Jump to content

Kako napraviti auspuh+slike sa dim.na str. 4...

270 replies to this topic

#101 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 18 November 2013 - 20:01

Boza kada u nekom exhaust calculatoru dobijes konuse, skines si free program cone layout. U njega uneses pocetni i zavrsni promjer konusa i on ti napravi razvijenu sliku, To isprintas i preneses na lim. Lim rezi brusilicom sa tankom reznom sajbom debljine 1 mm za prokrom. Mozes i krivine odrezati bez problema. Nikako skare za lim jer ces sve pokrivit.

#102 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 18 November 2013 - 21:46

E, hvala. Ako moze brusilicom, onda super.
Koji lim si ti koristio? 1mm ili vise?

P.S. Sad sam bio u garazi i skinuo TREK-a, pa cu sutra da premerim i okacim mere. Posto se vidi gde je kraj unutrasnjeg protivkonusa, oznacicu i to na slici.

#103 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 18 November 2013 - 22:56

Vidi se kraj ali ne znamo precnik zavrsetka konusa kao ni precnik rupica na konusu i gustinu istih. Petko je klao ovaj moj trek ali se nije setio da izmeri unutrasnji protiv konus.Sto se tice secenja ja uvek secem makazama za lim ali treba znati kojim i kako, i nikad nisam izdeformisao lim. Postoje leve , desne i ravne makaze za lim pa se po potrebi koriste sve tri vrste. Debljina lima ne bi trebalo da prelazi 1mm a po meni je najbolje raditi sa 0,8mm. Nosace, stinger i top je najbolje hartletovati jer se lim kod varenja MIG (co2) aparatom kali pa usled vibrecije dolazi do cepanja lima oko nosaca.

#104 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 18 November 2013 - 23:28

Ovako: Ja sam koristo 0.8 hladno valjani, to vam je onaj koji izgleda jako sjajan i masan. Nisam koristio skare i ne bi ih koristio, jer mi je brusilicom 10 puta lakse. Dalje, nema potrebe za hartlotanjem bilo cega, kod mene je sve zavareno pa nista nije otpalo. Jer ako koristite lim 0.8 mm auspuh bude izuzetno lagan, tako da nema opterecenja na nosacima , a bogami ni na topu. Ako zakrivljenu cijev koja ide na top lijepo savijete bez da se deformira, ona nosi cijeli top, koji takodjer nije tezak. A posto je U oblika jako je cvrsta. Samo treba kvalitetno zavarit i nista nece puknut.

#105 Johny

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 473 posts
  • MestoSarajevo
  • VozimHurricane

Posted 18 November 2013 - 23:31

View Postmrgood, on 18 November 2013 - 23:28, said:

.....
Ako zakrivljenu cijev koja ide na top lijepo savijete bez da se deformira.....

Cijev napuniti sitnim pjeskom prilikom savijanja i nece se deformirati :)

#106 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 18 November 2013 - 23:38

Mislio sam da to ljudi znaju, ali evo, ti si napisao. Pijesak mora biti jako nabijen, sto je bolje nabijen u cijevi manje su deformacije. Ja sam svoju uspio savit bez ikakvog deformiranja.

#107 Johny

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 473 posts
  • MestoSarajevo
  • VozimHurricane

Posted 19 November 2013 - 00:05

mozda naidje neko ko ne zna :) nek se nadje , ne smeta :rofl_jaki:..
Mozda nebi bilo lose da moderator stavi u prvi post kratke smjernice tipa koji materijal uzeti , sta je potrebno i sl .. pa ko se zainteresuje nek malo dublje cita ?!Vecina nas prati ovu temu , ali kako vidim malo po malo dolaze novi clanovi (sto je dobra stvar) pa da im se malo olaksa ..

#108 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 19 November 2013 - 00:17

sredićemo teme auspuha u jednu grupu, samo da se dogovorimo kako

#109 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 19 November 2013 - 00:51

Kod druga na home-made auspuhu stalno puca var pa mu otpadne top. Radi sa MAG/CO2 i posteno navari "mesa", ali ne vredi, puca pa puca. TIG je zakon za tanke limove, ne treba cak ni popuna ako su limovi dobro iseceni, da nema procepa izmedju konusa.

#110 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 19 November 2013 - 00:56

O ovome pricam...

Posted Image

Ovo je jedan od najkvalitetnijih auspuha.

#111 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 19 November 2013 - 01:04

View PostNesa BG, on 18 November 2013 - 22:56, said:

Vidi se kraj ali ne znamo precnik zavrsetka konusa kao ni precnik rupica na konusu i gustinu istih. Petko je klao ovaj moj trek ali se nije setio da izmeri unutrasnji protiv konus.Sto se tice secenja ja uvek secem makazama za lim ali treba znati kojim i kako, i nikad nisam izdeformisao lim. Postoje leve , desne i ravne makaze za lim pa se po potrebi koriste sve tri vrste. Debljina lima ne bi trebalo da prelazi 1mm a po meni je najbolje raditi sa 0,8mm. Nosace, stinger i top je najbolje hartletovati jer se lim kod varenja MIG (co2) aparatom kali pa usled vibrecije dolazi do cepanja lima oko nosaca.

Сећам се да је Марио секао RSII, има негде слика, може одатле да се узме мера.

#112 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 19 November 2013 - 01:15

sekao sam pitin rs2, svoj rs2, ali nisam merio gde se nalazi, sekao sam zox-ov yasuni r i saletov next-r, i mislim da je jedino što sam proverio da je promer na prstenu koji je na rs2 tačno polovina od grane, burgija od 12,5 je ulazila tesno... a ovaj konus perforirani imam negde slike ali nemam precizne mere

#113 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 19 November 2013 - 01:29

Па, ето, знамо где почиње, где се завршава, промер на крају купе. А, рупице са слике може пропорционално према пречнику противконуса.

#114 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 19 November 2013 - 17:50

View PostNesa BG, on 19 November 2013 - 00:56, said:

O ovome pricam...

Posted Image

Ovo je jedan od najkvalitetnijih auspuha.

Znam o cemu je rijec i znam sta je hartlotanje i gdje se na auspuhu hartlota, ali se meni to jednostavno ne da, hehehe. Ja sve zavarim pa ako pukne, nek pukne, ali do sada nije. Ako za drzanje topa uzmes primjerice tanki prokromski lim i napravis selnu cca 1 cm veceg promjera nego top, a iznutra zalijepis gumu ili onu samoljepljivu kao spuzvicu za dihtanje vrata, nema sanse da ce ti se bilo sta otkinut jer su vibracije anulirane. Vidis da tu kod njih ispod ove selne sta drzi top nema nikakve gume, normalno da im vibrira i da bi se obicni var pokidao.

#115 Johny

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 473 posts
  • MestoSarajevo
  • VozimHurricane

Posted 19 November 2013 - 18:56

Evo slika mog TT-a prije farbanja vidi se kako je ojacano kod topa ?!.... (vidis dole kod topa kao mali L profil)

Posted Image

Edited by Johny, 19 November 2013 - 18:57.

#116 sinisa93

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,551 posts
  • MestoPrnjavor
  • VozimPiaggio NRG Power DT

Posted 19 November 2013 - 22:56

Kod mene na Matrixu nema nikakvog drzaca ni ojacanja za prigusivac... Tako se vozi skoro 2 godine i nije nikad otpao.. Mozda jer vrti na mnogo manje obrtaja nego ovi ozbiljni auspusi pa su i vibracije manje, al eto cisto da napomenem...

Sent from my ST15i using Tapatalk

#117 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 20 November 2013 - 14:05

Премерио сам Трек-а. Биће скица најраније вечерас.

#118 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 20 November 2013 - 14:35

View PostBoza, on 20 November 2013 - 14:05, said:

Премерио сам Трек-а. Биће скица најраније вечерас.

znaš kako meriš srednju vrednost grane na krivinama ?

#119 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 20 November 2013 - 20:23

View PostMario, on 20 November 2013 - 14:35, said:

znaš kako meriš srednju vrednost grane na krivinama ?
Измерим по вару са обе стране, па средња вредност од тога.

Тако мерим средњу вредност и од делова противконуса, јер нису савршени кругови, савијају се лагано.

Јел тако ок?

Послато са ОТ990 ЦМ7 користећи Тапаток

#120 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 20 November 2013 - 20:50

da da tako , izmeriš unutrašnju najmanju i spoljašnju najdužu putanju i odradiš srednju vrednost..

8 user(s) are reading this topic

0 members, 8 guests, 0 anonymous users