Da predstavim svoj skuter, kupio sam ga novog u prodavnici 2008 godine i posle razrađivanja iste godine oko 1000km rešio sam da ga malo friziramo. Za sada se vozim sa 50cc serijskim cilindrom i evo 2 godine veoma dobro ide.
VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250
Posted 28 January 2011 - 15:26
Koja centralna opruga i oprugice kvacila? Ima li podatak do koliko se vrti?
edit
Ja se zaleteo, post jos nije bio finalan
Dobro odradjeno, prosto zavidim na chrome replici, prelepa je i dosta agresivna, nisam verovao da moze tako da radi na 50cc
Danee je rešio 2008-e godine, da kupi skut i te godine su top modeli bili Sprint Exactly kod nas samo u narandžasto beloj boji, svideo mu se i Phantom jer je imao implementirane žmigavce, i bio je na ponudi Tauris Mambo i Samba... U nekim razmišljanjima šta da se kupi, plenio je rezonantni auspuh na Exactly-ju, još bolje pronašli smo ih u Adi, susedni grad 10km, u crnoj i plavoj bolji.. Kod Tauris-a smo snimili Mikuni karburator, a pisalo je u nekom moto magazinu te godine da ima kymco paljenje, FKL ležajeve i Mikuni karburator, i da na tržište nastupaju sa malo boljim kvalitetom komponenata... Uvoznik je isti kao i za Rieju, Milano d.o.o. iz Novog Sada, i jasno je da je Tauris ogranak firme rieju koji sklapa PRC mašine, samo ih više ne plasira pod svojim imenom..
Danijel-u je to sasvim dovoljno bilo, i ovde smo sabrali i oduzeli da je jedan rezonantan auspuh kasnije potreban, kako bi zamenili lonac marke Sonik, koji je došao sa njim... Ženi se svideo u narandžastoj boji, sve u svemu dovoljno razloga za kupovinu..
Usledila je razrada, Danijel je znao da želi malo tuning-a još kada je kupio , i odradio razradu do 1000 Km po PS-u bez ikakvih trzavica, zaključiću malo je ovako staloženih ljudi..
Istog leta zadesio sam se u Motobox-u i u nameri da kupim tecnigas Next-R ili neki base auspuh ne nađoh ništa osim Stage6 Pro replike, još u chrome verziji, Danee je kašljao preko tel-a kada je klimao glavom da kupim ili ne.. Ovde sam se verovatno prvi put i sreo sa pro replicom.. U svim mislima bilo je majko mila kako će ovo raditi na 50cc-a, izuzetno agresivan auspuh videlo se već po grani i difuzorima... Kupio sam još neke rolnice i oprugice čisto da poguramo projekat..
Kada sam stigao kući Replica je privukla Danee-tovu simpatiju, naravno takav spuh je mnogo atraktivniji od tamo nekog Next-R, pa čak i od mog RS2, koji sam tada imao...Znao sam da ovde mora da se odrade kanali jer iz serijskog cilindra nema smisla očekivati da će pogurati ovakav auspuh... Ovde nemam slike jer tada nisam još razmišljao o postovanju i forumima, reći ću vam da smo cilindar zajednički radili, i da je i Danee kako već to kod mene biva uzeo udeo u turpijanju, kao prvo onog prepolovljenog izduva... Cilindar smo radili dva dana, prvi dan do jedne mere, pa nakon kontrole još malo.. Ideja je da se odradi varijanta MZ cross, gde su sekundarni kanali sa jačim timingom od primarnih... U to vreme je C parametar za mene još bio malo nejasan i vodio sam se čistim merenjem tipa uglomer i karton pa na radilicu..
Evo i portmape kako je izgledao posle prve i posle druge obrade
prva obrada gde smo merenjem dobili uglove
primarni preliv 116
izduv 172
druga obrada gde smo merenjem dobili uglove
primarni preliv 126
sekundarni preliv 129
izduv 184
boost 114.. stock nije diran
ovde moram da se ispravim mere na mapi [mm] su kasnije rađene i moguće su greške stvarno stanje ću postovati ako jednom budem otvarao ponovo cilindar, relevantni su uglovi koje je uglomer pokazao...
Mikuni je odmah za početak dobio 0,8 burgiju po glavnoj dizni, i krećemo sa podešavanjima.. Vodio sam se informacijama sa stranih site-ova o veličini glavne dizne, međutim nikakvo iskustvo još po ovom pitanju nisam imao, preostaje proba i testiranje..
Prvo paljenje je bilo super, međutim karburator katastrofa, preliva mi gorivo na sve strane, motor lenj do zla, šta da se radi.. Izvadio sam filter vazduha, onaj kineski dvoslojni žuto crni i počeo da ga krojim makazama, pa videćemo... Rezultat nikakav, sve isto.. Sledeći potez je bio bez filtera, i gle motor se javlja doduše još ništa posebno ali ima nade.. Ovde sam prvi put ustanovio da kinezi u Airbox ubacuju lulicu sa suženjem, mislim da je ovde bila 14mm, a da sam kasnije na Keeway-u ugledao i sa 12mm otvorom.. .Ukratko lulica je izletila napolje ostaje otvor 24mm, i vratim filter u fabričko stanje..
Usledilo je podešavanje šrafića za smešu, relativno još nemam dobru informaciju jer ne mogu da razvrtim motor kako treba, sve sam probao tek na centralnom stenderu, i dobro je u kraju motor počinje da rezonira.. Vrlo visoko, pojma nemam gde, obrtomer tada još nisam imao... radostan i tužan, snage ima obrtaji zaista visoko... Kako ćemo ovde dobiti rezultat ne znam..
Krenem ja da testiram sa nekim rolnicama koje sam kupio oko 4g, ma kakvi motor ide 25Kmh, lenj, nikakav, ne prima ni gas nešto, jedino me je ohrabrivalo ono što sam čuo na centralnom stenderu.. Danee me gleda nije mu baš jasno šta uradismo od motora koji je išao fabriči 50..
Taj dan nisam imao ideju koliko lakše rolnice treba, ali sam imao prsten za blokadu variomata i reših da probam, sa njim tek dok ne završim sa karburatorom.. Stavismo mi prsten i ajde da se proba, motor malo još preliva na pola otklona, na punom gasu zaukava ali vrlo sporo, i krene da raste obrtaj na nekih 40Kmh, i za divno čudo negde na 65 počinje prava rezonanca, kranja sa prstenom je bila oko 75 po satu... Prve suze radosnice kod vlasnika motora ugledao sam ovde i izjavu klecaju mi noge, ja ovo ne smem da vozim... Na žalost nemamo ništa foto dokumentovano...
To znači da imamo snagu na vrlo visokim obrtajima i da ga moramo podešavati variomatom i rolnicama... Naredni dan ubacim rolnice od 3g, još ništa i na kraju rolnice od 2,5g najlkše koje sam imao, i ovde mi se prvi put javio motor da prevrti i da je akceleracija preko ciljne rezonance.. Doduše motor je i ovako bio odličan punio je do 80 bez nekih problema.. da bi kasnije miksom ustanovili da je 2,8 dobra kombinacija, 3,1g i 2,5g ...
za kvačilo još ništa nisam pametno uradio... izbušio sam ga kao sito i dobio lakše pakne
međutim motor je vrlo slabašan, stepen kompresije nisam menjao, ostao je fabrički 7:1, a kanali su dosta agresivno odrađeni a i replika je vrlo usko rezonantna.. Tako da sam pomerio start za oko 2000 obrtaja više, sa recimo 4000 na 6000 ali nema rezultata.. Tih dana sam kupio i ovaj mali Stage6 obrtomer jer sam već ludeo od podešavanja...
ustanovio sam da je špic snage na 10500 obrtaja i da motor sa 2,8g zakuca cager do patosa, doduše ne sa mojom težinom kao što je na snimcima, ali Danee bez problema..
evo nekih snimaka sa tih podešavanja
ovde mi je odleteo obrtomer, ali se vidi na kojim obrtajima je akceleracija,.. btw vidi se i učinak nelinearnog torque-a...
i ovde se malo manje vide obrtaji, ali se vidi krajnja sa mojom težinom i jednom rukom u poluzalegnutom položaju... koliko da ne padnem dole a da usput i nešto posnimam
i jedan po danu, tačno se oseti rupa od 65-80 kada ga ubije torque i dnevna temperatura vazduha...
sve je jasno, sa danee-tovom težinom se ovo ne dešava torque toliko ne ubija, a ukoliko idem na lakše rolnice i ako tada baš nisam imao neki izbor, malo gubim na ubrzanju u startu, i dizna je malo jača, nijanse su u pitanju, mislim da je u kasnijim podešavanjima samo igla bila dovoljna u ukupnoj situaciji jer sam popravljao srednji otklon koliko sam mogao...
Sa kvačilom rešenja nije bilo.. oprugice tvrđe u to vreme nisam imao, sve motoforce iz paketa sam testirao i ove što su dužine 33 i 31mm mi ne rade posao dovoljno dobro, mnogo kasnije kada smo radili andrej-a smo ustanovili da može kinesko kvačilo ali sa 27mm oprugicama, koje opet nisu nešto dobre na ovom mestu jer se posle određenog vremena opuste, pošto su i u nultom stadijumu pretegnute, pa je motor posle mesec dana zreo za ponovno setovanje kvačila....
ovde smo još posekli zadnji blatobran i skinuli onaj iznad točka... i Danee ga ovakvog vozi kući, svi zadovoljni, preostaje da se pozabavimo još malo sa kvačilom, ima vremena, treba da se vozi...
VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250
Posted 28 January 2011 - 21:36
Odlicno Mario, i konačno sam našao rešenje jednog problema koji me je mučio dugo vremena, a to je za dobar video potreban mi je pilot vozač, prosečne težine. Vaki kaki smo, sa metar u sebe, koliko god da se turpija ide sporo ..... http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/1oda.gif U tu svrhu otvaram konkurs (ti već imaš komšiju Daniku)
Tako je bilo mnogo smo mucili da proradi ovako dobro i sad stvarno super radi. Bio je da se kupi stage6 sportpro cilindar ali dok sam skupio pare, neko je kupio. Jako dobro ide od kako smo stavili stage6 kvacilo nema vise teskog starta. Ove obrtaje sto vristi motor prvo je bio malo sramota svi gledaju pokvaren motor posle im tek spadne da je masina frizirana.
Centralna opruga je fabricka probali smo neke druge ali najbrze sa fabrickom ide, a to kvacilo smo prodali davno, nije moglo da se namesti nikako
Tauris se zove Mambo pise na slikama, imam jos slika kada smo ga nosili na zimu u garazu kod mojih. Sa continental gumama nisam zadovoljan, stavili smo i tegove i jos uvek trese i napred i nazad, Mario kaze da je mozda tocak kriv, secam se da su kineske gume manje tresale, ovde trese i napred i nazad ne jako ali oseti se
Videćemo Danee na proleće na balansirki kakve su felne, sad imam alat pa može da se povade prednji ležajevi točka i da se balansira i prednji.
Što se tiče vozača, ja sam već ranije rekao, kod 50-ki moram da pitam jer radimo samo za tebe ili za tebe i devojku,, ako je ono drugo onda je moja težina relevantna, međutim ako je driver solista onda moram da varam malo prema preopterećenju u mojoj situaciji...
posle dugog niza godina, tauris je došao ponovo u garage..
Kratka priča je da je motor bio kod Danikin-og druga koji se vozio do posla sa njime, i jednom prilikom pao... plastike su stradale prednji blatobran, prednja maska kod fara, gazište, donja tacna...
neke plastike su kupljene nove, npr prednji blatobran odgovara od sprint exactly-ja.. zatim gazište isto od sprint-a, dok smo donju tacnu i prednju masku povarili kod plastičara , pošmirglali izgitovali, i kasnije odneli na farbanje...
za to vreme rešio da se ponovo posvetim ovom malom mid race-u..
da se podsetimo setup-a
cilindar - 50ccm kineski , portovan iz 184 / pri 126 / sec 129 / boost 114
radilica - stock
karburator - mikuni 16 stock
filter - malossi red sponge bez lulice
auspuh - stage6 pro replica
variomat - stock
rolnice - bile su oko 2,7g
centralna - stock
remen - 791x16,5 mitsuboshi
kvačilo - stage6 r/t 107 .. nekada je bilo ono izbušeno pa smo menjali
zvono - stage6 r/t 107 ... nekada je bilo stock 112
znao sam već da je cilindar previše naturpijan i da sam otišao u drugu krajnost, 2008 godine vodivši se sa uglovima tomos-a, koje naravno ovde ne figuriraju podjednako jer su površine značajno veće pogotovu što imamo duple prelivne i boost... rezultat je previše lenj motor na niskim obrtajima i čitava večnost dok replika ne uđe u početak rezonancije..
evo analiza kaže da je najbolji, ako gledamo skladnost pritisaka ni manje ni više nego na 16700... pa te obrtaje verovatno nećemo dobiti sa kinezom
mada i pritisak od 85 PSI ne obećava neku performansu, ali eto koncept kanala se javlja na 17k rpm-a, sa nekih 10KS-a teoretske .. međutim ako ako se pogleda učinak na 10000 rpm-a gde se on stvarno i vrti, vidimo da je ogroman pritisak na izduvnom kanalu celih 201 PSI-ja, i da sw ovde kalkuliše 15,3 KS-a , što naravno nije tačno jer usled neusklađenih pritisaka imamo ogromnu grešku u računanju...
dakle ovde nema natrag, i cilindar je takav kakav je... za ovu aplikaciju je vrlo nezgodan,, lenj, nelinearan,, međutim u rezonanciji je vrlo jak.. neverovatno koliko snage ima jedan 50cc kinez kada je replika u centru...
nemam mnogo izbora osim da podesim mašinu da bude voziva što je bolje moguće dok cilindar i klip ne budu za menjanje...
u praksi kada je idealno podešen karburator.. motor se razvrti do 12500 na nogarama za čas posla, i napegla do još 13000.. naravno centralna rezonancija je na oko 10000 i tu ga treba držati u vožnji spremnog...
da bi se motor brže javio i lakše ušao u rezonancu, rešio sam da na motoru izmenjam neke karakteristike...
počeo sam od paljenja.. ovde je do sada bilo na fabrčkoj postavci i paljenje je bilo na uglu od 12 stepeni pre GMT, metodom otvaranja proreza na anker ploči, dobijam mogućnost da pomerim paljenje na tačku nešto ranijeg ugla...
konkretno mene zanima ugao oko 19 stepeni pre GMT, ovde još nema toliko grejanja na visokim obrtajima, a i mašina se vrti do najviše 11000 o/min..
mogao bih se voditi raznim grafikonima koje koriste brendirane mašine i tu proveriti koji je ustvari najbolji ugao za meni ciljne obrtaje..
ovde je kriva sa crvenog top varijabilnog CDI-ja
ovde je sa MVT Millenium-a crna linija
a ovde mape seriska isprekidana i tuning za cagiva mito motor
ranije se koristio šubler, mada kod mene je već odavno u upotrebi ovaj maleni mikrometar koji se uvrne u otvor svećice i kada se nulira u GMT poziciji, jednostavnim zavrtanjem može da se dovede klip do željene visine u mm , koja je neposredno pre GMT... naravno da bi to pretvorili u ugao moramo poznavati nešto trigonometrije, pa sam još davno odradio pomoćni software koji nam to brzo može iskalkulisati...
prvo postavka u krajnjem položaju koji sam otvorio na anker ploči donosi mi 1,65mm pre GMT, što u prevodu iznosi 21,3 stepena
evo screen shot... od podataka moramo znati hod motora i dužinu klipnjače... hod je manje više poznat za sve modele koje radimo, kao i dužina klipnjače, mada po navodima Bell-a (A. Graham Bell , autor knjige Two stroke performance tuning) nećemo mnogo pogrešiti ako usvojimo da je dužina klipnjače jednaka 2x dužini hoda, te je sw tako urađen da ukoliko upišemo nulu u mesto za dužinu, kalkuliše hod x2...
ovde poznajemo
hod je kina kopija minarelija identično 39,2mm
dužina klipnjače je kina kopija minarelija identično 80mm
visinu klipa pre GMT je izmerio mikrometar ili šubler 1,65
izkalkulisani ugao nam je 21,3 stepena
ok.. dakle imam mogućnost da ga podižem do 21,3 stepena, ukoliko želim veći ugao moram rupe otvarati još... za sada nisam tako planirao, želim nešto manji ugao, od recimo 18-19 stepeni... pa će mi kalkulator predočiti da je to 1,25mm pre GMT
da ne zaboravimo kod podešavanja nam je bitan trenutak kada pruga odlazi od pick-upa odnosno kada se nalazi tačno na sredini metalne izbočine, to je situacija kod paljenja sa negativnom okidanjima... i minarelli i kinezi su uglavnom ovaj tip...
e onda je jedno jutro osvanulo sa stilizovanom plastikom.. taman sam uklopio novu patosnicu, i obradovao se da je sve pod konac...
međutim džukac je svoj udeo odradio, ima sreće pa sam iskulirao, inače bi dobio batina ne zna se...
usledila je analiza karburatora... ovde je mikuni 16 u originalu, i u njemu dizna 57.5 probušena 0,8 burgijom...
ovde špijun 80 ulazi bez problema dok 85 neće, kasnije sam iglama i uporedbom ustanovio da je ispala na 82, što je i logično jer burgija 0,8 ne odradi idealnu 80 rupu... pilotka je 22,5, nju sam samo snimio da znam sa čime radim, odgovaraju mikuni pilotke kupljene za TM mikuni-je...
proverio sam i usisne lamelice koje su ovde još čelične stock... i deluju ok
za sada mi sleduje jedno ozbiljno podešavanje... u međuvremenu su pristigle plastike, Danika je tražio narandžastu, ja sam dodao S6 stiker-e... ništa preterano...
evo i jedne slike kada ga je prvi put ugledao, skinuo sam ga sa molerskih merdevina
Vrlo zanimljiv projekat Mamba...Jedva čekam da vidim i neki snimak, nadam se da će ga biti, da vidim šta radi jedan kineski cilindar sa tolikim uglovima...Svakako ga treba vrteti u zavidne obrtaje da bi dao snage...pored toga replica se javlja usko i visoko pa je pravo čudo dobiti pristojan start sa ovim cilindrom i ovim auspuhom!!!
U svakom slučaju interesantno je videti šta se može očekivati od turpijanog 50cc kineskog cilindra....
Nije mamba, već mambo... ali pošto smo jedva dočekali da prefarbamo taj nakaradni natpis, red je da ga zovemo samo Tauris
usput sam rešio da izbacim kinesku centralnu oprugu, koja je posle malo vožnje počela da gubi na tvrdoći, i njeno mesto je zauzela malossi crvena... dugo sam razmišljao kako je najbolje opteretiti ga, međutim nelinearni torque je problem, a malena kubikaža i oštar auspuh mi ne ostavljaju baš mnogo prostora...
u tom paru je naletio i minareli originalni variomat, pošto se ovi Tauris-i pakuju sa mina radilicama, pa je osovina 13mm, i novi remen 791x16,6..
u filteru vazduha je malossi sunđer dobio svoje mesto, lulice nema, otvor je 24mm..
Kod Deck height pise 1,65mm. Jel to znaci da je cilindar spejsovan? Kako tako malo snage na skoro 17000 obrtaja kad cilindar ima i povrsinu veliku i uglove, sta nedostaje?
Kod Deck height pise 1,65mm. Jel to znaci da je cilindar spejsovan? Kako tako malo snage na skoro 17000 obrtaja kad cilindar ima i povrsinu veliku i uglove, sta nedostaje?
odnosno sporo... time - area zavisnost nam kazuje da za veće performanse na višljim obrtajima moramo imati manja vremena punjenja, a ona će u stvarnosti biti manja ukoliko je veći pritisak....