Proveravao sam i lezajeve radilice, deluju ok, ne cuju se.
Par puta sam se konsultovao sa Mariom oko nekih stvari, u sustini najvise sam sumnjao da je zadnja felna iskrivljenja.
Mada jos jedan detalj mi je zapao na oko, a to je taj mali luft koji postoji izmedju osovine tocka (sekundar) i same felne.
Dakle izmedju nutova felne i osovine postoji blagi luft. Moja ideja je bila da tokom montiranja kada se fiksira felna srafom i dotegne ona zauzme polozaj na osovini takav da tih 1mm lufta na osovini napravi problem i izbaci tocak iz balansa.
To su samo nagadjanja, da je to zapravo problem pretpostavljam da bi se cesto manifestovao i svi bi imali taj problem...
Ali ajde, dok sabiram misli oko resenja problema vibracija koje imam odlucim da preko zime nabavim nesto zanimljivo za skuter.
U pitanju je Koso DB-02R sat. Tokom zime sam ugrabio neku suludu akciju na ScooterAttack-u koju nisam mogao da propustim.

Sat odlican, mislim da vec imamo recenziju na forumu o njemu. Svakako cu pisati kroz temu kada ga pocnem koristiti.
U narednoj turi sa RP porucim i dock za Koso.

Bice zanimljivo napraviti nosac za sat. Proucavao sam temu od Keeway F-act sto je Mario radio da bi dobio neke ideje.
Za pocetak odlucujem da stavim dock od Koso sata na bench i da vidim sta mogu da planiram od prepravki na instalaciji.
Prvo sto primecujem, a i malo sam zbunjen, da prilikom spajanja na +12Vdc jedna strana docka pali indikatore kako treba, dok druga ne reaguje.
Dakle, na obe strane postoji crna zica koja bi trebala da predstavlja masu i ostale indikator (signalne) + zice. Po nekoj logici to mi ima smisla.
Dok sam testirao, spalim jednu ledicu na jednoj strani dock-a. Jbg, spojio direktno na +12Vdc. Ajd nije strasno zameniti SMD LED 5v.

Porucen novi set LEDica da mogu zameniti jednu duvaljkom, a opet naknadno porucujem drugi dock. Svakako sam planirao neke prepravke pa neka mi stoji ovaj sto sam vec poceo da se igram i eksperimentisem na njemu.
Nekako iskopam upustvo sto sam dobio uz dock i vidim sledece...

Koso je sa namerom jednu stranu indikatora dock-a dovodio signal preko +12Vdc, dok je na drugoj strani ostavio mogucnost da se na crvenu zicu dovede +12Vdc, a signal na - izvode.
Paa ok, moguce da ima i takvih aplikacija. Meni ce za moj slucaj najverovatnije trebati sa obe strane da se signal na indikator dovodi preko +12Vdc, a masa na crnu zicu.
Tu sam vec nakopao elektricnu shemu koja je zaista namenjena za Keeway Focus/F-act modele! Dosta sam pregledao dijagrama po netu, ali nijedan nije odgovarao. Ovo je ziasta 1:1 dijagram koji se poklapa sa elektricnom shemom, barem u mom slucaju.
Mapirao sam izvode na konektoru, a planiram da napravim i adapter izmedju originalnog konektora i Koso sata, da ne bih morao prepravljati instalaciju. Pa u tom adapteru ja mogu da proizvoljno biram raspored izvoda u konektoru.
U planu mi je da dovedem indikatore za pozicije i kratko svetlo na Koso dock. Razmisljao sam i o opciji signalne lampice kada ostane 1l ili manje goriva u rezervoaru. Medjutim tu ce biti sex jer ce mi trebati komparater ili da napravim plocu i isprogramiram kontroler koji ce da prati i poredi konst. signal pa da na osnovu toga posalje signal ka lampici. Videcu, jos uvek razmisljam o tome.

Ono sto me pozivitno iznenadilo jeste da je kinez izgleda ipak razmisljao o mogucoj instalaciji digitalne table, ali verovatno koriste istu instalaciju za Focus i Matrix model koji nosi digitalnu tablu koja ima obrtomer.
Imao sam jedan konektor viska u instrument tabli gore i analizom sam zakljucio da je u pitanju izvod sa pick-up koji moze sluziti za obrtomer. Pa odlicno, s obzirom da Koso sat podrzava i tu opciju da se direktno nakaci na signal. To je ustvari "najcistiji" nacin da se prate obrtaji.
Motanjem zice blizu svecice da bi se preko indukcije merili obrtaji je isto ok, ali sam cesto imao pojavu malih interferencija.

Ok, sada vec imam sve spremno od instalacije pa mogu da krenem sa izradom prikljucaka/adaptera.
Dolazi na red izrada nosaca za sat. Prvo prototip od kartona da se uradi pa da vidim kako bi to izgledalo i onda da se ide u izradu.

Ok, nece ovo biti lose. Sledece je dizajn pa da se salje na izradu i secenje laserom.

Pre nego sto sam poslao na izradu, ipak odlucujem da uradim jedan rucno. Nalazim komad lima debljine 2mm, stampam crtez 1:1 na A4 papir pa polako brusilicom...

Priskace i kolega sa posla u pomoc na stubnoj.

Bilo je na kraju dosta prekrajanja, te zeva jedan kraj, pa vidi sa druge strane, zapinje sa ove...Tako da ipak pametna odluka sto nisam odmah poslao na masinsku izradu.
Zadovoljan rucnim radom, odlucim da ostavim ovaj primerak da bude glavni. S obzirom da sam los sa farbanjem i pripremom generalno, uzimam crnu mat foliju za vanjsku upotrebu i lepim amaterski.

Nije ovo tako lose ispalo, cak stavise bas sam zadovoljan!