Jump to content

Centriranje radilice

fes 250

50 replies to this topic

#41 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 04 September 2015 - 23:02

sve treba meriti

#42 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 04 September 2015 - 23:07

Bas to, po meni prilikom svake ugradnje treba meriti i balansirati radilicu, i prilikom sklapanja bez ikakvog kucanja

#43 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 04 September 2015 - 23:15

onaj stalak što je Djole napravio je baš jednostavan, a komparater je 1000 din na najlonu... zaista nema potrebe pakovati nepoznate radilice

#44 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 04 September 2015 - 23:41

A one metode skidanja matice variomata kad nemamo sa cim blokirati pa vezemo razne sajle, mecemo kamenje i drvlje pod variomat, pa zabetoniramo variomat ili stavimo brzosusivog gipsa pa obijamo stemericom pa u jednoj uskoj tocki zablokiramo a radilica se pomakne u stranu za 2cm od sile.

Koliko nestrucno ovako blokiranje utice?

Pitam jer u posljednje vrijeme sve vise vidjam toliko iskrivljenih radilica da ventilvar struze po bendixu u voznji.

Interesantno je da se jedan voza tako vec bice 8 mjeseci :) Izasla je iz centra kod varia jedno 3mm

Edited by dajteh, 04 September 2015 - 23:44.

#45 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 04 September 2015 - 23:57

Mario jel samo radis taj tip balansiranja ili kasnije radis i staticko balansiranje sa lezajevima?

Fabricki radilice nema teorije da su lepo izbalansirane za sve tipove klipova jer nisu svi iste tezine, to naknadno rade neki ako hoce da imaju bas jako male vibracije a viv se onda sve lakse vrti..

Edited by bojan681, 04 September 2015 - 23:59.

#46 sinisa93

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,551 posts
  • MestoPrnjavor
  • VozimPiaggio NRG Power DT

Posted 05 September 2015 - 00:02

Bojane, mislim da mijesas pojmove balansiranje-centriranje :)

#47 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 05 September 2015 - 00:20

P.S.

Ovo sto tip na snimku radi nije ispravno, to ameri zovu 100% balans i dobro je kod motora sa vise cilindara ali ne i sa 1 cilindrom. Kazu da treba koristiti balans faktor 52% tj verovatno se ne stavi klip ceo neg samo bolcna i iglicasti..

#48 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 05 September 2015 - 08:58

balansiranje radilice prema težini klipa je sasvim druga priča i nema veze sa centriranjem...

#49 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 05 September 2015 - 09:30

Ja lično ne vidim potrebu za balansiranjem radilice prema težini klipa. Prosto, klip se kreće pravolinijski a radilica rotira u svom ležištu, pa težina klipa nema nikakav uticaj na radilicu osim što radilica trpi veće sile inercije sa težim klipom.
Kod 2+ cilindričnih motora ima smisla međusobno ujednačiti težinu klipnih sklopova (klip, karke, bolcna, osigurači, igličasti ležaj) kako bi sam motor bio dobro uravnotežen, ali kod jednocilindričnog to nema nikakav značaj. Uzmimo samo činjenicu da je razlika u težini klipova 40 i 47 prilična, kako u toj situaciji izbalansirati tu istu radilicu u obe varijante? Bitno je samo da je sama radilica dobro centrirana kako bi se vibracije, dobijene rotiranjem, smanjile na minimum.

#50 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 05 September 2015 - 19:11

Ima veze gogi, to se pod obavezno radi zbog smanjenja vibracija.

Najbolje je izbalansirati radilicu sa 52% ukupne tezine bolcne, iglicastog, klipa, karika, osiguraca..

Ja cu to uraditi za probu sa malossijem, inace nikad ne mozes lepo srediti radilicu za motor sa 1 cilindrom jer je ti mozes izbalansirati za jedne obrtaje a na nekim drugim ce opet biti vibracija..

Edited by bojan681, 05 September 2015 - 19:13.

#51 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 05 September 2015 - 20:13

Znaci uzaludan posao.

1 user(s) are reading this topic