Jump to content

Starflite 25

4 replies to this topic

#1 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 22 December 2015 - 01:31

Evo nesto o mom prvom motorcetu opcenito.

Nisam imao para da uzmem tomosa, tako da je moj prvi motoric bio ovaj, Starflite 25. Pojma nisam imao sta sam uzeo, samo znam da sam bio uvijek najsporiji. Placen je 50€ kod komsije, a te pare sam uspio da zaradim preko ljetnog ferija u 6 dana, prebacivao sam lubenice, mislim da sam bio 7 razred.

Dugo nisam imao pojma o njemu, a sada vidim da ima nekih informacija na netu, koje cu istraziti. Navodno ima 1KS na 3500rpm, sto bi i mogla biti istina, ide oko 25kmh.

Motoric je proizveden 1974. godine, vjerojatno u Njemackoj, mislim da ima 50ccm posto je klip adekvatnog promjera, karb je Encarwi neki od ovih, moram da istrazim. Ali znam da je prirubnica bila 8mm unutra, i ima lamelni usis sa 4 lamele kao u skutera na dnu kartera.
http://www.myronsmop...uretor/encarwi/

Ja sam mu stavio far od A3, svirenu, prekidac za svjetla posto toga nije bilo kad sam ga uzeo.

Ako neko ima kakvih informacija o ovom cudu koje i dalje posjedujem, volio bi ih cuti.
Slike kad je bio odrzavan, sad je u malo losijem stanju, a najvecu gresku sam napravio prvi dan, pospricao sam ga cijelog sa ivasoli i boja je izgubila sjaj.

Sljedece sta je uletilo je takodjer remenas bez brzina, taj je imao mjesta za pola familije, zvao se Gizmo, ja mislim indijske proizvodnje, isao je oko 60kmh. Ako iskopam slike okacit cu..

Edited by dajteh, 22 December 2015 - 01:45.

#2 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 22 December 2015 - 10:17

Motorce bas lepo izgleda , niklovani delovi su lepo ocuvani , masina je najverovatnije od Tomosa kaisara , na to vizuelno podseca , karburator odole , 11 mm , lamelni usis na karteru , sve to na modernoj sasiji ...To je pravi moped , nije predvidjen za neko jurcanje i budzenje , nego za svakodnevnu voznju do , pijace , posla i slicnih destinacija , sa skromnom brzinom i visokom pouzdanoscu i potrosnjom od oko jedne litre, zaboravis kad sipas ...

Meni se licno jako svidja taj agregat , naravno da je sada tehnoloski prevazidjen , on je holandske proizvodnje , pakovan je na prve automatice iz Kopra i Ponny Ex presse , pre cetrdeset godina i pravi su primer skolske jednostavnosti kako izgleda jedan dvotaktni motor ...Kvacilo se rastavi za pet minuta , ima primarni pogon na kais i onu veliku remenicu ...Moj ti je savet - sacuvaj to za sebe ( s obzirom na stanje ) , takvog nema niko , povremeno ga provozaj

Upravo zbog svoje jednostavnosti i savrsenosti ja bi ga sacuvao ...Probaj farbu da ispoliras ako se sta moze izvuci ...

#3 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 22 December 2015 - 10:41

Bas sam poslao upit da vidim sta kaze zakon po pitanju ovog, posto je ogranicen na 25kmh, a vozila koja razvijaju brzinu iznad 25kmh trebaju tablicu.

Inace ova farba na slici je izgubila sjaj, po meni idealan za starije zene koje bi pozadi stavile kosaru.

A provozam ga tu i tamo i voznja traje cijelu vjecnost od 2km :D Ali je osjecaj jedinstven.

Vidim da se u tuningu ovakvog modela izmedju ostalog spominje i kopanje po cilindru.

#4 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 22 December 2015 - 17:29

Heh, ne vidim svrhu da kopas po cilindru zarad kojeg kilometra vise ...neces puno dobiti , a rizikujes da pokvaris ,,,imas spravu za jurcanje , a ovo bolje ostavi kako jeste ...Tomos kaisar sa tom masinom je imao sledece podatke ( izvlacim iz secanja , mozda i nije tako ) ...snaga 1.5 ks pri 4000 rpm , razvijao je 40 km/h...deklarisana potrosnja 1.5 lit. ...ja sam ga vozio pre cetrdeset i vise ( ? ) godina i to je ( sa tom masinom ) prvi moped koji sam ikada vozio ....secam se da sve zvecka , ali ide ...eh, nostalgija...sacuvaj to kao jeste ...

#5 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 22 December 2015 - 20:02

Potrosnja od 1-1.5 lit...neee diraaaj nista, kakvo kopanje po cilindru...neces puno sta dobiti a pokvarices tu idilu od potrosnje...

To mu dodje ko elektricni motor po ekonomicnosti...

Bas interesantno motorce!

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users