Jump to content

Kako napraviti auspuh+slike sa dim.na str. 4...

270 replies to this topic

#141 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 22 February 2014 - 03:04

Dosta se tesko nalaze 28mm cevi, a kamoli gotove krive grane. Postoji hamburski luk od 1" 1/12 ako se ne varam, to je tu negde oko 27-28mm, moze da posluzi za ovu svrhu.
Crni, hladno valjani lim od 0.9mm moze da se nabavi za 5e 1x2m, tako da auspuh izadje jos jeftinije, pogotovo ako se napravi vise komada i iskoristi sav lim. Jos kad bi se zavarivalo s TIG postupkom, ispalo bi kao fabricki. Par sati rada je nista u odnosu na performanse koje mogu da se dobiju s dobrim auspuhom.

P.S. Nema odustajanja, samo napred!

#142 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 22 February 2014 - 14:23

View Postmrgood, on 22 February 2014 - 02:15, said:

Nema sanse da ce vam cijena pravljenog i kupovnog biti ista, pa ni onda kada je kupovan polovni. Recimo ja sam kvadrat lima 0.8 mm hladno valjanog platio nekih 20 €. Brusilicom sam vjest, posto sam bravar, tako da mogu odrezati ravno, krivinu, ma sta god pozelim. Ovo ide na Bozin mlin, posto me bas zanima kako bi on na skare odrezao razvijeni konus ? Neizvedivo. Kao sto sam vec pisao u svojoj temi negdje, meni je vise posla uzeo prigusivac nego sam auspuh. Aupsuh sam napravio zacas. Doduse, lako je meni pricat kad ja imam i CO2, i bruslilice, i busilice, i flaha za nosace i sve zivo. Jedino mi je problem naci cijev fi28 unutarnji za granu, to sam se posteno namucio. brat bratu, kad bi sve stavio na papir, auspuh me izadje cca 40-50 €. Ali posto je doma onaj TP Nardo (zbog kojega mi je zaribao italkit) necu vise nista pravit, nego krecem sa stelanjem fergazera na proljece. Uvrnem mu neku diznu oko 90 za pocetak, pa da vidimo...
Moze ako imas makaze (skare) za levi i desni luk. Ja ,recimo uvek secem makazama i imam vise vrsta makaza. Mogu da secem unutrasnji ali i spoljni radius i naravno pravu liniju.

#143 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 22 February 2014 - 15:59

View Postmrgood, on 22 February 2014 - 02:15, said:

Nema sanse da ce vam cijena pravljenog i kupovnog biti ista, pa ni onda kada je kupovan polovni. Recimo ja sam kvadrat lima 0.8 mm hladno valjanog platio nekih 20 €. Brusilicom sam vjest, posto sam bravar, tako da mogu odrezati ravno, krivinu, ma sta god pozelim. Ovo ide na Bozin mlin, posto me bas zanima kako bi on na skare odrezao razvijeni konus ? Neizvedivo. Kao sto sam vec pisao u svojoj temi negdje, meni je vise posla uzeo prigusivac nego sam auspuh. Aupsuh sam napravio zacas. Doduse, lako je meni pricat kad ja imam i CO2, i bruslilice, i busilice, i flaha za nosace i sve zivo. Jedino mi je problem naci cijev fi28 unutarnji za granu, to sam se posteno namucio. brat bratu, kad bi sve stavio na papir, auspuh me izadje cca 40-50 €. Ali posto je doma onaj TP Nardo (zbog kojega mi je zaribao italkit) necu vise nista pravit, nego krecem sa stelanjem fergazera na proljece. Uvrnem mu neku diznu oko 90 za pocetak, pa da vidimo...

Nisam ni mislio makazama, nego na laser ili neku drugu masinu koja moze precizno da isece.
Verujem da onaj ko je vest sa brusilcom moze lepo da isece i obradi posle turpijom ili biaksom za sat-dva. Ja bih verovatno ostao ceo dan dok isecem.
Ako na leto ne budem nista radio onda nije problem da ceo dan provedem seci i turpijati, sad ne mogu da izgubim ceo dan.
Opet to posle treba saviti, pa zavariti. Na kraju secenje ispadne samo 10% posla.

#144 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 22 February 2014 - 16:25

za skutere ide 25mm grana

#145 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 22 February 2014 - 17:00

Mislim da Athena, C16 i jos neki za 70ccm imaju oko 28mm, ali nebitno. 25.5mm grane za tomosa mozete da nabavite od clana niksa. Nadam se da se nece ljutiti ako postavim sliku cevi. :D
Posted Image

#146 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 22 February 2014 - 17:22

Ne to su samo ulazi jer je prirubica dvodelna, cev je 25 odmah iza prelaza kao i unutrasnjost male cevke i prirubnice

Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk 2

#147 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor
  • VozimPulser 125 i jos par komada

Posted 22 February 2014 - 20:24

View Posttuningfanatic, on 22 February 2014 - 17:00, said:

Mislim da Athena, C16 i jos neki za 70ccm imaju oko 28mm, ali nebitno. 25.5mm grane za tomosa mozete da nabavite od clana niksa. Nadam se da se nece ljutiti ako postavim sliku cevi. :D
Posted Image

Ako nekom zatreba nek se javi, mogu slikati i detaljnije, mada neverujem da bi odgovaralo za skutere zbog uglova.

Danas sam poceo praviti neki auspuh, imam u planu vec neko vreme, ali slobodnog vremena nikako da uhvatim, sad su se kocke poklopile pa cu probati da vidim kako to ide :D Vec kod samog pravljenja sablona vidim da to nije igra.

#148 CicaNS

Član

• Banned
  • PipPipPip
  • 580 posts
  • MestoVeternik
  • VozimAprilia Sr 70R

Posted 17 March 2014 - 21:26

Da li je ovo vezano za izradu auspuha? Danas me je posetio jedan covek koji je dosao da pazari neke delove kroz pricu smo dosli do auspuha,on se bavi izradom auspuha za vece motora ali da bi mogo da napravi kakav god hocu.. Izneo sam mu Yasuni C16 i nasmejao se i rekao nije problem,tvrdi da moze da napravi identican potpuno sve osim topa a moze i njega ako treba... Šta vi mislite o ovome da razvijemo biznis neki Yasuni C30,Malossi MHR Ili R1400 da se napravi ? Ne znam da li imaju negde crtezi tih auspuha malo jacih.. :)

#149 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 17 March 2014 - 21:31

a ko će da vozi c30 ili R1400 i na čemu?? Bolje je uraditi neki Yasuni R ili C16 koji će biti u širokoj upotrebi...

#150 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 17 March 2014 - 21:37

View PostPita, on 17 March 2014 - 21:31, said:

a ko će da vozi c30 ili R1400 i na čemu?? Bolje je uraditi neki Yasuni R ili C16 koji će biti u širokoj upotrebi...
Moze. A dobar je i stage6 pro. Jednostavan a ima siroku primenu. Od jacih base kitova do midrace. Samo bi trebalo jednog secirati zbog unutrasnjeg protiv konusa. Jbg opet se ponavljam ali moram.

#151 CicaNS

Član

• Banned
  • PipPipPip
  • 580 posts
  • MestoVeternik
  • VozimAprilia Sr 70R

Posted 17 March 2014 - 21:46

Pa kazem samo od tih malo jacih,moze i c16 ,s6 pro itd vredi pokusati,takodje radi i pravljenje palstika od karbona i presvlacenje profesionalno

#152 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 24 March 2014 - 02:05

Bila je prica o polozaju unutrasnjeg protukonusa u Treku, i sad kad sam ga slikao za oglas primetio sam par tackastih varova, pa predpostavljam da tu pocinje unutrasnji konus.
Pokusao sam da okacim slike al nesto neide, okacicu na moju temu.

Edited by goggyso, 24 March 2014 - 02:15.

#153 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 24 March 2014 - 21:17

Ja ne mogu reci da sam odustao od pravljenja, ali mi se ne isplati. Jer ako zelim dobro i kvalitetno napravit auspuh, treba mi minimalno 5 dana rada. A posto je Tecnigas Trek kod nas u HR 100 €, ja za 5 dana praveci ograde ili radeci na netu, zaradim vise love i lakse dodjem do nje, nego da stedim na auspuhu i grbim se u radioni 5 dana. Nema smisla.

#154 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 25 March 2014 - 02:23

To si u pravu, nek svako radi svoj posao, ti tvoj a Technigas auspuhe.

#155 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 25 March 2014 - 21:13

Mrgood je u pravu , ma koliko se trudio originalni proizvod je uvek najbolji, mada ne mislim ni da je losa samogradnja , ali ona bi morala biti dosta jeftinija da bi se isplatila, a sto on kaze manja je zajebancija raditi svoj posao i posle ga kupiti ...Cicina informacija zlata vredi , ako je covek spreman da izradjuje auspuhe po fabrickim merama i u dobrom kvalitetu , ali u tome i cena mora biti dobra da bi se svi uklopili ...to bi bio poso ...

Iako sam kupovinom onog Yasera iskocio iz price o pravljenju auspuha, praticu temu, jako je interesantno ...

#156 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 25 March 2014 - 21:52

Tako je , Alien. Jer, ja prvo moram skinuti cilindar i sve precizno izmjeriti, i naravno, nakon toga namontirati sve nazad na skuter. Zatim to unijeti u neki od softwarea za auspuhe, da li exhaust calculator ili 2 strokewizardpro. Zatim to treba provjeriti jos i rucno (pješke) pomoću excel fileova od Maria i od onog Australca. Već tu ti ode skoro cijeli dan. Dan 2: Onda treba isprintati razvijene stosce, to izrezati i prenijeti na lim. Zatim treba izrezati taj lim i to sve lijepo i precizno saviti, i zapuntati (vari se kasnije) . Dan 3: Potrebno je naci cijevi za granu odgovarajuceg unutarnjeg promjera, reci cemo 25,28 i 32 mm. Zatim to treba saviti u potreban oblik, a to je tek posebna prica, jer tu isto ode cijeli dan. Moguce je savijanje na 2 nacina: zasijecanjem pa savijanjem pa onda zavarivanjem tih pukotina koje ostaju nakon savijanja (tezi nacin, i losiji po auspuh jer ce nam var tu i tamo probiti unutra, a potrebno je da, bar na grani, sve bude glatko), i punjenje cijevi pijeskom, pa grijanje i savijanje (laksi nacin). Dan 4: pravljenje prigusivaca, unutarnje perforirane cijevi i vanjskog omotaca, kao i zakrivljene cjevcice na kraju zadnjeg konusa. Dan 5: Varenje svega skupa, brusenje varova i prilagodba i pravljenje nosaca, i bojanje.

Eto, ode 5 dana zacas... Ja kad sam radio svoj prvi auspuh mislio sam da ce to bit gotovo za jedan dan, ali sam se gaadno preracunao.

Edited by mrgood, 25 March 2014 - 21:53.

#157 CicaNS

Član

• Banned
  • PipPipPip
  • 580 posts
  • MestoVeternik
  • VozimAprilia Sr 70R

Posted 26 March 2014 - 14:37

Da se ukljucim covek koji moze da napravi auspuh meni trazi 50-60eura da napravi c16 bez topa :P imam njegovu vizit kartu ako nekom treba broj telefona a ima i na facebook-u Auspusi by DARKO

#158 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 26 March 2014 - 16:47

Da nije to onaj isti sto pravi Bullet auspuhe?

#159 francuz69

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 443 posts
  • MestoBeograd
  • VozimKymco Downtown 300

Posted 26 March 2014 - 16:57

Ako on pravi dobro po dimenzijama valjalo bi potraziti nacrte. Kad smo vec kod toga, da li neko ima dimenzije PM 59-ke za BB?

#160 CicaNS

Član

• Banned
  • PipPipPip
  • 580 posts
  • MestoVeternik
  • VozimAprilia Sr 70R

Posted 26 March 2014 - 18:43

Ne verujem da je taj sto pravi bullet ovaj ima radionicu pravi za vece motore 600cc+... ali je pravio i par komada prijateljima.

7 user(s) are reading this topic

0 members, 7 guests, 0 anonymous users