Jump to content

Honda CRE 50 HM s

58 replies to this topic

#41 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 23 September 2013 - 18:03

ehh onda nije ni pitanje, vožnja sa saug-om se ne računa...

proveri filter vazduha, a nije na odmet da bude tek malo bogatija smeša, koliko da ti ne smeta u vožnji i da ne gubiš na performansama, bolje je i hlađenje i podmazivanje..sad ti odluči kako i koliko, dolaze i hladniji dani...

ja mešam motul 800 , u proporciji 2,2-2,5%

#42 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • MestoBeograd (Zemun), Bela palanka
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 23 September 2013 - 23:29

Najmerodavnije da izracunam potrosnju mi je to da sipam u menzuru koju imam 0.5 litara mesavine, nakacim je na crevce goriva, i palim motor i vozim dok nestane goriva, kad nestane gorivo, vratim crevce na rezervoar, i pogledam kilometrazu koliko sam presao... To cu uraditi sutra prekosutra i videti koliko tacno trosi motor...

Filter vazduha je bio strasno prljav, njega sam oprao u bgu ferijem i osusio i sklopio, dok nije bio opran delovalo mi je kao da se motor malkice gusio na malom gasu, a sada je sto se tice voznje sve OK...

Posle cu proveriti smesu, i meni ne smeta ako je malkice bogatija, i ako trosi par stotina grama vise goriva, bitno je da ide extra...

Kod mene hladjenje nije problem, jer su i preterali sa hladjenjem, posto je dupli hladnjak u odnosu na yamahu dt ili rx 50... posle sat vremena voznje pun gas, cilindar je jedva 50 C, tako da je cilindar stalno podhladjen...

U svakom slucaju je bolje da bude stalno po malo bogatija smesa, ali ne mnogo...

#43 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 30 September 2013 - 14:50

Evo da osvezim i ja malo temu... necu se ukljucivati u raspravu o potrosnji, makar ne za sada :D haha

evo kako je stigla honda u belu palanku...

Posted Image

Posted Image

evo i jos nekoliko slika sa voznji u beloj palanci...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

E sad jedna druga stvar... Ja sam uvideo da nemam srece sa motorima... Da predjem na stvar, POKVARILA mi se honda...

Smorio sam se malo, izdrzala je celih nedelju dana kod mene... :(

Jedno vece krenem kod druga, i nista posebno je nisam ni izvlacio, predjem preko nekog brega i da je prebacim iz prve u drugu nesto krene da krci, mislim da se otkacio neki feder u kvacilu ili menjacu, ne znam kako je reseno to kod minarelija AM6... znaci motor krci kad god je upaljen a nije pritisnuto kvacilo, i to krcanje se toliko pojaca da se na leru ugasi motor... cim se pritisne kvacilo nestane krcanje... mozda se poremetila lamela, druk lager ili nesto drugo...

tako da sam resio da je oteram kod majtora u pirotu... Ima dosta hvaljen majstor Zile, mozda su neki culi za njega, jer ceo jug Srbije popravlja motore kod njega, ima ogromnu radionicu i preko 50 motora u svakom trenutku na popravci...

U ulju nema opiljaka nikakvih, jedino sto je on video bez rasturanja masine a sto sam i ja znao i video jos prilikom kupovine motora je da ima lufta u bocnim lagerima... tako da je motor ostao da se rasturi masina, i promene bocni lageri, morace i dihutnzi zbog otvaranja, a i da vidi sta se desava sa menjacem odnosno kvacilom...

kod nejga sam palio motor, i nije vise krcalo nista iz menjaca, tako da je on pomislio da se zezam, ali video je da treba bocni lageri da s epromene, tako da ce sve u masini prekontrolisati... Rekao sam mu da pogleda i karburator, i da g aocisti ako je prljav i dosteluje ako je potrebno...

On steluje na R1, ninjama, zx9r, i ostalima trkalicama karburatore i injektore, tako da mislim da nece imati problrema sa ovim...

#44 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 03 October 2013 - 04:44

Danas sam se cuo sa majstorom, popravljena je Honda! Imalo je 2 problema... Prvo nisu bocni lageri losi, nego se radilica pojela na mestu gde ide na bocne legere, sto bise reklo provrtelo u radilici... Tako da je majstor na strugu skinuo malo materjala i napravio bixne na strugu, nabio ih na presi na ta dva mesta i izcentrirao radilicu ponovo... Kaze da je sada radilica u nuli, baca po manje od 1 stote milimetra, sto je dobro i mora tako da bude za visokoturaznu masinu.... Rekao mi je da su bocni lageri u extra stanju, kao i kipnjaca, klip, karike cilindar... lupnjava koje je bilo je poticala od lufta izmedju radilice i lezajeva....

A drugi problem koji je bio je to da sam masinu iscupao iz rama... nije prvi put da mi se to desava na nekom motoru, to sam isto uradio na jednom tecinom MZ etz 250... :) da li toliko mnogo silujem masine ili sta je u pitanju ne znam ni sam... :D On je dopravio deo, i stavio ga, tako da je sad srafljenje masine na ram mnogo poboljsano i ne bi trebalo vise da se kida...

Mislim da ce ovi radovi biti trajni, to jest da mi u skorije vreme nece praviti problem... a izgleda da cu morati da razmislim o kupovini nekog 250 ccm krosa sa 60-ak konja, koji necu smeti da vozim pun gas, :) makar u pocetku...

Evo i jednog kratkog videa, sto smo ze zezali ja i teca...

#45 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 03 October 2013 - 08:26

Budi malo meksi na kvacilu pa neces kidati nosace motora.

#46 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 03 October 2013 - 10:52

ahahhaha a teči se dopada da ga kvačila malo i potpisuje... :) Čuje se da reže mašina...jel su brzine jako kratke?
i nisam baš razumeo najbolje, radilica se pojela pa je strugao sa radilice materijal i tu stavio bixne ili?

#47 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 03 October 2013 - 12:08

Pita, on 03 October 2013 - 10:52, said:

ahahhaha a teči se dopada da ga kvačila malo i potpisuje... :) Čuje se da reže mašina...jel su brzine jako kratke?
i nisam baš razumeo najbolje, radilica se pojela pa je strugao sa radilice materijal i tu stavio bixne ili?

prva brzina je dosta brza, mozda oko 25kmh, ako ne i brza, a posle se nastavljaju tako da stalnjo bude u rezonanci...

da radilica se pojela pa je sa nje strugao u konus i napravi malu konusnu bixnu, koju je nabio, i na nju nabio lagere... Kaze da tako resava taj problem na svim motorima, i da je veoma uspesno, posle iscentrira radilicu i to je to... videcemo kad uzmem motor, kaze da je full, i da nema vise nikakvih problema.... glupo je da menjam radilicu posto nema ni truncice lufta...

a sto se tice kvacila, izgleda da sam malo precenio motor, ja to sve teram stalno pun gas, moracu da kupim neki full kros, pa sa njime da s eizivljavam a ovaj normalno da vozim...

#48 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 16 October 2013 - 18:18

nisam neko vreme bio aktivan na forumu, a izdesavale su mi se neke stvarcice sa hondom, nazalost lose su vesti... Kao sto sam u nekom od prethodnih postova napisao bila je popravljena honda, rasturena masina i dovareni nosaci masine... u masini imalo 2 problema, luft u radilici koji je resen, i otkacen neki feder ili sta vec u kvacilu...

Tako da sam prosli vikend otisao u Pirot po motor... stigao kod majstora, kupio sok da castim (izgleda da sam trebao neki alkohol... :) ), popili po sok i krenuo prema beloj palanci, u medjuvremenu sam vozio malo husqvarnu wre 125 2011 godiste, koju je on malo frizirao, jer ima fabrickih 15 konja, mislim da sada ima mozda i 30ak konja... No to sada nije bitno, sednem ja na motor i krenem prema beloj palanci koja je 30-ak km od pirota...

Izadjem iz pirota i vozim na 60-70% gasa nekih 70 kmh... kao pocinje prva uzbrdica, naglo mi motor gubi snagu i lepi klip... ovakvo lepljenje klipa nikad nisam imao do sada ni na jednom motoru, uvek se posle nekoliko sekundi ponovo mogla okretati radilica, ali ovoga puta lepljenje je bio ozbiljno i klip je neupotrebljiv vise... ja sam popizdeo (izvinjavam se morao sam)... pozovem majsota on dodje kombijem po mene natovarimo motor i odvezemo ga u radionicu kod njega nazad u pirot.. rasturim ja cilindar posto je on imao neke obaveze i imam sta da vidim, klip lepo zalepio izvadim ga polako, ali na svu srecu nista osim klipa nije stradalo...

Radilica nema ni truncice lufta, bocni lageri takodje, cilindar ne ostecen...

E sada pitam se ja sta je uzrok lepljenju klipa??????????????????????/

imam nekoliko teorija i mogucih uzroka...

1. najvise mislim da se to desilo... Mesavina napravljena pre mesec dana sa MOTULOM 710 u razmeri od 3%, ali motor nije vozen mesec dana, tako da je deo ulja isparaio, a deo ulja se slegao, i da je motor radio prakticno bez ulja???! to mi je jedan razlog...

2. razlog da motul 710 koji sam kupio nije bio original, to jest nekoliko ljudi koje znam je imao problema na krosevima sa motulom 710, i vise ga niko ne koristi i ljudi nemaju problem... Svi koje znam koiste ADDINOL...

3. razlog je to sto je masina bila otvarana da nije odzracen vazdih iz rashladnog sistema,. mada mislim da nije potrebno odzracivati ga, ali nemam iskustva pa pitam...

4. razlog je da se rastelovao karburator i da je smesa bila siromasna, mada ne znam da li je to moguce posto nist aoko karburatora nije dirano...

Ako neko ima nekih iskustava zeleo bih da cujem, bas me zanima Mariov stav, kao jednog veoma veoma iskusnog majstora i tunera?? :)

e sad mi se javio problem, ne znam gde da nabavim klip...

Klip za ovaj motor je MAHLE, a kod nas se ne moze naci, odnosno bio je MAHLE u njemu... cilindar je 40,30 mm, a klip smo izmerili i u donjem delu je bio 40.27mm, sto je po meni previse... KLIP JE INACE BIO U VRHUNSKOM STANJU zato je i motor isao nenormalno dobro...

E sada ja koliko sam video ne postoji 40,27 klip... postoji MAHLE od 40.24mm i to za minarelli v6, za koji ja nisam cuo nikada... To je ovaj klip na EBAY-u... http://www.spi-parts...narelli-6v.html

E sada ne znam da li je to odgovarajuci klip za moj motor... mozda je greska pri merenju koju sam ja izmerio kod njega sa digitalnim sublerom...ali prvi put cujem za zaor od 3 stote, pogotovo jos kod motora koji je presao 10 000 km...mora se izmeriti cilindar sublerom pa onda mikrometrom tacno da se vidi sta i kako...

Ima li neko neki predlog koji klip da uzmem... Kod nas se mogu naci samo METEOR i PROX.. meteor mi se ne svidja, ako je onakvog kvaliteta kakav je za tomosa, onda se necu voziti ni malo motorom, ne znam kakav je PROX... I ti klipovi koji se mogu naci kod nas su sa 2 karike...

Mozda sa 2 karike nece raditi dobro motor???

ja sam hteo da nabavim WOSSNER ili vertex kovani klip ali izgleda da se to ne prozivodi uopste...

MOlim savet sta da radim, a videcu i majstor ce s eraspitati sta da uzmemo i sta moze da s enabavi...

Inace majstor je sa velikim iskustvom bivsi vice sampion jugoslavije u motocrossu 250ccm 97-98 god... vozio je honde cr... tako da u njega nema sumlje...

#49 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 16 October 2013 - 19:37

3. ili 4. razlog. I jos nesto, ulje ne isparava nego benzin pa mesavina posle nekog vremena postaje masnija. Steta hondice, nadam se da ces je srediti. Probaj preko skuter mreze da nadjes klip.

#50 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 16 October 2013 - 20:11

Jel imaš možda slike oštećenog klipa? iz slika se može svašta zaključiti...
I da li je majstor još nešto čeprkao oko motora i podešavao?

#51 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 16 October 2013 - 21:54

klip je zalepio na 1cm sirine u predelu iznad i ispod karike... znaci od vrha klipa na dole jedno 2 cm duzine i 1cm sirine risa... sa svih ostalih strana je netaknut... a tu je bogami dobro zalepio, razdrljao je dobar sloj aluminijuma preko karike... sreca da nije ostecen cilindar...

Od tada sam citao malo i naisao na informacije da sa sintetikom kada se pravi mesavina ona traji po nedelju dana... a da posle mesec dana ulje isprai i slegne se... zato i postoje uljne pumpe koje mesaju ulje tako da ulje nije stalno u kontaktu sa benzinom... majstor kaze da je to razlog... kaze da on kada se takmicio kad naprave mesavinu ona traji 1 dan... meni je to najocigledniji razlog...

Masina je skidana, ali mozda je cilindar ostao na crevima tako da nije bilo potrebe za odzracivanjem... a mozda je i karb ostao na gumi za uvod vazduha...

Majstor je dosta ozbiljan radi sve motore, radi gsxr r1 r6, i to 2010 god 2012 god... na njima steluje ainsprice i masine... steluje karbove na starijim motoroima sa 4 i vise karbova... tako da je ovo za njega smesno, iskreno sumljam da mu se podkrala greska...

a da zaboravio sam da navedem i ovo, a to je da je svecica otopljenja, to jest pipak svecice ne posotji uopste i voda u hladnjaku je kuvala, po prvi put... nikada ranije nisam uspeo da pregrejem motor...

#52 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 17 October 2013 - 00:09

:ohmy: Moje saucesce. Eto koliko malo fali da vrhunska masina strada, iako je sve po PS-u. Ono za ulje mislim da vazi samo za ulja starije generacije; Castrol R30 i R40 koja su na bazi ricinusa, koji za sebe vezuje vodu i ulje vrlo brzo izgubi svoja svojstva nakon sto je bocica otvorena.

Edited by tuningfanatic, 17 October 2013 - 00:09.

#53 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 17 October 2013 - 00:20

Ne verujem da se ulje sleglo i slično tome...pa na kraju krajeva čim si krenuo u vožnju mešavina se sama izbućkala...
Mislim da ti se pregrejala mašina, ako kažeš da je voda kuvala definitivno se pregrejao...Uzrok može biti slabo odrzračen sistem hlađenja tj zarobljen vazduh u sistemu pa voda nije ni cirkulisala i eto ti belaja...Pregrejao se, zalomio kariku i napravio kuršlus...

#54 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 17 October 2013 - 01:16

Мислим да се свећица не отапа од сиромашне смеше, бар се мени никад није отопила кад ми је лепио мотор.
Мени је најлогичније да се прегрејао, јер није био озрачен систем.

#55 Beogradski Fantom

Član

• VIP
  • PipPipPip
  • 1,606 posts
  • MestoBeograd, Kotez
  • VozimMalaguti Madison

Posted 17 October 2013 - 02:24

Nije mogao da skine cilindar, a da isti ostane na crevima. Ta prica otpada. Najverovatnije nije ozracio sistem, napravio se vazdusni cep, motor prokuvao i zalepio.

#56 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 17 October 2013 - 10:36

ja mislim da je bilo previše vazduha, tj. ta podešenost karburatora je mogla biti ok, ali ne sa nekim dodatnim ulaskom vazduha

kakvi su semerinzi na radilici... ?

to za mešavinu je tačno, mašina najbolje radi kada je sveža, međutim to ne znači da je posle mesec dana neupotrebiva, samo nije za trke, ako se benzin mućka, ulje kako ti je i Neša rekao ne isparava... za originalnost Motul-a nisam upućen, mislio sam da njega još nisu počeli da plagiraju...

koji je squish bio posle sklapanja... da li ste ispoštovali Hondine upute za zazor u kompresionom prostoru ?

koja toplotna vrednost svećice...?

ovo za odzračivanje je jasno da ne sme biti vazdušnog čepa nigde... tako da o tome i ne polemišemo...

radi li vodena pumpa kako valja ?

niko ne sumnja u majstora, eto samo piskaramo i polemišemo otvoreno, možda nam svima bude poučno...

#57 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 17 October 2013 - 19:05

@ tuningfanatic- za ulja na bazi ricinusa vazi da mesavina traji samo jedan dan... Ovaj moj majstor je bio vice sampion u motocrossu Jugoslavije 98 god... koristio je castrol ulja na bazi ricinusa, i mesavina se pravila dan za dan... Kakva je situacija sa ovom sintetikom ne znam zaista...

@beogradski fantom- Da upravu si potpuno.. rashladna tecnost bi se mogla sacuvati jedino da se glava drzi spojena, jer bi tu izasla voda... nikad nisam rasturao am6 tako da je to bila samo moja predpostavka... Uglavnom odlicna konstatacija, znaci otpada moja predpostavka da nije trebalo odzracivanje...

@ Svi forumasi :ohmy: zna li neko kako se odzracuje am6, odnosno do sada nikad nisam imao prilike da odzracujem sistem za hladjenje, na bilo kojoj masini... Kocnice da, i to uvek uspesno bez ikakvih problema... U traktor dosipam samo vodu antifriz kad je potrebno, u autu za 4 godine nikada nije bilo potrebe za ispustanjem rashladne tecnosti, a plus fiat stilo ima automatsko odzracivanje... Ne znam kako je to regulisano na minarelliju am6...??

@ Mario- rad motora posle sklapanja je identican radu motora pre sklapanja! da vuce negde fals vazduh mislim da motor ne bih radio i isao kao pre... semerinzi su bili OK, koliko sam ja mogao da vidim... nigde ni trunke masnoce... unutrasnji deo kod magneta potpuno suv...

Sto se tice motula- prijatrelj iz bele palanke koji ima hondu CRM125, napravi mesavinu sa motulom 710, i masina mu zakove, kod njega pukne lager izlicasti u velikoj pesnici... Mislim da to nije do motula... on kod majstora rasture masinu, promene klipnjacu, mesavina i dalje sa motulom, sledece silovanje motora, motor zakove ponovo! ovog puta klip, isto kao kod mene... On ovog puta full generalnu 500 evra ga kostala... i od tada sipa samo ADDINOL od koji je sigurno original, mesa ga 2% i nema ni najmanjih problema, masina radi brutalno! Od nekoliko ljudi sam cuo da je Motul go*no!!! E sad nemam pojma....

@-koji je squish bio posle sklapanja... da li ste ispoštovali Hondine upute za zazor u kompresionom prostoru ?
Ja se nisam mesao ni najmanje u rasturanje i sklapanje motora... ja sam u bgu bio dok je motor bio na popravci u pirotu... mislim da je sve vraceno nazad onako kako je i rastureno... znaci ni dihtunzi nisu menjani. majstor kaze da je pazio i da nije pocepan ni jedan dihutng tako da me nije izlagao troskovima...

koja toplotna vrednost svećice...
Svecica NGK B9ES, svecica nije dirana, motor je ranije vozen i SILOVAN sa tom svecicom i sve je bilo OK!

ODZRACIVANJE- ne znam nista po tom pitanju, znam da je potrebno da nema vazduha u sistemu hladjenja... A da li je majstor odzracivao ili ne to mogu samo da nagadjam... U trenutku lepljenja, cim sam pritisnuo kvacilo i i posle nekoliko sekundi cim sam stao, pipnuo sam hladnjak, koji mi nije delovao preterano vruc... cak mi ni cilindar od spolja nije delovao preterano vruc! Postoji velika mogucnost da se potkrala greska u odzracivanju motora..

Sad prilikom sklapanja, odnosno pre sklapanja trazicu mu da proveri sve sklopove, pogotovo sistem hladjenja do maximuma!

Glupo mi je da toliko ispitujem majstora, koga skoro i ne poznajem... Napravio se citav haos oko obicnog glupog motora od 50 kubika... Kod njega je u svakom trenutku po 20-30-50 mnogo ozbiljnijih motora... kao sto sam naveo, radi generalne na R6, R1, GSXR, CBR, dominatorima, africama, transalpima, full krosevima od 125, 250, 300, 450 kubika...

tako da je ovo smejurija. ali ocigledno da se nesto desilo, sad sta ne znam ni sam...

Da postavim sad ja neko pitanje?

dopisivao sam se sa acom tuningfanaticom, i on poznaje nekog trkaca, preko kog bih mogao da nabavim klip, jos uvek ne znam koja je marka, ali treba da je trkacki klip dosta dobrog kvaliteta... A ovaj majstor mi je nasao za oko 44 evra PROX ili Vertex...

Pa sam sad u nedoumici koji klip uzeti? Kakav je PROX? A kakav vertex? A ovaj klip bih trebao biti mahle, sto je on pronasao... ali jos uvek nemam podatak o tome... U motoru je bio MAHLE KLIP!

#58 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 17 October 2013 - 21:36

i Mahle i Prox i Vertex su odlični klipovi, kupuj samo proveren izvor

#59 tosonije

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 77 posts
  • Vozimtomos apn6s, T14

Posted 17 October 2013 - 22:03

OK. Cim dobijem tacne ponude i cene javicu i odluciti...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users