Jump to content

Honda CRE 50 HM s

• This topic is locked This topic is locked
58 replies to this topic

#21 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • MestoBeograd (Zemun), Bela palanka
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 07 September 2013 - 07:29

Hvala puno Marko...

#22 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 07 September 2013 - 16:09

Stupio sam u kontakt sa covekom na cairni koji je carinio motor i radio papirologiju... On ce srediti ovaj deo papira koji je do nejga i videti kako moze dalje da pomogne....

A pronasao sam i vlasnika motora u Italiji na fejsbuku... Poslamu mu poruku u inbox (na engleskom) nadam se da necu morati na italijanski da mu prevodim... poslao sam mu i slike i objasnio mu problem... Pa cemo videti sta ce i kako da se odvija situacija...

#23 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 08 September 2013 - 21:33

Malo pre sam privrsio sve radove oko Honde, pukla je bila posuda za kociono ulje za zadnji toca, pa sam nabavio novu 620 din, i montirao je... Nasuo sam ulje, pa sam hteo i da odzracim sistem... Medjutim posto dugo nije bilo ulja u kocionoj posudi ciloindar je poceo da rdja malo tamo na rupicama gde ulazi cevcica za ulje, pa sam morao da ga skinem i da se zezam malo duze da bi odzracio...

Motor je sada spremam za voznju, samo jos policajka (copavac) da napravim i to je to. . .

#24 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 09 September 2013 - 23:33

Motor registrovan danas, na zute table!!!

zavrsio sam sve, konacno... danas sam nalepnicu zalepio, sutra cu da zasrafim tablicu...

Ostaje mi samo jos prevoz motocikla do bele palanke.... Ne znam kako to da odradim, ne znam koliko kosta brza posta??? A razmisljao sam u krajnjem slucaju da odvezem motor za palanku... Znaci sednem u zemunu i gas :)... stigao bih za nekih 5 sati... Ima oko 300 km.. idem prosecno oko 70 kmh... to je pola gasa u 6. brizni... Imao bih nekog druga prijatgelja rodjaka u pripravnosti sa prikolicom i autom... I ako mi se nesto desi ne daj boze da moze da reaguje...

Na motoru trebam jos samo da skratim lanac za jedan par nitni...

I da sipam novo menjacko ulje za svaki slucaj... Sve ostalo sam proverio, podmazao, i nastelovao...

#25 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor
  • VozimPulser 125 i jos par komada

Posted 14 September 2013 - 17:31

Ja nebi ni razmisljao nego seo na motor i dovezao ga :D to je najbolja varianta, u AKS ga nebi stavio nema sanse, posto njih boli uvo za motor... a izaslo bi te skuplje nego da ga dovezes, tako da sedaj na motor i gas!

#26 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 14 September 2013 - 21:35

Iskren da budem Niksa, ne znam ni sam sta da radim... Da prevezem AKS-om motor kostalo bi me oko 1500 din... Sto je dzabe, e sada ne znam kakav bi kvalitet prevoza bio, to jest da li bi lepo vezali motor u kombiju, da ne polome nesto ili ostete...

Sa druge strane, dosta je veliki rizik i to da odvezem motor, posto ne znam njegovu potrosnju (mislim da je mala, ali ne mogu da tvrdim...), ne znam njegovu sigurnost (do sad je uvek upalio iz prve, ali dok ga lepo ne istestiram ne zna se), ako bih krenuo, angazovao bih nekog sa autom, ko bi mogao da mi pogone u slucaju nekog problema...

A treca stvar je da ako oteram motor, kola mi ostaju u bg-u a potrebna su mi tamo u beloj palanci, jer u povratku imam da vozim neke stvari a i imam potrebu za kolima...

E sad dolazi i jos jedna stvar u obzir, a to je da delimicno rasturim motor pa da ga prevezem u kolima... i ta opcija ima svoje mane, jer motor mislim da ne moze da stane u kola (fiat stilo je u pitanju), pa bih u najmanju ruku morao da rasturim prednji i zadnji tocak... a najverovatnije i prednju viljusku, mozda i zadnju viljusku....

Bas sam u dilemi, ne znam sta da radim....

Imam i jos jedno pitanje, molbu, ili kako vec... Zeleo bih da pronadjem manul za hondu cre 50 HM s, ili HM 50 S, ili ne znm ni sam kako se zove motor :D hahh

jedino sto sam nasao je manual za minarelli am6, i to uopsteni manual, koji nema mnogo veze sa mojom HM racing varjantom, i setupom... ali bih zeleo da saznam sve podatke o motoru, koliko ulja gde ide, kako se sta radi i svfe.... dobar deo svega sam provalio, ali zeleo bih i jedan manual... ceo net sam pretrazio i ni traga ni glasa nicemu... Hvala unapred svakome ko ista pronadje...

#27 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 15 September 2013 - 19:42

Danas sam se vozio sa hondom, da je isprobam... Ide kao metak, pravio sam malo jacu mesavinu, i dimi (jer sam napravio sa polusintetikom) vise necu koristiti ni jedno ulje osim MOTULA 710, eventualno nekad 510, kad nemam pare...

Sada sam napravio mesavinu sa nekih 3,5-4 %, nekako mi je uvek malo 2%, sa motulom cu praviti 2,5%, i ni gram vise... Sa 4% ulja malkice losije ide nego kad se napravi sa 2-2,5% posto... Kod tomosa se +/- 2% ulja nije osetilo, malkice vise dimi sa 4 % ali isto ide, a ovde je bogami osetno...

Druga stvar, mislim da je motor veoma mali potrosac, danas sam presao oko 50 km, sa ne vise od 1,5 goriva, i to je dobar gas stalno bio... Znaci da ako se umerenije vozi, moze potrosnja da bude oko 2,5 litra....

svidja mi se kako ide uzbrdo, ima extra snage, uzbrdice uz koje tomos ne bih mogao preko 30kmh, ovo ide 55-60 kmh...

Max brzina kojom sam ga vozio je oko 87-88 kmh, po njeogovm digitalnom satu, koji je dosta (ako ne i 100% tacan)...Nisam ga hteo drzati u IBERU mnogo dugo, jer je bila malkice uzbrdica. i vetar me je sibao samo tako... Sa duzim prenosom, po cistoj ravnici, mislim da moze da razvije sigurno oko 95 kmh...

Najvise me odusevljava startnost motora. uvek trazi da bude u malkice vecim obrtajima (zbog navijenosti masine), ali ide brutalno, na 70 kmh, u 5 brzini kad mu se da pun gas oseti se kako vuce... Preticanje kola ide kao od sale. sve sto se krece do 70 kmh, preteknem kao od sale...

zna li neko da proracuna obrtaje masine? Odnosno znaju li se prenosni odnosi na svim zupcanicima??

Max brzina kojom sam vozio je 88kmh, zadnji tocak je guma 18" 100/100, mogu da premerim tacno obim gume...
Prenos je 14/62 zuba...

Razmisljao sam da nabavim eventualno jos jedan zupcanikaod recimo 12 zuba... pa kad idem samo uzbrdo, da letim na gore, to jest da ne izlazi masina iz rezonancije...

da da napomenem samo jos ovo.... Kako god da vozim motor, temperatura cilindra, vode, odnosno hladnjaka ne prelazi 45-50C, znaci nemoguce je pregrejati motorcic...

Edited by tosonije, 15 September 2013 - 19:45.

#28 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 15 September 2013 - 21:41

Довољно ти је 2% уља, нема потребе за више.
Не могу да се прерачунају обртаји зато што не знаш преносни однос за 5. 6. степен преноса.

#29 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 15 September 2013 - 22:20

Evo nekih podataka o prenosnim odnosima, mozda na osnovu ovoga mogu da se izracunaju obrtaji.

The primary gearing: 20 (Crankshaft)
The secondary gearing: 71 (Clutch)

AM6 gearbox ratios:

6: 25/24 => 1,042
5: 24/25 => 0,96
4: 22/27 => 0,815
3: 19/29 => 0,655
2: 16/33 => 0,485
1: ??/36

Not sure about the first gear one but i'd say it's pretty close to my rv6 engine which is 11 or 12.

Also just so you know the first numbers e.g. 25/24 the 25 relates to the gear shaft which connects to the clutch and the 24 would be the gear shaft which connects to the front sprocket.

#30 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 16 September 2013 - 20:26

hvala za podatke, Aco (tuning fanatic), probacu da proracunam...

Evo nekoliko fotografija motora od danas... Isao sam da podignem saobracajnu dozvolu danas, iz dana u dan mi se sve vise i vise dopada motoric, nije mi nimalo zao sto sam ga kupio... Posebno mi se svidja starnost, kojoj ne mogu da se nacudim... taxista me jedan pitao jel 125 ili 250 kubika, ja kad sam mu rekao da je 50 on nije verovao... Od semafora do semafora nema sanse da me stigne... :D

A i sto se tice potrosnje, premericu na dobar stari nacin, tako sto uzmem menzuru od 0.5 litara napunim je gorivom, i prikacim crevce na nju i vidim koliko predjem... mislim da mnogo malo trosi motor...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#31 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 16 September 2013 - 20:42

Cestitke na "lepotanu" :ziveli: kad ti dosadi tu su 80cc ...

#32 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 16 September 2013 - 20:57

Hvala!!! To ce biti skup sport... :ziveli:

Dok radi ne diram ga nista, makar za sada tako planiram... Malkice ima lufta u bocnim lagerima (to sam video jos prilikom kupovine) skinuo sam poklopac od magneta, i kad probam da li magnet ima lufta, ima mozda 0,1 mm, tek da se oseti malo, sad ne znam da li su takvi 6204 lageri (bocni lageri) ili ima malcice lufta, ali nema veze, to ce kod mene terati dugo jer ja se vozim po 2-3 meseca godisnje kad se sve sabere... A klip ispod karike skoro da nije crn uopste, znaci da ne duva skoro uopste... Malkice se jedino cuje kvacilo, kad se zagreje motor lupka korpa, kad se pritisne kvacile prestaje lupkanje, ali kazu da svaki minarelii am6 po malo lupka... tako da ono, mozda kad mi dosadi za neku godinu uradim kit neki na 80 ccm... Mada za tada planiram da predjem na KTM 125 ili 250 ili husvarnu... ali obavezno u racing varjanti sa 40+ konja...

nasao sam na jednom sajtu, da je HM cilindar koji je kod mene sa dellortom 19mm i Leo Vin Ce auspuhom daje oko 9,8 kw, odnosno 13,3 konja...

#33 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 16 September 2013 - 22:12

View PostMario, on 06 September 2013 - 16:06, said:

ja mislim da opvaj cilindar sada treba da isporučuje oko 13-16KS-a to je prgavih 50cc-a, tu ako budeš pakovao neki 70cc cilindar onda treba da razmiliš da ne bude isto ili gore nego što je sada.....

ovo za ležajeve je rekla kazala, uglavnom ljudi pričaju svašta, ti znaš od čega to sve zavisi, i "nemere" da te neko ubeđuje u suprotno..

lep je motorić zaista pleni izgledom, a verujem i snagom... da te dugo i pouzdano služi...

khmmm khmm

C4 su ležajevi mora imali malo slobodnog hoda, to je normalno kada je hladan dok na temperaturama kod visokih obrtaja postaje idealno

#34 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 16 September 2013 - 22:12

Jel tih 13,3 konja na tocku ili na radilici?

#35 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 16 September 2013 - 22:36

mislim da je na lancaniku prednjem... MIslim da se tako meri snaga kod tih masina... razlika izmedju radilice i lancanika je mala, u menjacu se malo snage gubi, najveci gubici su na tocku i lancu...

@Mario- bas tako... mozda mi je ovo malkice previse lufta ali stvarno ne poznajem C4 lagere... Uglavnom to je veoma malo lufta da bi se dirala masina... u radu nema lupnjave, karakteristicne za bocne lagere, radilicu, karike... zveckanja i toga... jedino sto se cuje po malo je kvacil osto sam gore napisao, ne znam da nije druk lager? ali i to ne diram, jer apn6 mi ima isti taj zvuk i to mnog ojaci pa ide 6 godina i nije mu nsita...

#36 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 20 September 2013 - 01:26

ok, moguće je da je 13 konja na radilici ako pogledamo da iz 125 izvlače čak 40 konja..

Što se tiče merenja potrošnje, moj savet ti je obrnutom metodom....sipaj pun i vozi koliko hoćeš i zapamti kilometražu...Onda opet naspi pun i izmeri koliko si nasuo, najbolje na pumpi iz pištolja...i tako izračunaj potrošnju na osnovu pređenog/potrošenog...
po meni je bolje ovako jer ne vučeš moguću prljavštinu sa dna rezervoara ukoliko je ima...

#37 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 23 September 2013 - 00:16

honda stigla u belu palanku... :sexe19jx1:

Posted Image

Ovako je putovala, nikakvih problema nisam imao, tako da sam za 2500 din koliko mi je trazila brza posta, i dvezao kola (dosao kolima) i ja i keva, i doterao brdo stvari i motor... Nisam mnogo brzo isao oko 120-130 u proseku, na jednom mestu sam ga malo isprobao do 180-190, ali to je vec nebezbedno kada se vozi ovakav teret, vrata gepeka iako vezana gumom pocinju da lupaju, tako da mi to nije bilo potrebno i odmah sam smanjio brzinu na 130...

za 2 dana, ovde sam presao oko 240-250 km...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Opsti utisak mi je da je motorcic fenomenalan, necu vise ga da hvalim, poceo sam da dosadjujem odavno, a i mogu da ga ureknem, ali stvarno ovde za lokalnu voznju i brda za sada mi ne treba nista jace, idealan spoj snage potrosnje, izgleda, performansi...

Samo jedno kratko uporedjenje... Tamo gde apn6 ide prvom brzinom oko 15 kmh, honda je izmedju druge i trece brzine, i ide oko 40-50 kmh... tamo gde apn6 izlazi u 3 brzini sa oko 32-33 kmh... honda ne oseca tu uzbrdicu, izlazi 6 brzinom sa 70 kmh, ili ako se smanj i u petu i udje u rezonanciju ona izlazi sa oko77-78... Motor za uspone ima toliko snage, da u drugoj trecoj cetvrtoj kada je u rezonanciji, poteze kao sivonja, i ne moze se voziti kao apn na punom gasu, mora se dozirati....

Jedina stvar, koja mi malkice smeta je potrsnja, koja je nesto veca ako se tera u nizim brzinama pun gas sa oko 7 litara benzina sam presao oko 160 km, sto je oko 4.5 litara na 100km... apn mi je trosio duplo manje ali je tako i isao...

@ pita- imam ja neku menzuru sa "sisicom" na vrhu, pa u nju naspem 500 ml goriva i onda tacno u metar znam koliko predjem sa tacno 0.5l.... posle crevce vratim na rezervoar... ne mogu sipati na pumpi sa pistoljem jer moram mesavinu praviti... ovaj motor nema pumpu za ulje vec se rucno pravi mesavina...

a sto se tice konjaze, napisacu onoliko koliko ja znam... Sad ispravite me ako nesto nije tacno..

Iz 50 ccm se najvise moze izvuci oko 19-21 konj
Iz 65 ccm oko 25 konja
iz 85 ccm oko 34-35 konja
iz 125 oko 47 konja...U zavianodsti od kubikaze KTM, kawasaki, i ostali se utkuju u konjazi koju izbacuju... tako da mislim da je ovih oko 13 konja neka sredina, sa jedne strane fabricki racing, a sa druge strane, nije maximalno nasviran, sto bi mu itekako smanjilo vec upotrebe...

#38 Alexandar :D

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 738 posts
  • MestoPancevo
  • VozimV-Max 1200ccm

Posted 23 September 2013 - 00:57

Kupis stage6 bocicu za ulje i imas uvek kod sebe i lako pravis sam mesavinu na pumpi direktno :sexe19jx1:

#39 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 23 September 2013 - 11:15

ovi trkački setup-i za skutere u 50ccm-a imaju oko 16ks, a 70cc imaju do 21,,.. sad ono što si gore napisao je moguće u nekim ekstremnim slučajevima tomosa, sa rotodisk-om i direktnim usisom.. ali to nije realno ni spominjati..

dakle 13KS-a je super za svaki dan... i mislim da nisu mogli baš nešto više ni da urade, jer bi onda trebali ozbiljniji zahvati, tipa inner rotor, varijabilna kriva paljenja itd... ipak je ovo motor koji nije predviđen da se održava ekstremno kratko i sa specijalnim znanjem, pa kontam da je odličan balans između isporuke snage, kubikaže i trajnosti- odnosno ciklusa održavanja...

što se potrošnje, najmanje troši kada je u rezonanci sa malo otklona gasa... adekvatan stepen prenosa i do pola otklona ručice, u centar ili tik pre centra rezonancije... inače potrošnja mora biti u kompromisu sa isporučenom snagom...

ipak je ovo tunirana mašina bez obzira što je fabrička....

#40 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 23 September 2013 - 16:12

U pravu si Mario potpuno... Samo bih prekontrolisao kakva je smesa... Posto mi deluje da je mozda eventualno prebogata.... Kada sam skinuo auspuh da ga prefarbam, skinuo sam i svecicu da bi baterijskom lampom odgovre osvetlio cilindar a kroz rupu za auspuh pogledao kakva je termogrupa... I tad sam video da je svecica crna, znaci nije one brankaste boje koje bi trebala, nego je crna...

E sad na boju svecice, sto smo mogli da vidimo do sad mnogo puta utice brdo stvari... Ja mu pravim mozda malkice jacu mesavinu, tipa 2,5-3% ulja... Mesavinu pravim sa MOTULOM 710 full syntesis, i imam i 1 litar motula 800 factory... tako da bih mozda mogao da smanjim i na 2%...

Pa onda da vidimo, nekoliko minuta voznje pun gas, naglo gasenje i gledanje boje svecice...

voznja na pola gasa u rezonanciji sa mail otklonom gasa, pa pogledati svecicu...

i na kraju ler gas, mada mislim da je na njemu gotovo sigurno prebogata smesa...

kao sto sam napisao gore ne mogu da se zalim na potrosnju, jer rastelovan APN toliko trosi... Tako da mora i ovaj da trosi, da bi isporucivao toliko snage koliko isporucuje...

Dobro mozda je na potrosnju uticalo i to sto je vozen jedno 30 km sa sauhom... palio sam ga sa sauhom i zaboravio da ga vratim, u petak uvece, tako da je i tu vukao sigurno vise goriva..

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users