Jump to content

Izrada igle za karb -tutorial-

• This topic is locked This topic is locked
14 replies to this topic

#1 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 21 April 2014 - 19:38

Kao sto sam i obecao evo tutoriala kako, bez ozbiljnih alata, napraviti iglu za karburator. Iglu sam pravio za dell phbg W9 a vi mozete koju hocete jer imamo mere zahvaljujuci Cveletu http://forum.pyrothe...e-o-stelovanju/

Posted Image

.Igla koju pravim u telu je debela 2,5mm pa je pozeljno naci materijal (zicu) iste ili priblizne debljine. Igrom slucaja ustanovim da su igle za strikanje vunenih carapa debljine 2,5mm i da su napravljene od eloksiranog duraluminijuma. Naravno odmah sam orobio babu za jednu iglu. Materijal treba da bude duzi za oko 1cm od duzine igle da bi bilo rezerve u slucaju greske. Od alata nam treba busilica, tracna slajferica ( naravno moze i bez nje sa parcetom smirgle namotanom oko komada flaha ali je to sporija metoda), subler, acetonski marker, bonsek platna i malo fine vodobrusne smirgle. Brusna traka treba da bude gradacije P100-P120.

Posted Image
bilder upload

Posted Image
bilder kostenlos

Posted Image
foto upload

Posted Image
foto hochladen

Nakon pripreme materijala i alata treba izmeriti i obeleziti duzinu konusa. Treba prvo obrusiti vrh igle na potrebnu debljinu i obojiti markerom 1mm samog vrha, nakon toga izmeriti duzinu konusa i isto markerom obeleziti. Belezenje vrha sluzi da nam na vreme pokaze ako traka pocne da skida tamo gde nije pozeljno.

Posted Image
kostenlose bilder

Posle belezenja prelazimo na obradu. Pozeljno bi bilo da busilica ima opciju promene smera da bi podesili smer okretanja materijala kontra od smera kretanja brusne trake. Materijal stegnemo u futer busilice i to tako da se u futer ubaci najmanje 1/3 duzine materijala da ne dodje do bacanja materijala prilikom obrade. Sada je sve spremno i mozemo poceti sa brusenjem. Najbitnije je da se materijal drzi pod odredjenim uglom u odnosu na traku tako da se konus pravilno obrazuje u odnosu na vrh i kraj konusa koji smo prethodno obelezili markerom. Cela operacija mora da bude odradjena strpljivo i pazljivo i uz puno provera.

Posted Image
foto upload

Kada smo "grubo" obradili konus, treba ga fino doterati i ispolirati a to je najbolje uraditi vodobrusnim papirom. Ja sam busilicu fiksirao u stegu, ukljucio i blokirao reostat i tako imitirao strug. Vodobrusnim ispolirao konus i oborio ivicu na samom vrhu.

Posted Image
kostenlos bilder hochladen

Sada mozemo skratiti iglu na tacnu meru.

Posted Image
direct upload

Sada nam ostaje samo da napravimo kanale za seger osigurac. Iglu ubacimo ponovo u futer ali sada okrecemo tako da konus udje u futer koliko god moze duboko da bi futer uhvatio ravni deo materijala i da van futera viri deo na koji treba urezati kanale. Za izradu kanala koristim polomljenu bonsek platnu ne deblju od 1mm.

Posted Image
foto hochladen

Ponovo fiksiramo busilicu, pustimo je u rad i blokiramo reostat. Bonsek platnom lagano zarezujemo kanale po materijalu ali pazljivo da ne budu preduboki da seger ne bi ispadao. Ovde opet mora cesce da se proverava i da se polako i strpljivo radi.

Posted Image
Kostenloses Bilderhosting

Posted Image
bilder upload

Posted Image
Kostenloses Bilderhosting

To je cela procedura i trajala je, u mom slucaju, oko 30 minuta. Naravno igla je odmah montirana i sljaka super. Nadam se da ce ovaj tutorial pomoci nekome da, u nedostatku potrebne igle, jeftino i brzo resi problem. :0takoje:

#2 GeletaLucas

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts

Posted 21 April 2014 - 19:49

Svaka cast moran priznat da ste vi u srbiji puno meni osobno drazi jer skoro sve sami radite i to je bit kad se tolko ljubavi i vremena ulupa u motor

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

#3 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 21 April 2014 - 21:00

Odlican tutorijal :0takoje: Ostadose babe bez igala za pletenje :D

edit- dodao sam sliku u tvoj prvi post ...

#4 GeletaLucas

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts

Posted 21 April 2014 - 21:01

Trebam ja svoju pitat gdje su joj igle za pletenje ako ima ahha

#5 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 21 April 2014 - 21:11

View Postcvele, on 21 April 2014 - 21:00, said:

Odlican tutorijal :0takoje: Ostadose babe bez igala za pletenje :D

edit- dodao sam sliku u tvoj prvi post ...
Hvala cika Cvele :)

#6 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,756 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 21 April 2014 - 22:13

Svaka cast Neso, odlican tutorijal! :D

#7 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 21 April 2014 - 23:09

Svaka cast na tutorijalu, ovo se ceni!!!

#8 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 22 April 2014 - 00:41

Nešo svaka čast, ako nemaš ništa protiv dodao bih jedan post iz Zox-ove teme

Dosije X postaje monolog, toga sam se i bojao... Namerno pišem u delovima da ostane prostora i vremena za diskutovanja...

Sklopio sam mašinu, i testirao sa Doppler S3R spuhom malo po dvorištu, bio Vlada75 kod mene taj dan malo da vidi i pomogne, došli smo do zaključka da dizna 95, 98, 100, i 102 ne valjaju.... 105 je kao nešto počela da radi mađutim knedla ko kuća, podignemo mi iglu do kraja, situacija nešto bolja ali još uvek ista... Konstatovali smo da mora još igla da se diže, motor fino povuče međutim vozivost katastrofa.. malo muče pa malo trgne pa povuče i tako... Smrzli smo se, sunce bilo neko zubato, slabo nes je grejalo, ispratim čoveka , ode za NS i vratim se u radionicu....

Šta sad unutra je igla W9, podignu ta do kraja, Zox je poslao i W8 ta je još gora... Idemo telefoniranje prvo Pitu pa posle Cveleta šta oni kažu jer Dellorto klan mora biti kod kuće sa ovim iglama... Pita vozi W16 , koja ima drugi ugao i duži konus, Cvele tvrdi isto, i prenosi mi mere W16 igle telefonom,..

Uzeo sam da probam da preradim W8 jer se svakako nije koristila u W16... Šmirgla 800 gradacije fino nosi iglu, mala stabilna bušilica i niski obrtaji poslužili su ovog puta

Posted Image
Posted Image

posle više merenja i šmirglanja dobio sam mere W16 na slici levo W16 desno W9

Posted Image
Posted Image
Posted Image

slike sve govore, motor je proradio sa skroz podignutom W16 klon iglom i 102 diznom kako valja na doppler filteru.. Na Stage6 double layer filteru je bila potrebna 105 ili 108 glavna dizna a i igla je postala opet tanka, pa pošto je već bila na poslednjem zubu, a Zox se žalio da se taj S6 veoma dere, vradio sam se na doppler, koji izgledom malen, ne previše bučan, sa 102 diznom lepo radi posao...

Cvele, Pito, Vlado75 .. tnx na sugestijama

#9 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 22 April 2014 - 00:47

Јел хоће/зна неко да напише кратак туторијал за игле? Шта, како, дужина конуса, угао, дебљина? :D

Нешо браво за идеју и реализацију. :)

#10 GeletaLucas

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 291 posts

Posted 22 April 2014 - 01:26

E boza jel bi mogao ako ti nie problem pisat ne cirilicom jbg ja sam mlada generacija pa ne razumijem nista ako ti nehi bia problem

#11 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,756 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 22 April 2014 - 02:45

View Postneos123, on 22 April 2014 - 01:26, said:

E boza jel bi mogao ako ti nie problem pisat ne cirilicom jbg ja sam mlada generacija pa ne razumijem nista ako ti nehi bia problem

http://www.lexilogos..._conversion.htm :D

#12 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 22 April 2014 - 08:25

View PostBoza, on 22 April 2014 - 00:47, said:

Јел хоће/зна неко да напише кратак туторијал за игле? Шта, како, дужина конуса, угао, дебљина? :D

Нешо браво за идеју и реализацију. :0takoje:
Bozo bre pa ima gore link ka temi koju je Cvele radio i imas tamo mere igala i objasnjenje kako rade itd.

#13 Boza

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,532 posts
  • MestoSopot
  • VozimKeeway Fact

Posted 22 April 2014 - 11:39

View Postneos123, on 22 April 2014 - 01:26, said:

Mogu, nije problem.

View PostNesa BG, on 22 April 2014 - 08:25, said:

Bozo bre pa ima gore link ka temi koju je Cvele radio i imas tamo mere igala i objasnjenje kako rade itd.

Ima nešto, ali nigde nije objašnjeno, koju i kako izabrati, za koji setap.

#14 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 22 April 2014 - 12:01

View PostBoza, on 22 April 2014 - 11:39, said:

Ima nešto, ali nigde nije objašnjeno, koju i kako izabrati, za koji setap.
Uz airbox idu tuplje-uz gljivu spicastije...jednostavno objasnjenje...al nije bas sve tako prosto...izbor u velikoj meri zavisi i od celokupne postavke u karbu [ atomizer,pilot dizna klipic...]...
U svakom slucaju izbor kod PHBG karba je w7,8,9 uz airbox i w16 uz pecurku...Kod 17.5 phva A7,12,20...
Imas u linku o karbu objasnjenje kako koja dimenzija na igli utice na njen rad...
http://forum.pyrothe...dpost__p__18652

c/p
"Needle Karakteristike
  • Slike

slide igla">Posted ImageTanje iglice - -B-mera - rade sveukupno bogatiju smesu , a deblje igle mršaviju.
  • Igle s duljim- C-mera- konusom su "ranije", jer oni počinju mesati smjesu zraka i goriva na nižem gasu, i oni imaju tendenciju da budu bogatiji u ukupnom poretku.
  • Igle s kraćim konus-C- su "kasnije", jer oni počinju mesati smjesu zraka i goriva na vecem gasu, i oni imaju tendenciju da se vratio u ukupnom poretku
  • --
Kao što je navedeno ranije, dobro mjesto za početak stelovanja je srednji zarez na igli. Podizanje igle se vrsi stavljanjem zeger osiguraca u nizi zarez na njoj i tako se dobija bogatija smesa,a stavljanjem osiguraca na visi zarez se igla spusta i tako osiromasuje smesa.
Igla izbor je nešto od umjetnosti. Treba odabrati iglu koji pruža optimalnu kombinaciju u svim svojim učinkovitim regulatora pozicije. Nažalost, ta umjetnost nije jednostavan kao ide gore ili dolje niz kao da je u mlazovima. Kad tuning iglama, biti vrlo oprezn, jer nepravilno podešen igla je jednako opasna kao i mala glavna dizna.
Idaealna [ skoro] i 100x dokazana postavka u PHBG uz base ili slabiji midrace kit i na preradjenom airboxu je-
-igla w7 ili w9,uz pecurku [gljivu] w16
-klipic 40-
-atomizer AU262
-glavna dizna izmedju 75 i 85..."

Edit-eno Nesa je napisao da je izradom nove igle sa kracim konusom resio trokiranje na pocetku gasa...sto duzi konus -igla pocinje ranije da "radi" i obrnuto...i vrlo bitno je kod PHBG-a koji je atomizer unutra-za 2t AU ili za 4t AN...

#15 Johny

Član

• Start Members
  • PipPipPip
  • 473 posts
  • MestoSarajevo
  • VozimHurricane

Posted 19 May 2014 - 08:02

Ovo je definitivno ako ne najbolji , bar jedan od najboljih DIY tut. koji sam do sad vidio.

Svaka cast ! hvala sto ste ovo podjelili sa nama :D

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

• Google