Jump to content

Moja makina - Aprilia Rally

424 replies to this topic

#201 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 15 June 2016 - 20:03

Zadobio sam mnogo paznje danas kroz selo ad sm prolazio :D svi se okrecu, notor zuji kao lud, ispravka za red sponge, dosta je se promenio zvuk, onako dublji je karba zvuk nego s obicnim filterom, svecicu sam gledao crna izrazito boja osim na vrhu gde MALO vuce na braonkastu i isto takva boja unutar svecice oko onih zidova.. Dakle na karbu sve fabričko, 62-63 dizna jedna od te dve, ihra srednji podeok od moguca 3 podeoka, kupicu vrv set za stelovanje rolbica ili neke jeftine rolnice 2,3 gramaze i probati, objasnio mi je Poštar ranije u ovoj temi a ima glavnih tema za stelovanje prenosa, karba...

Послато са 5022X уз помоћ Тапатока

#202 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 15 June 2016 - 20:47

Daj nam neke slike...

Malossi Red Sponge je dosta protocniji filter. Treba biti oprezan sa postavkom karburatora.
Pakne na kvacilu se premjere, tj. mjeri se precnik i ukoliko nije potroseno preko mjere onda je ok. Recimo za novo 107mm kvacilo, precnik je 105.5mm. Zvono takodje se treba premjeriti. Za rolnice vec sam moras da otkrijes koje najbolje odgovaraju.
Koji auspuh je u pitanju?

#203 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 15 June 2016 - 20:47

Tako je najbolje, proceni koje gramaže ćeš kupiti, izplaniraj i da ćeš moći 3x3 da kombinuješ, i kreni u štelovanje.. Ja uglavnom kupim RMS, jeste da su slabašne ali su bar tačne sa težinom..

#204 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 15 June 2016 - 20:51

Samo jedna stvar, karb je 17,5 (dellorto original ili kopija) a igla ima samo 3 podeoka?

Daj molim te obavezno slikaj sve sto radis ili o cemu pises, lakse ce biti i tebi i nama, a i sama tema ce biti kvalitetnija.

#205 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 15 June 2016 - 21:00

Okk slikacu sutra, original je, 3 podeoka, da

#206 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 15 June 2016 - 21:02

Leo vince sprinter

#207 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 16 June 2016 - 17:57

Evo slike svećice malo pre slikano posle vozenja 2,5km dok je bio u rezonanci spuh, pa mi recite, po meni fino je ovo.. Posted ImagePosted Image
Posto mi je dell 17.5 ugradjen vec slikao sam ga malo nesto, jbg Posted ImagePosted ImagePosted Image
Losijee malo slike, nisam ga odavno i prao, hocu da poskidam plastiku da vidim svetla mi ne rade ni zmigavci, izgleda sve pregorelo :)
Istice mi registracija 19., pa koliko ono bi kosta obnavljanje reg i polisa naravno, sta sve tu ide ..? Msm u Srbiji

#208 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 16 June 2016 - 18:55

Mislio sam na slike igle, posto originalana igla ima 5 podeoka...
Svecka je malo sivkasta, gleda se keramicki deo oko centralne elektrode, i na 2 slici se vidi da deo ima brankasto-kafenu boju, e takva treba da bude cela keramika. To znaci da si trenutno malo bogatiji na glavnoj dizni, treba set dizni i igli pa polako u stelovanje...

#209 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 17 June 2016 - 10:55

Slikacu, nego svetla jos nisam rešio.. Evo kako sam spojio džek s namotaja za svetla.. Posted Image
Posto su kineski namotaji ne znam da li je ovo dobar raspored zica, koja se spaja sa kojom, mozda mi zato nema svetla?
Merio mi je majstor sa unimerom i zice, tj instalacija je dobra tako da vrv samo to preostaje..?

#210 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 18 June 2016 - 23:20

Stigle mi danas rolnice 4 i 5 grama (bile mi 6.5 u skutu) i posle pola dana probnih voznji dvoumio sam se izmedju 4.5g i 5g i izabrao 5 g. Malo cu vozati ove pa kupujem malossi te gramaze. Vozio sam danas skut posle odabira rolnica a drug iza mene sa bmw 1.8 i kroz selo i nije spuštao ispod 80-90 i ne moze da me stigne.. Motor stvarno ide kao lud na mali dodir gasa 40tak i samo malim pokretom ručice dize brzinu, pod punin gasom cima,a krajnja mu je oko 90 vrlo verovatno, bice neki video.. Sad ostaje mi jos tri problema :
1. Potrošnja 9 l /100km otprilike(to cu sad ovih dana karburatorom se pozabaviti, ma puno druze, a otkrio sam da mi vakum na slavini rezervoara ne radi, tj ne zatvara da benzin ne može izlaziti iz rezervoara, pa da nije i do toga sta?)
2.Svetla nemam, kupio sam ove kineske namotaje i sumnjam da oni imaju drugacije rasporedjene kablove u dzeku za svetla i da ih treba razmestiti kako bi odgovarale drugom dzeku od skutera gde se ta dva dzeka spajaju .. Poslao sam sliku ovde ali niko ne odgovara..
3. Dihtung za spuh nmg nigde nadjem, da li se moze kako napraviti?
Hvala lepo unapred :)

#211 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 19 June 2016 - 00:39

Heh, sve je to dobro ali...

View Postm4rko, on 18 June 2016 - 23:20, said:

...a drug iza mene sa bmw 1.8 i kroz selo i nije spuštao ispod 80-90 i ne moze da me stigne.. Motor stvarno ide kao lud na mali dodir gasa 40tak i samo malim pokretom ručice dize brzinu, pod punin gasom cima,a krajnja mu je oko 90 vrlo verovatno...
cemu to?
Tako nepreciznim informacijama zaista nije mjesto na ovom forumu. Trudimo se da budemo precizni i da ne pisemo svasta na forumu.
Ako pogledamo realno stanje - serijala koja trosi 9l / 100km (??), sa auspuhom koji nije nesto posebno jak, bez dihtunga na auspuhu, trka se po selu sa bmw 1.8 benzincom i pegla 80-90kmh, na dodir gasa puca od snage?
Moras priznati da to zvuci malooo naivno i bajkovito, zar ne? Imali smo vec takve bajkovite price po forumu, tipa "vozi se 120kmh na pola gasa ali karburator nije najbolje ustelovan", "obradio sam glavu i peglam 95 po gps-u sa fabrickim kineskim prenosom", itd.
Takve brzine i odzive na gas nemaju ni dobro podesene i utegnute base 70ke...

Sve to fino zvuci i super ako je istina, zato ti nama pokazi jedan video i gps test brzine...ili reci prijatelju da bazdari taj brzinomjer na bembari :)

Za dihtung mozes kupiti plocicu klingerita (jedno 2mm debljine, tanji ce da izgori) pa napraviti sebi dihtung ili ipak opet provjeriti da ne odgovara neki tipicni prsten/klingerit dihtung. Mozda bi slika nalijegajuce povrsine auspuha pomogla nama da pomognemo tebi.
Naizmjenicni napon za svjetla se regluise preko reglera, dakle ne ide direktno sa namotaja na svjeta nego regler ogranici napon na nekih max 14-15 VAC. Dakle ti trebas ispitati da li i kakav napon dolazi do reglera, kao i vezu izmedju reglera i svjetala. Potrazi na internetu, mozda nadjes elektricnu semu za tvoj skuter.

#212 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 19 June 2016 - 14:23

Znam Lauda, dacu precizne podatke kada nastelujem karb i prenos lepo. 80 na sat, malo jače, isao sam uporedo sa dva druga koja imaju brzinomer danas (sprint apollo i yamaha majesty 250).Imam dihtung al je losiji. Danas kisa nista od štele karba, sutra cu oko toga se bahtati i nabavicu uniner pa izmeriti napon, mada 80% i regler od varenja otišao cim nema ni svetla ni zmigavaca, a kablovi svi ok. Istice mi danas reg, viidecu da produzim u roku od mesec dana, ne diraju me lokalni plavi. Eo slike od juce kod druga slikano Posted Image
Retrovizor fabricki odudara, mada mi je on zadnja stavka za kupovinu, ima bitnijih stvari za sada, pa kad stigne na red.

#213 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 19 June 2016 - 14:28

Vec su ti rekli - zmigavci se napajaju direktno sa akumulatora, a svjetla imaju izvor sa namotaja.
Dakle 2 odvojena strujna kruga.
Regler nema nikakve veze sa zmigavcima.

Sent from my C5503 using Tapatalk

#214 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 20 June 2016 - 16:28

Video kako igla radi

Dakle napravio sam podeoke za pola i pun gas na ručici da znam zbog testiranja i pun gas nesto vremena, ugasio ga i ukocio i evo svećice Posted ImagePosted ImagePosted Image
Meni to deluje ok, zatim pola gasa Posted ImagePosted ImagePosted Image
Primećuje se nesto goriva nesagorelog oko svecice malo ispod namotaja, a na ful gasu nema bas toliko..
I evo neka probna vožnja, msm da maloo lakse rolnice trebaju.. Sad ne znam moram viditi usisne lamelice da li su ok, mozda zbog njih je malo veca potrošnja.. I da.. Slabo reaguje safic za mesavinu, posle 5,6 kregova tek se oseti razlika, i odvrnuo sam toliko krugova i bolje starta motor i vraca na ler lepo, ne dimi na leru koliko je dimio pre, skoro da se ne vidi dim iz spuha

#215 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 20 June 2016 - 21:41

Nije dobra boja svjecice.
Sarific vec nakon 3 kruga gubi funkciju, odnosno pilotka. Dakle treba ti ili veca pilotka posto dodajes vazduh ili regulisanje smjese na ostalim otklonima.
Saric stelujes tek kada pogodis sve ostale otklone gasa (1/2, pun).
Takodje nema smisla ni prenos dirati dok se karburator ne dovede pod konac. Tako da sad i ne mozes primjetiti da li ti bas trebaju lakse rolnice, jer recimo kada dobijes pravilan stihiometrijske odnos mozes dobiti i veci broj obrtaja na ubrzanju, na primjer.
Do potrosnje ti je zbog karburatora. Da su lamelice u pitanju imao bi nepravilan i otezan rad na leru, gubitak snage, pa cak i pucanje na auspuh. Ali njih nije tesko provjeriti, pa se to moze uraditi u 10 min. Bitno je da lamelice ne zijevaju.

Procitaj temu o stelovanju karburatora par, bice ti neke stvari mnogo jasnije.

#216 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 20 June 2016 - 21:47

Pa sta ti misliš? Za ful gas treba manja dizna, da? Iglu osiromasiti za 1 podeok, Pa probati opet? Msm ovde je viska goriva ali ne puno(extremno) a troši kao lud, kao da sam totalno promasio i iglu i diznu
Procitacu opet.. 23x,hvala sto mi pomazes :))

#217 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 20 June 2016 - 21:55

Prvo stelujes glavnu diznu. Iglu ne diras dok ne sredis pun gas. Skidaj po 2 broja glavnu diznu dok ne dobijes braonkastu cigla boju i dok ne budes zadovoljan sa odzivom na gas. Posle predjes na iglu ali i dalje kontrolises pun gas. U temi stelovanja je sve objasnjeno

Msm ovde je viska goriva ali ne puno(extremno) a troši kao lud
Jos ce na kraju ispasti da trosi uzasno puno zbog viska vazduha...:)
Prekontrolisi fino sve spojeve, vakuum ventil. Ako ne curi nigdje benzin, karburator ti je izvor velike potrosnje.

Koji filter vazduha koristis?

#218 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 20 June 2016 - 22:02

Red sponge malossi, hvala za objašnjenje, a vakum ventil mi ne radi, benzin ide bez pravljenja vakuma al ne izlazi nigde tako da ne mislim da je to razlog potrosnje ovolike, kupicu drugi kada stignem..

#219 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 20 June 2016 - 22:18

Sve ok, samo da ne bude zabune, ako dodaje vise vazduha da bi uslovno receno bolje radio, znaci da negde ima mnogo goriva (gavna dizna, atomizer-igla, pilotka) , ne treba mu veca pilotka.

To je inace pocetnicka obmana kada osetis da skut ide bolje sa nekom diznom pa onda srafom na fino dodajes vazduh i kao, usaglasis da ide...
Medjutim, potrosnja je do neba, a performansi nigde. U tome hoce i da odmogne sto recimo ler gas (sraf za klipic) spustis previse i nemas osecaj da obrtaji sporo opadaju posle duzeg gasa, sto ce biti prvi pokazatelj viska vazduha ili previse spustene igle ili premale pilot dizne.

Zato je Lauda rekao, sraf smese na 1,5krug, igla na sredini i menjas glavnu diznu dok ne dobijes da ide priblizno ovako kao na snimku, naravno, kontrolises svecicu svaki put.

Kada ubodes glavnu, prelazis na iglu ili mozda i na pilotku, sraficem se na fino mozes igrati za pola kruga do krug, ciato da vidis u kom pravcu ides ali kada sbe nastelujes, mora da bude izmedju 1 kruga do 2 od skroz zatvorenog, takva je konstrukcija dell-a i tada znas da ce i najmanje trositi... dakle, mozda ce trebati i dodatno neke igle i mozda jos neka pilot dizna.

Karb se steluje temeljno i dugo, ne moze za jedan dan da ti sve pokaze i da ti bude jasno zasto se sta desava u datom trenutku, pa polako. Velika olaksica je ako imas manuleni sauh, i obavezno, svaka proba i stelovanje mora da bude kada je motor dobro ugrejan.

Sent from my GT-I9192

#220 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 24 June 2016 - 16:56

Ok, razumeo sve, sada koje dizne da uzmem, jel m6 za dell 17.5?

7 user(s) are reading this topic

0 members, 7 guests, 0 anonymous users