Jump to content

aprilia SR50 Factory PureJet

Piaggio agregat injection

5065 replies to this topic

#4121 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 28 July 2015 - 22:56

Slažem se, ideja je zaista dobra, ako ne treba MAP senzor i Lambda sonda da bi Gas ECU radio samo prema mapi, onda je to super rešenje, taman mogu da izbacim Malossi TC elektroniku, i ona produžava tajming za određeno vreme ali fiksno, nema podešavanja.

#4122 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,756 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 28 July 2015 - 22:58

To bi bio pun pogodak kada bi se moglo izvesti. Onda bi tek vladao base klasom :)

#4123 duuka97

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 30 posts
  • MestoPirot
  • VozimFalcon 4t 80cc

Posted 28 July 2015 - 23:02

99% sam siguran da moze bez lambde i bez mapa. Jer reko vec ecu uzima signale od benziskih dizni i produzava ih. Nisam siguran al mislim da tu ide napajanje +- i ulaz sa dizni i izlaz za dizne. Sutra proverujem sve informacije pa javljam :)

#4124 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 28 July 2015 - 23:03

Na svu ovu muku, taman dok sam šerafao plastike da dođem do mašine, eto meni u posetu drugar Danijel (Tufi) sa ljutom kineskom mašinom zvanom Falcon, nije pošteno ni sišao sa kineza a već je zapevao onu Mišinu pesmu sa Korlatoša: Kasao, zastao... skuter se raspao... :D
Dok sam ja gunđao, on se dohvatio male drvene stoličice i namesti je na ram umesto sedišta i kaže: Ovo ću ti ja drugarski ugraditi da možeš da se voziš, pa kad ti opet zvekne negde da imaš lak pristup....
Šta ćeš, čoveku je do zezanja a meni do plakanja, al prihvatam šalu, treba mi malo opuštanja posle ovih prokletih gremlina.

Attached Files

#4125 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 28 July 2015 - 23:18

Duuka, ovo zvuci veoma primamljivo i interesantno, mislim da je moguce uraditi vrlo brzo i elegantno. Svaka cast!

Gogy, drago mi je da je sve na svom mestu konacno, verovatno je od pocetka taj "lepak" i pravio problem. Kako samo tako mala sitnica moze da zagorca zivot. Trebalo je u startu odraditi "mehanicku stegu", mnogo je sigurnije al' posle bitke smo svi generali..
Pozdrav za Tuffa, bilo bi lepo da nam se pridruzi na skupu :)

#4126 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 28 July 2015 - 23:26

View PostLauda, on 28 July 2015 - 22:58, said:

To bi bio pun pogodak kada bi se moglo izvesti. Onda bi tek vladao base klasom :)
Pa ideja uopšte nije neizvodiva, kažem, bio sam prisutan kad su mi štelovali gasni ECU na mom autu pa sam video masku softvera i kako se podešava. Moram otići do drugara Zlaje koji ima radionicu za ugradnju autogasa i koji mi je ugradio gas, pa ga pitam, ako je voljan da se poigramo, il da mi daa ECU, interfejs i softver za PC pa da se sam igram. Al o tom potom, kad skupim dovoljno živaca za tu avanturu, trenutno su mi baterije za inovacije totalno prazne. :)

#4127 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 28 July 2015 - 23:30

View PostAcaPostar, on 28 July 2015 - 23:18, said:

Duuka, ovo zvuci veoma primamljivo i interesantno, mislim da je moguce uraditi vrlo brzo i elegantno. Svaka cast!

Gogy, drago mi je da je sve na svom mestu konacno, verovatno je od pocetka taj "lepak" i pravio problem. Kako samo tako mala sitnica moze da zagorca zivot. Trebalo je u startu odraditi "mehanicku stegu", mnogo je sigurnije al' posle bitke smo svi generali..
Pozdrav za Tuffa, bilo bi lepo da nam se pridruzi na skupu :)
Aco druže, moram je vratiti u top formu, a ove gremlinske zaje*ancije nadam se da će me u buduće zaobići, ima i drugih garaža, što su na mene navalili.
Pokušaću Tuffa da ubedim da ide samnom, ako ga žena pusti. :D

#4128 duuka97

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 30 posts
  • MestoPirot
  • VozimFalcon 4t 80cc

Posted 29 July 2015 - 00:04

Iskreno se nadam da ce raditi i ja sam pristvuvao ugradnji plina i video tu mapu a inace covek koji je ugradjuje je i moj profesor tako da ima dosta kvalitetnog znjanja za koje ne sumnjam da nece podeliti. Ako ovo proradi kako valja moze se smatrati da je PJ i Ditech provaljen skroz :). Komp i interfejs neverujem da je vise od 100e sto je ujedno jeftinije od fiksnog mallosija.

#4129 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 29 July 2015 - 00:19

PJ ce biti provaljen tek kada se ugradi druga pumpa goriva :D

Mene interesuje PJ na plin, bio je jedan ditech slozen na plin tamo oko 2005 godine :D

#4130 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 29 July 2015 - 01:11

View Postdajteh, on 29 July 2015 - 00:19, said:

PJ ce biti provaljen tek kada se ugradi druga pumpa goriva :D

Mene interesuje PJ na plin, bio je jedan ditech slozen na plin tamo oko 2005 godine :D
PJ na plin?? Hm, kako to tek komplikovano zvuči. Baš bi voleo da vidim kako je to urađeno i kako ide.

#4131 duuka97

Mlađi član

• Start Members
  • PipPip
  • 30 posts
  • MestoPirot
  • VozimFalcon 4t 80cc

Posted 29 July 2015 - 03:08

tfsi, tsi i fsi su motori sa direktnim ubrizgavanjem i na njima se ugradjuje plin ako sam dobro razumeo koristi postojece dizne. Dakle se u tecnom dovodi do dizni i one prskanjem ga pretvaraju u gasovito stanje. Ne znam kako bi radilo na PJ.

#4132 Grale

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,500 posts
  • MestoKC
  • VozimDitech

Posted 29 July 2015 - 10:57

Imam taman jednog meštra koji ima licencu za ugrađivat plin, pa se konta u sve te gluposti, ali s obzirom da se za zamjenu ulja dogovaram s njim po mjesec dana, za ovakav pothvat bi nam trebalo nekih 12-15 godina :D

#4133 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 29 July 2015 - 12:56

Ima liberty 200ccm 4T odradjen na plin, a od 50ccm je bila Area51 i Ditech aprilia.

Ja sam se ozbiljno zainteresirao za LPG i vidjeti cu sta je najbolje jer je najveci problem spremnik koji ne moze biti velik pa je autonomija ogranicena. Cini mi se kao najbolji izbor PJ/ditech agregat zbog manje potrosnje plina, ozbiljno sam zainteresiran da ga slozim na runnera, izbacio bi rezervar od 12L i na to mjesto nalozio jedan dobar spremnik plina.
Svijecice bi duze trajale, i vjerujem da nebi imao problema oko dosta stvari, kompresor bi izbacio van :)

Moze i na fergazer ali bi autonomija bila problem. Sto se tice isparivaca, koliko sam shvatio na 50ccm nije potrebno hladjenje, ali opet tu je LC masina koja bi ga grijala preko antifriza ako treba.

Svaki savjet i sugestija dobro dosli, planiram cak sam odraditi taj sustav ako mi bude isla materija od ruke, ali svakako cu se posavjetovati sa majstorima koji su to vec radili, a ima ih vise :)

Edited by dajteh, 29 July 2015 - 12:57.

#4134 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 29 July 2015 - 13:08

Sinoć sastavljena SRka, probna vožnja je pokazala da se situacija pogoršava, sad prekida i gubi snagu i na punom gasu, kako god podesio TP senzor. Vratio sam film unazad, sećam se kad je PRC cilindar bio gore, dok je bio svež išao je odlično, ali kako je počeo lepiti, dešavalo se isto što i sad, prekidanje, pucanje, trokiranje... neobjašnjivo. I čim sam vratio Malossija sve se samo popravilo. Dali je moguće da je PJ toliko osetljiv na kompresiju? Sad mi nema druge, montiraću onaj Malossi Mk2 što je razbušen na 47,8 bez turpije pa ću saznati, ako bude radio korektno, to je to. Do tada nemam više šta da probam, mogu okačiti ZXRa al neće se ništa popraviti jer sam zbog sumnje u auspuh i okačio SC08.

#4135 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 29 July 2015 - 21:41

Dali je moguće da ECU zaboravi postavku TPSa? Taman ga podesim, lepo radi, probam da ga nateram da trokira na 5k, neće, lepo glatko radi. Ja sretan, ugasim, odem da se obučem za probu, isteram na ulicu, dam malo gasa dok krećem, i ona opet po starom, počne da prekida, puca na auspuh, kao da ništa nisam uradio. Ovo me sad već dovodi do ludila, svi pritisci ok, sve podešeno, obrisane greške, ali đavola, seti se ona da joj se ne vrti kao da je živo biće pa mi prkosi. Ali zašto krene posle 5k sasvim solidno, taman mislim da je ok, odvalim gas niz put, ona dogura do 80kmh il malo preko, i opet počne igranka, počne da gubi snagu, prekida, štuca, čuje se i oseti. To se nikad ranije nije dešavalo.

#4136 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 29 July 2015 - 22:10

Jel imas drugi tps, makar i ne razbusen? Probaj, moguce da je grafit odsluzio svoje..

#4137 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 29 July 2015 - 22:15

View Postgoggyso, on 29 July 2015 - 21:41, said:

Dali je moguće da ECU zaboravi postavku TPSa? Taman ga podesim, lepo radi, probam da ga nateram da trokira na 5k, neće, lepo glatko radi. Ja sretan, ugasim, odem da se obučem za probu, isteram na ulicu, dam malo gasa dok krećem, i ona opet po starom, počne da prekida, puca na auspuh, kao da ništa nisam uradio.

Jeste ovo sam i ja primjetio, ali sam umislio da mi se pricinjava. Znaci gremlin ga stekce i ja resetiram TPS i sve odlicno besprijekorno, kad nakon kratkog vremena opet po starom.

U mene ti je to ovako, ako uzmem u obzir da skuter ima 5 konja, 90% gasa skut ima 2ks, a na ostalih 10% odjednom rukne puni snagu

#4138 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 29 July 2015 - 23:28

Aco, imam onaj originalni TPS18 pa i sa njim isto. Ovaj razbušeni je već otvaran, očišćen, izmeren, nema prekida pri pomeranju. Taman ga podesim, mašina radi solidno, ali ne potraje, ubrzo počne opet trokirati. Opet setujem, opet isto, po 100ti put, malo radi i posle doviđenja. Akumulator je sasvim ok, napon stabilan, mereno, svi štekeri očišćeni više puta... Što je najgore, isto se dešava i sa onim prvim ECU koji nije sasvim odblokiran i koji je, dok je bio sa 50ccm cilindrom radio ko violina. Nije se imao kad i od čega pokvariti jer je stojao na suvom i na sigurnom. Bojim se da je problem u termogrupi, od kako sam ga spejsovao za 0,45mm dihtungom, situacija je još gora, ali nije se odmah pokazalo, pisao sam da je i sa SCom vrtio 10k, ali je kratko trajalo. Ostaje još mogućnost, mada čisto sumnjam, da mi negde na sitno pije antifriz, baš se ponaša kao da ima vode u benzinu, i dimi nekim sivim dimom kad ga gasiram.

#4139 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 29 July 2015 - 23:35

Ako pije negde to se odmah vidi po nivou, posle rada u mestu, 10, 20minuta morao bi da pokaze nizi nivo. Sivi dim koji vuce ka belom je hemija u gorivu, antifriz, ulje itd. Medjutim, ako je sivi koji vuce ka garavom, crnom, to je visak goriva u smeši, onda je razumljivo. Probaj neku topliju svecicu, ngk 6 ili 7, denso 24, sada je stepen kompresije mnogo manji, ponasace se kao da ima visak goriva i garavice svecku svaki put kada je hladan!

#4140 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 29 July 2015 - 23:42

To povremeno pucanje na pola gasa i nestabilan rad moze biti uzrok semeringa koji pusta. Ako su semerinzi fabricki ja bi ih zamenio.

54 user(s) are reading this topic

0 members, 54 guests, 0 anonymous users

• Google