Jump to content

Alat

10 replies to this topic

#1 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 05 May 2014 - 11:07

Kroz evoluciju Gospod Bog nam je podario na prednjim udovima deset prstiju i rekao eto vam pa se jbite kako znate i umete ...bitna razlika izmedju nas i ostalih zivotinja je bila to sto nam je konstruisao taj palac odvojen od ostalih prstiju , pa smo brzo shvatili da osim za hodanje, prednji ekstremiteti mogu da posluze za jos po nesto , npr. za pridrzavanje necega, ispocetka je to bila motka sa visestrukom namenom i ona je brzo pretvorena u oruzje sa razlicitim nastavcima u vidu razlicitih seciva , vatrenog oruzja i slicno ...

U mirnodopske svrhe smo shvatili da smo sa ovih deset prstiju prilicno ograniceni sto se tice svega i svacega , ne mozemo sve sa njima da uradimo , pa smo poceli da konstruisemo i izmisljamo razne ALATE koji su postali produzetak nasih ruku i radili posao koji ruke i prsti nisu mogli Prst je za sada izgleda nezamenjiv jedino kad bude morao da pritisne ono crveno dugme koje ce oznaciti kraj svih nas , posto nam je mozak koji je sve prethodno smislio izgleda , atrofirao ...Sve mi se cini da taj dan nije tako daleko kako se zakuvavaju stvari u Ukraini...

Ono sto sam hteo reci je to koliko nam dobar alat olaksava svaskodnevni zivot ...danas je alat relativno jeftin i pristupacan , ima ga raznog , od amaterskog do profesionalnog , razlika je velika i u ceni i u kvalitetu , ali pravilnom upotrebom posluzice i alat skromnijih mogucnosti , to ko ponekad ponesto radi ...za svakodnevnu upotrebu su profesional alati , a i oni se habaju kroz rad ...

Navescu neke primere kroz moje iskustvo sa alatima ...elektricni rucni alat : busilice , brusilice slajferice i sl. Od tri brusilice koje imam jedna je profesional...nikad se nije kvarila , kvalitetna kucista lezajeva reduktor sa zupcanicima , kao prvog dana je ...ostale , amaterske nista ne valjaju , popravljane su vise puta ...busilice u srednjem kvalitetu rade posao ali uz postovanje mogucnosti , jedna je dvobrzinka ...treca , hiltovka , NO NAME je izuzetak koji potvrdjuje pravilo da valjaju samo profesionali , izbusila na hiljade rupa u zidovima ( klimatizacija ) i nikad se nije pokvarila za 12-13 godina , sto je i meni neverovatno ...valjda naisao na dobru ...

Kad sam pocinjao sa servisom s pocetka devedesetih godina kupim kod Rumuna na pijaci radapciger koji je los , tezak , neprecizan , brzo je pokrivio krake zbog loseg kvaliteta materijala od koga je napravljen ...posle nekoliko takvih , vidim da ne vredi i kod Atile koji je drzao samo radapcigere na NAJLONU pre skoro 20 godina kupim za velike pare americki proizvod sa dozivotnom garancijom ( pod uslovom da se nista ne prepravlja na njemu ) ...popisan je kataloski broj svakog kraka i broj artikla i taj radapciger radi i dan- danas kao prvoga dana ,a skinuo je sve ono sto je mogao da uhvati , na hiljade lezajeva i kucista ...kvalitet se mora platiti , ne kajem se...

Cesto se prevarimo pa kod Kineza kupimo neki alat ...imaju svega , ali to nije ni za sta...Cesto ono sto treba da radi, ne radi samo to ...izolir traka kad se namota ne lepi , a treba da radi samo to , alat je los, neokaljen , mekan , srafcigeri popustaju na prvom jace zavrnutom sarafu, gedore kratko traju , kljucevi proklize, merni alat neprecizan , merne trake se na jedan metar razlikuju i po pola centimetra...stedljive sijalice slabog kvaliteta , lose sijaju , kratko traju...sve je manje – vise tako ...jedino sto znaju da naprave , to su lepkovi , akrilni i epoksidni , dvokomponentni , sa njima imam pozitivna iskustva , jako su dobri a, i jeftini su ...sve drugo uglavnom – ne valja ...

Dobar alat olaksava rad, a time i zivot ...cesto nam se desi da u nedostatku adekvatnog alata improvizujemo , pa napravimo vise stete nego da smo imali pravi alat ...ja sam za servisiranje ( svog ) skutera napravio sve alate u home made varijanti koji osiguravaju dobar i bezbedan rad , a potpuno su identicni kao kupovni ...sa njima se brzi i lako sve odradi bez opasnosti od ostecenja delova koji se skidaju ...tu spadaju alat za blokadu varijatora , kvacila i magneta ...ako jos koji alat usfali , brzo se napravi , jer , bolje je provesti vreme u pravljenju nekog alata , nego posle ispravljati krivu Drinu zbog nekoriscenja istog i popravku ostecenog dela ...i , jos nesto : alat ostaje zauvek

#2 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 05 May 2014 - 11:13

dal je moguće da si i ti raspalio po kinezima, mora biti da si imao neki peh u zadnje vreme....

definitivno je problem kod materijala, evo ja molim boga da uspem da odvrnem šrafove sa krstastim glavama sa kojima su kinezi pritegli blok od peda skutera, naime stegnuto je u materinu a glave su meke, ako jednom prokliziš gotovo je.. treba ti tačan jak i odlično oštar šrafciger i metode kuckanja i lupanja... kad bolje razmislim zašto su to tako napravili ?... vrv da ljudi ni ne pomišljaju da ih servisiraju...

#3 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 05 May 2014 - 11:27

Ja sam uspesno odvrnuo te srafove. Kao sto kazes potreban je srafciger koji knap leze u glave. Ja sam radio sa unior ph2 srafcigerom i nije bilo vecih problema. Ako srafciger i iskoci slucajno blago kucanje po glavi srafa moze srediti glavu za sledeci pokusaj. Malo strpljenja i dobar alat i sve moze.

#4 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 05 May 2014 - 15:15

Za kineze je bas tako kako sam opisao , i dan danas se nekad prevarim pa kazem sebi , pa nije valjda i sad tako mozda sam bas naleteo na lose , ajd da kupim neki ( jednostavan ) alat i prevarim se , opet kupim koji ne valja ...ne mos kod njih kupiti nista dobro ...

A za skutere ( kineze ) i to je sve tacno sto se tice sarafa ...svi su mekani , a jako zavrnuti , mozda cak i osigurani protiv odvrtanja nekim lockom , ko zna ...mora srafciger biti bas za taj saraf , ni manji ni veci , ostar i uz sve to dosta srece da hoce da se odvrne ...sad pre par dana kad sam popravljao svetla koja nisu radila ( imao sam kvar na prekidacu kioji prebacuje sa kratkog na dugo svetlo - istopio se ) tu su bila dva mala sarafa m-3 od kojih se jedan odvrnuo odmah , a drugi sam kumio i molio vise od pola sata raznim alatima i na kraju jedva je popustio ...na kraju , iznerviran k`o divlja patka ...

Pre par godina ona dva sto drze uljnu pumpu - jedan , onaj pristupacniji , odvrnuo se odmah , a onaj drugi vise od sat vremena ...na kraju iznerviran , obrusio sam mu glavu bjaksom i to jedva , posto se ne vidi sta se radi ...

Dva krstasta sarafa koji drze sajlu gasa iz rucice nisam uspeo da odvrnem , glave su pocele da se habaju cim je srafciger usao u njih , jednog dana kad budem morao da menjam sajlu , odseci cu brusilicom ceo korman zbog mekanih sarafa ...

Kontejner od kocionog ulja isto tako nisam uspeo da odvrnem , kao zavareni su ona dva krstaka ...da popiz***...jbo KIneze , sve je tako ...

Kinezi su skloni tome da sve after-market delove neznatno izmene i odmah naprave problem , nista nije plug& play i zbog toga ni naizgled najjednostavniji posao nije jednostavan i racunaj da ce se nesto iskomplikovati zbog neke sitnice ...ja sam to skoro svaki put osetio na svojoj kozi , uvale mi kracu sajlu iako isgleda isto , boje zica na prekidacima nisu iste ili ima viska , pa ti trazi koja je koja , pakne su neznatno izmenjene u odnosu na original , pa prepravljaj i j*** se kako znas i umes ...

Kako je to kod drugih , Italijana Japanaca , Francuza ?

#5 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 05 May 2014 - 19:09

Sto se kineskog alata tice, ne kupujem ga i ne koristim ga. Imao sam prilike da probam kako rade pojedini kineski alati jer imamo nesto tog jeftinog alata u firmi i od tad ga zaobilazim u sirokom luku. Toliko je dobar da ga je bolje izgubiti nego naci :D . U mojoj radionici pocevsi od stolarskog pa preko bravarskog, mehanicarskog i ostalog alata sve je markirano i kvalitetno. Od elektricnog alata zastupljen je BOSCH, AEG, Metabo. Istina nesto BOSCH-a je zeleno a nesto plavo. Baterijska busilica DeWalt. Nasadni kljucevi su Rashol Dremotec a kljucevi Gedore, Unior u najgorem slucaju tang. Srafcigeri Felo i Unior a klesta Unior i par Knipex-a. Za dobar alat mogu da zahvalim caletu jer je, u srecna vremena, kupovao samo kvalitet. Ja kada sam krenuo sa stolarijom gomilu novca sam utukao u elektricne rucne i stone alate. Desavalo mi se da nekom od prijatelja treba da nesto uradim ( kod njih kuci) i pod ruke mi dodje los alat, razabljeni kljucevi, okrzani srafcigeri ili kriva i zardjala klesta. To me strasno nervira jer sam navikao i volim da mi je alat u besprekornom stanju. Sto Misa kaze dosta nekog specificnog alata sam sam pravio jer je originalni ili tesko dostupan ili preskup. Npr. napravio sam alat za skidanje gumica ventila bez skidanja glave sa sve alatom za natezanje opruga ventila i vadjenje osiguraca ( automehanicari znaju kako izgleda). Napravio sam i alat za cupanje torzionih osovina kod zadnjeg trapa na peugeotu 405 itd. Ne bi bilo interesantno da se sve kupuje posebno sto se ja nekim poslovima ne bavim profesionalno pa mi alat treba samo jednom ili ga posle nekome pozajmim ili poklonim.

#6 DRAGANCE

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 412 posts
  • Mestobeograd
  • Vozimbaotian 50 RS limited edition

Posted 05 May 2014 - 23:27

radim u auto servisu ,specijalista sam za trapove na automobilima :orjnfq: i na raspolaganju su nam uvek 3 pneumatska pistolja , kompresor nam je oko 300l , uglavnom smo koristili CP pistolje koji vaze za veoma pouzdane i kvalitetne i to isto tvrdim i ja , posla imamo JAKO PUNO i zaista nemamo vremena da brinemo o pistoljima tipa podmazivanje i sl. bacamo ih po podu kako stignemo ,,, ukratko jebe nam se da brinemo o njima , CP nam se pokazao kao odlican pistolj i drzimo se te marke , pre nekih 3 godine jedan pistolj nam je crkao a posto ni slucajno ne smemo da ostanemo na 2 komada , odmah smo pozvali drugara koji radi sa tom robom i uvek smo bili zadovoljni sa saradnjom ,,,, rekao nam je da trenutno nema nijedan CP niti bilo sta markirano , CP pistolj koji mi koristimo se krece izmedju 100 i 150e , ponudio nam je nekog kineza za kog je tvrdio da je veoma pouzdan i da nema reklamacije na njega , kaze i cena je prilicno prihvatljiva - 70e (na buvljacima ima da biras kineze za 20-30e) , posto imamo poverenja u momka sedam u kola i odlazim po pistolj , nabadam ga na crevo i vidim da je vrlo bucan i da se u ruci batrga kao lud pritiskom na dugme ,,,, skidam tocak i primecujem da je pistolj NENORMALNO SNAZAN , daleko jaci od CP-a , odma su ga momci u servisu nazvali "turbo" ,,, zbog snage :angry5: ,elem fora je u tome da taj pistolj bez muke odvrce srafove koji su zapekli i koje CP ne moze da odvrne , jedina mana mu je sto nema "udaranje" , ali u svakom slucaju delovao nam je sasvim ok za 70e ,,,, kao sto rekoh mi smo ga pazarili pre 3 godine ,ON I DANAS RADI bez problema , jedine muke koje smo imali su novajlije koji dodju da rade u servisu i uhvate sa njim da stezu stabilizatore i slicno pa nekontrolisano stisnu dugme i drze i navoji na stabilizatoru puknu kao zvecka :angry5: tad sam odlucio da ga samo ja koristim i niko vise

zaboravih da kazem da je jedan kolega istog dana kad i mi pazario isti taj kineski pistolj i njemu dan danas sljaka bez problema , jes da decko nema bas posla kao mi ali opet ,,, isplatio mu se pistolj ,,,

slazem se sa svima da kinezi prave blagi uzas od alata ali eto ja sam imao jednu svetlu tacku sto se tice njihovih proizvoda

Edited by DRAGANCE, 05 May 2014 - 23:30.

#7 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 11 May 2014 - 14:00

Evo samo da se javim, krv sam propljuvao jer je svaki sraf bio stegnut i pomalo ulepljen, dakle sa najboljim i tacnim srafcigerima i pored kuckanja i grejanja jednog sam svih 5 krugova psovao...

Posted Image

Sinclair research LTD 1981 ©

#8 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 11 May 2014 - 15:57

Znaci samo sam ja, bez nekih vecih komplikacija, otvorio pedu na pola. A presla je oko 12000 kad sam je otvarao. Jbg kako zapadne.

#9 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 11 May 2014 - 16:18

Ovo se neki majstor pre mene igrao lepljenja, nije ovo stock, menjali su radilicu, navodno jer je staroj klipnjaca poplavila

Sinclair research LTD 1981 ©

#10 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 11 May 2014 - 16:46

E to je onda druga stvar. Ja sam se cudio i kad je Plameni pricao kako se patio sa tim srafovima. Kad sam ja moje skidao morao sam da ih kuckam ali svi su preziveli bez nekih vecih ostecenja. Najveci problem je sto su dosta mekani.

#11 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 31 July 2019 - 19:42

Ponovio sam se ...morao sam ...danas sam imao neki terenčić , za petnasetak minuta zaradio 1500 din , pa po principu kako došlo tako i otišlo rešio da obnovim alat ...zadnjih dana samo vidim da nečega nema , tako su nestala špic klešta , čekić , neki ključevi , ko zna u kojoj mašini su nestali , samo vidim da nema ...ako nema dva - tri dana zauvek su nestali ...osim toga i postojeći alat se haba kad se svakodnevno koristi , naročito šrafcigeri , ne možeš baš beskonačno oštriti ...

Pre neki dan radio neku Vox nmašinu , a na njoj sve zvezdice ...može kao nekim šrafcigerom koji odgovara , odvrnem jedan , ali ima ih pun k , neću ja to uraditi do sutra , setim se da u Lidlu ima takav alat na akciji , sednem na skuta , odem , kupim i uradim posao za deset minuta bez po muke ...550 din . pa , jbem li ga ...dođem u servis i pobacam one kineske pohabane sve do jednoga ...
Posted Image
to je ovo iz Lidla što je odradilo posao za pet minuta

Posted Image

kupio garnituru gedora , imam neki veći set tridesetak godina, nije bio neki ni onda , loš kvalitet , pohaban...

između ostalog , garnituru šrafcigera , dva čekića, špic klešta...sve zajedno oko 2500 din , nije puno ...

url=https://postimg.cc/JGQ7Xw34]Posted Image[/url][url=https://pos...

ostaje mi još da kupim digitalni instrument , prethodni se pokvario i završio u kanti za đubre ...trenutno koristim analogni , ali ja moram imati oba ...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users