Ovaj senzor odozgo izgleda ne radi. Makar ja nisam uspeo da provalim kako radi. Nema veze ko ga j... Dao sam se u potragu za hall effect sennzorima i nasao da imaju primenu u Cd-rom-ovima, floppy disc-citacima itd. Konkretno nalaze se i u svakom kuleru za komp koji ima kontrolu ili merenje obrtaja. Tako da sam jedan odatle i izvadio.
Cudo gde sve se nalazi pick-up... motorce od floppy-a. No ovo mi ne treba ali moze da posluzi u buduce i interesantno izgleda. Hall senzori bi trebalo da budu ova 3 mala obelezena sa F izmedju namotaja.
Nasao ih i u CD-romu ali opet suvise mali... Motor desno...
I konacno evo jednog kakav mi treba u starom izlomljenom kuleru.
Ovaj ima 4 pina. +5V, -Gnd, treci pin koji se aktivira i vezuje za gnd kada je juzni pol magneta u blizini i jos jedan kada je severni pol magneta u blizini.
Dalje problem je taj sto kada registruje magnet senzor ostaje ne promenjen, tj ako sklonim magnet ostaje aktivan onaj pol koji je poslednji bio u blizini senzora. Tako da je ovo u stvari senzor koji se ponasa kao prekidac sa dve pozicije a ne kao taster. Mada nije ni bitno jer moze da posluzi, samo cu morati magnetice koji se ubacuju u srafove diska da montiram jedan kontra od drugog da nailaze na senzor u sekvenci sever-jug-sever-jug. Sve jedno u programu zadajem da se broje prelazi sa 0 na 5V kada programiram mikrokontroler.
Vozim skuter svaki dan pa ne mogu da rasturam onaj fabricki puz km/sata. Bilo bi dobro da Boki baci koju fotku ovde da vidim o cemu se radi. Ako ga ima negde pri ruci posto vidim da se voza sa Koso satom
Sto se tice senzora za temperaturu tu sam iskoristio nesto komplikovaniji sa 3 izlaza koji konvertuje temperaturu direktno u binarni oblik koji se salje u MC gde ga program cita i na osnovu njega prikazuje temperaturu. Ubacujem pored njega i opciju sa 2 izlaza tj NTC termistor koji verujem koristi i Koso u svojim instrumentima. Kad zavrsim sa tim imam prototip instrumenta koji meri 2 temperature, broj obrtara, napon, brzinu i predjeni put. Poseduje sve moguce alarme na navedene funkcije prikazane vizuelno, zvucno ili u kombinaciji.
I da. Servo motor se skida sa projekta dok ne vidim koloko cu pinova iskoristiti za ove osnovne funkcije. Bilo bi dobro imati i njega za svaki slucaj. Mozda ubacim i podesavanje retrovizora. Salim se nisam toliko udaren.
Edited by MaRk0, 14 April 2017 - 00:13.