Floyd, on 21 March 2015 - 21:10, said:
Vozio se malo,motor ide kao raketa,u startu dobije Yamahu 125 4t

Ali ne može nikako ubaciti u treću brzinu,kad se vozim prva i druga sve normalno,onda dođe treća tu ubaci u ler,dignem polugu gore - u četvrtoj sam brzini.. Tako da ću morati rasklapati mašinu sigurno.. Jel zna netko u čemu bi mogao biti problem?
I da, curi mi gorivo iz čašice karba,šta bi tu moglo bit?
Откинуо је клин на месту где се држи трећа брзина

Клин кошта 0.1€, лако се мења.
Исцедиш уље из мотора, нагнеш га на леви бок (тако је лакше него кад је мотор усправљен) скинеш поклопац квачила, и извучеш осовину на ком је велики зупчаник. Е сад, то извлачење ради пажљиво, јер обично ма крај те осовине има једна танка платна (подлошка) која служи за толерисање мењача (мора се вратити на место подлошка те дебљине).
Када извучеш "пирамиду" (тако се зове тај сноп) из мотора, требаће ти браварска стега и чекић. Отвориш стегу толико да прођу сви зупчаници сем тог великог (окренута пирамида на доле) , и онда чекићем искуцаш осовину која вири са горње стране. Пожељно је користити бакарни чекић, или обичним лупати преко неког дрвета.
Исто тако смакнеш зупчаник 5, 4. и на крају треће брзине.
На тој осовини ћеш затећи уздужни жљеб, и клин у њему. Клин неће вирити на месту где је трећа брзина-јер је откинут

- Када смакнеш 4. и 5. брзину, обрати пажњу на то како стоји клин, и како стоји жљеб на зупчанику треће брзине. Најбоље би било да то парче клина које држи 4-5 брзину (и тај велики погонски зупчаник) извадиш одмах, да ти не смета.
Купиш нов клин, турпијом благо обрадиш жљеб на осовини ако је оштећен, и само нанижеш зупчанике ИСТИМ РЕДОМ као што су били (обрати пажњу на зупчаник, није симетричан, зато то кажем... Знаш и сам да иду од најмањег до највећег)
Склопиш све како је било, мој предлог је да сипаш чисто уље у мењач (Ѕае30, око 4dl) и то је то
Edited by Petko131, 21 March 2015 - 23:15.