Ajde kad sam vec ovdje odmjerio dubine semeringa, i dotaknuo se vodene pumpe koja je direktno vezana za radilicu, a i cesto je odradjujemo kad i radilicu, evo jedna home made alatka od bate Tomija, koja nam sluzi za extremno jednostavno vadjenje vodene pumpe i to bez otvaranja blokova na piaggio 50 masinama, a posluziti ce i na BB bloku.
Evo kako izgleda alat:
Sastoji se od:
- parceta flaha 180x30x5mm
- 2 drvene kockice koje se oslanjaju od rub bloka motora
- 1 seraf M10x80mm i sajba M10
- 1 cevka 50x18x9mm, sa jedne strane ima urezan M10 navoj dubine 10mm, a sa druge strane ima s boka urezan M6 navoj gdje dolazi M6 seraf koji stisne osovinu vodene
- 1 seraf M6x15mm
E sad vodenu je nekada lako izvaditi metodom rucnog cupanka, npr. sa Smrt klestima, tako sam ja prakticirao dok nisam naisao na extremme primjerke gdje se lako riskiraju povrede, nekad stvarno ume da jako zapece.
Kad imamo ovaj alat, preostaje nam da oslobodimo prostor do vodene pumpe, sto podrazumjeva skidanje kompletnog variomata sa sajbom iza njega, onda otklanjamo uljnu pumpu i zupcanike koji okrecu mikroremen.
Sada mozemo napasti vodenu pumpu, a prije svega moramo skinuti ovaj nazubljeni seger osigurac kako bi izvukli vodenu pumpu.
S druge strane bloka je potrebno skinuti poklopac magneta, i moramo ispustiti vodu iz sistema, najlakse je da izvadimo plasticnu lulu ispod magneta i tu ce sve izaci. Prije ove radnje otpustamo cep na posudi da se ne stvara vakum u sistemu. Kada to ispustimo, onda mozemo odspojiti i crijevo na glavi ako imamo termostat posto on zadrzi nesto vode.
Sada moramo odvrnuti osovinu impelera, koja ima kontra navoj. Sa strane variomata primimo smrt klestima ili kombinkrkama osovinu da se ne okrece, a kod magneta okrecemo u desno maticu broj 8, ali ne do kraja posto to nije moguce, nego svega 2 kruga. Onda pristupamo izvlacenju pumpe ali samo za ta 2 koraka. Pa onda opet odvrnemo impeler za 2 koraka, pa opet izvucemo osovinu za 2 koraka, pa opet. Jer impeler nema mnogo mjesta da bi se iz prve odvrnuo, nego mu stalno moramo omogucavati tih 2mm prostora postepenim cimanjem osovine pumpe prema vani.
Dakle kada smo malo otpustili impeler, mozemo da ubacimo piksu i stegnemo osovinu
Zatim prinosimo konstrukciju i povezujemo je preko sredisnjeg M10 serafa na piksu, lagano do kraja navoja
I sljedi izvlacenje, uzimamo 2 kljuca, seraf fiksiramo, a maticu samo zatezemo i zapocinje proces izvlacenja
Malo potegnemo, pa malo odvrnemo impeler, pa malo potegnemo, pa malo odvrnemo impeler i osovina ce istrcati van. Moze i neko istovremeno da odvrce osovinu, a drugi da istovremeno odvrce (u desno) impeler koji ima kontra navoj
I reseno
Ja sam resio da iskopiram taj alat, i imao sam extremno mnogo srece. Piksu sa M10 navojem sam imao gotovu, slucajno izbunario. Tako da sam samo odradio bocni M6 navoj. Imao sam i gotovo parce lima sa rupom tako da je stvar bila gotova. Evo kako izgleda moj koji sam odradio za 4 minute, jos sam odradio 2 navoja rezervni za svaki slucaj