Jump to content

Kako sam `popravio` akumulator

8 replies to this topic

#1 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 04 October 2012 - 11:57

Kod mene akumulatori - bolna tacka...ALIEN je hibrid koji ide na sve vrste energenata ...benzin , gas , struju ( posto trosi akumulatore k`o lud ), a zbog postojece ( i tek predstojece ) krize razmisljam i o parnom kotlu, da ga preradim na drva i ugalj...

2011 . u prolece je kupljen novi BANNER koji je od pocetka palio sa zadrskom ...prvo , kratak spoj , zastane za delic sekunde , a onda zavergla normalno i upali... nisam puno obracao paznju na to dokle god je funkcionisalo, a krajem leta je to prestalo da tako funkcionise , odnosno prvo paljenje je moralo na kurblu ...garanciju na njega sam izgubio , jer nisam otisao na SESTOMESECNU kontrolu , sto stvarno i pise sitnim slovima u garanciji...sa takvim sam se ` provlacio ` do jeseni , na kurblu vise nije hteo da pali uopste, za potrosace je bilo , pa smo se i navikli na to...tako je bilo od druge polovine 2011 , tu zimu je prezimio u hladnoj garazi , povremeno paljen na kurblu , a u prolece u martu je kupljen UNIBAT , onaj zelatinski, a stari BANNER, skinut i sa 7 , 5 V napona stavljen na policu gde odlazem mrtve stvari ( imam neku cudnu naviku da ne bacam mrtve stvari , pa tako imam policu punu izlomljenih klipova , akumulatora i ne znam cega jos , a posle ce se ispostaviti da to nekad i nije lose ) ...

Od marta 2012 UNIBAT je radio svoj posao dobro oko 3-4 meseca ...palio je dobro , a onda sam primetio da je poceo da posustaje , prvo na prvom jutarnjem paljenju, a onda cak i posle voznje nije hteo da pali...punjenje je OK, a li jednostavno akku nesto nema dobar nazivni napon...

U junu mesecu gledam tako po garazi i spazim staroga BANNERA koga nisam bacio i pomislim , ajd` da vidim da se malo poigram sa njim , pa da znam ili ,, moze ili, ne moze ...celije suve , u svakoj po trecina ili polovina elektrolita, lose izgleda , takav kakav je napon 3.7 volti stoji duboko ispraznjen i suv mesecima...da li uopste ista raditi sa njim?

Ajd` da probam , nista me ne kosta , sve imam , litru akumulatorske kiseline od pre , slobodnog vremena , pa , ajde...prvo sam otvorio cepove izlio ono malo sto je bilo u celijama , zatim sipao vodu cesmovacu u celije i zestoko sve izmuckao ...izlazio je crni talog sa dna kucista i to je ono sto izaziva kratak spoj medju plocama i dovodi do samopraznjenja...ispiranje je trajalo dobrih 15-20 minuta , sve dok sa dna nije uklonjen sav talog i prestalo da izlazi crnilo...dobro je ocedjen od vode , stajao pola sata u prevrnutom polozaju, a zatim sam do propisanog nivoa nalio svez elektrolit...potom sam ga ostavio tako oko sat vremena, a zatim prikljucio na punjac i to na onaj bez ogranicenja , pa sta mu Bog da!!! Tako je stajao oko tri - cetiri sata ...Po skidanju i stajanju od pola sata pokazao je 12.63 V , isto kao i novi ! Mozda ce biti nesto ...

Izvadjen je UNIBAT koji ne pali , stavljen stari , slogirani BANNER , koji celo leto pali bez ikakvih problema i cak ima snage za vise verglanja po nekoliko puta...neverovatno ! U medjuvremenu je jednom vracen UNIBAT koji je pre toga bio dobro napunjen , ali vec sutra ujutro nije hteo da pali ...ne mogu da kazem , mozda sam i ja doprineo , bilo je tu i silovanja dok je bio nov , kad sam eksperimentisao sa gasom , mada nikad nije bilo dubokog praznjenja i stajanja u takvom stanju, ali ipak , napuniti se ne moze i nije vise upotrebljiv...mislio sam da ga reklamiram , to je negde u avgustu - i zaboravim , tolerisu deset dana , a ja se setio posle dvadeset ...jbg ...ne moze se nista uraditi , zelatinski se ne moze popraviti , nema veze, BANNER radi posao odlicno ...ne znam kako je uspelo , ali eto radi ... :)

#2 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 04 October 2012 - 12:29

El to onaj unibat gel 3Ah?Kupili smo isti,otprilike u isto vreme,i evo i moj se isto ponasa,napunim ga do kraja,i to preko sijalice od 5W,znaci stvarno bas mala struja,punim ga po 2 dana,napon ok,ali isprazni se cak i sam od sebe,iako motor palim stalno an kurblu ako ga samo nekoliko dana ne provozam jedva i lampice tinjaju(a punjenje na motoru je odlicno).

Znaci definitivno sranje od akumulatora i bacene pare,ja sam ovaj kupio ovo prolece,radio je dobro mozda 2-3 meseca i poceo slabije da vergla dok nije prestao skroz da pali.Inace mene zeza i anlaser,ali akumulator je defintivno los,nikad ga nisam silio na akumulator,ako na dugme ne upali iz prve uvek nastavim na kurblu i ako lepo vergla,znaci nikad nije praznjen do kraja itd...

Sad jednostavno ne znam sta da kupim,secam se onog kiselinskog unibata sa kojim sam dobio ovog freeja,secam se da mi se motor pokvario 10km od kuce,kad mi je ispao semering,oko sat vremena sam se zezao pored motora,verglao kao nenormalan,ono po ceo minut ne pustma dugme,za tov reme ulivam direktno gorivo u karb itd,sta sam ve cradio,odmorim ga malo pa opet...i kad samd dogurao motor kuci on je i dalje mogao da vergla,kad sam ugurao semering motor je odma upalio na dugme :)

Edited by Milos'96, 04 October 2012 - 12:30.

#3 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 04 October 2012 - 20:07

Da , Milose , u pravu si ...to je taj , kupili smo ga u isto vreme otprilike , izgleda da su sranje i moj i tvoj ...bas nemamo srece...ovo sto si ti potvrdio , govori mi da nisam ja kriv, jer ipak , sudbina akumulatora je da se prazni i da se puni , morao je on sve to da izdrzi ...znaci , simptomi su skoro isti i kod tebe i kod mene...jbg, naleteli na sranje...jesi probao da reklamiras?

#4 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 04 October 2012 - 21:58

Nisma probao,da znas da cu da vidim da potrazim kutiju,racun itd pa da probam da ga reklamiram...mada ga ja nisam kupio u prodavnici,nego u nekom servisu koji u sklopu ima i prodavnicu(drzi ga jedan covek,pitanje i dal je ovlascen),pa nisam siguran ni da sam uopste i dobio neku garanciju.Ali uglavnom ovaj moj akumulator je neupotrebljiv,od proslog punjenja do vrha ga nisam ni jednom upalio na dugme,i on opet ujutru jedva ima i za lampice.Ako mi ne prizna videcu da ga odnesem u neku prodavnicu akumulatora,oni imaju one pametne punjace itd,pa ko zna,mozda ga i povrate,kolko znam mnogima je uspevalo.

Edited by Milos'96, 04 October 2012 - 21:59.

#5 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 04 October 2012 - 22:03

A nisi ti sigurno kriv,onaj moj komsija na sprin phantomu je kupio nov exide akumulator kad sam i ja kupio jos onaj yuasa,otprilike smo zajedno kupili,meni yuasa crkla skroz,kupio unibat,crko mi i unibat skroz,njemu jos radi,a bogami otkad ga je kupio pa sad do skoro je imao baaas problema sa prvim jutarnjim paljenjem,vuko mu je fals vazduh pa se ujutru mucio uglavnom po pola sata dok ga upali,i svako jutro je on taj akumulator praznio do kraja,pa kad skroz uspori onda predje na kurblu,i cim obrne jedan krug odma se dopuni i pali na dugme,otkad je kupljen nije nikad vadjen iz motora,a evo ga i sad pali kao kad je kupljen prvog dana,znaci moze da vergla ako treba i malo duze itd,znaci samo ono sto ga je motor dopunio,a ima i vise od godinu dana.

jbmliga sta je,izgleda da je sve do akumulatora,eto ako ga on nije izmucio onda niko nije,ja po nekad cujem kad ga pali,to bude nekoliko puta po 10-15sec verglanje,pa onda pola minuta kurbla,pa opet 10-15sec verglanje i tako dok ne sastavi(sad sam ga ja sredio,tako da je i zaboravio sta je to kurbla,svkao jutro na dugme iz prve :) ).

Edited by Milos'96, 04 October 2012 - 22:04.

#6 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 24 August 2013 - 20:40

Iako je akumulator vise zimska tema, par reci i za leto ...

Vec trecu sezonu vozim na Alienu onaj BANER akumulator koji je vracen iz mrtvih posle godinu dana stajanja u rezimu dubokog ispraznjenja , ispran vise puta i sipan je novi elektrolit i po punjenju je zivnuo ...Taj i tako obnovljen je zamenio ono zelatinsko djubre , UNIBAT koji je trajao svega pet. sest meseci i poceo da ne pali ispocetka prvo paljenje , a zatim i bilo koje...struje za potrosace je bilo ,a za alnasovanje - jok...

Pre neki dan probam ponovo ...izvadim iz kutije u kojoj je stajao UNIBAT , premerim napon posle vise od godine stajanja , 12. 6 volti , kao nov , prikljucim na punjac za svaki slucaj da se malo osvezi i nisam stigao da probam, namontiran u kuciste, povezan...zena isla u grad skutom i kad se vratila pita me , a sto skut ne pali na dugme , samo na kurblu ? Aha, znaci djubre je ostalo djubre , nista mu ne pomaze - i dalje ne pali i tu ja njoj priznam da sam promenio akumulator radi probe ...pa nista , djubre ce u djubre , a vraca se onaj BANER koji vec godinu i jace radi odlicno...

Sta se moralo uraditi sa Banerom ? Dobro je sto sam se malo igrao sa onim Unibatom , jer sam morao izvaditi Banera , kad on - SUV K`O BARUT... u dve, tri celije je bilo po oko TRECINA elektrolita , u ostalima jedva polovina ! I TAKAV JE PALIO ! Dolio sam destilovanu vodu do propisanog nivoa , to ce mu prijati sigurno ...

Proverite svoje akumulatore , pad nivoa elektrolita i promena njegove koncentracije ( gustine ) kao danak letnjim vrucinama uticu na njegov rad i vek trajanja...

#7 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • MestoKusiljevo/Svilajnac
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 19 February 2014 - 23:41

a koja kiselina ide za akumulatore....ja neki dan hteo da kupim,tj kupio i seo u kola..ajd da procitam malo sa flase ,kad ono NI U KOM SLUCAJU NE DOLIVATI VODU...izgleda kiselina za posebne neke akumulatore.....nista,izaso vratio i uzeo destilovanu vodu koju sam dolio....sad na novom skuteru imam neki prazan akumulator koji bih pokusao da oporavim,pa da znam sta da sipam,posto ga isperem prvo...

#8 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 20 February 2014 - 20:23

pa destilovana voda se sipa...

#9 Bojan92

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 133 posts
  • MestoKusiljevo/Svilajnac
  • VozimOron Apolon 50 4t

Posted 21 February 2014 - 03:49

ovaj akum je kao neki SEALED TYPE... ne doliva se voda...pa vrv ako moze nesto da se uradi,to je da se ispere dobro i nalije ona kiselina,kojoj se ne doliva voda...mada ne verujem da cu nesto da uspem,stajao je mng dugo...za sada,i ko zna do kada resenje je..akum od auta 40 ampera ispod sedista,nije mng veliki,slucajno sam ga nabavio a i prvi put vidim od 40a...i ovako tu ne stavljam kacigu,mesto prazno uvek...bar ne brinem,pali ko mina uvek... :)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users