Jump to content

Automatic A-5 restauracija

• This topic is locked This topic is locked
49 replies to this topic

#1 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 04 March 2015 - 12:04

Nesto novo - ponov ...ali , ne ja , ja ih i tako imam previse ...

Od moje zene rodjeni brat , Goran , radi u firmi koja je oko 5 km od njegove kuce i tako svaki dan tamo i nazad oko 10 km ...puta broj radnih dana u godini , nakupi se tu lepe kilometraze kolima...neko vreme je razmisljao o mopedu koji bi vozio od proleca do jeseni kad to uslovi dozvoljavaju , a na razlici u potrosnji skoro da bi na kraju godine moped ostao za dzabe...pravilno razmisljanje ...

Posto on nije u tom fazonu , a ja se opet celog zivota borim sa tim , zajedno smo bili na zadatku pronalazenja onoga sto valja i od mene je dobio osnovne smernice sta gledati i traziti ...kraj zime je pravo vreme za ovakve pazare kad bi ga neki ljudi dali i za metar drva ...

Izbor je pao na Matica A- 35 , drugi bi eventualno bio Kolibri , ali se on meni licno ne svidja ...stvar ukusa ...posle kraceg traganja nasli smo...na par mesta smo bili , gledali , a nasli smo ovde kod nas u SM A- 35 to znaci Automatik sasija sa A-5 masinom , to je onaj sa velikim cilindrom ...na tome sam ja insistirao posto je razlika izmedju a-3 i a-5 masine velika ...

Godiste 1991 , identican kao moj ovaj sa Airsalom , Srecko , sto kaze kum Goggy , identican kao i onaj prethodni , komsijin Guster sto sam ga vratio...znaci , ima ih , mogu se jos naci , a oni su najbolji ...

Evo kako izgleda ...

Posted Image

Posted Image
Posted Image
Posted Image

Posted Image

Na skali od 1-5 ja bi mu dao ocenu 4 ...odlicna osnova za rad , a posto je proban po sumraku , prava defektaza mu tek sledi za dana da se vidi sta mu sve fali i sta treba da se uradi ...Goran je saglasan da se uradi sve sto treba da bi bio ispravan i u fabrickim normama ...

Ono sto je dobro to je da je ofarban u neku metalik - plavu boju kojoj fali nesto sjaja, pa ako ga dobije polir pastom bice dobro , a uvek ima varijanta da se preprska bezbojnim akrilom , a moze se voziti i ovako , nije lose ...felne i auspuh su ofarbane u crno sasvim korekno i to ne treba nista raditi ...

Fali po neka sitnica : retrovizor, sirena , guma kurble , uzece se obe nove gume zbog svake sigurnosti , lanac , oba lancanika, fali sajla prednje kocnice i to bi otprilike bilo to...mozda jos poneka sitnica u hodu ...

Ono sto je lose je to da slabo vuce , kao mrtav konj, nesto nije u redu sa termo- grupom , to smo odmah videli i tu ce se nesto morati raditi ...tek kad se rastavi , videce se stanje , pa odluciti sta raditi ...

Goran je probao moje Matice da ima predstavu kako treba da idu , da mu to bude merilo ...ako sve uradimo kako treba i ovaj ima da leti ...pratite nas , ako nemate pametnija posla ...bice zanimljivo ...

#2 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor
  • Vozimaprilia SR70 PureJet
  • Cilindar:Malossi
  • Auspuh:LeoVince ZXR

Posted 04 March 2015 - 12:39

Evo vec ko zapeta puska. Ako nije nezgodno pitanje, was koste? Planiram ja jedan takav Zorki, navikla se na matica pa bi ga pre htela nego skuter. Ako ima tamo jos takvih a5 a da je cena prihvatljiva dodjem prikolicom po njega.

#3 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 04 March 2015 - 17:28

E, Goggy, ovako stoji stvar ...bili smo u Indjiji gledali jednoga , mozda je bio za nijansu lepse ofarban od ovoga , ali sve drugo za nijansu losije ...isto vukao se k`o mrtav konj...i kod njega nesto nije bilo u redu sa termo grupom , mada se ovaj kunuo da je radio generalku ...taj je trazio 300 Evra , i naravno, nije dobio ...

Ovaj kod nas je trazio 250 , uz malo cenjkanja je dao za 230 ...to nam je polazna osnova , vodicemo evidenciju troskova , pa cemo videti koliko ce do kraja izaci ...Treba pratiti oglase, pa videti sta se moze naci , ali obavezno A-35 ...i motorizuj Zorku kako valja ...a, ako poludis kao ja , napakujes joj Airsala , i neeeeeece se vise vratiti ...hehehe...

Evo , sad sam se vratio iz pazara kupio neke sitnice za njega , nove spoljne gume , sajlu kocnice i idem da radim , od necega moram poceti ...vec vidim problem , sajlu prednje kocnice nije stavio zato sto je zalomio navoj za stelovanje duzine u glavcini , morace se grejati da bi to izaslo ...

#4 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 04 March 2015 - 17:39

"...neće se vratiti.." :D :mmhappy3: Jooj, neznaš ti nju, nemož to ni maljem, vratila bi se ona, vukući ostatke od matica u jednoj ruci a u drugoj auspuh sa namerom da mi "objasni".. :ugly004: .Bilo je već i sa mojim bivšim A35 oranja po bankinama i šančevima, pa mi je jbala sve po spisku što sam zategao sajlu gasa...

#5 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 04 March 2015 - 19:25

Na pocetku radova prvi problem...skinuo prednji tocak da se izvadi onaj zalomljeni navoj od sajle i zameni guma kad ono...unutar dobosa - NEMA PAKNI ! Ni one opruge koja ih vraca , a na anker ploci zalomljen komad aluminijuma koji drzi tu oprugu, ekscentar za pogon pakni potrosen ...Nije to bez razlioga nedostajala sajla , a najlakse mu bilo da izvadi pakne i resio problem ...Najverovatnije ce morati nova anker ploca , pakne i opruga ...samo da nadjem sutra , ...unutrasnja povrsina dobosa prevucena korozijom , to je znak da se dugo tako vozilo , ali smirglom sam ga doveo u dobro stanje i tu nece biti problema ...gumu sam zamenio ...

#6 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 04 March 2015 - 20:48

evo koji je problem na anker ploci ...

Posted Image...

otkinut nosac opruge , nema opruge , nema pakni ...jbo majstore ...

Jos jedan problem ...na zadnjem tocku kuciste lezaja razlokano...prethodni majstori su kirnovali , ali nisu dobro uradili , lezaj se preterano klima , to ne valja ...tehnologija popravke - tecni metal , kineski naravno , nedavno sam nabavio neki novi , bolji od henkelovog , ima masu nije tecan , nego plastican kao plastelin koristi se tamo gde treba da ispuni nedostatak mase , provereno radi za ovakve stvari , nepogresivo ...

posle popravke ...
Posted Image i to je reseno ...

Edited by ALIEN SM, 04 March 2015 - 20:57.

#7 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 04 March 2015 - 23:22

ovaj plavac izgle'a kao puška, ali kao što vidim kad se zaviri unutra nije idealna situacija kao spolja...Majstor si ti pa ćeš većinu stvari opraviti na znanje a tek ponešto pazariti novo...
u svakom slučaju ovog velikog A5 vredi imati eto tako da zujneš tamo amo, još da nema te žute table i registracije...

#8 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 05 March 2015 - 00:20

najbolje bi bilo sve ispitati pre kupovine, al jbg ne ide uvek.. izgled je super, al najveći problem su ti takozvani zakrpi majstori za crvendaća što popravljaju, i kod nas ih ima dosta, a verujem u Mitrovici tek koliko ti srce hoće..

nema druge sad skockaj sve kako dolikuje i da se šogor vozi ko čovek

#9 Floyd

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 230 posts
  • VozimVX200

Posted 05 March 2015 - 01:54

Pratim,sudeći po ostalim maticima ovaj će isto biti zvijerkica :D

#10 yoco_mci

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 216 posts

Posted 05 March 2015 - 12:35

bas je lepi matic , takav je moj bio , sta spremas po pitanju makine :D

#11 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 05 March 2015 - 17:17

Nista posebno , da se dovede u stock stanje , da sve bude ispravno i funkcionalno , nije za mene ...ja sam samo tehnicko lice koje odradjuje posao za sogora...Ali , kad se sve dobro slozi , mora i da ide dobro ...

Evo, vec imam problem , ne mogu da nadjem anker plocu za pakne , jedni imaju za zadnji tocak , a nemaju za prednji , mada meni to izgleda isto , samo se okrene poluga sajle , al` ajd kad kazu mozda i nije ista , neki su rekli da ce se javiti ako nadju , al` niko jios ne javlja ...u pat poziciji sam , ne mogu nista dalje da radim dok ga ne postavim na tockove ...naci ce se to pre ili kasnije , al` zuri mi se , sad trenutno imam vremena za to ...

#12 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 05 March 2015 - 17:52

Mogu ti ja pogledati ovde u Somboru, ima ih što rade Tomos delove.

#13 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 05 March 2015 - 22:16

Goggy , hvala ti , ali mislim da cu se snaci , ako ne cucemo se ...videcu da li ce sutra doci iz Rume , a ako ne dodje odoh kod ovih u Motomax , sto nemaju pojma sta prodaju ...javila se neka zenska i kaze kako imaju samo za zadnji , a ne i za prednji tocak tu anker plocu ...ajd sto ja ne znam , ne radim to svaki dan da bi bas znao , al ` sto ne znaju oni koji to prodaju ,,,ja sam vec rekao da meni izgledaju isto , a danas popodne sam bio dokon i onaj nosac pakni od zadnjeg toka bez ikakvih problema ubacim u dobos od prednjeg tocka ! To je isto , bio sam u pravu , a oni ne znaju ...( jbo trgovce - nemaju pojma ) ...jedina razlika je u onoj spoljasnjoj poluzi , jedna je za stap , a druga je za sajlu i nista vise ...eto, zbog trgovackog neznanja izgubio sam ceo radni dan ...na svim sajtovima na Netu sam nasao samo NOSAC PAKNE ZA AUTOMATIK nema zadnji , niti prednji , isti su , dok za APN ima posebno prednji , posebno zadnji i razlikuju se ...jos jednom - jbo trgovce koji ne znaju !

#14 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 07 March 2015 - 20:17

Posle dva izgubljena radna dana zbog trgovackog neznanja , mali je konacno stao na noge ...
Posted Image

Nabavljena je anker ploca + pakne , opruga , ekscentar , to nije bilo bas jeftino 1850,00 din ,,,al` , oces - neces moras i gotovo ...tockovi se okrecu bez ikakvog otpora, kocnice su obe u funkciji , nastelovane, nove gume postavljene, lanac je pravilno nategnut , tockovi ucentrirani ...ovaj deo posla je zavrsen i tek sad mogu dalje ...

Sledi otvaranje masine - skidanje termogrupe da se vidi zasto slabo vuce ...nastavak sutra ...

Edited by ALIEN SM, 07 March 2015 - 20:19.

#15 asanin

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 136 posts
  • MestoNis
  • VozimTOMOS

Posted 07 March 2015 - 20:37

Jos malo pa kosta kao ceo kompletan alu tocak, ali kad se mora...
Bas mi se svidja ovaj model, ima sve dobre delove koje bi jedan automatik trebao da ima.
Jel mi se cini ili je prednja vila niza nego sto bi trebalo da bude?

#16 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 08 March 2015 - 00:48

U pravu si ...komplet tocak se moze naci za oko 20 evra, al` sad nije moglo nazad...To se moglo sklopiti tako , pa naci na vasaru u Rumi sve to komplet za nekoliko stotina dinara ...doduse, bolje je ovako , sve je sad ispravno i zavrseno , a ja najvise mrzim poluispravnosti i fuseraj ...

I ja mislim da je ovo najbolji moguci postojeci model , bez suvisnih delova ...

Prednja vila je normalna , ugao slikanja malo deluje tako ...

#17 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA

Posted 08 March 2015 - 21:51

Rastavljanje termo grupe da se vidi sta nije u redu ...vec sam rekao da se vukao kao mrtav konj , nije imao zustrine , na stasrtu ga zadrzis nogama , slabo navlaci brzinu , to nije to ...lepo prebaci iz prve u drugu , ali mu fali snage da to odradi kako treba ...umesto da bude zolja , smetnja u saobracaju ...

Ajd da vidimo sta je ...skidanje glave , popustanje karburatora , otkacinjanje auspuha i cilindar je dole za pola sata ...preliminarni pregled ...

Posted Image cilindar iznutra ...

Vizuelni pregled pokazuje da je cilindar u dobrom stanju , gornja ivica dokle karika gazi nema vidljivog trosenja , nema riseva od nekih prethodnih havarija ...meren je sublerom pokazuje da je na meri 38,5 , dakle cilindar je radjen na specijalu ...

Ono sto losije izgleda je klip ...

Posted Image

Posted Image

Na sebi ima tragove produvavanja , znatan depozit vislje gornje karike...ono najlosije su karike, obe sam skinuo i ubacio u cilindar , izmedju spoja sam uspeo da uguram spijun od 0,50 , pa cak malo teze i 0,60 ...to je prekomeran zazor , vise od 0,35 ne bi smelo , eto razlog zasto je lose isao ...e, sad , posto ja nemam adekvatnu mernu opremu da bi to sve premerio , a mora se premeriti i cilindar i klip , znaci subitor i mikrometar , moram odneti kod mog matorog Stanka ...sve to o tom , po tom , bice to brzo , a za prvo vreme da vidim koliko sam bio u pravu za neispravnost termo grupe , nabacim ovo moje sto sam skinuo pre Airsala ...to je termogrupa u besprekornom stanju , na meri 40 i sa njom je Matic isao k`o zver , pa mi prosto bilo zao kvariti ga Airsalom ( sad mi nije zao kad vidim kako ovo ide ) ...a taman sam ga bio konzervisao i u najlon kesu , zamascen i u kutiju , pa nek` stoji za ne daj Boze ...

Nabacio sam ga brzo i lako s tim da zbog `L` karike C parametar ne postoji , pa ista izlazi do samog gornjeg ruba cilindra koji je vrlo moguce i osisan sa gornje strane sfera klipa je udarala u rub glave koja je na meri 38...tu sam morao da uradim zaptivac od alu lima u meri 40 , da bi dobio sqish od nekih 0.7 ...nadam se da ce to biti ok ...malo je kriticno za AC, ali za probu ostaje tako ...paljenje sledi danas- sutra , samo da resim jos neke sitnije probleme koji ako se sad odmah ne rese , ostaju zauvek ...tako npr . kurbla nije imala pun hod nego tek nesto na pola ...evo zasto ...pukla opruga pa je prethodni majstor nesto krivio , pa se sa unutrasnje strane oslonac opruge pokrivio ...( zbog 100,00 din koliko kosta nova opruga ? ) to se mora popraviti ...
Posted Image

Unutrasnjost dekla kurble , sjeban kraj opruge i uporiste opruge , tu dole levo gde je taj saraf m- 8 ...to se se morati napraviti novo , ne postoji kao rezervni deo ...

Osim toga , jos par sitnica , mislim da je elektroinstalacija u losem stanju i da ce se morati odraditi ponovo sve ...posto imam semirano , to je sat- dva posla , to na kraju ...

Ovaj skinuti cilindar i klip kad budu dosli sa merenja , odlucicemo sta dalje , da li kompletna masinska obrada sa novim klipom , ili samo novi klip , ili najlosije resenje samo karike ...videcemo ...

#18 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 09 March 2015 - 12:07

baš ima dosta depozita iznad gornje karike, što aludira da je klip značajno potrošen u odnosu na cilindar...

tačno mi je sumnjivo da tako mali zazor imaš na karikama... sa ovih slika klipa, pogađao bih utrošenost karika preko 1mm... al ajd nešto nije u redu

#19 goggyso

PureJet je moja misija.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 7,699 posts
  • MestoSombor

Posted 09 March 2015 - 12:26

Ja bi ga svirnuo na 39 i nov klip, ovo stanje je sumnjivo.

#20 tuningfanatic

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 583 posts
  • MestoSenta/Novi Sad

Posted 09 March 2015 - 14:33

Garant je 38 klip sa 38.5mm karikama u tom cilindru. :) I uzgred, 0.6mm je još dozvoljeni zazor. Kada se stave nove karike, to bi trebalo biti odlično.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users