Pre par godina imali smo diskusiju u temi KAKO SMO USTROJENI , pa smo konstatovali da je jedan od ogranicavajucih faktora i kais...bar kod kineza , za druge ne znam...naime Kinezi na svoje skutere kao da ne vode dovoljno racuna o ovom elementu prenosa , pa kao i za sve ostalo ubacuju kad sta imaju ...najcesci kais na njima je 788-17 ...taj kais je dosta kratak i slabo je iskoristenje remenica , kako prednje , tako i zadnje....njima to kao da nije vazno , ide to i tako , ali nama jeste vazno...sa kracim kaisem nego sto treba puno izgubimo...jos da pomenemo da je vazna i njegova sirina ...
Prilikom tuninga tezimo da bude sto blize bolcni na varijatorutek toliko da klin vuce ...ako odstojnim platnama previse otvorimo varijator u polozaju start mozemo imati proklizavanje kaisa, to je ono kad padne skroz na bolcnu, pocece da se nepravilno trosi, bice labav i brzo ce se ostetiti, uglavnom , tako se ne moze terati... obaska sto ako smo preterali sa sirenjem platnama na bolcni ugrozavamo gornju izlaznost na varijatoru , a time i krajnju brzinu....on treba da je tik vislje same bolcne na milimetar - dva ...dalje, njegova duzina diktira kako ce stajati u zadnjim polutkama, ako je prekratak , stajace nisko , ugrozicemo start...tako da je zabava sa kaisem prava igranka, nesto dobijemo , nesto izgubimo, cesto se ide na kompromis...
Ono sto sam ja hteo u ovoj temi je da obratimo paznju na obelezavanja kaiseva ...ja sam sad u fazi trazenja kaisa koji ce mi pomoci da bolje iskoristim onu MORINI remenicu, jer , sa istim kaisem sam prakticno na istom...napred u varijatoru sve stoji kao i pre ( dobro ) , a nazad su se polutke razmakle onoliko koliko im kais to dozvoljava ...kako mi zamena kaisa ne gine ( zbog dotrajalosti ) sad je prilika da se on i produzi...ali, da nije to bas tako jednostavno kako bi trebalo da bude, govori onaj moj verbalni duel sa trgovcima od pre neki dan kada su pokusalida mi uvale ATHENA kais 800x 16.8 , tvrdeci kako je to isto kao 806 , al` ja se nisam dao ...i to iz jednog razloga ...pre par godina kupio sam ATHENA kais 801x 17 , bas sa namerom da postojeci BANDO 788x 17 produzim...ali, ne lezi vraze ! Ovaj athenin je bio kraci od postojeceg Banda! I to znatno ! Tako je on jos losije stajao u zadnjim polutkama ...posle sam to prodao u pola cene...
Sada sam malo pametniji ( i stariji ) pa , pre kupovine ajd` u merenje...evo sta je merenje onoga stto imam pokazalo ...imam neki stari ATHENA 751x 16.5 merenje kaze sledece...krenuo sam od plave oznake , pa metrom u krug...
merenje je pokazalo sledece...
742 mm! Po sirini potrosen , i to znatno , a duzina ? Pa , kakvim to metrom mere u ATHENI ?!!!Analogno tome i onaj koji sam kupio pre dve godine sa merom 801 bio je kraci od BANDA 788 ???
Zbog svega ovoga nije me mrzelo da skinem matorog BANDA samo zbog merenja i pokazalo je ovo...od one zelene oznake , pa metrom u krug...
789 mm! Kao da se nije isteglio skoro ni milimetra! Po sirini jeste potrosen , ali po duzini skoro da je isti ! Vise puta sam merio, moguca je greska od mozda jednog , do dva milimetra , vise ne ..
Kakve su to dimenzije kod ATHENE ? Cime oni to mere , kineskim metrom ? Zato se nisam dao ubediti kod onih trgovaca da nema veze sta pise ...ma ima veze , kod ATHENE stvarno ne znam sta i kako mere , ne verujem im vise ...ne znam kako je kod drugih proizvodjaca , ali , eto BANDO ne laze...to sto pise , to je to...
Edited by ALIEN SM, 21 January 2013 - 11:58.