Jump to content

Komparacija remenica 128mm

4 replies to this topic

#1 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 04 January 2016 - 13:20

Na radnom stolu imam linearne remenice 128mm koje su planirane za upotrebu na minareli blokovima.. Pisalo se davno da su Piaggio 128mm remenice do proizvodnje 1998g kompatibilne na minareli, sa dodatkom spacer prstena koji treba da odmakne za oko 2mm korpu kvačila. Međutim ja ovde imam

1. MHR Team, remenice koje se prodaju u overrange kompletu za minareli
2. Pollini speed drive 3, aluminijumske koje su isto za overrange aplikaciju na minareli blokovima

Posted Image

Na prvi pogled vidimo da su koncepcijski veoma slične, stom razlikom da su Polini urađene od aluminijuma, mada imaju i svom proizvodnom programu i keramičke "ceramic speed drive" , kao što i Malossi ima novu liniju "la furia rossa" takođe sa keramičkim premazom.

Uglovi kod oba proizvoda su linearni i ostavljeni na izbor korisniku u dve varijante od 36 i 38 stepeni, pa se na remenicama nalazi po 3 para kanala i 3 štifta.. Kod Malossi-ja je ugao 36 obeležen tačkom ispred kanala, dok kod Polinija to treba pogađati..

Posted Image Posted Image

težina Malossi remenica je 800g za razliku od Pollini koje su 650g

Pollini u kompletu daje identičnu opremu kao i Malossi, dva silikonska O ring-a, poklopac dve tube grafitne masti kojom se podmazuju staze pre sklapanja, kao i centrator opruge za minareli, i spacer za odbijanje zvona debljine 2,2mm.

po unutrašnjosti same remenice primetićemo razlike da je staza za remen "nazubljena" u obliku koncentričnih krugova, za koje iskreno mislim da će se uglačati i biti jedna izpolirana površina kao i kod Malossi-ja..

od inovacija primetio sam da na štiftovima po kojima klize kanali Pollini daje malene prstenove koji se zaokreću, predpostaviću da je ovim trenje još više smanjeno i definicija položaja remenica još brže i preciznije zadata, sam odziv prenosa je u ovom slučaju doveden u spregu sa variomatom brže i efikasnije..

www.pyrotherm-sr.co.rs/tuned/analize/128_remenice/Originals/remenice_011.jpg

Pollini je kao i Malossi predvideo upotrebu obe vrste opruga odnosno Minareli i Piaggio tipa, pa je korisniku ostavljen izbor aplikacija u zavisnosti od tipa kvačila..

Ono što još nisam premerio kod Pollini-ja, a smatram da je isto bitno je koliko se one otvaraju, odnosno koliko puštaju remen da upadne u dubinu kada su maksimalno otvorene, mada mislim da je to identično kao i kod Malossi tipa, i vidimo da je to u Minareli slučaju dosta slabašno, tačnije remen može da upadne samo do polovine

#2 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 04 January 2016 - 20:41

Lepo predstavljeno...eto kad ti opet budu u rukama premeri i to koliko upada remen čisto da imamo i taj podatak!

Ja sam za nijansu veći ljubitelj Polinija nego Malossia...Evo i u ovom slučaju Polini dokazuje 2 prednosti u odnosu na Malossi OR remenice..
1. remenice su lakše
2. štiftovi su bolje rešenje i manje troše tj razvaljuju kanale

Kvalitet je prisutan, to se na prvi pogled vidi...isto kao i kod Malosija

#3 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 04 January 2016 - 20:54

Premericu svakako, mada da nije tako onda ni ova duzina remena ne bi odgovarala

#4 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 08 January 2016 - 16:28

Meni se u svakom slucaju svodjaju novotarije koje vidimo kod polinija, mada nije fer praviti komparaciju sa ovim starim tipom malossi overrange-a. Polini je prvobitno imao ovakve "klasicne" metalne remenice pa, kada su 2012 izbacili novi koncept "ceramic speed drive", dodali su i ovu jeftiniju aluminijumsku verziju "evolution speed drive" u svoj asortiman. Sve najbolje stvari su zadrzane, sem sto nalegajuca povrsina nije keramicki zavrsena. Odlican prizvod za pristupacnu cenu, mnogo bolji od zastarelih malossijevih.

Jedino nisam siguran po pitanju uglova, treba tacno videti u polini knjizici sa kojim uglovima raspolazu jer je ovaj proizvod izasao zajdno sa "speed 9r" variomatom, a stariji model polinij remenica se razlikovao od malossijevih 36/38, secam se da sam negde procitao 33 i 39..

Takodje, malossi obelezava uglove naspram ose osovine primara i naziva ih "uzim i sirim" te se iz teksta vidi da je torq drive pravljen prema variomatu, odnosno odnosu: snaga setupa - ukupna masa, prenosni odnos reduktora.

Posted Image

Posted Image

pa sa sirim uglom (verovatno 38* u odnosu na osovinu primara) dozvoljavamo variomatu da kasnije menja "brzine" i na taj nacin peglamo rupu u ubrzanju ili propadanje obrtaja usled recimo produzenog prenosnog odnosa u reduktoru..

Ne bi bilo lose i premeriti razmake izmedju ivica u skupljenom i rasirenom stanju, zbog komparacije otvorenosti ali i da bi znali projektovanu sirinu remena.

Odlican priozvod za manje para od konkurencije.

#5 ALIEN SM

Stari član

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 4,308 posts
  • MestoSR. MITROVICA
  • VozimLongjia ( MOTOMANIA) Alien

Posted 12 January 2016 - 21:39

Odlicno predstavljena komparacija OR torka , vidi se da su oba visoko kvalitetna ...naravno , u kombinaciji sa OR variom i duzim kaisem moraju dati bolje perfomanse celog prenosa ...na minareliju jeste mali problem onaj var koji ogranicava dublje upadanje kaisa , secam se da su svojevremeno Zlajoiks i tata mu Mica eksperimentisali sa remenicom od 4- t koja to nije imala ...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users