Jump to content

CPI Oliver city

463 replies to this topic

#21 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 31 January 2011 - 18:00

Dragane, svidja mi se ovo tvoje zadnje: Imam gde. i sa kim ,jedino nemam sa cim ( k`o penzioneri).
Salu na stranu, jako mi se svidja tvoja makina, kad sve slozis bice to prava zver, al` bogami i lepo ce te kostati...
Samo tako nastavi, pratimo te... :) :)

#22 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 14 February 2011 - 14:51

Cvele: sveznadar, sta reci :)
Alien: ha-ha, zvuci bas "penzionerski" ali je tako, nazalost. Ne preteruj, moj cipiripi ce mozda, jednog dana, biti divlja macka ali prave zveri gaje Mario, Zox36, Rade i drugi momci sa foruma :D A sto se tice kostanja...jbg, svaki hobi ima i svoje nuzne troskove pa se nekako preboli zarad ljubavi. Samo, iskreno mi je zao nekih momaka sa 4ruma kada, na pola puta, dizu ruke od tuninga ne zato sto tako zele, nego sto tako moraju http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/1lol.gif

U medjuvremenu od poslednjeg posta Zoksi i ja smo se dogovorili da ne cekam sledecu turu nabavke nego da mi on proda svoj, nov, Stage6 sekundar (i ja mu ovom priliko jos jednom zahvaljujem):

Posted Image

Kao sto sam ranije pisao, sada ce prenos biti duzi za 17 % u odnosu na fabricki. Nadam se da ce motor imati snage da izgura obrtaje do kraja, ipak ce se sada napajati iz 21mm karburatora. Koliko procenjujete da ce dobiti na krajnjoj? Sa sadasnjim prenosom brzina je oko 83-85 kmh realnih.
Posto se zima blizi kraju, nadam se da cu uskoro krenuti u slaganje novih delova. Treba jos da nabavim lezajeve i semeringe pa me, s tim u vezi, zanima da li gledam za minareli, ili je sa jedne strane manja dimenzija, kao sto kaze Cvele u FAQ:

"I kao dodatak svemu-dimenzije lezajeva i semeringa za vecino 50-ica pa i vecih..ako neko zna jos nesto nek nabaci..

Minarelli 50 AC/LC – Vertikalni/Horizontalni: Lezaj radilice 20*47*14- skf 6204 C3[c4]
Iglicasti 10*14*13
Semering 20*34*6 i 20*42*8

...isto vazi i za PRC minarellije-samo ovaj manji semering ima dimenzije 20*30*6...."

#23 zoksi

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 861 posts
  • MestoNis

Posted 14 February 2011 - 15:15

Ja sam kod sebe menjao pre par dana radilicu i to su te dimenzije,provereno 100%,bas kao za Minarelli:
- lageri 20x47x14
- semering 20x30x6
- semering 20x42x8

#24 cvele

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPipPip
  • 4,962 posts
  • Mestonis
  • Vozimkeewe hurrican

Posted 14 February 2011 - 20:01

View Postzoksi, on 14 February 2011 - 15:15, said:

Ja sam kod sebe menjao pre par dana radilicu i to su te dimenzije,provereno 100%,bas kao za Minarelli:
- lageri 20x47x14
- semering 20x30x6
- semering 20x42x8
Potpis...ono u FAQ cu da ispravim je je u pitanju manji semering koji ide ili sa "sesiricem" pa je spoljna dim. 33.5 ili bez njega 30mm...

#25 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 14 February 2011 - 23:02

da i to je baš svejedno jer ima šeširić ili nema, ja sam u matrix-a pakovao minareli komplet semeringa.. sad jedino igličasti u gornjoj pesnici ako je kineska radilica sa 12 bolcnom onda je nešto drugačiji i ide veličina 12x16x16, toga se sećate, taj je baš umetnost bilo nabaviti.... ako je sa 10 bolcnom onda je identično minareliju, recimo kod sprint-a.. itd..

čestitke za prenos, mališa ima da živne... spremi mekše oprugice za kvačilo sledi popuštanje, zbog prenosa, i ponovo setovanje rolnica...

#26 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 15 February 2011 - 15:00

Odlicno, onda je sve jasno oko potrebnih dimenzija lezajeva i semeringa!

Mario: tnx, hajde jos ako te ne mrzi - objasni mi korelaciju izmedju duzeg prenosa i meksih opruga kvacila jer ne kontam :D .
Sta mislite, hocu li dobiti bar desetak km na krajnjoj a da ne izgubim start i medjuubrzanje (ili da to bude neznatno)?

Ostala je, onda, jos jedna veca investicija da zaokruzi ovaj setup, a to je torque driver. Ako neko ima neke varijante za Athenu TD neka mi javi ovde, ili na PM, mozda uspem da se nategnem jos i za to.

#27 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 15 February 2011 - 22:40

duži prenos, sporije se vrti osovina primara, manji obrtaji i manja centrifugalna sila, slabije oprugice...

evo baci pogled ovde

http://svet-skutera....ila-za-skutere/

#28 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 16 February 2011 - 03:32

View PostMario, on 15 February 2011 - 22:40, said:

duži prenos, sporije se vrti osovina primara, manji obrtaji i manja centrifugalna sila, slabije oprugice...

evo baci pogled ovde

Ček Mario, ako je osovina primara osovina na koju ide kvačilo, ona se vrti istom brzinom kao pre zamene jer obrtaje dobija sa kvačila. Medjutim promenom odnosa sa većim zupčanikom primara i nadalje preko sekundara se prenosi više obrtaja na osovinu sekundara, tj, točak pa je otuda onda bolje iskorišćenje obrtaja motora i povećava se krajnja brzina. Ja to tako kontam. Da li grešim?

#29 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 16 February 2011 - 08:55

View PostMario, on 15 February 2011 - 22:40, said:

evo baci pogled ovde

Procitao sam vise puta do sada, ali ne mogu da se "prosvetlim" :D

Moj laicki rezon mi kaze: ako produzis prenos onda masina treba vise snage da ga izgura, pa su potrebni veci obrtaji da bi se ona razvila... i onda ne kontam kako treba da stavimo mekse opruge kada ce onda prenos momenta krenuti na nizim obrtajima masine (kvacilo ce uhvatiti ranije)? U cemu je onda kvaka, gde gresim u pristupu?

#30 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 16 February 2011 - 09:38

heheh i ja razmišljam i ne dovodim u spregu mekše oprugice kvačila, pogotovo što je replica prisutna i kako god okreneš i koje god produženje staviš moraš mu dati min obrtaja koje replica traži da se probudi...ok to je zavisnost sa auspuhom, ali opet ne kontam zašto mekše oprugice zbog produženja prenosa???

Bleki, ne vrti se osovina primara uvek isto, manje ili više zubaca utiče na brzinu okretanja ! Duži prenos sa primarom tj primar sa manjim brojem zupčanika rezultuje manjom brzinom okretanja primara...a ostali delovi dalje u nizu se okreću brže!

#31 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 16 February 2011 - 10:26

za isto pokretanje točka i isti start, tj, produženi prenos, imamo da se osovina primara sporije okreće, moramo mekše oprugice staviti jer će se okretanje kvačila izjednačiti sa okretanjem osovine primara za toliko niže koliko smo prenos produžili...

dakle ne pričamo o obrtajima motora, i o auspusima, već o trenutku kada kvačilo sastavlja, odnosno kada se izjednačava okretanje kvačila i okretanje osovine primara.. niže, za toliko procenata koliko je prenos produžen

#32 Zox036

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 324 posts
  • VozimSpeedfight 3 MHR

Posted 16 February 2011 - 10:39

hajde i jos jedna stvar koja se ovde nije razjasnila a mene interesuje za moj slucaj(Mario zna o cemu pricam).Jel idu sad lakse rolnice ili teze rolnice kad se stavlja duzi prenos.

#33 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 16 February 2011 - 10:53

hahah ajde sad i da li će biti potrebna veća ili manja dizna... http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/ohmy.png

#34 Zox036

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 324 posts
  • VozimSpeedfight 3 MHR

Posted 16 February 2011 - 10:56

View PostMario, on 16 February 2011 - 10:53, said:

hahah ajde sad i da li će biti potrebna veća ili manja dizna... http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/ohmy.png

nego sta i dizna koja treba i dali treba da smrsam ili mogu sa ovom tezinom da vozim..... http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/1oda.gif
sorry na off-u

#35 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 16 February 2011 - 12:48

View PostZox036, on 16 February 2011 - 10:39, said:

hajde i jos jedna stvar koja se ovde nije razjasnila a mene interesuje za moj slucaj(Mario zna o cemu pricam).Jel idu sad lakse rolnice ili teze rolnice kad se stavlja duzi prenos.

trebalo bi da idu lakše rolnice..treba veća snaga da se izgura novo produženi prenos pa je vrlo verovatno da se će obrtaji biti manji!

#36 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 16 February 2011 - 13:41

View PostMario, on 16 February 2011 - 10:26, said:

za isto pokretanje točka i isti start, tj, produženi prenos, imamo da se osovina primara sporije okreće, moramo mekše oprugice staviti jer će se okretanje kvačila izjednačiti sa okretanjem osovine primara za toliko niže koliko smo prenos produžili...
dakle ne pričamo o obrtajima motora, i o auspusima, već o trenutku kada kvačilo sastavlja, odnosno kada se izjednačava okretanje kvačila i okretanje osovine primara.. niže, za toliko procenata koliko je prenos produžen

Ne znam da li sam te dobro shvatio: produzenje prenosa, pri istoj posmatranoj brzini, i brzina okretanja kvacila su u obrnutoj srazmeri - koliko produzis prenos toliko se sporije vrti osovina primara i samo kvacilo, pa se smanjuje centrifugalna sila koja razvlaci lamele pa je zbog toga potrebno staviti mekse federcice (kako bi se kompenzovao gubitak centrifugalne sile)???
Jos uvek mi se nije sve izbistrilo... A da probam da obrnem tezu: a sta se dogadja ukoliko se ne stave meksi federi, uz produzeni prenos? Kako se tada ponasa skuter i zbog cega se tako ponasa?

Pita: i ja bih tako rezonovao, sto ne znaci da smo u pravu!

#37 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 16 February 2011 - 13:53

svakako je sve malo nejasno jer pričamo o kretanju, gde u stvari točak kreće od nule, ali je bitna kriva pokretanja osovine primara u odnosu na brzinu kojom se točak okreće tj. brzinu prelaska puta...

mi imamo na kvačilu, primera radi,obrtaje u srazmeri 10:1, to znači da u maksimalno popuštenom remenu, na motoru sa 7000 obrtaja kvačilo ima obrtanje na 700 obrtaja, i tu treba da se pakne razlete i centrifugalna sila savlada oprugice,...

start motora je u stvari razmena sile trenja i centrifugalne sile kojom pakne pokreću zvono, tj osovinu primara...

ako će nam sa produženim biti prenosom kriva sa manjim rastom, dakle motor se kreće isto a osovina primara se okreće sporije nego u serijskoj situaciji, znači da ćemo imati izjednačenje obrtaja zvona i kvačila nešto ranije, tj na manjem obrtaju, pa je i sam proces polaska odnosno sprega centrifugalne sile i sile trenja drugačija, i moramo uticati da se pakne razlete nešto ranije...

sad da li sam uspeo da objasnim.. sve je već isprobano i tako funkcioniše, samo da shvatimo teorijsku zavisnost...

#38 VLADA

Mlađi član

• Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • MestoNovi Sad

Posted 16 February 2011 - 15:16

Dragane,tebi nece trebati mekse opruge od tih belih koje imas,iz razloga sto su one na trenutnom setapu mekse nego sto bih trebalo,stim da su sada u naj nategnutijem polozaju. Kada se ubaci jos duzi prenos,bice taman.

#39 Dragan NS

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 609 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimCPI Oliver city

Posted 16 February 2011 - 16:37

View PostVLADA, on 16 February 2011 - 15:16, said:

Dragane,tebi nece trebati mekse opruge od tih belih koje imas,iz razloga sto su one na trenutnom setapu mekse nego sto bih trebalo,stim da su sada u naj nategnutijem polozaju. Kada se ubaci jos duzi prenos,bice taman.

He-he, pitaj me da li sam vec tu ustedu ukalkulisao za novi torque http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/daj_pet.gif

#40 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 17 February 2011 - 10:19

ja sam shvatio sve, a trebalo bi da ste i vi...Uglavnom, raspisali smo se Dragane a tebi samo ostaje da turiš prenos i vidiš na čemu si...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users