Jump to content

Derbi Senda

59 replies to this topic

#1 Mihajlo

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 243 posts
  • MestoGradiška
  • VozimNRG Power

Posted 29 January 2014 - 01:50

Evo jedne masine koja treba tek da se radi.Rijec je o Derbi Sendi R,50ccm,1997 g.p.
Motor sam dobio za skoro smijesne pare.Ima oko 4200 na satu,a najvise me privuklo to sto je masina odlicna.Pali na metar guranja,ima odlicno odaziv na gas,i dobro ide.Pali ujutru kao i kad je vozen,masina se za sad cini kao odlicna.
Neispravan je zupcanik anlasera i zbog toga pali na guranje,kilometar sat,navodno je sajla pukla i nema ni jedne kocnice.Juce sam ga uzeo i otvorio posudu ulja,a unutra nije bilo ni kapi.Veceras sam pokusao da je ozracim medjutim bezuspjesno a nisam bio narocito uporan,iskreno.Sutra je svetac tako da necu nista cackati.U planu je popavka plastika te farbanje u neku full cross kombinaciju.Na oko je u dosta losem stanju medjutim masina i mijenjac su jako dobri,nista ne krci,ne lupa,zapinje i slicno.Motor je kupljen na selu od starijeg covjeka koji ga je navodno sinu kupio a on nije htio da vozi.
Evo par slika od proslog vlasnika :
Attached File  uploadfromtaptalk1390938597099.jpg   116.53K   66 downloads
Attached File  uploadfromtaptalk1390938621853.jpg   112.31K   73 downloads
I to je kod babe u garazi,smjesten iza Corse.Baba je rekla da nikad nisam imao ruzniji motor.U pravu je ali promjenicu joj misljenje, siguran sam :-)
Attached File  uploadfromtaptalk1390938756938.jpg   32.08K   60 downloads
Radovi pocinju sa prvim promjenama temperature.

Attached Files

Edited by Mihajlo, 29 January 2014 - 01:51.

#2 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 29 January 2014 - 01:57

Interesantno motorce.

#3 Alexandar :D

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 738 posts
  • MestoPancevo
  • VozimV-Max 1200ccm

Posted 29 January 2014 - 02:39

Vozio sam se ja na ovome pre jos,doduse bio je nesto noviji motor odnosno u dosta boljem stanju.Ali generalno masina je jako jako dobra i stvarno motorche vuche za sve pare.

#4 Mihajlo

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 243 posts
  • MestoGradiška
  • VozimNRG Power

Posted 29 January 2014 - 10:56

Mene je odusevilo to sto u papirima pise isti broj cilindra kao sto pise i na njemu samom a motor onako pali i odlicno pali gas.Znaci cilindar je originalan.A uz to i dobio sam pun qrac papira,upustava iz samog Derbija,potvrda,racuna od vodene pumpe itd itd.Bice to fino motorce samo da ugrije.U nekom full cross fazonu :-)

Послато са GT-I5500 користећи Тапаток 2

#5 niksa

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 309 posts
  • MestoSombor
  • VozimPulser 125 i jos par komada

Posted 29 January 2014 - 17:05

Kakva je to oznaka na cilindru ako se moze znati, nisam nalazio te oznake do sada? Jedino koliko je cc i neka slovna oznaka od proizvodjaca, ali ne i serijski broj.

Edited by niksa, 29 January 2014 - 17:05.

#6 Mihajlo

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 243 posts
  • MestoGradiška
  • VozimNRG Power

Posted 29 January 2014 - 21:31

00H058...tako nesto pocinje.Nesto u fazonu broja motora kod auta sto ti pise u saobracajnoj ili je nekad pisalo,ne znam kako je tacno kod vas tj da li se motor/cilindar smatra potrsnim pa se ne upisuje u saobracajnu

Послато са GT-I5500 користећи Тапаток 2

#7 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 29 January 2014 - 21:39

Imao sam priliku da vidim i probam noviju Sendu, doduše od 80cc...i ide jako dobro...pretpostavljam da i 50cc može da ide solidno ako je dobro pogođena...e sad, nekome ružna nekome je to manje bitno...važno je da radi dobro!

meni iskreno ova tvoja uopšte nije ružna, čak šta više volim taj cross fazon...jedino je nešto loše ofarbana koliko viidm...

#8 Mihajlo

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 243 posts
  • MestoGradiška
  • VozimNRG Power

Posted 02 February 2014 - 22:39

Kočnice su rješene obe danas ..i prednja i zadnja ..ne koči nešto specijalno ali za sada dovoljno :) mada ja sam navikao na nrg-ovu kočnicu,on ima i veće diskove i sve ..A i disk je bio pomastan malo od ulja,vjerovatno i to utiče :D I ova BHF slova su odstranjenja par minuta poslije, i maska sa farom je skinuta i neće biti više vraćana.
Mislim da se ne razvrti baš do kraja ,kao da ne ide do kraja u obrtaje.Skinuo sam filter i čini mi se da nikad nije skidan,prilično je prljav i kada sam ga prao počela se ona spužva runiti u sitnim komadićima tako da sam brzo odustao.Osušiću ovaj i vratiti a kada budem nešto poručivao uzeću i novi filter,a karburatorom ću se pozabaviti kad sve budem rasklapao.
Jedna od danas :)
Posted Image

Pozdrav svima

Edited by Mihajlo, 02 February 2014 - 22:41.

#9 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 02 February 2014 - 23:25

Cim je disk mastan -plocice su gotove...nabavljaj nove...

#10 Mihajlo

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 243 posts
  • MestoGradiška
  • VozimNRG Power

Posted 03 February 2014 - 10:15

Mastan je kako sam ozracivao bez cjevcice pa je ulje izlazilo i otislo je malo po disku,kapiras? a motor koci uredno :-)

#11 Mihajlo

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 243 posts
  • MestoGradiška
  • VozimNRG Power

Posted 08 February 2014 - 21:07

Počelo je ..Slike su očajne,slikane su još očajnijim telefonom ..Ne dočaravaju ni 30% efekta uživo.. Al jbg,biće bolje sljedeći put..
Posted Image

Maske demontirane,prilično odmašćene i jedan dio ošmirglan..Ide teže nego očekivano,sve se radi ručno..Ova stara boja mi izlgeda kao bumper sprej da je neko uradio .. Nije isključeno,ona u sebi ima i prajmer pa je vjerovatno nekom bilo najbolje rješenje u tom trenutku..Toplu vodu smo mijenjali jednu 15 puta..Stvarno je prljav :/

Posted Image
Posted Image

Najfinija šmirgla koju sam koristio je 240,pod prstom je kao staklo,ali ni blizu onom što treba biti prije prajmera ..Slijedi uljepšavanje i sitnija granulacija u narednom periodu ..
Bilo je i šrete na plastici ..Ona se bukvalno rasjecipa,svi dijelovi su na mjestu ali se primjetila pukotina ..To je sanirano lemljenjem..potrebno je dobro ošmirglati kako se ništa ne bi poznalo poslije lakiranja

Posted Image

Baba..Osoba koja mi je ustupila garažu jer mi je moja podalje od stana,voda je zavrnuta i hladno je ..Dobrvoljno je ponudila pomoć,što da se odbije ..Pretpostavljam da sam na forumu prvi kojem baba radi oko motora :2cirka1:

Posted Image

Dok sam lemio plastike ona se malo potrduila oko feluga,ništa nije uradila osim što ih je dobro oprala toplom vodom.Ima neku jebačku pastu za poliranje aluminijuma,probao sam na jednom dijelu i sjaj je nevjerovatan.To ću na kraju..Ako ništa,feluge neće dati gledati u sebe :D

Posted Image

Far sam skinuo i prodao,na mjesto njega će ići pločica kao što nose pravi full crosevi.
Posted Image

Ostatak tek čeka na pranje,čišćenje,šmirglanje i poliranje :$
Showa vješanje
Posted Image

Još par slika masne i prljave mašine

Posted Image

Posted Image

Prirubnica je ispucala na nekoliko mjesta,oko šelni,i šelna na karburatoru nije dobro stegnuta tako da tu hvata malo falš vazduha..Tu se dvoumim da li da uzmem novu ili da radi Wurth izolirka..To u stvari nije klasična prirubnica kao na skuterima već komad 'crijeva' koji ide sa usisa koji je izveden visoko iz bloka na karburator.Učvšrćene sa 2 šelne,koje mi se ne sviđaju..Njih ću zamjeniti ..Ako išta ne volim to su kineske šelne koje na koso hvataju ..Napatim se kao Isus da stegnem šaraf i opet ne drži !
Posted Image

Cilindar,ho ho ho
Posted Image
Posted Image

To je to za danas,garaža obrisana,Senda propušta Corsu da uđe poslije sušenja garaže, a potom na spavanje :)
Posted Image

Pozdrav svima

Edited by Mihajlo, 08 February 2014 - 21:09.

#12 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 08 February 2014 - 21:35

Svaka cast na marljibom radu, vidi se da si se resio doterati sendu u tip top stanje...
A baba ako ce da pomogne sto da ne samo pazi posle trazice koji krug a onda ode benzin... :-)

#13 Mihajlo

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 243 posts
  • MestoGradiška
  • VozimNRG Power

Posted 08 February 2014 - 21:49

Biće Senda zmaj,samo da prigrije da se može farbati ..
Sutra imam nekih planova,iskreno se nadam da će se izjaloviti nešto da idem u garažu da prigotovim plastike ..I uzeću sredstvo za odmašćivanje da se ovo malo očisti ..Motor će kasnije vjervoatno na prodaju ali želim da bude u što boljem stanju,bez obzira na to :2cirka1:

#14 Mihajlo

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 243 posts
  • MestoGradiška
  • VozimNRG Power

Posted 09 February 2014 - 23:15

Danas sam radio svega malo jače od jednog sata ..
Najviše od svega me koči šmirlganje,otiću u boje i lakove i uzeti najgrublji šmirgl papir koji imaju,ja ne znam šta je ovo ..Boja spada skroz slabo i šta god šmirglam to su kao one hrapave plastike na skuteru..Baš sporo ide al' šta je tu je..Mora da se radi ..
Najveći problem od svega jeste spajanje ovih plastika :
Posted Image

Nije mi jasno kako su one uspjele da ispucaju,da je od pada po nekim mojim pretpostavkama su one zadnje koje bi trebale pući.Ostalo je čitavo a one su bile ispucale ali u 1 komadu,pričvršćeni šarafima koji su uvrtani u tu crnu plastiku što se vidi..Ona je dolazila ispod svega ..
Nemam detaljno slike kako sam lemio ali ispalo je jako dobro..A drži u pm,zadovoljan sam pravo.. Negdje sam čitao da lemljenje vezicama nije preporučljivo i čvrsto ali ako se uradi dobrom metodom garantujem da će držati..Na mojim plastikama ispod piše PP,zato i lemim vezicama ..
Sa zadnje strane to izgleda ovako :
Posted Image
Lijepo nije,ali bitno je da je čvrsto i da neće pući tako lako..Preko svega toga će ići vjerovatno staklena mrežica sa smolom kako bi pružila dodatnu čvrstinu ..
Više slika onog što sam danas radio nemam,biće kad se sve spoji .

Senda je puna iznenađenja..Još jedna stvar koju do sad nisam primjećivao:
Posted Image
Posted Image
Mislim da je to blokada,šta vi kažete ? Molim pomoć nekog iskunijeg, da ne sječem auspuh bezveze..liči mi na ono kao slijepo crijevo,široko je nekih 1,3 cm i ide skroz u krug. .
Ostali varovi su tanji,tipa ovog ..
Posted Image

#15 Mihajlo

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 243 posts
  • MestoGradiška
  • VozimNRG Power

Posted 10 February 2014 - 00:27

http://forum.mieloch...or-t354890.html
To je to,identično.Kako izvaditi ?

#16 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 10 February 2014 - 00:50

Cekaj, a kakva je to blokada? Jeste li sigurni? Izgleda kao deblji var samo...

#17 Mihajlo

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 243 posts
  • MestoGradiška
  • VozimNRG Power

Posted 10 February 2014 - 01:01

Slab sam sa poljskim pa ne mogu da prevedem u potpunosti to ..Da dobijem pravi rezultat..Koliko sam skontao to je neko zagušenje u auspuhu koje ne da preko određenog broja obrtaja,tako sam povezao mnogo riječi koje mi je translate pojedinačno preveo..Neću ništa sjeći dok ne budem sto posto siguran ..Var je širok preko 1 cm,nisam se nigdje susretao sa tolikim varom

#18 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 10 February 2014 - 01:16

View PostMihajlo, on 10 February 2014 - 01:01, said:

Slab sam sa poljskim pa ne mogu da prevedem u potpunosti to ..Da dobijem pravi rezultat..Koliko sam skontao to je neko zagušenje u auspuhu koje ne da preko određenog broja obrtaja,tako sam povezao mnogo riječi koje mi je translate pojedinačno preveo..Neću ništa sjeći dok ne budem sto posto siguran ..Var je širok preko 1 cm,nisam se nigdje susretao sa tolikim varom

upravo preveo stranu...imaš razne translate add ons koji pomažu...
U toj temi se i oni pitaju da li je blokada, niko ne potvrđuje da jeste...po meni tu nema govora o blokadi!!!

#19 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 10 February 2014 - 01:22

Ma nema tu blokade nikakve...ko je stavlja u pola auspuha kad se to resava na druge nacine [ ako je Senda uposte ima] ...Ako mozes prikljuci mu obrtmetar i uveri se do kojih se obrtaja vrti...

#20 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 10 February 2014 - 01:33

Mozda i gresim... :)

http://translate.goo...D26%26t%3D14338

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users