Jump to content

Sprint Eagle - Marko

1599 replies to this topic

#1141 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 12 September 2017 - 22:42

Da. Samo ima jedan mali problem. Ako količnik obima točka i broja magneta nije ceo broj onda je nemoguće štopericu zaustaviti tačno na 201m. Tako sam uradio da program prvo izdeli 201000 / (obim točka / broj magneta), rezultat posle stalno poredi sa brojem impulsa koji dodju sa senzora na mikrokontroler i kada se te dve vrednosti izjednače zaustavi merenje i prikaže vreme u mili sekundama sa brzinom.

U mom primeru je obim točka 1570mm, imam 3 magneta koji idu na disk, tako da njihovim deljenjem dobijem 523,333...mm. Kad 201000 podelim sa tim dobijem 384,076...impulsa što je naravno nemoguće izbrojati pa se u programu zaokružuje na 384. I na tom impulsu se zaustavlja vreme. 384 * 523.333... = 200,96 metara.

Pri startu je isto problem ako se magnet nalazi tačno posred senzora jer će brojanje početi tek od prvog sledećeg pa se promaši za celih 523,333...mm. Tako da je potrebno točak namestiti tako da magnet bude malo pre senzora što je totalno bzvz i zahteva podizanje motora pa okratanje točka i nameštanje na start liniju... Ovako tačnost je maksimalno 5ms gore, dole.

Posted Image

Uglavnom potreban je drugi pristup za ovakve stvari da bi to bilo baš precizno. Ili gomila magneta rasporedjena po disku ili scroll od kompjuterskog miša sa optikom pa da se improvizuje dobar puž km/sata.

Edited by MaRk0, 12 September 2017 - 22:43.

#1142 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 13 September 2017 - 05:58

Pa ok je to, svi ovi koso akcelerometri isto rade i sasvim je jasno da prvi sledeći magnet okida.. Greška od 5ms, odnosno 0,005 i nije greska, jer je merenje u desetim i stotim sasvim dovoljno..

Sa druge strane greska od 0,5m odnosno 523mm isto tako nije strašna, opet svako ima pravo da montira 6 magneta umesto 3 ili ne daj bože 1, pa će merenje biti preciznije...

#1143 bojan681

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 4,906 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimSprint Eagle

Posted 13 September 2017 - 20:04

Svaka ti cast oko izrade tog multimetra, ja licno ne bih imao zivaca a razmisljao sam tako nesto da odradim da ne bacam 150e na koso..

Meni se bas svidja kako izgleda, samo ga ubaci u masku.Za v2 jedinu izmenu koju bih ja licno napravio je to da imas one mnogo vece (kockaste) displeje koji bi mnogo preglednije sve ispisivali, mogao bi na sred displeja npr velikim slovima brzinu a po coskovima manje bitne stvari..

#1144 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 20 October 2017 - 21:59

Ne znam gde ću da spakujem ovo i kako da zaštitim od vlage obzirom da imam tastere sa gornje strane. Treba i žice polemiti na ploču i sprovesti negde gde će biti zgodno za montažu. Ne znam ni koje konektore da stavim... :blink:

Posted Image

Plava ledica je od napajanja i svetli uvek, crvena se pali kad su ispunjeni uslovi za alarm ili blicne kad se pritisne neki od tastera. Nemam više pinova da napravim izlaz za led kao indikaciju za rad releja(npr. vodene pumpe) ali zato postoji ledica na samom modulu releja i oznaka na displeju u vidu kapljice odmah pored prikaza temperature. Ovde se ne vidi jer je relej ugašen ima valjda na nekim od predhodnih slika.

Posted Image

Posted Image

Ubacio sam oba senzora u džezvu i zagrevao da vidim kako se ponaša na oko 100*C i po ovim senzorima voda počinje da ključa na 98-100*C što je ok. U suštini sve mi za sad radi kako treba. Ostaje da ga spakujem u neko kućište i da ga montiram na skuter pa da vidim kako će da se ponaša.

#1145 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 21 October 2017 - 19:30

Postoji li sansa da se upakuje neki veci displej? Mozda ces imati problema na suncevoj svetlosti da ocitas podatke sa tako malog displeja.

Inace svaka cast za prezentaciju radova. Mozes na kraju i u serijsku proizvodnju da se bacis :)

#1146 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 21 October 2017 - 21:28

Marko skidamo kapu, moraš sad naloviti hermetičku kutiju sa dobrim pleksijem...

Jesi li testirao koliko je osetljiv na smetnje od VN-a

#1147 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 23 October 2017 - 10:16

Odličan posao, svaka čast. A što se tiče eventualne osetljivosti na VN i RSO smetnje, kutijica se može iznutra obložiti tankim bakarnim limom koji se umasi, to bi trebalo drastično da smanji uticaje El.Magnetnih smetnji. Provereno u praksi. Recimo da se osetljivi Op Ampovi npr na mikrofonskim ili gramofonskim ulazima nekog audio preampa upravo oklopljavaju bakarnim kutijicama.

#1148 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 24 October 2017 - 00:31

Može naravno da se ubaci veći displej. Ovaj je najveći i najjeftiniji koji sam hašao od 4 reda po 20 karaktera. Još uvek ima zaštitnu foliju preko njega pa se možda presijava i slabije vidi. Bilo bi dobro da se prebacim na grafičke displeje njih ima u većim dimenzijama ali su baš skupi. O onima u boji i da ne pričam, a tek touch screen... Najbolje bi bilo da ubacim bluetooth konekciju pa da se dam u izradu aplikacije za android i da se tamo lepo sve prikazuje... Tako bih izbegao svo zezanje oko prikazivanja rezultata, ali to je lakše reći nego učiniti.

Što se smetnji tiče, čekam da prodje ova kiša pa da testiram. Nisam izvodio merenje broja obrtaja motora preko indukcije ili kapacitivnosti već preko hall senzora koji se montira negde kod magneta - namotaja. Severni i južni pol se koriste kao logička nula(0V) odnosno jedinica(5V) čije prelaze(sa 0 na 1) registruje MK i meri vreme koje protekne izmedju dva takva prelaza. Dalje se u programu množi, deli ili šta već sa brojem polova magneta i vremenom i dobija se broj obrtaja u minuti koji se potom prikazuje na displeju. Tako da smetnji ne bi trebalo da bude ali videćemo.

Struja na ulazu maksimalnih 160mA ako radi relej, ako ne 75mA.

#1149 alentje

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 572 posts

Posted 31 October 2017 - 11:36

Spravica je zakon i pratim od V1 sa zelenim displejom. Svaka ti cast. Nadam se da ce bar biti par primjeraka za nas clanove :D

Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk

#1150 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 26 December 2017 - 00:59

Kablove sam izveo na stranu jer mi je tako bilo najlakše. Jednostrano štampana ploča je dovoljna mada za sledeći put ide nešto bolje...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Nisam mogao da se zezam pa sam samo napravio kutijicu od pleksiglasa i za sad će tako ostati. Možda preko ekrana dodje plocica od pleksiglasa sa izrezanim tasterima... Mada mi pada na pamet i da kondom prevučem preko i ko ga šiša. :P

Neke testove sam radio dremelom. U njega sam ubacio rotor od cd plejera sa magnetom od 6 pari polova. Ne znam da li je vremenom izgubio na brzini ali kaže da se vrti do 35000obrtaja što ja nisam izmerio. Najbrže je 32921obrtaja.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Bosch-ova šrafilica vrti tačno 1202obrtaja od propisanih 1200.

Posted Image

Konektore sam čekao mesec i kusur dana da stignu iz kine... Izolovao sam svaki kontakt termobužirom a pre zagrevanja ubacio po malo onog "vrućeg lepka".

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Po veličini ispada isti kao ovaj Koso...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#1151 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 26 December 2017 - 05:41

Odlično si ga završio, za jedan prototip i previše.. Ako budeš jednom odlučio da radiš seriju ne sumnjam da nećeš pronaći adekvatne vodonepropusne kutije.

Čekam sa nestrpljenjem da ga vidim na delu.. baš je unikatan

#1152 rade007

Član

• Senior Members
  • PipPipPip
  • 1,456 posts

Posted 26 December 2017 - 11:01

Svaka ti cast,ovo se ne viđa cesto!Pratim i drzim fige da krenes u neku vecu proizvodnju...

#1153 VlatX

Član

• Moderators
  • 808 posts
  • MestoSkopje
  • VozimBaotian 28C

Posted 26 December 2017 - 13:06

Sada jedna ozbiljna kutija na 3D printer da uradimo i finished product je tu.

#1154 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 27 December 2017 - 09:59

Jesi izbacio plavu Power LEDovku ili je ne vidim? Palo mi je na pamet da ti ona ne treba jer ti sam displej svetli pri uključenju, to je sasvim dovoljna indikacija. Za ostalo.. šta reći, svaka čast, odličan posao.

#1155 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 27 December 2017 - 23:41

Malo smešno izgleda ali šta da se radi. Da imam 3d štampač bila bi druga priča... A tek što bi dobro došla neka mala CNC mašinica. Bitno je da radi tačno i bez greške. Forsiram ga sad na stolu i pokušavam da pronadjem bagove. Plavu LEDovku nisam izbacio, možda nekad zatreba šta znam... A i najmanji je problem da se izbaci.

Ovaj mikrokontroler koji sam koristio ima relativno malo memorije tako da sam je skoro celu popunio. Pogotovu jer unimer radi sa decimalama. Već sam se prebacio na jači i veći mikrokontroler. Ubačen je u protoboard i čeka da vidim šta ću i kako. Sa ovim već mogu sve funkcije skutera da kontrolišem. Migavce, svetla... pa čak i paljenje ali tome treba posvetiti posebnu pažnju. Dok se ja pohvatam sa svim tim eto nas na električnim mašinama...

#1156 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 28 December 2017 - 07:45

Ne preteruj, ono što je ključno to si namestio, koga interesuje migavac i lampica za kratko-dugo...

#1157 Yooalexandar

Član

• VIP
  • PipPipPip
  • 1,393 posts
  • MestoZemun
  • VozimVespa Et4

Posted 28 December 2017 - 11:12

Svaka cast na radovima jos jednom, iskreno se nadam da ces krenuti u serijsku proizvodju pa da porucujemo :)

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk

#1158 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 02 January 2018 - 21:26

Mora to prvo dobro da se testira u praksi kad otopli...

Rasturao sam ovaj Koso XR... Sve žice su bez konektora, samo rasečene. Većinu sam našao koja je za šta ali najbitnije ne znam. Ne znam koje su boje žice za brzinometar(senzor) ni za obrtomer. Ako neko slučajno zna bio bih mu zahvalan.

Posted Image

#1159 MaRk0

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,165 posts
  • MestoKruševac
  • VozimSprint Eagle

Posted 16 February 2018 - 01:45

E sad idem na ono meni najbitnije, logovanje podataka. Mikrokontroleri poseduju razne mogućnosti za povezivanje na eksterne uredjaje, od kojih je najvažnija serijska veza. U suštini da ne bi gnjavio, Mikrokontroler sve podatke koje prikupi steam-uje preko USARTA u vidu stringova razdvojenih razmakom. Ove podatke koje stream-uje moguce je USB-om ili Bluetoothom poslati na mobilni ili racunar. USB veza postiže 7 semplova u sekundi za razliku od bluetooth modula koji je spor i radi semplovanje jednom u sekundi. Cekam da mi stignu brzi BT moduli pa cu probati sa njima jer ovi koje imam su bluetooth low energy slabi i predvidjeni za rad sa baterijama. U svakom slučaju neki od BT modula ide u kutijicu instrumenta a za USB modul ću izvesti kontakte pa će se on posebno kačiti na instrument po potrebi sa sve usb kablom. Jos da napomenem da obe konekcije mogu da rade istovremeno.

Prepoznaćete BT na plavom pcb-u a usb na crvenom.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Strana koja prima podatke odnosno PC, tablet ili mobilni treba da ima instaliranu serial usb ili bluetooth terminal aplikaciju kojom se vrši povezivanje na instrument. Aplikacija te podatke prikazuje a po potrebi i snima u tekstualni dokument. Kao najbolju za ovaj projekat sam našao https://play.google....al_usb_terminal ili https://play.google....etooth_terminal za android i https://www.compupha...are_termite.htm za PC.

Posted Image

Dalje ostaje da se ove brojke izvuku iz .txt dokumenta i kopiraju u excel gde isti generiše grafik po želji... Evo jednog primera, naravno potrebno je poznavanje ms excela... Vreme je u milisekundama.

Posted Image

Posted Image

Najbolje bi bilo da se upoznam sa OBD2 sistemom za dijagnostiku. Na tu temu ima brdo aplikacija za android, pa kad bi uspeo da se povežem na neku od njih i prikazujem informacije u realnom vremenu to bi bio vrh. Problem je što je taj protokol drugačiji i mnogo komplikovan, a ja više memorije za program u MK nemam. Tako da je to to što se funkcija tiče.

A što se skutera tiče nisam odavno pisao na tu temu... Valjda je to i dobro. :) Vozi se sa vremena na vreme, dobio je bele LED farove, novu vodenu pumpu bez četkica... Pisaću detaljnije o tome kad stignem. Strah me je samo kilometraže, dosta je prešao bez zamene klipa a karika je jednom menjana mislim pre 8000km. Ide i dalje kao lud još po ovom vremenu... Klipa za ovaj moj cilindar mislim da nije nikad ni bilo niti će biti na lageru u Scooter-attacku. Možda da ga potražim pod piaggio grupu. Ne znam kakve su dimenzije klipa za S6 racing mk2 piaggio meni treba sa 12mm bolcnom a problem je što mi treba onaj B-tip a ja nalazim samo A i C. Zamenio bih komplet klip, igličasti, gumice na glavi, semeringe i udri bar još 20000km.

Edited by MaRk0, 16 February 2018 - 01:53.

#1160 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 16 February 2018 - 14:05

Svaka čast po stoti put za mk projekat, sa nestrpljenjem čekam krivu ubrzanja na telefonu..

Što se tiče klipa, nemoj mnogo da se uzbuđuješ, slobodno izvozi još jedan tip A dok ne budeš pogulio nikasil za 2/100 kada može da ide u njega C tip.. Inače ne bi bilo loše da ti to neko premeri sa mikrometrom i subitorom pre kupovine da znaš na čemu si. Stari tipovi iz Athena kuhinje su imali vrlo nepostojan nikasil, za mk2 ne znam, ti ćeš biti prvi pa nam prenesi...

49 user(s) are reading this topic

0 members, 49 guests, 0 anonymous users