Jump to content

Kako prepraviti tablu od Falcona da se vidi i noću

I da izgleda mnogo lepše..

16 replies to this topic

#1 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 30 November 2013 - 15:29

Pošto sam imao kineski skuter Wangye Falcon (Sprint Phantom) jedna od stvari koje su me strašno nervirale je instrument tabla. Iako je bila opremljena velikim obrtomerom, što je za pohvalu, danju sve to deluje ok, sve radi, ali kada padne noć ona je praktično neupotrebljiva. Jedino što se vidi, i to jadno, su brojevi na instrumentima, kazaljke nestale u mraku, čak se ni ne naziru. Bacio sam se na razmišljanje šta se tu može uraditi u kućnoj varijanti "uradi sam" da to izgleda kulturno i noću.

Prvo je usledilo skidanje table, naravno me razmišljajući da ću otvoriti ovu temu pa će trebati slika, ali taj deo nije ni bitan.
Rastavio tablu, izbacio klasične sijalice, stavio plave LED, kad katastrofa, tek sad se ništa ne vidi jer su sve oznake u kombinaciji crveno-zeleno. Nabavim bele, stavim, ali slaba vajda, još gore nego sa običnim sijalicama. Pa je palo silno turpijanje plastike nebi li svetlost doprela i sa gornje strane instrumenata, ali ni to nije pomoglo. Reših da odem po LED traku belu, računam, ima puno jakih LED-ovki, biće više svetla. I tu je bilo igranke, kako formirati traku unutar table da se svetlost jednako rasprostire, pa sam isprobao bezbroj varijanti, i jedna ili dve još i daju neki dobar rezultat. Ali kazaljke nikako da osvetlim, i dalje se ne vide. E onda je tek krenula igranka, pokušaj sa svetlom odozgo je dala dobar rezultat ali ružno izgledaju ledovke koje štrče van table. Problem je što su kinezi kazaljke napravili od neke reciklirane obične neprovidne plastike pa nikakvo svetlo odozdo nemože da ih osvetli. Poznato je da su kazaljke u autima od providne plastike trouglastog oblika, pa svetlost koja dolazi odozdo se prelama kroz tu providnu plastiku.

Ajd dosta o teoriji, sad ćemo malo o praktičnom delu, ilustrovano. Nastavak sledi, samo da poslikam i okačim....

Attached Files

• Attached File  3.jpg   13.6K   26 downloads

Edited by goggyso, 30 November 2013 - 15:30.

#2 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 30 November 2013 - 20:23

Evo poznate table od Falcona, u fabričkom stanju.

Posted Image

Ostavio sam originalnu tablu kakva jeste i kupio onu sa prve slike, sa zelenim kazaljkama. E te sam kazaljke počeo prepravljati, skinuo original sa nosača i zalepio komad od ove crvene providne čačkalice.

Posted Image

Evo kako izgleda kesica tih čačkalica, ima ih u raznim bojama.

Posted Image

A ovako izgleda kad se stavi kazaljka na tablu.

Posted Image

Evo i ostalih.

Posted Image
Posted Image
http://imageshack.co...9/7079/ljdi.jpg

Edited by goggyso, 30 November 2013 - 21:11.

#3 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 30 November 2013 - 21:25

Svaka čast Gogy, napravio si lepšu i pregledniju tablu od fabričke...nije kičeraj, jednostavna je i baš zato je dobra!! po mom ukusu skroz...

#4 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 30 November 2013 - 21:32

Eh matori "klikeras" :) ... ja turio antenu od plovka za pecanje, on cackalicu...i rezultat i vise nego odlican :D

#5 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 30 November 2013 - 22:41

i kako svetli ?

#6 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 01 December 2013 - 02:43

View PostMario, on 30 November 2013 - 22:41, said:

i kako svetli ?
Pa kao ova fotka gde je samo obrtomer u ruci, Posted Image gde sam namerno postavio da ga sunce osvetljava od pozadi kad sam slikao. Biće još fotki, nego mi je Fratrić odneo obrtomer da nešto proba pa je ostala samo ploča s brojevima i kazaljka, tako da još nemogu da sklopim skroz. Ali uskoro će biti. Inače pravim to već neko vreme, ali su radovi stali kad sam udao Falcona, sa original tablom, na svu sreću, jer novi vlasnik mi je tražio i onaj bojler od odžaka jer hoće da ga vrati na skuter da sve bude original, bu...la. No svako zna svoje. Sreća pa sam nabavio ovu drugu tablu da se mogu igrati.
Imam ja još jednu ideju, treba samo zaći po auto otpadima, pa kupiti neku tablu od auta na kojoj ima više instrumenata zbog lakšeg biranja kazaljke, ili onu koja sigurno ima kazaljke odgovarajućih dimenzija.
A evo i u digitalnoj verziji, slučajno sam našao na netu, možda može da se nabavi, pa ko želi...
Posted Image

Edited by goggyso, 01 December 2013 - 02:52.

#7 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 01 December 2013 - 03:07

Danas nisam stigao, gledaću sutra da poslikam i iznutra sa LED trakom pa ću okačiti još detalja, uglavnom zbog providne crvene plastike kazaljke, svetlost odozdo se reflektuje na kazaljku pa se lepo vidi, konačno je i noću upotrebljiva. Što je još bitno, ova je "gravirana" na 140km/h, rodjeno za tjunirani skuter. Evo još detalja.

Posted Image

Edited by goggyso, 01 December 2013 - 03:42.

#8 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 01 December 2013 - 04:06

Slično sam prepravio i NRG-ovu tablu, i tamo su žabari zabrljali sa experimentisanjem i stavili zelene kazaljke, i isto su se loše videle, ali tamo nisam menjao kazaljke već skinuo tu zelenu boju sa donje strane kazaljke dok nije postala čisto belo-providna, a onda maznuo ženi lak za nokte, crveni sa perlama, svetlucav, i sa njim prefabrao taj donji deo kazaljke. Sad su lepe, crvene, i lepo se vide.

Evo original. Ko nadje kazaljke, častim ga!!!!
Posted Image
..i posle prepravke
Posted Image
Posted Image

Edited by goggyso, 01 December 2013 - 04:12.

#9 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 01 December 2013 - 04:25

Hvala društvo, samo sam malo upalio kreativni deo malog mozga, zarad sopstvenog zadovoljstva. Već se spremam da prepravim i aprilijinu tablu, samo osvetljenje, tj boju, sad je sve crveno, pa ja hoću da se moja razlikuje, i da budu boje po mom ukusu, drugo nema šta da se dira.

Edited by goggyso, 01 December 2013 - 04:26.

#10 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 01 December 2013 - 12:11

super si odradio,.. mene je ustvari zanimalo kako skazaljka dobije svetlo, konkretno ti od čačkalice , cvele od plovka, dakle kako ta skala bude osvetljena,

od refleksije sa ostalog svetla na tabli ili ima neki svoj izvor...?

#11 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 01 December 2013 - 14:12

View PostMario, on 01 December 2013 - 12:11, said:

super si odradio,.. mene je ustvari zanimalo kako skazaljka dobije svetlo, konkretno ti od čačkalice , cvele od plovka, dakle kako ta skala bude osvetljena,

od refleksije sa ostalog svetla na tabli ili ima neki svoj izvor...?
Osvetljena je odozdo kroz tu belu plastiku-ploču sa brojevima, ali to može samo u toj varijanti, (ako su ploče neprovidne nema svetla za kazaljke) ,bukvalno kao što izgleda na slici obrtomera, pošto je kazaljka crvena a providna. Malo je veći problem osvetliti te ploče ravnomerno, tj da se ne šareni jer su mehanizmi instrumenata blizu pa prave senku. Ostaje da probam da učačkam ledovke okolo po obodu da se dobije i nešto svetla sa gornje strane, tad bi bilo idealno, mada je i ovako drastično bolje. E sad, pošto sam u duši perfekcionista idem do kraja. Mnogo manje muke bi bilo sa pravim kazaljkama iz nekog auta.
Zimski period je izmišljen za ovu vrstu posla jer to može i u kući, u toplom, nemora u radionici.

Edited by goggyso, 01 December 2013 - 14:17.

#12 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 01 December 2013 - 14:48

Koso rx1n ima male ledovke u krug uznad platforme a ispod oboda stakla tako da ne sija direkt u oci

HTC wildfire S, Tapatalk 2

#13 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 01 December 2013 - 15:09

View PostMario, on 01 December 2013 - 14:48, said:

Koso rx1n ima male ledovke u krug uznad platforme a ispod oboda stakla tako da ne sija direkt u oci

HTC wildfire S, Tapatalk 2
Eto ideje, samo da mi je naći 3mm ultrabright bele LED, ove 5mm su nezgodne, kao i traka, predebela. Ali pokušao sam i sa prelamanjem svetla odozdo pa preko oboda, kao što je na nekim satovima tipa Tomos, gde su limene kazaljke sasvim ok osvetljene, ali ugao oboda nije odgovarajuči. Trebalo bi se puno turpijati sa mogućnošću greške promašenog ugla, pa su led po obodu sigurnije rešenje.

#14 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 01 December 2013 - 16:40

ja mislim da su neke SMD tipa, da li one 3218 sa trakice bez silikona odgovaraju, čini mi se da je onaj tip 60 u metru taman, to je dosta gust step, izlazi na svakih 12-15mm po jedna 3mm smd na trakici...

#15 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 01 December 2013 - 19:00

Razmisljao sam i da napravim mesta oko ploce km sata i obrtomera tako da stane LED traka tacno po obodu, pa ce bacati svetlo po povrsini, time bi trebalo dati dovoljno svetla da se osvetle kazaljke. Ajd probam pa javim.

#16 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 09 December 2013 - 00:53

Lesi se vratio kući (obrtomer), sad se mogu nastaviti igrati sa osvetljenjem kad je sve na gomili. Moraće malo svetla i odozgo, osim ako uspem da rečim one fantomske senke koje prave mehanizmi.

#17 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 11 December 2013 - 13:01

Rodila se još jedna ideja, kako sakriti LED-ovke za osvetljenje gornjeg dela. Na providni plastični pokrov table može da se nalepi crna folija ili da se ofarba crnom bojom, kao na slici, a ispod toga se namontiraju LED diode koje se ne vide direktno, a osvetljavaju površinu i kazaljke instrumenata.

Posted Image

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users