Jump to content

Qingqi 50cc 2T (lanac u prenosu)

• This topic is locked This topic is locked
122 replies to this topic

#21 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 02 October 2015 - 16:12

Heh, jos nisam video da ovako moze da se premeri hod klipa. Posto klip ima 2 karike, gornja ocrtana linija na cilindru je od gornje karike, a donja linija u cilindru je od donje karike na klipu. Moras da izmeris debljinu karika i razmak izmedju donje i gornje karike i da ukalkulises u tragove koje si merio na cilindru. Inace, ovi tragovi ukazuju da je cilindar za toliko i pojeden..

Najlaksa metoda je postavka cilindra na blok sa klipom i spustiti klip do donje mrtve tacke a sublerom vise puta izmeriti od ivice cilindra do ivice klipa. Zatim postaviti klip u gornju mrtvu tacku i ponovo izmeriti od ivice cilindra do ivice klipa. Oduzeti dva dobijena rezultata i to nam je najsigurniji hod klipa. Cilindar mora biti pritegnut na blok bar sa 2 matice za vreme merenja.

#22 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 02 October 2015 - 21:41

bogami tako je kako Aca kaže.. ja ne stigoh na vreme da odgovorim...

dakle treba nam pouzdana informacija o hodu klipa i o C parametru... stavi na blok pa premeri

#23 profa78

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 64 posts

Posted 03 October 2015 - 01:48

Sklopio sam masinu vratio dihtunge i sve posteno pritegao.
Merenja sam ponovio vise puta s raznih strana, Hod klipa je 38,3mm a C parametar je meren na sredini klipa (jer je klip blago ispupcen) 0,6mm a na ivici klipa 3,6mm (kao na slici).

Inace, cilindar i klip ce biti zamenjeni. Dvoumim se samo da li ih zamenim originalima ili da malo obradim cilindar i stavim malo kvalitetniji klip 42mm kaze mi prodavac da je identican originalu. Cena je otprilike jednaka.

Attached Files

#24 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 03 October 2015 - 07:59

Pa to nam treba od ivice cilindra, C paramerar zapravo koriguje iglove koje pretvaramo iz mm merenih po ivicama

Dobro ako naidje nov cilindar usledice novo merenje

#25 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 03 October 2015 - 08:02

Sad sam pogledao i sliku, pa da se samo objasnimo jer na njoj nije dobro..

Dakle treba nam odstojanje ivice klipa od gornjeg ruba cilindra kada je u GMT.. bez zaptivaca

Isto tako merenja visine svih kanala treva da su najvislje linije od gornje ivice bez bilo kakvih zaptivaca...

#26 profa78

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 64 posts

Posted 03 October 2015 - 14:18

Da da tako sam i izmerio nego slika nije bas merodavna izbacio sam je samo da vidim gde merim C parametar, da li na ivici ili na sredini klipa jer je klip blago ispupcen... zaptivac nisam ni stavljao.
Znaci ocistio sam lepo WD-om rub cilindra i merio... i to su vrednosti...

Porucio sam vec komplet, cilindar-klip-karike-bolcna-dihtuzi. Stize u ponedeljak ili utorak. Prodavac kaze da je original za taj model ali videcemo kad bude stigao.

#27 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 03 October 2015 - 20:11

Ok ovaj treba prekalkulisati, a isto i novi kada dodje

#28 profa78

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 64 posts

Posted 06 October 2015 - 00:57

Stiglo sve danas, klip je identican po dimenzijama a sto se tice cilindra malo sam korigovao mere u odnosu na stari. Eiz=27,6 i Epr=30,06
Ubacio sam mere u Mariov kalkulator i dobio da je ugao otvorenosti izduvnog kanala 164,6 a prelivnog 145,1 stepen.

Attached File  1.jpg   182.77K   35 downloads

Iskoristio sam Exhaust calculator da iscrtam auspuh, ubacio mere i malo se poigrao sa kolonama -Factors and angles- i dobio auspuh kao na slici. Moram da priznam da ne izgleda lose :)

Attached File  2.jpg   74.26K   38 downloads

Zatim sam mere tog auspuha i ostale parametre ubacio takodje u Mariov kalkulator za proveru i dobio sledece...

Attached File  3.jpg   71.94K   28 downloads

Znaci po ovom kalkulatoru rezonantna duzina ce biti 77,3 (sto se negde poklapa i s mojim proracunima) a srednja rezonanca na 8381 o/min. Sto mislim da je ok i da bi trebalo odgovarati mom agregatu. u Svakom slucaju nega bude tako za prvu probu pa posle lako mogu skratiti ili produziti rezonantnu duzinu.

#29 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 06 October 2015 - 09:20

odakle ti informacija za dužinu klipnjače ? (po defaultu stoji 80 za minarelli) , Bell navodi da ukoliko ne znamo stvarnu dužinu klipnjače radimo sa dužinom hod x 2, a u kalkulatoru se tada ostavlja samo 0

drugo taj 3 stage kalkulator ima sitnih grešaka, konkretno stinger ne može biti 16,5mm ako je grana 24, to su neke konstante koje su unete od - do, unesi da ti je grana 50 pa ćeš videti..
stinger prema pravilima mora biti 50-65% od promera grane, dakle za 24 ide 12 do 14mm

što se tiče prolaza difuzora OK, to je ostavljeno proizvoljno, Marović navodi da se ide 6-9 ti su uradio od 4,5 do 9 gde je protivkonus ugao difuzora x2, dakle srednja vrednost 6,75 x 2--- izlazi na 13,5 stepeni.. i to je OK

dalje što se tiče rezonantne dužine 3 stage ti daje 226+272+118+(182/2"polovina visine protivk) + 54"kanal = 761mm i to je kalkulisano bez uticaja prelivnih kanala

dok si kod mene dobio 773 ali bi trebalo srednju temperaturu gasova podići na 350 C, jer se tako dobija brzina prostiranja od 510 m/s... znači slabo verovatno je da je ona 285C, mada to ustvari ne znamo jer upravo to zavisi od radnog režima motora, kompresije, vrste goriva, jačine uticaja rezonancije i podpritiska...

dakle ako su Jennings i ostali pre 30g radili sa 350C za očekivati je da će današnje mašine biti makar na istoj srednjoj temp.. opet kod tebe je vrlo mala razlika prelivni izduvni, dakle mali je BD i najverovatnije će rezonancija biti slabašna, slično Tomos A3 cilindrima

#30 profa78

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 64 posts

Posted 06 October 2015 - 16:56

Klipnjacu sam merio, od centra do centra je 80mm.
Sto se tice Exhaust calculatora procitao sam da on racuna unutrasnje mere precnika, pa bi i na tome trebalo voditi racuna. Stinger sam planirao da stavim cev 17.3mm spoljasnji odnosno 14.3mm unutrasnji precnik, vec sam je savio za 180 stepeni. Po exhaust calculatoru stoji cev 16.5mm i sa slike se vidi da je to spoljasnji precnik, e sad pitanje je na koliko su oni racunali unutrasnji.

Srednju temperaturu gasova sam racunao za moj agregat po Blerovoj formuli ali nije problem izmenicu u 350 celzijusa jer se i meni cini da je 285 malo.

Sta to Mario znaci -slabasna rezonanca- da li se uopste isplati stavljanje rezonantnog auspuha, hocu li dobiti njime malo na snazi?

#31 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 06 October 2015 - 23:11

Ok onda smo se razumeli za stinger, konkretno aca tuningfanatik je provalio da je to bug u kalkulatoru..

Za klipnjacu ok ako si merio onda je ista kao kod minareli agregata...

Rezonanca se manifestuje na razlici uglova izduvni prelivni ponajvise podpritiskom, dakle u tvojoj stuaciji ce najverovatnije vakum i povratak smese biti u slabijoj sprezi jer ce vreme, kada su prelivni cec zatvoreni a izduvni jos uvek otvoren u smeru klipa ka gmt, biti veoma kratko i rezonanca biti slabasna..

Nista uradi kako si mislio pa javljaj rezultate.. I da ne zaboravimo moras uzeti u obzir da ti nemas variomatsku razmenu prenosa vec samo lanac i kvacilo.. Najverovatnije je zbog toga otvoren toliko preliv jer se islo na maksimalnu elasticnost i snagu na niskim obrtajima..

Kod ekspanzionog suda je pravilo da pre ulaska u rezonantni ciklus ne donosi ni toliko snage koliko klasicni auspuh, ali zato u rezonantnom rezimu dominira sa 20-40% vise snage... Sad tvoj problem moze biti da posto nemas podesavanje prenosnog odnosa moze vrlo lako da se desi da masina ne bude inaka snage da uopste dodje do tog sradijuma i jednostavno krajnji rezultat bude manja krajnja i sporiji motor..

Ja bih se na tvom mestu centrirao nize, recimo na 7k pa ces sa 3stage projektom imati pocetak powerbanda vec na 5000 zbog tri difuzora, jer je upravo to njihova namena, a recimo da ce ti ostriji protivkonus dobeti nesto jaci udarac i manje krajnje ako gledamo sa aspekta koliko moze sa se izvrti.. bas tu su inovacije sa duplim protivkonusima, da se dobije i snaga i veca krajnja..

Srecno

#32 profa78

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 64 posts

Posted 07 October 2015 - 03:10

View PostMario, on 06 October 2015 - 23:11, said:

Ja bih se na tvom mestu centrirao nize, recimo na 7k pa ces sa 3stage projektom imati pocetak powerbanda vec na 5000 zbog tri difuzora, jer je upravo to njihova namena, a recimo da ce ti ostriji protivkonus dobeti nesto jaci udarac i manje krajnje ako gledamo sa aspekta koliko moze sa se izvrti.. bas tu su inovacije sa duplim protivkonusima, da se dobije i snaga i veca krajnja.. Srecno

Uzo sam tvoje savete u obzir i kreirao malo drugaciji auspuh, smanjio sam rpm na 8000o/min sto ce prilikom izrade auspuha usled raznih sitnih gubitaka pasti sigurno na 7500. Dobio sam malo duzi auspuh tj. malo vecu rezonantnu duzinu 54 + 230 + 90 + 110 + 97.5 + 176.5 + 164.4 / 2 = 840mm
Otprilike istu rezonatnu duzinu sam dobio i racunicom.

Attached File  222.jpg   34.25K   29 downloads

E tu mi se sada javio mali problem jer je auspuh predug. Gledao sam motor, mozgao... i mislim da imam resenje u vidu da prvi deo difuzora bude zakrivljen pod 90 stepeni, naravno duzinu i precnike bih ispostovao. Na slici sam to zaokruzio zeleno.
Nije mi problem to da napravim zanima me samo da li ce tako zakrivljen difuzor uticati na performanse?

Attached File  111.jpg   62.83K   27 downloads

Hvala, bice i slika uskoro.

#33 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 07 October 2015 - 16:05

Nece biti problem sam ako se ispostuje promer, mada gledajuci fabricke sve i svasta se proizvodi ali su oni bolji ipak sa blazim uglovima.. radi se o refleksijana gasova koji se prostiru kao fluid alu i odbijaju kao zvucno talasanje pa su poneke pomalo stetne .

Sad gledam sliku taj prvi difuzor sto si zaokruzio ce biti interesantno izraditu..

#34 profa78

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 64 posts

Posted 08 October 2015 - 03:52

Cilj mi je bio da ga napravim iz jednog dela, da ne varim vise manjih da bi izbegao uglove i varove nego da krivina bude glatka zbog boljeg kretanja gasova.

Naso sam cev 45mm (unutrasnji precnik 41) vec savijenu pod 90 stepeni i isekao na duzinu 60-120mm. Zatim sam je s jedne strane isekao po duzini i odbacio parce u obliku trapeza, gde je jedna osnova trapeza 41x3.14 - 28x3.14 a druga 41x3.14 - 38.2x3.14. Stavio sam cev u stegu i polako pritegao sa svake strane dok se isecene stranice nisu spojile. Na srecu cev se nije deformisala sve lepo leglo na svom mestu. Zavario sam cev po duzini i to je to...

Unutrasnji precnik sa gornje strane cevi je 28mm taman da jedno milimetar-dva ubacim granu auspuha (precnik 28/24mm) da bi var bio jaci.
Evo i slika... dobro, treba to jos malo obrusiti...

Attached File  11.jpg   539.25K   46 downloads

Cackao sam malo i oko prigusivaca, uzo sam lim 1mm i izbusio ga burgijom 5.5 na svakih 10mm po rupu i uvio ga u cev precnika 17.5mm. Ostalo jos samo da malo frezenkujem rupe. Ne znam sad zbog zvuka, da li je ovaj promer rupa dobar?

Attached File  22.jpg   286.03K   51 downloads

#35 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 08 October 2015 - 12:00

dobar je promer rupa, videćeš u praksi kako će se pokazati... ovo za krivinu si se dobro snašao....

#36 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 08 October 2015 - 14:27

Iz iskustva, retke su rupice na resetki. Bice preglasan. Ima mesta za veci precnik. Izresetaj resetku jos.

#37 profa78

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 64 posts

Posted 08 October 2015 - 16:41

Ok, prosiricu ih 7com ili 8com... ili je mozda bolje resenje da rupice budu manje (npr. 4mm) a gusce ?
Ima li neko ideju kako da izradim prigusivac, da moze da se skida i po potrebi cisti menja staklena vuna itd ?

Ja sam otprilike zamislio kao na slici, da poklopac zanitnujem da bi kasnije kada zelim da ga ocistim razbusio nitne i skinuo poklopac. Ako neko ima neku bolju ideju, odlicno...

Attached File  33.jpg   30.54K   13 downloads

#38 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 08 October 2015 - 18:16

Dobro si odradio krivinu, vidi se da imas iskustva, bas precizno radis.

Ima puno tema gde se provlace razne verzije auspuha i prigusivaca, postavicu ti link pa prelistaj iskustva kako su drugi utisali top.

http://forum.pyrothe...sivacu-auspuha/

Primetices da se mnoge fabrike opredeljuju za cevku sa rupicama koju si ti napravio. Neki clanovi su kopirali malo skuplje i kvalitetnije tpove (prigusivace) pa su postojece rupice sirili (spajali svaku drugu) tako da se dobije oblik pasulja.

Veci precnik topa daje mogucnost za vise vune, odnosno vecu absorciju zvuka. Firma tecnigas prozvodi dosta pristupacne i po performansama dobre auspuhe, ali i oni imaju neke nedostatke. Ja posedujem jedan pa iz iskustva mogu da ti sugerisem da je ce precnik od 65-70mm biti sasvim ok, kao i duzina od npr 25-30cm.

Svi manje vise koriste slican princip, cevka je sa jedne strane zavarena kruznim poklopcima koji su na meri precnika prigusivaca, a sa druge strane je taj isti kruzni poklopac probusen sa 2 rupe kroz koje prolaze brezoni koji su zavareni na cevku, pa se sve zajedno navuce i stegne.
Ja sam ustanovio (kao i ostale kolege sa foruma) 2 najvece slabosti tog uniformisanog principa. Prvo, vremenom, od temperature izduvnih gasova, cevka se izduzuje i neminovno bude duza od samog topa, pa je potrebno zavariti navojne sipke (dugacke brezone) celom duzinom cevke i za zadnji poklopac (kraj topa) pa se stezanjem dobija efekat sabijanja od pocetka do kraja. Druga bitna srvar je da se vecina fabrika odlucuje za po 2 brezona u m5 navoju (matice za kljuc 8) sto se pokazalo neadekvatno, jer se vremenom zbog dotezanja ili navoji polizu ili otkinu brezoni. Moj savet je 3 navojne sipke m6 (za maticu 10) celom duzinom cevke, ili pecnute za cevku i zadnji poklopac ili samo za zadnji poklopac, zavisno od precnika topa, odnosno, da li ces imati mesta da postavis matice sto blize centru na ulazu u prigusivac a da se moze prici kljucem ili gedorom, da ne smeta uvodna cev.

#39 profa78

Mlađi član

• Normal Members
  • PipPip
  • 64 posts

Posted 09 October 2015 - 02:17

Aha, vidim da najbolje rezultate daju cevi sa ovim rupama u obliku pasulja... Napravicu onda dve cevi za probu, ovu koju imam prosiricu 7com i napravicu jos jednu sa tim rupama u obliku pasulja.
Obavezno prvi sloj celicne vune pa onda oko nje staklena.

Prigusivac cu napraviti precnika 70mm i mislim da ce to odraditi poso, pa ne vozim ja avion :)

Taj princip nije los, i ja cu ga slicno odraditi... poklopac (na kome su 3 rupe za brezone) cu navuci na stinger jedno 5mm i tako ga zavariti a zatim i jedan kraj cilindra prigusivaca navariti na taj poklopac. A ovaj drugi deo cu napraviti posebno, brezone cu zavariti za cev tako da s jedne strane vire nekih 20mm a na drugu stranu cevi cu zavariti poklopac. I kada cev obmotam kamenom i staklenom vunom celu komplet ubacim u cilindar i navucem na onih 5mm stingera. Kada se sve to stegne maticama trebalo bi da drzi...

Jedno pitanje za ovu cev koja izlazi iz prigusivaca, koj promer cevi tu ide... ista kao stinger ili veca?
Npr. kod mene je stinger 17.3mm da stavim nju ili 21mm ?

#40 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 09 October 2015 - 02:33

Da da, dobro si opisao. Do cevi (preko rupuca) se stavlja celicna žica, koja služi da zaštiti vunu od nesagorelog ulja, od natapanja i spaljivanja, da joj produži život, a preko žice ide vuna, koju nadješ, najdugotrajnija se pokazala kamena..
Prečnik topa možeš po želji ali znaj da zbog vibracija moras da ga učvrstiš još jednim nosačem u vidu šelne koja se oslanja i šrafi ili na sam auspuh ili na nosač auspuha. Ne možeš pustiti da top visi samo na stingeru, vremenom nešto pukne, vibracije su čudo. Prečnik izlazne cevi nema ulogu u performansama, sve dok nije manjeg prečnika od samog stingera ili cevke u topu.

Ajd, jedva čekam da vidim kako će da ispadne.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users