Jump to content

Kako napraviti auspuh+slike sa dim.na str. 4...

270 replies to this topic

#21 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 09 March 2013 - 20:19

Odlican program i imao sam ga al kako probnu veziju...ko oce ozbiljno da se time bavi mora da ga ima...evo jedan za "dzabe" al nije toliko dobar...u stvari ne znam kolko je dobar,treba neko da ga proba :)
http://www.ytcn.nl/a...calculator_1.3/

#22 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 10 March 2013 - 02:11

Da, samo koliko sam ja upoznat sa oblikom Yasuni R-a sa slike koju je ovdje postavio Mario, on nema pravilne konuse, nego su njegovim konusima stranice razlicitih duljina, a ja jos uvijek na netu nigjde nisam uspio naci program za to. Inace je ovaj cone layout super stvar i ja sam ga naravno koristio u izradi svog auspuha, ali za pravilne konuse.
P. S. Kao sto sam ti rekao, taj unutarnji protukonus se da zamijeniti sa onim baffle extension (po nasu prosirivac opsega) tako da to nema nikakve veze.

#23 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 10 March 2013 - 02:18

View PostALIEN SM, on 09 March 2013 - 16:29, said:

Dobra ti ideja Neso...samo jos bolje bi bilo secirati bas ovog Yasunija kad bi ga imali zbog toga sto je jos bolji od Treka, pa i skuplji je, siroki power band, visoka snaga i obrtni momenat, lak za stelovanje - znaci voziv po gradu...

Ali za kopiranje nista ne bi smelo na pamet...nista dok ne saznamo o tom duplom protivkonusu...necemo zuriti , nesto ce se vec desiti...mozda ima negde na drugim forumima, treba proveriti...

E, kad bi saznali sve sto treba da znamo o tom spuhu , pa da nadjemo varioca dobrog da nam to pravi po razumnoj ceni, svi bi bili zadovoljni, mora to biti mnoooogo jeftinije nego kupovni , ipak je ovo zemlja SRBIJA ...afrika u sred Evrope , pa bi valjda i cena bila k`o za africke zemlje , a covek bi imao posla ...moglo bi to , nije losa ideja ...aj` nek se neko javi ko misli da bi mogao da se prihvati ovoga ... :)

Meni je puno veci problem bio prigusivac nego auspuh, auspuh je bio djecja igra. Lim sam uzeo 0.8 hladno valjani, onaj sta bude jako masan i sjajan kad ga kupis. Konusi se motaju bez greske. Da ih ja prodajem, ja bi stavio cijenu cca 100-120 €, jer moj auspuh je cak i bolji nego Leovince ZX, vjerovao ti to ili ne. Probao sam ZX i nije ni blizu ovog mog.

#24 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 10 March 2013 - 11:22

eto prilike da se krene u proizvodnju, i trgovinu

#25 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 10 March 2013 - 11:45

Mislim da je bas prigusivac smesna stvar jer ga mozes praviti od cega hoces i oblikom kako ti se svidja ali spuh je nauka. Ja sam ih do sad napravio 10-ak sto za tomose sto za skutere. Svi su radili, neki bolje a neki slabije ali bih voleo da seciram jednog yasuni-R jer je on jedan od najupotrebljivijih auspuha za vecinu setup-a. Tako reci univerzalac sa ekstra performansama.

Edited by Nesa BG, 10 March 2013 - 12:07.

#26 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 10 March 2013 - 12:03

I ja isto mislim...

#27 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 10 March 2013 - 13:20

View Postmrgood, on 10 March 2013 - 02:11, said:

Da, samo koliko sam ja upoznat sa oblikom Yasuni R-a sa slike koju je ovdje postavio Mario, on nema pravilne konuse, nego su njegovim konusima stranice razlicitih duljina, a ja jos uvijek na netu nigjde nisam uspio naci program za to. Inace je ovaj cone layout super stvar i ja sam ga naravno koristio u izradi svog auspuha, ali za pravilne konuse.
P. S. Kao sto sam ti rekao, taj unutarnji protukonus se da zamijeniti sa onim baffle extension (po nasu prosirivac opsega) tako da to nema nikakve veze.
Pogledaj jos jednom. Samo 2./3. deo grane je kriv.
Moze i na jedan i na drugi nacin, nije nikakav problem probusiti rupice u unutrasjem kontrakonusu.
U stvari problema ni nema, samo je pitanje koliki powerband zelimo. Ako zelimo veci powerband, busimo vise rupica, tako dobijamo veci spic krivulje snage pre rezonancije.
Kod baffle extension se za veci powerband produzava valjkasti deo, mada je meni neshvatljivo kako moze "i jare i pare", ako se produzava trajanje talasa, on mora gubiti na jacini.
Ima jedan neobican metod postavljanja prigusivaca, a to je da prigusivac izlazi iz centralnog-valjkastog dela-belly. Navodno se buka smanjuje za 40% a obrtni moment se cak povecava.

Attached Files

#28 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 10 March 2013 - 16:01

Kolega tuningfanatic, u pravu si. Ovo sto sam ja gledao je bio tecnigas trek, a ne yasuni R. Ako je ovakav, to je onda djecja igra za napravit. A Mario bi nam mogao reci ako se sjeca koji je promjer rupica na ovom protukonusu i koji je otrpilike razmak medju njima. A ovo gdje prigusivac izlazi iz ovog ravnog dijela sam i ja vidio na onoj stranici od onog Australca, samo je to meni jako ruzno, bez obzira sta mi s tim dobili.

P. S. A ovo sto ti kazes da ti nije jasno kako moze i jare i pare, jer ako se produzava duljina i trajanje vala on gubi na jacini; za to onaj Australac tvrdi da nije bitno, i kaze da duljina protukonusa nema veze (sa ovim se Mario sigurno nece slozit) nego da je bitan samo kut protukonusa, a ne i njegova duljina. Tako da u kalkulatoru za auspuhe od tog Australca uopce nema formule za izracun duljine protukonusa, nego samo za njegov kut.

Edited by mrgood, 10 March 2013 - 16:07.

#29 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 10 March 2013 - 18:13

Ma. najsigurnija je SEKCIJA ...ne izmisljati toplu vodu...neko je to vec proracunao , probao i napravio to tako i to radi dobro...

#30 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 10 March 2013 - 18:22

View PostALIEN SM, on 10 March 2013 - 18:13, said:

Ma. najsigurnija je SEKCIJA ...ne izmisljati toplu vodu...neko je to vec proracunao , probao i napravio to tako i to radi dobro...
Potpis

#31 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 10 March 2013 - 18:38

Necemo zuriti , nesto ce vec iskrsnuti...ideja je dobra, pa sad , o tom , po tom...ja sam npr. danas pobegao od zene , bio kod jednog prijatelja, spojio lepo sa korisnim (to sto sam pobegao od zene ), lako se spricovao, nesto mu sitno odradio, a on DOBAR bravar, vari k`o lud , pa kad dodje do realizacije auspuha odradice to k`o od sale , pa ne moram ni to ...najbolje je kad svako radi svoj posao , svako odradi svoje sa najmanje snage , a najbolje i najlakse...ono posle toga ( neki rostilj , kotlic ili sta vec, se podrazumeva , ne mozemo sve meriti - tako sistem funkcionise - hvala Bogu da je tako , ipak je ovo zemlja Srbija, svega ima , samo para nema , a i sta ce nam uz nas ovakve ...ne znaju ovi ZAPADNJACI da zive ...bolje da mi njih primimo u SRBIJU, nego oni nas u EU... JEL` TAKO ? :)

#32 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 11 March 2013 - 00:56

Ma svaki iskusan bravar moze slozit ovaj auspuh prema ovoj slici sto je dao tuningfanatic bez ikakvog problema. Djecja igra, sta bi se reklo. Ja sam sa limom 0.8 mm motao konuse prakticki rukom. Varenje je najmanji problem ovdje, jer danas svi imaju CO2 aparat za zavarivanje,a s njim mozes varit sta oces.

#33 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 11 March 2013 - 13:04

Ja sam planirao izradu athena racing spuha i mislio sam napraviti konuse od drveta, na strugu, i po njima savijati lim. Planirao sam da ga sastavljam kombinacijom varenja i hartletovanja kao sto je i fabrika uradila. Vario bi mi drugar sa TIG aparatom jer su varovi lepsi nego sa CO2.

#34 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 11 March 2013 - 17:02

To je u redu, ako ces bas cjepidlacit. Meni je jedino bio problem protukonus, jer (sad pricam napamet) sa 90 mm ide na 20, tako da je velika kosina, ali i njega sam nekako zamoto. Ne treba ti nikakvo hartlotanje ako kolega ima tig. Doduse, ako ga vec ima i zna s njim radit, slozi auspuh od prokroma. Uzmes 0.5 ili 0.75 prokrom lim i deri.

Edited by mrgood, 11 March 2013 - 17:05.

#35 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 11 March 2013 - 17:49

I to je bila ideja ali skupo. Mozda ako zakoljem par starih sudopera. A sto se tice hartletovanja to se radi na nosacima jer je var elasticniji pa se lim ne cepa usled vibracija.

#36 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 31 October 2013 - 19:28

E svaka ti cast na strpljenju ! Mada si je vec `ubo` , pa nema tu mnogo gore dole - par proba i subjektivni osecaj kad je najbolje ...

E, zato uzmemo cistokrvni SPORT PRO ili Yasunija -R ( za lepe pare ) i tih ( sitnih gramskih ) problema nema ...( dajte, bre , ljudi mere , iskopajte negde , pa da se igramo preko zime ) ...

#37 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 31 October 2013 - 21:46

koje ti mere trebaju od Yasuni R-a ili od Sport Pro-a ?

#38 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 01 November 2013 - 00:39

View PostMario, on 31 October 2013 - 21:46, said:

koje ti mere trebaju od Yasuni R-a ili od Sport Pro-a ?
Mare kad nadjes vreme mogo bi Nardo da premeris...mislim da je on dosta jednostavan za pravljenje...kolko uopste moze da bude jednostavno napraviti rezu...

#39 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 01 November 2013 - 01:17

Mislim da im za yasuni r-a falila dimenzija i polozaj unutrasnjeg konusa...

#40 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 01 November 2013 - 01:18

View Postbojan681, on 01 November 2013 - 01:17, said:

Mislim da im za yasuni r-a falila dimenzija i polozaj unutrasnjeg konusa...
Jeste...Nardo to nema,a ni s6 pro...

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users