Gume
Posted 29 August 2014 - 22:22
Gume su nove i prodaju se konstantno, nije nikakva akcija mi smo se izborili za popuste prema mrezi i ta cena ce biti uvek ako se kurs ne bude znacajno menjao.
Dot guma ne znam koji je, jer gume ne drzimo u garazi pa da mozemo da pogledamo, gume se porucuju i ukoliko ih uvoznik ima dolaze sa lagera iz Srbije a ukoliko ne ceka se da stigne iz Slo.
Ja sam sebi na 4T kupio jedan par 120ki mc16 i Krsta isto proslog meseca pa vam mogu reci koji je Dot na njima ako je to neko merilo.
Dakle nije problem da proverim za neki specijalni model ali ne mozemo se ni cimati za svaku gumu pojedinacno.
Sinclair research 1981 ©
Posted 29 August 2014 - 22:38

Dakle moje su u trenutku kupovine bile stare 225 dana, sto je sasvim prihvatljivo...
Sinclair research 1981 ©
Posted 30 August 2014 - 23:00
Starost gume

Jedna od čestih zabluda pri kupovini novih guma je da one ne smeju biti starije od 6 meseci, dok je istina ustvari potpuno suprotna tome: gume koje se proizvedu danas trebalo bi da odstoje ne manje od 6 meseci da bi se hemijski procesi u njima završili do kraja. Proces „starenja“ gume počinje tek kada se ona montira na vozilo, jer se tokom vožnje zagreva i hladi, zbog čega nakon određenog vremena gubi svoju elastičnost, naročito ukoliko je u gumi pritisak manji od preporučenog.
U većini zemalja ne postoji zakonska regulativa kada je u pitanju rok trajanja iliti starost guma koje se nalaze na tržištu, ali većina proizvođača guma kao i nadležnih zakonodavnih tela preporučuje 6 godina kao granicu starosti kad su nove gume u pitanju, pod uslovom da su za to vreme gume bile uskladištene na pravilan način.
Gume u svom sastavu imaju više vrsta antoksidanasa koji sprečavaju propadanje guma u vremenu od najmanje 12 godina. Da su gume kvarljiva roba, onda bi po zakonima o zaštiti potrošača koji postoje svuda u svetu gume umesto datuma proizvodnje morale imati datum do kog se mogu upotrebljavati, tj. rok trajanja.
Datum proizvodnje obeležava se brojem koji stoji pored oznake DOT na bočnoj strani gume. Od 2000. godine DOT broj se sastoji od četiri cifre od kojih prve dve označavaju broj nedelje a druge dve godinu proizvodnje gume.
Na primer, ukoliko je DOT broj na gumi 3808 to znači da je guma proizvedena u 38. nedelji 2008.
Ukoliko DOT broj na gumi ima samo tri cifre, to znači da je guma proizvedena pre 2000. godine i da je njena starost daleko iznad granice koja podrazumeva bezbednu upotrebu.
Prilikom kupovine novih guma najbitnije je kupiti one koje odgovaraju vozilu, tokom korišćenja voditi računa o pritisku u gumama, a van sezone uskladištiti ih na tamno i hladno mesto, kako bi imale što duži vek trajanja.
Kolika je dozvoljena starost gume kada se kupuje? Ovo je jedno od najčešćih pitanja koja se postavlja prilikom kupovine guma. Odgovor na ovo pitanje jednako je zanimljiv i za kupce i za prodavce. Kupci žele kvalitetan proizvod, a prodavci imaju velike probleme da objasne da gume nisu kvarljiva roba i da ostaju „sveže“ i ako više godina stoje na polici. Starost guma u trenutku kupovine nije nigde zakonski regulisana jer stanje u kome se gume nalaze zavisi od pravilnog skladištenja guma. Zato se propisuju samo uslovi skladištenja i krajnji rok posle koga se gume ne smeju prodavati. Prenosimo preporuke nacionalnih udruženja prizvođača guma iz najrazvijenijih zemalja sveta.
Britansko udruženje proizvođača proizvoda od gume – The British Rubber Manufacturers Association (BRMA) preporučuje svojim članovima da gume koje nisu korišćene ne bi trebalo stavljati u upotrebu ako su starije od 6 godina, a da bi sve gume koje su starije od 10 godina od datuma proizvodnje trebalo zameniti.
Krajnji rok u kome se gume smatraju novim, uz obavezu propisnog skladištenja i kao takve mogu prodavati je 6 godina (Uzanse BS AU 50 Velika Britanija).
Udruženje japanskih proizvođača auto guma (Japan Automobile Tire Manufacturers Association – JATMA) preporučuje kupcima da redovno kontrolišu gume posle 5 godina da bi se utvrdilo da li se i dalje mogu koristiti, a da bi sve gume, uključujući i rezervne gume, koje su proizvedene pre više od 10 godina trebalo zameniti novim.
Gume su nove ako su stare do pet godina tvrde u Savezu nemačke gumarske industrije, Savezu industrije automobilskih guma i Udruženju vulkanizera Nemačke. Po isteku roka od 5 godina, mogu se i dalje prodavati, ali ih pre prodaje moraju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača.
Ono što je zajedničko svima je važnost uslova u kojima se gume čuvaju. Uslove skladištenja propisuje Evropska tehnička organizacija za gume i felne (European Tyre and Rim Technical Organization). Propisno uskladištene gume ne smeju biti izložene sunčevim zracima, visokim temperaturama, velikim oscilacijama temperature, vlažnosti, agresivnim hemikalijama, uljima, ozonu itd. Gume obično kupujete od vulkanizera koji uglavnom ne drže velike zalihe guma već ih dopremaju iz velikih magacina veleprodavaca. Veleprodavci dobro znaju kako gume treba čuvati i, ako se obratite proverenim vulkanizerima, možete biti sigurni da su gume pravilno skladištene.
Posted 31 August 2014 - 01:27
Posted 31 August 2014 - 13:37
Posted 01 February 2015 - 14:36
Inace metzeler me7 je sira guma nego vecina ostalih iako je ista dimenzija, pogotovo naspram save, cini mi se da je bila sira za 8mm u dimenziji 140/60-13. Pogledajte samo kako stoje te gume na zipu 50.
Sto se tice Dunlopa, onaj run scoot je bezveze, a ovaj novi model ScootSmart je veliki napredak. Imam je na mc3 i moram priznati da sam se fino izvozao i izgustao, a kada dobijem cvrsci skuter onda nadjem zavoje koje brzo prolazim. Guma je prosla tek jednu sezonu i uzeo bih je u obzir kao svoj sljedeci izbor jer se u svakom trenutku osjecam sigurno, bez trenutka sumnje.
Michelin pure power Vs scootsmart, prije bih uzeo Dunlop, Michelin me nije odusevio, ne prolazim zavoje sa odusevljenjem, kao ni prijatelja koji se mora voziti jos dosta, za sada ima oko 6tkm.
Znaci zahtjevam gumu za svakodnevnicu, sa maksimalnim performansama, a opet da nije za trke jer znamo koliko takve traju.
E sad, trenutno stanje na skuteru je neobicno, inace nikada ne rasparujem gume, a prosle sezone sam dobio 2 nove pa nisam mogao odbiti. Sava Bogart MC25 koja me jako iznenadila, na prednjem kotacu, i pozadi Sava MC38 koja se radi za maxi skutere. Namontirao sam ih samo zato sto nikada nisam, i MC25 je interesantnog izgleda, guma mi djeluje niza, i ravnija zbog cega je skuter stabilniji na ravnom, sto i jest, pogledajte sliku u usporedbi 120 guma.
MC25 na cesti se pokazala perfektnom, niti jednom mi prednji kotac nije proklizao, toliko silovito zaustavlja skuter da me skida sa sjedala i razvaljuje jadnu vilicu. Na mokrome takodjer, nesto nevjerojatno, ja ne znam koliko treba sile da proklize kotac, doduse ovo je vec pri manjim brzinama, koci silovito i na mokrome. E sad, prva je sezona, a ako guma valja 1 sezonu, mene bas i ne privlaci previse. I jucer sam imao voznju u 23h noci, cesta vlazna, vlaga ogromna, snijeg na livadama, temp. +1, pazim se kako vozim, i reko idem zakociti jace pa naglo prednjom, mora da proklize. I nista, zaustavi me u sekundi, ja se krstim sta je ovo. Evo pohvala za Savu MC25, ugodno sam se iznadio, nakon traumaticnog iskustva sa modelom MC28 Diamond na novom runneru. Znaci, guma je nova prednja i zadnja, i to je djubre kakvog nema, klize na suhom, NEMOZE UKOPATI skuter po ljeti, guma proklizuje u zavojima koje normalno prolazim, izgubi grip na sekund u zavoju. I tako sam se uvjerio na mnogo situacija svakim danom kako je guma smece, pogotovo na glatkom asfaltu, kao da je led. I kao secer na kraju desi mi se da nisam mogao stati na jednom krizanju jer je guma KLIZALA usred ljeta na 30+ prziona vani, i pogodim pijanog biciklistu koji je prosao na crveno.
Sreca nije nista teze bilo i drugi dan uzmem purejeta sa MC25 naprijed, i idem na isto to mjesto simulirati kocenje. Zaletim se, nagazim na kocnicu i skuter se UKOPAVA. Probam jos jednom, pa opet, pa na drugim mjestima gdje MC28 klizi, opet se krstim, i od*ebem novog runnera jer ja mislim da njega i teziste muci, posto je visa vilica naprijed, a stari runner je uboden prednjim krajem.
Sto se mene osobno tice, uzeo bih sigurno jednu od ovih guma koje su u srednjem cjenovnom rangu: Metzeler me7, Dunlop Scootsmart.
Sava MC25 bi trebala biti jeftina guma, vidjeti cu kako ce proci sljedecu sezonu da donesem konacnu ocjenu.
Ima ih jos, ali na duze staze nisam osobno koristio jer nisu nove, pa nebi iznosio karatkorocna iskustva.
Eto, malo osobnog iskustva i testiranja guma za koja mogu slobodno reci da su objektivna, namjenjena za malo zahtjevnije korisnike, a u 10 god. voznje skuterom nikada nisam pao, osim ovog susreta sa pijanicom na biciklu koji je samo sisao na cestu dok sam bio u naletu jer sam prebrzo vozio.
Edited by goggyso, 01 February 2015 - 16:50.
Posted 01 February 2015 - 16:57
Ja sam na Falcona stavio par novih Michelin CityGrip 120/70/12 i 130/70/12 i bio zadovoljan, posle fabrickih kineskih plastikanera, ove su bile 100 klasa ispred.
Na SRki sam dobio nove Continental ContiTwist, napred 130 a nazad 140/60/13. Leti po suvom i toplom vremenu drze fantasticno po krivinama, ali zato cim malo zahladi ili nedaj boze kisa pokvasi put, nastaju problemi, prosto gume vise ne funkcionisu. Drasticna razlika u zavisnosti od vremenskih prilika.
Posted 01 February 2015 - 18:25
Posted 01 February 2015 - 18:34
Posted 03 February 2015 - 14:39
Evo usporedba ME7 i Michelin pilot sport gume u dimenzijama 140/60-13 na istom skuteru. Savine gume su medju najuzima.
Udaljenost ruba gume do amortizera
Vidljiva razlika, a i izmjerena je bila oko 8mm
Treba napomenuti da se skuter sa uzom gumom lakse prebacuje u zavojima, ali je i manje stabilan na ravnom.
Edited by dajteh, 03 February 2015 - 14:42.
Posted 03 February 2015 - 14:54
Posted 03 February 2015 - 15:12

Posted 03 February 2015 - 19:28
Послато са HTC One mini 2
Posted 23 March 2015 - 21:16
Uf, stani da se saberem, sta ovo bi? Vidim lep polukruzni potpis na zemlji,.. krenem opet al lagano u vrh gasa, srcka jos tuce, al mi se kez izmilio na facu, pa jel to ona proslajfala pod mojih 100kg? Ovo ranije nije bio slucaj, nije joj padalo na pamet da proslajfuje, ni na suvoj zelji a pogotovo na asfaltu.
Posted 26 March 2015 - 00:51
Posted 26 March 2015 - 07:10
Posted 26 March 2015 - 10:43
Posted 26 March 2015 - 14:36
Posted 14 April 2015 - 01:08
I danas sa nekih 50kmh uletim u ostriji zavoj, kad ono zadnji kraj ko da je na led doso, i pocne djure kliziti na bok, i sreca odbacio sam se nogom da ne otklizem i nekako prodjem zavoj. Onako razocaran i posran pitam se zasto vozim taj skuter preko one stvari uopce kad je upravljivost takva da moras napeti sve moguce zivce i misice. Sta radim uopce na sugavih 12 cola, kada 13 standard me nikada nije iznevjerio i strugao sam nogare.
I jos jedna ironija, od svih skoro skutera, jedino stari i novi runner mi daju najveci osjecaj nesigurnosti i najmanje slobode. Sa novim runnerom se nisam mogao zaustavljati, a gume koristene 1 sezonu.
Sva se igranka odvijala na Savinim gumama, gume koje nikad u zivotu nisam nove kupio, niti cu ikad, kako za skuter tako i za auto. Sad mi preostaje misterija da li je runner ili sava vece djubre.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users