Jump to content

Moja makina - Aprilia Rally

424 replies to this topic

#301 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 13 July 2016 - 09:48

isto je, mada se ulje uvuče između košuljica i kuglica pa tako i štiti površinsku cementaciju kuglica koja je veoma važna za dugotrajnost....

#302 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 13 July 2016 - 11:54

Imaju ovi lezajevi neku fabricku belu mast unutra, ok je toPosted Image

Послато са 5022X уз помоћ Тапатока

#303 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 13 July 2016 - 12:33

da da svaki ima tu belu mast, pa obrati pažnju da ne duvaš topao vazduh sa fenom na nezaštićene kuglice

#304 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 13 July 2016 - 12:38

Udje! Posted ImagePosted ImagePosted Image Onaj kraj gde sam normalno izvadio lezaj, tu upade bez problema, a na drugom kraju nisam mogao rukom, ne zbog onog kanala sto sam napravio nego na samom početku nije htelo nesto, i dobro je, pripremio sam neku cev i njom samo rukom je uzeo i malo udario 2x u lezaj i posle samo propade do kraja, vratio sam sve u zamrzivac, oko 3h odoh da pozajmim fen i zagrejem blokove i da to zavrsim, dihtung masu sam uzeo neku americku, crvenu.

#305 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 13 July 2016 - 13:00

odlično, veliki blok ćeš morati pošteno da greješ jer se brzo hladi, i to malo sa unutrašnje malo sa spoljne strane...

dok greješ veliki povremeno grej i mali, da ti posle bude lakše da dobiješ i njegovu temperaturu....

#306 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 13 July 2016 - 18:50

Iii finish! Ostavio sm blokove na suncu danas jedno 15min, radilicu iz frizidera i nije bas fino islo, malo je radio čekić samo da krene lagano, onda manji blok isto onako srednje issao, vrv se nije dovoljno zagrejao na suncu ali uslo sve, kako mi Mario rece, namazao silikon, sacekao 10 min spojio i dva srafa zavrnuo rukom malo, i posle 10 min zavrnuo sve, dotegao po osecaju koji sam zapamtio kad sam odvrtao te srafove kuckajuci po malo po blokovima i radilici, i sve radi perfektno, stavio semeringe , ostaje mi jos da skinem silikon gde dolaze delovi i koliko mogu da dohvatim unutar radilice.. Imam tacno para da sve sklopim i vozim, ali istice za koje dan registracija pa moram produžiti tako da cu morati dati od para koje sam za ovo odvojio, tako da ce porudžbina delova sacekati koji dan,. Nadam se da semering do variomata nisam previse ugurao, mada sano sam lagano kuckao. Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

#307 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 13 July 2016 - 19:02

View Postm4rko, on 13 July 2016 - 18:50, said:

Iii finish! Ostavio sm blokove na suncu danas jedno 15min, radilicu iz frizidera i nije bas fino islo, malo je radio čekić samo da krene lagano, onda manji blok isto onako srednje issao, vrv se nije dovoljno zagrejao na suncu ali uslo sve,
Kakvo sunce covjece, blokovi se griju industrijskim fenom bas da bi se izbjegla primjena sile! Bolje da si blok spakovao u rernu pa grijao...
Nisi valjda kucao cekicem direkno po radilici? I kad vec volis cekicem po radilici, onda barem nabavi gumeni.

#308 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 13 July 2016 - 19:07

Nisam cekicem po radilici, 5,6 x lagano kod navoja, islo je fino, napisao je jedan ovde da moze na suncu i majstor lokalni mi jeto preporučio , danas je bilo 40°,nisam udarao jako, niti sta ostetio,

#309 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,767 posts

Posted 13 July 2016 - 21:11

Ne 40C vec 120C to sunce ne postize nikada..

Nego pisao si da si dobro prostudirao one video zapise koje sam ti linkovao. De mi reci jer grejao bilo koji majstor sa tih snimaka na suncu ?

#310 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 13 July 2016 - 21:21

Mrgood je napisao da postoji i taj nacin, da je dovoljno da se blokovi zagreju na suncu, i niko posle tog posta nije negirao njegovu priču i rekao da ne može tako, i to je shvaćeno kao jedan od načina, jos sam i citao da je jos neko tako radio. I sad, sto bih se ja cimao da bajsom pedlam 8km po suncu da uzmem fen,uradim onako. I zaista nisam se mucio, blokovi su fino primili lezajeve i ja sam zadovoljan. Svima vama sam veoma zahvalan na vasoj pomoći i svaki vas post sa savetima cenim, ok, stavljacu samo slike i objasnjavacu sta sam radio kada stignem, necu pitati vise nista

#311 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 13 July 2016 - 21:25

Nemojte odmah napadat decka,ja sam mu to napisao jer sam ja tako radio. Evo skuter tako sklopljen je napravio preko 5000 km i nikad nikakvih problema. A za kuckanje po radilici ja sam konkretno preko komada drveta lupkao dok mi nije sve sjelo. I nije mi trebao gumeni cekic niti industrijski fen,ma koliko se vi kunuli u to dvoje. Nije radilica od secera pa da ce se iskrivit ako se par puta kucne po njoj preko drveta,to je kvalitetno okaljeno i od jako tvrdog materijala. A jednako kao i m4rko,ni ja nisam imao problema prilikom sklapanja mada nisam koristio fen.

#312 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 13 July 2016 - 21:25

Ispod odgovora od mrgood, AcaPostar ti je napisao da grijes blokove na 120C, Mario ti je poslao linkove za pakovanje radilice...pa ne znam stvarno kako smo mogli bolje da te uputimo.
Dobro, spakovao si sada - sta je tu je, valjda ce potrajati. Eto sad znas za ubuduce da cekic metoda nije najbolja i uopsteno cekic nije potreban u radovima oko skutera.

#313 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 13 July 2016 - 21:39

Ako je spakovao spakovao, gotovo je sad...sunce metoda nije ono što mi preporučujemo na forumu i ne očekuj da je branimo...
U principu možeš ti da spakuješ radilicu sa sunce-mesec-vetar-čekić metodom ali pitanje je koliko će ležajevi i radilica potrajati...

#314 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 13 July 2016 - 23:07

Radilica nije od secera ali kada se "kucka" cekicem po osovini bez obzira da li je preko drveta ili ne rizikuje se izmestanje tega radilice u odnosu na drugi teg. Znaci nece se navoj ostetiti nego ce stradati centriranost radilice u zoni velike pesnice. Nadam se da me razumete. Nikako cekicem po radilici i onda nema problema.

#315 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 19 July 2016 - 10:01

Posle konsultacije sa strugarom i gledanja cilindra, odlučeno je busiti na 41,5mm (serijski 40mm).Danas stigao klip, prox i dihtunzi neki kineski Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image Odnecu danas strugaru klip i trebao bi zavrsiti do sutra, i ostaje mi jos iglicasti da uzmem, videcu dal ima na motobike malossi i da vidim gumu sto vodi od kucista filtera do karba, ispucala ova, vuće falš.. Sad, da li da ostavljam fabricku toplotnu vrednost svecice (b7hs) trenutbo mi jr na skutu svecica b8hs, ili mislite da bi trebala hladnija/toplija? I da li mislite da tokom perioda razrade (400km) vratim serijski filter, spuh, rolnice ili mi vi preporucite.. Mozda da ostavim celu postavku sa kojom sam do sada vozao(red sponge malossi, dell 17.5,leo vince sprinter, rolnice 4.5,dizna 68 skojom je imao dobro podesenu smesu ali na klipu 40mm) a samo za 50 % pojacam mesavinu i tako da vozim?

#316 Nesa BG

sensei

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,745 posts
  • MestoN.Bgd
  • VozimSprint exactly

Posted 19 July 2016 - 21:35

Koliku toleranciju ti majstor ostavlja? 2T je drugaciji nego 4t pa da ne ostavi malu toleranciju. Jesi li mu rekao koliko da ostavi? Najcesce se busi sa tolerancijom 6-7/100mm kada se koristi kvalitetan klip. Obavezno posle busenja a pre montaze obori sve ivice kanala malom turpijom. Ivice ostaju ostre pa moze da se desi da zakaci karika i da dodje do havarije. Razrada naravno oko 500km.

#317 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 19 July 2016 - 21:40

Naglasio sam mu 6 stotih kako mi Aco preporucio, mada u uputstvu koje sam dobio sa klipom pise da moze i na 5 stotih.. Uradicu tako i citao sam teme o razradi :) Ostavivu b8hs svecicu pa kad odradi prvih 20 min na leru odvrnucu svecicu da vidim kakva je.. Sutra narucujem malossi iglicasti s bakarnom kosuljicom

#318 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,751 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus

Posted 19 July 2016 - 21:48

E pa tako se radi, ulazes u kvalitet. Prox je dobar klip, samo da majstor jos odradi svoj posao da razbusi stublinu bez ovalnosti sa preporucenom tolerancijom.

#319 Dajteh

Stari član

• Senior Members
  • PipPipPipPip
  • 3,934 posts

Posted 19 July 2016 - 23:51

Ne znam bas sa suncem, ali u pocetku nisam imao srece sa fenom, grijao bih sa 500°C dok ne bi osjetio da je sve dosta vruce, i opet bi mi se znalo desiti da malo zastane.
A to je zato sto nisam postizao oko 120°C sto je jako jako vruce, a kad se toliko naloze blokovi onda sve samo klikne bez imalo tucanja.

#320 m4rko

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 219 posts
  • MestoMali Zvornik
  • VozimAprilia Rally 50

Posted 20 July 2016 - 08:48

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image dakle jos iglicasti.. Jel normalno da kad klip stavim u cilindar ima lufta oko milimetar ili pak pola mm?

8 user(s) are reading this topic

0 members, 8 guests, 0 anonymous users