Jump to content

Kako napraviti auspuh+slike sa dim.na str. 4...

270 replies to this topic

#1 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 04 March 2013 - 22:04

Nesto razmisljam ovih dana, a i od pre , kako bolje iskoristiti mogucnosti termogrupe...ovaj moj se vrti bez nekih vecih problema i do 9300-9500 Rpm , gledam da ga stelovanjem varijatora drzim u onom optimumu gde je spic rezonance ( imam Bulleta - kopiju Next- r, koji odlicno radi posao ) to je na nekih 8200 , ali eto mogucnosti termogrupe su nesto vece ...na tih 9500 Rpm vec dolazi do pada snage i obrtnog momenta , pa je slabije iskoriscenje motora , a tu je ogranicavajuci faktor auspuh sa svojim mogucnostima...bilo bi lepo imati neki malo mocniji auspuh koji bi mogao da iskoristi bolje motor...

Gledajuci grafikone sa testovima nekako se cini da je Yasuni stvarno napravio mnogo dobrih auspuha , a da se za ove sport ilitiga Base cilindre ( gde spada i ovaj moj ) najbolje pokazao Yasuni R ...Visoka vrsna snaga , obrtni momenat, a sto je najvaznije siroki dijapazon upotrebljivih obrtaja ( relativna lakoca stelovanja ) ...to bi bio moj izbor na ovom cilindru...

E, sad , najlepse bi ga bilo kupiti , sve gotovo u originalu , zavrnes i vozi Misko... za tu varijantu mi ne bi pomogao ni Tom Kruz sa svojom nemogucom misijom, pa to i jeste ...naravno , pare nisu problem - para nema...rezervna varijanta: u onoj temi o testovima auspuha Mario je dao dimenzije Yasunija - R... bilo bi lepo to napraviti...

Ja sam se tokom godina cesto nosio mislju da napravim neku rezonu , madjutim sve je ostalo samo na ideji - nikad se nisam upustio u to - lakse bilo kupiti...Ali , morate priznati da nas belosvetske firme sasvim lepo gule za te suplje cevi kao da su od zlata, a nije to neka filozofija za napraviti...

Ajde ko je to radio u domacoj radinosti da nam pokaze postupak kako se to radi , kako se prave konusi , preko cega se savija, kako se sastavlja i vari, na cega treba obratiti paznju...od koje debljine lima je najbolje raditi , kako i od cega napraviti prirubnicu ? I sto je najvaznije - jel` to sto je uradjeno u domacoj radinosti funkcionise ? :rolleyes:

#2 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 04 March 2013 - 22:41

znam da se za 40-ak eura mogu naruciti vec iseceni metali i onda ti jedini posao sve to da povaris. Ko ima co2 aparat za varenje nebi mu bio problem nesto slicno da napravi....

#3 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 05 March 2013 - 00:46

ajde Mišo verujemo u tebe i tvoje majstorske ruke...verujem da će ti neko već dati dobar savet a onda budi istrajan i sklepaj Yasunija..
nemam neki savet jer nikad nisam ništa slično radio...

#4 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 05 March 2013 - 01:17

I Yasuni ima unutrasnji (dupli) protiv konus kao i trek. Trebalo bi ga secirati da bi se dobile prave mere. Mislim da bi daleko slabije radio da se sklepa bez unutrasnjeg konusa. Hteo sam i ja da se igram ali kad sam cuo za tu zackoljicu odustao sam.

#5 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 05 March 2013 - 01:27

da taj unutrašnji protivkonus ima na sebi određeni broj rupica i na tačnom rastojanju od onog drugog koji se vidi spolja dovodi do proširenja powerband-a, jer na višljim obrtajima deluje kao kompeznator rezonantne dužine ali samo u rasteru koji je projektovan, dakle nije sve jedno koliko rupica ima na sebi i kojih dimenzija...

žao mi je što to nisam premerio, jer sam Yasuni R imao otvoren, negde imam sliku tog unutrašnjeg protivkonusa Sale-tovog Next-R spuha za mina vertikalu

#6 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 05 March 2013 - 16:39

Mario, ima li athena racing dupli konus?

#7 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 06 March 2013 - 00:48

mislim da nema, baci pogled na slike, mora da se vidi tačkasto varenje spolja...

#8 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 06 March 2013 - 09:38

Ma ne vidi se, evo na mom treku nema tragova varova. Bas sam gledao kad sam ga spremao za farbanje. Athena je dosta lagana papretpostavljam da nema dupli konus.

#9 Lale

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 62 posts
  • MestoKarlovac
  • VozimHonda x8r

Posted 06 March 2013 - 10:31

Ja sam na svojem gianneli next izvadio taj dupli perforirani protukonus i iskreno ja nisam primjetio neku razliku... po meni netreba se previse gnjavit sa tim... mozda na serijali i slabijem set up_u se nesto i osjeti...
Inače, mogu si dat truda i napraviti u wordu ili pdf opis sa slikama kako je to išlo kod mene i kako sam to ja izveo... rezultat imate u topicu Honda x8r...

Edited by Lale, 06 March 2013 - 10:57.

#10 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 06 March 2013 - 10:56

da to je tačno , athena je baš lagan auspuh

sad bi bilo fora saznati da li C20 ili C21 ima, pošto znamo da Yasuni baš pakuje te duple protivkonuse....

#11 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 07 March 2013 - 21:46

Eto, uvek ima nesto...steta za Yasuni R sto nema taj podatak o unutrasnjem protivkonusu...

A, zao mi je sto sam se olako resio i onog bojlera , starog auspuha kojeg sam bacio, - zbog izduvne grane...sad ni to nemam...

Edited by ALIEN SM, 07 March 2013 - 21:55.

#12 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 07 March 2013 - 22:02

Mislim da je Lale u pravu. Za jace setup-e koji se vrte od 9500rpm pa na gore mislim da taj dupli konus nije presudan jer svi mi gadjamo obrtaje sto preciznije i nije nam bitan toliko sirok power-band.

#13 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 08 March 2013 - 16:59

Imas u mojoj temi 2 stroke wizard 4 pro nesto o izradi auspuha, jer sam sam radio auspuh za svoj liberty. A prosirivac opsega se da napraviti i na drukciji nacin. Vise o baffle extension (prosirivac opsega) ovdje: http://www.dragonfly.../bafflemod.html

Edited by mrgood, 08 March 2013 - 17:05.

#14 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 09 March 2013 - 11:16

Procitao sve od pocetka... ne znam mrgoode kako je ova tvoja tema prosla mimo mene , i ja imam neke teorije o tome jos od pre 20 i vise godina kad sam bio mlad i hteo da se upustam u sve to , ali nema veze uradio si posao majstorski...taj tvoj spuh dobro izgleda , a kako vidim i dobro radi ...sve to dokazuje koliko toga treba procitati , diskutovati , probati , jos jednom svaka cast na trudu i rezultatu...

Ja se sada ne bi usudio raditi po proracunu ,a ali bi se ladno upustio u kopiranje nekog markiranog samo kad bi imao sve mere...eto , taj Yasuni -R mi je zapao za oko, ali zbog tog unutrasnjeg protivkonusa za koji nemamo meru , ostaje na cekanju do daljnjeg...nije to nista sto se mora , neka ceka , mozda ce biti jednog dana...nije iskljuceno i da naleti neki polovnjak pon pristupacnoj ceni...nikad se ne zna...

#15 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 09 March 2013 - 14:00

Imam ja dimenzije od yasuni-r ali nemam podatke za unutrasnji konus.

#16 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 09 March 2013 - 14:15

Ne znam dal lupetam al posto su yasuni r i tg trek slicnih snaga mozda bi se mogao napraviti protivkonus kao na treku?

#17 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 09 March 2013 - 16:08

Moze samo kad bi neko znao dimenzije protiv konusa , polozaj u auspuhu, precnik rupica itd. Cudi me da ova firma sto pravi bulet auspuhe nije iskopirala trek nego ono govno next-r. Ne znam imamo li nekog ozbiljnog varioca na forumu pa da se organizujemo i seciramo jednog treka pa da ih posle stancujemo serijski.

#18 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 09 March 2013 - 16:29

Dobra ti ideja Neso...samo jos bolje bi bilo secirati bas ovog Yasunija kad bi ga imali zbog toga sto je jos bolji od Treka, pa i skuplji je, siroki power band, visoka snaga i obrtni momenat, lak za stelovanje - znaci voziv po gradu...

Ali za kopiranje nista ne bi smelo na pamet...nista dok ne saznamo o tom duplom protivkonusu...necemo zuriti , nesto ce se vec desiti...mozda ima negde na drugim forumima, treba proveriti...

E, kad bi saznali sve sto treba da znamo o tom spuhu , pa da nadjemo varioca dobrog da nam to pravi po razumnoj ceni, svi bi bili zadovoljni, mora to biti mnoooogo jeftinije nego kupovni , ipak je ovo zemlja SRBIJA ...afrika u sred Evrope , pa bi valjda i cena bila k`o za africke zemlje , a covek bi imao posla ...moglo bi to , nije losa ideja ...aj` nek se neko javi ko misli da bi mogao da se prihvati ovoga ... :)

#19 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 09 March 2013 - 16:39

Da R bi bio jos bolji. Kad bi nasli za kupiti neki zardjali za male pare mogli bi nesto napraviti.

#20 Baki

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 391 posts
  • MestoBeograd
  • VozimSprint Falcon

Posted 09 March 2013 - 20:11

Evo jedne teme sa MS-a o izradi auspuha ima i jedan program za `konuse`...
http://www.mojskuter...pic,2108.0.html

http://www.conelayout.com/

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users