22:44

ali je konfor voziti, pogotovo leti , ne pokupiš sve te insekte, a i nije toliko hladno, pa sad vidi, ide ti motor 75, sa vetrobranom recimo ide 60.. opet je brži nego što je bio ... :)

#7 terzin

Član

• Member-w
  • PipPipPip
  • 114 posts

Posted 16 April 2012 - 23:30

a ako stavimo kit?ostaje 75? :)

#8 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 17 April 2012 - 08:18

to samo bog zna, stavi prvo vetrobran pa ćemo videti kako se ponaša ...

#9 terzin

Član

• Member-w
  • PipPipPip
  • 114 posts

Posted 17 April 2012 - 09:02

prvo moram da ga pronadjem :)

#10 terzin

Član

• Member-w
  • PipPipPip
  • 114 posts

Posted 18 April 2012 - 10:46

View Postterzin, on 17 April 2012 - 09:02, said:

prvo moram da ga pronadjem :)
nasao jedan ali mi malko mnogo 80evrića (idem dalje sa potragom)

#11 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 18 April 2012 - 14:52

Ako se odlicis da postavis vizir,ima decko iz bgd-a pravi jako dobre vetrobrane, ja sam kod njega radio svoj, cena je bila 70e, ne mnogo manja od cene za original. Ali ga radi zaista korektno, jedino sto moras da odvezes skuter da bi upasovao sve na licu mesta jer pravi i nosace. S druge strane, odlicna zastita od vetra, pogotovo u zimskim danima je milina voziti, ali utice kako na potrosnju tako i na krajnju brzinu, skida 5-10km od krajnje. Kod 2T je verujem to jace izrazeno nego kod 4T, tako da mozda neki poluvizir bude kompromisno resenje.

#12 terzin

Član

• Member-w
  • PipPipPip
  • 114 posts

Posted 18 April 2012 - 21:10

pa malko mi je problem nositi motor 160km u jednom pravcu,mislim da cu ipak morati nesto lokalnije,ali sam zadovoljan tvojim odgovorom Gujo;)
jos jedan u grupu ZA nabavku vetrobrana :)

#13 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 18 April 2012 - 23:00

Ma nećeš pogrešiti, jedino ako juriš neku krajnju, a to koliko vidim nije tvoj fokus već komfor koji se itekako isplati. A tek ako te neka kiša uhvati, tek onda nemaš brige, osim ako ne staneš pa ukvasiš cipele u bari :)

#14 Broker975fx

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 3 posts

Posted 17 March 2014 - 01:28

Uzeh skoro jednog lepog runnera 50, zanima me kakva su iskustva sa vizirom od 180, koliko vidim to je neka polu varijanta pa me zanima imali neku ozbiljniju funkciju ili ne

#15 Alexandar :D

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 738 posts
  • MestoPancevo
  • VozimV-Max 1200ccm

Posted 17 March 2014 - 01:37

na 50ccm staviti vetrobran po meni je glupo,osim ako se bas ne vozi motor zimi u ne znam kakvim uslovima 20+km.

#16 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 17 March 2014 - 15:53

...ali ima tu nešto i u aerodinamici. Telo takodje pruža otpor pri vožnji ukoliko se ne zabode nos u tablu. Neki manji, dobro odmereni vizir-vetrobran bi mogao čak i popraviti aerodinamiku jer će preusmeriti strujanje vazduha iznad većeg dela tela vozača, što bi moglo da doprinese smanjenju otpora ukoliko vozač sedi uspravno pri velikim brzinama. Sve zavisi od površine i ugla vetrobrana. One baš velike treba izbegavati, jer stvaraju veliki otpor. Pogledajmo one motocikle tipa Kawasaki, većina ima vetrobran, naravno, pametno sračunat za bolju aerodinamiku.

#17 Alexandar :D

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 738 posts
  • MestoPancevo
  • VozimV-Max 1200ccm

Posted 17 March 2014 - 16:37

Tebra ...

Aerodinamika ploce ispred vozaca koja direktno usmerava vazduh gore ili pak na vozaca nikako ne moze da bude bolja opcija nego otpor samog vozaca. Ako vec gledas fiziku i propustljivost materijala uzmi u obzir da jakna koju nosimo propusta neki deo vazduha samim tim je aerodinamika bolja.Kako god da okrenes vetrobran ili skroz preusmerava vazduh iznad vozaca ili samo pomera udarac vetra.

Bilo koji vetrobran da stavis na motor ce jedino imati smisla da recimo vec postojeci vazduh preusmerava na vrh kacige umesto na recimo vrat i srednji deo kacige. A ovaj vetrobran koji se spominje ovde je jedna ploca koja ima aerodinamiku cigle i ne nece biti bolja nego da je nema.

I nijedan "mali" vetrobran ne moze preusmeriti vazduh van vozaca osim ako polozaj tela vozaca nije vec ispod nivoa rezervoara kao sto je na touring motorima ili pak brzinci ili novijim enduro motorima.

Edited by Alexandar :D, 17 March 2014 - 16:47.

#18 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 17 March 2014 - 17:32

Evo kako sam ja to izveo:

Posted Image

#19 Frazier

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 375 posts

Posted 28 March 2014 - 23:35

Iskreno moj predlog za taj vizir je,uzeti parce pleksiglasa providnog,debljine mozda 2-3 milimetra iseci ga na odgovarajuci oblik,premeriti razmak izmedju nosaca izbusiti rupe. Kupti gumene selne kako zastite i na samom nosacu napraviti deo koji ce da prodje kroz vizir. Naravno jedini problem je zakriviti taj vizir da ne stoji kao skolska tabla,ali verujem da ako bi nasao nekoga ko radi sa pleksijem to zakrivio za smenu lovu. Tako da bi vizir mogao da te ispadne smesne pare realno u poredjenju sa ovim deckom koji pravi. :D
Naravno na recima je sve lako,ali ovi nosaci bar nisu mudrost nikakva a sa pleksijem jbg,malo domisljatosti i srece ce da donese uspeh.

#20 sloba

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 9 posts

Posted 01 May 2020 - 09:18

Imam vetrobran za Vespu et4 ,original Piaggio,veliki, kao za Raduljicu.Skinuo sam ga jer slabije ubrzava,vise trosi a glavni razlog je da mi smeta kod voznje nocu.Nosim naocare i prelamanje svetlosti od vozila ima mene mnogo mi smeta.Dok ga nisam skinuo dva puta me odlicno zastitio od kise,pokupi skoro sve kapi kise.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users