Jump to content

Aprilia SR 50 R

870 replies to this topic

#861 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 18 November 2014 - 04:16

Ma to je Boka video kod Pite da je pukao poklopac za multivar pa sad tripuje. Ovde je definitivno radilica bila problem i tu nema pogovora. Pukla je većim delom toliko ravno da je to neverovatno. Jedino na ćošku se vidi da je malo odlomljena, kao da se svo vreme samo na tom delu i držala.

Posted Image

Mali debalans je sigurno postojao, ja tipujem na plastični ventilator jer se šetao po ventilvaru dobrih 2mm i nije mogao da se stegne, pa smo ga lepili itd... U svakom slučaju ne bi smela da pukne ovako. Da li se to desilo zbog lošeg materijala ili lošeg postupka izrade radilice ko će da zna. Bitno je da smo mi odradili svoj deo posla kako valja i u to sam siguran, jer se naravno kod ovakvih slučajeva uvek prvo zapitam da li sam ja nekako prouzrokovao kvar.

Ovakve stvari se dešavaju i uvek će. Bitno je samo da se to što pre sredi pa kad ugreje idemo na neki duži put da se družimo.

#862 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 18 November 2014 - 09:05

Koji plasticni ventilator se seta bo ventilvaru?? ne kapiram...

#863 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 18 November 2014 - 10:32

motoforce je kinez kao i rms, i bgm i ostali.. to je uvek pitanje da li je baš tebi zapao loš primerak

#864 Grale

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,500 posts
  • MestoKC
  • VozimDitech

Posted 18 November 2014 - 11:35

Na remenicu variomata dolazi plastični ventilator koji se centrira krunicom i onda stegne maticom.
Na 90% skutera vidjam da se seta, jer su pojedeni, nekako ne vjerujem da je on krivac.

http://s231.photobuc...C04720.jpg.html

#865 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 18 November 2014 - 15:50

View PostMaRk0, on 17 November 2014 - 18:29, said:

E pa nisi dobro gledao...

Posted Image

Posted Image

Da li je bre moguće... Šta je obrusilo celu jednu stranu varijatora? Da je ispala opruga bendiksa i ona ovo uradila varijatoru, onda bi on celim obimom bio pohaban Ccc... Više je verovatno da je prvo napukla osovina radilice ali se nije skroz odvalila već nakrivila na jednu stranu. Ne znam u kojoj se tačno poziciji nalazi bendix kada pališ na alanser. Imao si sreću da parkiraš skuter sekundu pre nego što je skoz pukla osovina. Verovatno kada si posle zaverglao, bendix se raširio i moguće došao u poziciju da ga udara varijator po opruzi ili tako nešto... Ma sad možemo samo da nagadjamo.

Strašno.

malo sam bolje gledao ove slike i vidi se da je variomat dobio te ivice zato što je češao negde,.. tačno se nazire po spoljnom rubu da ima oguljenog gde je i bilo kontakta..

ajd sad samo razmislite o čega se dodirivao i kako se to nije čulo ?

dakle nije se potrošio u krivo već je postrugan i poguljen po spoljnoj ivici.. sad da li je to u poslednjim trenutcima radilice otišlo u debalans, pa se u 10 krugova toliko pobrusilo ili je negde dodirivalo pa je zbog toga pukla radilica ?

svakako se moralo čuti...

inače tema je od danas u midrace... više sreće u budućnosti, i odlične brzine...

#866 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 18 November 2014 - 18:14

View PostMario, on 18 November 2014 - 15:50, said:

malo sam bolje gledao ove slike i vidi se da je variomat dobio te ivice zato što je češao negde,.. tačno se nazire po spoljnom rubu da ima oguljenog gde je i bilo kontakta..

ajd sad samo razmislite o čega se dodirivao i kako se to nije čulo ?

dakle nije se potrošio u krivo već je postrugan i poguljen po spoljnoj ivici.. sad da li je to u poslednjim trenutcima radilice otišlo u debalans, pa se u 10 krugova toliko pobrusilo ili je negde dodirivalo pa je zbog toga pukla radilica ?

svakako se moralo čuti...

inače tema je od danas u midrace... više sreće u budućnosti, i odlične brzine...

Ovako, osovina radilice se nakrivila i dovela multivar u poziciju da jednim delom češe o zupčanik bendixa. To se vidi na ovoj slici...

Posted Image

Znači varijator je samo jednim delom obrušen ne punim obimom. Evo slike sa neta kako sve to stoji, vidi se koliko su vario i bendix blizu jedan drugom.

Posted Image

Posted Image
Ove dve slike su sa neta...

Pita, na ovaj plastični ventilator mislim... E sad samo da rešim kako je opruga bendixa uspela da ispadne i da li je ispala pre ili posle havarije na radilici. Nikakva oštećenja ne vidim na ventilvaru (jaka mi terminologija u pm).

Edited by MaRk0, 18 November 2014 - 18:25.

#867 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci
  • VozimYamaha Aerox Rossi Replica

Posted 18 November 2014 - 18:14

View PostDoom^, on 15 November 2014 - 14:13, said:

Nakon mesec dana uzmem motor da se provozam i desi se havarija. Otiso sam do grada i motor je radio normalno, ugasio ga i ostavio. Posle kad sam doso da ga upalim, zaverglam na dugme, on pocne da vergla i prestade, ja o5 na dugme nista se ne desava. Probam na kurblu nekoliko puta, ona propade. Dodjem motorom kuci, skinem deklu, kad ono ispade mi varijator sa sve osovinom od radilice!!

Semering je na mestu, ne verujem da je kit otiso, ali nista dok ne otvorim. Ja mislim da je bendix izazvao havariju. To paljenje na piaggiu mi se uopste ne svidja. 100% se on zaglavio kad sam zaverglao i otkinuo osovinu. Kad sam ga pogledao na njemu fali onaj feder sto ga vraca u prvobitni polozaj kad se prestane sa verglanjem.

Ja mislim da varijator nije bio u debalansu i da nije do njega. On je samo kolateralna steta. Obelezio sam crvenim slovima zasto to mislim. Dakle kad je prestao na dugme da vergla nije prosto alnaser imao snage da okrene jer se multivar zaglavio na feder koji je ispao. Onda si ti nogom zategao ko sivonja i on je ocesao koliko je mogao, napravio to na delu ruba (jer nije ceo rub ostecen) i paf, puce radilica na tom malom delu na kom se drzala... jos ce biti da je dobro ovako, jer kad tad bi se to desilo ne daj boze u voznji pri 100+ km/h :) e sad za ovaj ravan deo na radilici prosto ne znam sta da mislim, jesi siguran da je nisi malo brusilicom olaksao? ;)

#868 zilke17

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,567 posts
  • MestoOdzaci
  • VozimYamaha Aerox Rossi Replica

Posted 18 November 2014 - 18:16

Marko me preduhitrio sa teorijom za 10 sekundi :) u svakom slucaju slozili smo se za multivar...

#869 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 18 November 2014 - 21:24

Auf vidi stete. Ako te tjesi mogu ti reci da mi se takvo sto desilo pred ocima kada smo krenuli na jednu voznju. Prijatelj upalio skuter nrg mc3 purejet serijala i dok je stavio kacigu i rukavice dodao gas i skuter se pretvorio u motorku. Ista stvar ko u tebe savrseno ravno pukla i malo na rubu ima grubljeg. Desilo se na 24tkm cista serijala. Jedino sta se desilo sta pamtim je 1x odvrtanje matice variomata, i 2x je strgalo ventilator u voznji. Je li to krivac ili nije nagadjajte.

#870 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 19 November 2014 - 02:41

Uh, ovo postaje zabrinjavajuce. Sad sam vec siguran da moram proveriti stanje na osovini radilice i varijatora, dal je sve na mestu i dali je nedaj boze nesto u debalansu. Samo mi treba taj cirkus sa PJ radilicom, nova original kosta ko otrov jer je specificna zbog excentra za air kompresor. P P P daleko bilo.

Edited by goggyso, 19 November 2014 - 02:41.

#871 Doom^

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 368 posts
  • VozimAprilia SR 50 R

Posted 17 February 2015 - 21:37

Pozz drustvo, moze lock prodat je motor :) :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users