Jump to content

ToMoS <<Road Racer>> by TuningFanatic

54 replies to this topic

#41 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 23 January 2014 - 19:31

Proucen je MF vec odavno, nadjena po koja greska, neka neslaganja...
Zvucni talas bi po mom misljenju trebao da se odbija vec pri sastavu sa srednjim delom, pa do stingera, a u sredini centar rezonantne duzine. Posto talas sagorelih gasova ima i svoju inerciju i sabija se pod pritiskom, rekao bih da se ta duzina pomera na malo kasnije, recimo neka bude 3/4 kontrakonusa zavisno od precnika stingera i snage talasa, ali ne verujem da je tacka odbijanja imaginaran kraj kontrakonusa, mada opet kazem, nebitno je ako odaberemo odgovarajucu temperaturu gasova.

Jos jedna stavka iz mf-a koja se lose pokazala, a to je precnik stingera. Smatra se da je najjaci negativan talas ako je stinger polovina precnika grane, ali se motor s tom kombinacijom mnogo vise zagreva i smanjuje brzinu izlaska gasova. Zato se uglavnom uzima oko 60% precnika grane ili 3/4 precnika karburatora, po pravilu duzi i siri stinger za uticaj na vise obrtaje, a kraci i tanji za nize i srednje obrtaje.

Debljina srednjeg dela je kod novije generacije 2t motora mnogo veca nego kod starijih jer rade po drugacijem principu. Kod prvih je ugao uprskavanja prelivnih mnogo manji i potreban je jak i dugotrajan vakum da potpomogne upskavanju smese zbog velike sirine prelivnih. Kod starije generacije su se prelivni usmeravali vise prema glavi sto povoljno utice na nize i srednje obrtaje jer nije potrebna "pomoc" auspuha da se izvuce smesa iz kartera. Akcenat je vise na iskoriscenju energije na negativan talas, sto je jedan od razloga zasto je granica kompresionog odnosa za tomos motore oko 13:1 (po starom proracunu) uprkos vodenom hladjenju. Zbog navedenih razloga, auspusi sa velikim uglovima difuzora i konusne grane nisu pogodni za tomosove motore. Klasicna forumula za racunanje komp. odnosa je zamenjena novom koju su prvi koristili Japanci, koja u parametre svrstava i visinu izduvnog kanala, sto daje za rezultat mnogo preciznije odredjivanje granice maksimalnog komp. odnosa.

Duzina grane za razliku od one na modernijim agregatima, kod vecine trkackih tomosa je jako mala, tipa 160-190mm (zbog malo vremena blowdown-a i dugackih prenosnih odnosa), sto rezultuje vecim obrtnim momentom na srednje-visokim obrtajima na ustrb maksimalne snage. Nije po timearea, ali nema tomosa na trkama koji ide manje od 105km/h tako da ne moze da se kaze da je takav dizajn los, samo nije primenjiv na svim poljima.
Sto se uglova i duzina pojedinih segmenata ekspanzione komore tice, kako se ide od klipa prema kontrakonusu, tako segmenti uticu na krivulju snage od nizeg ka visem broju obrtaja.

Ocekujem komentare, sugestije, cak i kritike koje su skoro uvek pozeljne zbog efikasnijeg spoznavanja rada 2t motora i unapredjenja nasih termo grupa, iako kod vecine cilindar kit-eva to uopste nije potrebno. Meni recimo vece zadovoljstvo donosi izvlacenje snage iz fabricke zapremine i fabrickog cilindra koji ja svojim znanjem i eksperimentima unapredjujem. Nadam se da nisam jedini koji tako misli.

Edited by tuningfanatic, 23 January 2014 - 20:22.

#42 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 11 February 2014 - 01:03

Koliko nisam pisao na forumu, i ovaj mis se smorio :)
Posted Image

Evo da vidite zbog kakve banalnosti sam izgubio trku u Beceju:
Posted ImagePosted Image
Grana je 28mm, ali je neki "majstor" ostavio i deo 25mm grane, valjda da bi bolje drzalo. Inace motor je dobro vukao do nekih 7500 obrtaja nakon cega je vec polako gubio dah, ali drugi auspuh za SL cilindar nisam imao, niti aparat za varenje da odradim to sto sam i inace planirao-da skratim granu. Prvo sam mislio da je cilindar potrosen ili da se greje, ali eto na kraju ispalo da je ovakva glupost .

Auspuh koji je stigao s motorom jos kad sam ga kupio:
Posted ImagePosted Image
Ovde je situacija jos gora, ali je auspuh za apn cilindar pa se i nije osetila tolika razlika.

Konacno Tomosaki pocinje da lici na Road Racer zahvaljujuci clanu jack023 koji mi je poklonio korman i ovom prilikom mu se zahvaljujem.
Posted ImagePosted Image
Osecaj voznje sa ovim kormanom je neverovatan, kao da sam seo na kawasaki, cak mislim da se lakse ulazi u krivinu, a i bolja je aerodinamika. Ko ima prilike da nabavi ili napravi ovakav korman, svakako mu preporucujem.

Ceka se komsija da mi pregleda elektromotor za kompresor pa da ga farbam ako sve bude islo po planu.
Napokon je otklonjeno i trokiranje koje je prisutno vise od godinu dana i to na 2 razlicite masine. Dihting je produvao i tokom vremena sve vise trokirao dok nije poceo dim da izlazi na tom mestu.

Sada najzad mogu da se pozabavim stelovanjem paljenja i karburatora, eventualno da ispitam gde je granica sto se tice kompresije...

#43 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 11 February 2014 - 09:40

gde se taj jadni miš uselio, čiji je to blok ?

ono za granu i za mastera nemam reči, ovamo razvezuješ svemirske teorije o auspusima, a voziš gov**o mastera koji je tamo neki mešter nabudžio...

aj sad glavu gore i piči dalje kako već sleduje

#44 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 11 February 2014 - 17:34

Blok je od Vastag Atile iz Coke.
Znas kako kazu: "U obucara najgore cipele", tako i kod mene obicno biva. Hteo sam jos pre trke da ga rasecem i skratim granu, ali tada jos nisam imao svoj aparat za varenje, drug bio zauzet...

Juce taman stavio novi zaptivac i krenuo u voznju. Posle pravca od 1km odjednom je stao, nema sanse da upali, kompresija slaba reko sigurno su pukle karike ili opet produvao zaptivac. Pogledam svecicu - siva, tu sam vec sumnjao na lepljenje. Skinem cilindar, kad ono stvarno zaribao. Kazu bajkeri se dele na one koji su pali i koji ce tek pasti, tako i tjuneri na one kojima je zaribao motor i kojima ce tek. Sad sam zvanicno tjuner. :D

Proverim dizne i primetim da je pilot dizna bila delimicno zapusena. Kako tako sicusna mrvica moze da napravi toliko s***e, to je neverovatno. Ni rupice na klipu izgleda nisu nista pomogle.

Attached Files

Edited by tuningfanatic, 11 February 2014 - 17:36.

#45 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 11 February 2014 - 19:18

ne moraš sad ni bušiti sledeći put jer nema vajde nikakve... ako je dobar karburator onda super radi , a ako nije ni rupice ne pomažu

ps. preselio sam ti post sa studijama, da možeš da obnavljaš gradivo

#46 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 15 February 2014 - 01:49

Cilindar ociscen od aluminijuma vodobrusnom 800, zamenjena L karika i vracen stari klip.

Previse sam bio nestrpljiv, morao sam da ga probam odmah danas pa kud puklo. Prva proba, ide ocajno, greje se, jako vibrira... Malo sam podesavao sraf za smesu posto sam pomislio da mu je malo benzina, ali ne, nema poboljsanja. Sledeca stavka na listi je bilo paljenje. Pomerio sam na kasnije i motor je znacajno bolje isao, ali ipak nisam zadovoljan. Nije mogao da razvrti 5. do kraja sa 13-31 prenosom. Brzina: 85km/h na nekih 9000 obrtaja u 4. stepenu prenosa po zvucnoj analizi. Virtualni dinamometar kaze sledece:
Posted Image
Dok od fabrickog bt-a izgleda ovako:
Posted Image
Sto znaci da imam 0,2ks manje od fabrikanera i daleko manji powerband. :/ Ispod 5000 obrtaja je totalno nevoziv sto se vidi i na grafikonu, ispada iz rezonance u drugoj i vuce se ko prebijen par sekundi, osim ako se ne poigram malo s kvacilom.
Mora da je zbog ovog zaribalog klipa, velike tolerancije i nerazradjene karike. Izgleda da ce morati na busenje prvom prilikom, ne vredi gubiti vreme.

#47 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 27 May 2014 - 14:10

obećao si detalje sa trke... piši kako je mašina odradila

#48 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 27 May 2014 - 14:55

Imao sam dosta problema ovih dana s motorom sto me je opet sputalo da dodjem do boljeg mesta na podijumu na trci u Beceju.

Petak: pred sumrak sam se vozio i odjednom motor staje, odmah sam znao da mi je otpao magnet posto se to vec desavalo, samo sto ovaj put nisam imao deklu pa sam magnet trazio po parku pola sata. Jace zavrnuti ne mogu posto je vec od strane prethodnog vlasnika radilice uvrnut M8 navoj na radilici.
Prosli put kad mi je otpao magnet, polomio je i anker plocu pa vise ne moze da se steze redovno, vec sa platnama, zato sam odlucio da odem do strugara da mi napravi novu plocu. (Kasnije je naravno stavljena feder platna.)

Subota:
Nazalost strugaru je pukao kais na strugu te nije bio u mogucnosti da mi napravi plocu paljenja, odlucujem da ponovo stezem s platnama.
Nece da kresne, nema teorije, kao da ga pod vodom palim, a varnica konjska ne moz' biti jaca. Posto sam odvrnuo namotaje sa ploce da vidim kako treba da izgleda nova ploca, nisam obratio paznju i naopacke je zavrnuo nazad. Tek kasnije sam shvatio sta je problem i vratio kako je bilo. Malo sam jos podesavao karburator i spremao se za trku. Solidno je isao, nije bilo problema.

Nedelja:
Kad sam stigao na trku u 13:50, nije hteo da prima pun gas ni nakon sto se dobro zagreje. Tu sam izgubio nekih pola sata na stelovanju karburatora i menjanju svecica, mozda i citav sat dok se nisam setio da mi je slicne simptome pokazivao i u Bogarasu kad mi je prekasno bilo paljenje. Najzad pomerim paljenje i posto je vec krenula trka motora II klase (moja je III), nisam stavio deklu motora sto se kasnije pokazalo kao ogromna greska.

Krenula trka, ja sam malo losije startovao, ali najveci problem je sto je vec na pola kruga poceo da trokira i da prekida. U jednom momentu mi se odvrnuo sraf koji drzi bobinu pa je zica cesala o magnet i doslo je do kratkog spoja, motor stao. Uglavim bobinu negde izmedju bloka i rama, palim opet i odvozim preostala 2 kruga. Posto nas je bilo samo troje u klasi; Boja Miklos, Dezse Petrenji i ja, dobio sam pehar za nezasluzeno 3. mesto.

Sto se tice staze, bila je optimalno blatnjava kako sam i hteo. Ja sam jedini imao kros gume, ali i dalje je na nekim mestima jako klizilo i nisam smeo mnogo da zalezem u krivine posto sam vec povredio rame nedavno. Takmicar koji je zavrsio drugi je imao SL setap sa laserom za BT. Odlican powerband, dobro ustelovan karburator i moze da se nosi sa daleko jacim setapima, pogotovo na onakvom terenu. Prvo mesto je dobio Boja Mikloš sa cilindrom od puch kobre. Navodno ima fabrickih 5 prelivnih, a on je jos doradio kanale i stavio Dellorto 26. Rezona tipicnog dizajna za tomos trkalice; male zapremine, kratak, grana 180-190mm, srednji deo precnika 65-70mm. Menjac je preradjen; 1. izbacena i ubacen jedan par zupcanika na kraj sa odnosom 1:1, prenos 11:34. Prostije receno-azdaja na putu, prvo mesto apsolutno zasluzeno.

#49 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 27 May 2014 - 16:02

A majku mu koliko cujem imao si ozbiljnih problema sa motorom, a konkurencija spremna samo tako....Sve i da nisi stao na trci bilo bi borbe za bolje mesto??

Uvek je to tako u zadnji cas pred trku, ali to je i za nauk da se stvari moraju sigurnije napraviti kako ne bi iznenadile u po trke...

Ajd, kad jw sledeca trka???

#50 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 27 May 2014 - 16:16

E bokte... 100 problema u jednom danu, onda matori Boja nije bio sa setupom od prosle godine, vis ti iznenadjenja...

--- Sinclair research LTD 1981 © ---

#51 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci
  • VozimYamaha Aerox Rossi Replica

Posted 27 May 2014 - 21:20

svaka cast tebi na volji i trudu, meni da se to desava sve pre trke razlupao bi motor i bacio ga u kanal :D a i tom dedi svaka cast sta pravi covek pod stare dane!

式或七区
тапаталк

#52 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 28 May 2014 - 00:55

Opet na trku sa polovicno spakovanim motorom. Sto se ne potrudis pa ne sredis motor kako treba nego ga krpis pomocu stapa i kanapa. Cini mi se da si imao slicnih problema i na prosloj trci. Sve nesto na pola spakovano. Moras se uozbiljiti ako hoces matorog da oderes.

#53 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 28 May 2014 - 13:41

Napisao sam da sam redovno hteo da napravim tu plocu paljenja da mi ne pravi vise probleme, ali strugar nije radio. Trebao sam to ranije da sredim, ali sam u guzvi zbog skole, sad uskoro prijemni za faks... Ispod matice kod magneta je sad stavljena feder platna da se ne bi vise odvrtao. Stavicu je kod bobine, a i kod auspuha jer se i tamo odvnuo sraf.
Jos mi je ostalo da skratim klip posto mi je ugao usisa trenutno oko 150*, da odem do strugara da mi skrati cilindar od gore za 0.8mm i napravi kalotu za BT glavu sa pravim squish bandom 40% povrsine (BT modular). Eventualno neki bolji auspuh sa sirim powerbandom i to bi bilo to sto se tice tuninga ovog setapa.

U planu je druga masina sa puch cilindrom (5 prelivnih), Dell 24, innerrotor (treba jos da se doradi), dvoredni samopodesivi lezajevi na radilici...
Posted ImagePosted ImagePosted Image

Posted ImagePosted ImagePosted Image

#54 dacaim9

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 28 posts

Posted 28 May 2014 - 20:17

Ti se bas namerio da skines onog matorog sledece godine, salu na stranu, svaka cast za kupovinu :)

#55 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 15 September 2014 - 23:00

Inner rotor paljenje upasovano i isprobano, odlično radi. Samo još da sastavim štroboskop i da vidim da li je CDI varijabilan ili nije.
Posted Image

Vodeno hlađenje na t15 SL cilindru (trenutno nedovršeno):
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Sad trenutno pripremam drugu mašinu za cross trke sa minarelli vertical cilindrom.
Jel zna neko da li postoji klip kao na linkovima ispod, sa istom visinom čela i rupama na usisu?
Kakav je kvalitet ovih klipova, jel su mnogo "lepljivi"?
http://www.motobikes...kpl_M10973.aspx
http://www.motobikes..._RA02038.2.aspx

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users