Naime, vec neko vreme za Matica , onog sa Airsalom , da bi bio savrsen do kraja, lovim elektronsko paljenje…fabricki je napakovan sa standardnim paljenjem za taj model , to je ono 12 V/ 50 W i to radi dobro , ali ipak na novijim generacijama Tomosa je pakovano elektronsko … To novo kad hoces da kupis je oko 50 evra , ima na KP i po prodavnicama , nije to mala cifra , skoro sam mogao dobiti po dobroj ceni od oko 25- 30 evra , ali nisam bio dovoljno brz i bas taj dan nisam bio na Netu i prodato …jbg …najbolje je uzeti kompletno paljenje koje se sastoji od anker ploce sa pobudnim namotajem , namotajem za svetlo , bobine i magneta , sve u kompletu …
Danas kupis skuter ili Tomosa , oni vec imaju elektronsko paljenje i ne mislis o tome…savremena elektronska paljenja se sastoje od anker ploce sa namotajima i u njihovom sklopu postoji PICK UP- mali davac signala o polozaju radilice i on se obradjuje u CDI-ju ( capacitor discharge ignition ) , u prevodu paljenje putem praznjenja kondenzatora , u njega je ucitana mapa paljenja i on svoj impuls salje na bobinu i to je to , ponavlja se u nebrojenim ciklusima , pouzdano , trajno, jeftino , skoro vecito…
Zasto sam resio da mog Tomosa pocastim el. paljenjem ? Pa, upravo zato da bi bio savrsen, iako platinsko paljenje radi dobro , ono je relikt proslosti …verujem da manje – vise svi znamo kako ono radi ,ali ajde malo podsecanje zbog nekih mladjih clanova koji nisu imali prilike da se upoznaju sa njim, a mozda ce naleteti na njega nekad, ima jos mnogo platina na ovom svetu …
Najkrace moguce – prilikom prolaska polova magneta pored polova bobine ili pobudnog namotaja u primarnom kolu ( manje namotaja debele zice ) indukuje se struja niskog napona , ali velike jacine ( i do 5 A ) , a kad se ta struja putem prekidaca prekine, dolazi do indukcije u sekundaru bobine( mnogo namotaja tanje zice ) struje visokog napona od preko 15 000 V koja je sposobna da upali smesu u cilindru …Kod platinskog paljenja u celom tom kolu su platinska dugmad koja u stvari predstavljaju elektromehanicki prekidac koji prekida struju u primarnom kolu najslabija karika …sastoje se od cekica i nakovnja , i opruge i cim postoje mehanicki delovi postoji i mogucnost njihovog habanja i kvara …kvarovi su pucanje opruge ,oksidacija , trosenje kontakata , trosenje fibera, a samim tim i promena ugla paljenja, a i rezim rada motora koji se jako brzo vrti nije pogodan za taj sklop , ne mogu platine da isprate visoke obrtaje zbog visoke frekvencije, pa im je smanjena pouzdanost…e, tu sad zadnjih godina elektronika preuzima na sebe ulogu tog prekidaca sa svim svojim prednostima – jeftina , pouzdana , jednom podeseno paljenje se vise ne menja i to je to …zaboravis da imas paljenje …
Pribor za el. paljenje je skroz drugaciji od onog sa platinama , magnet je drugaciji , nema breg, nema kondenzatora cija je uloga da sakuplja nepozeljna varnicenja , kod el . paljenja umesto bobine ima pobudni namotaj koji svoj impuls salje na bobinu koja se razlikuje od one sa platinskim paljenjem – sve mora biti kompatibilno da bi radilo …
Jedna od alternativa za kupovinu je bio i elektronski modul VEC…proizvodi se u Bosni , izgleda kao 6 voltna bobina , jednostavno za ugradnju , visokonaponski kabel ide direktno na svecicu i to radi …mana je visoka cena od oko tridesetak evra i nepostojanje predstavnika uza Srbiju , bar ja nisam nasao …
I vec sam se pomirio sa tim da necu proci ispod tridesetak evra, kad sam sasvim slucajno preturajuci po Netu saznao nesto novo – kako bi za male pare svoje postojece platinsko paljenje pretvorio u bezplatinsko …negde sam procitao da na tomosovo paljenje kad se izbaci kondenzator i platine , produzi se zica , izvuce se napolje i spoji na mini elektroniku koja se koristi na motornim testerama , zavrne se na sasiju , ima jedan ulaz i sve se to spoji na spoljni ulaz bobine …na zalost , toga dana sam mnogo toga gledao , nisam markirao sajt , ali sam dobro iscitao i zapamtio …dao covek sliku kako to izgleda , kaze ne zna vec koliko je toga napravio i da radi bez greske …ne budi lenj – odem na sajt Moto bike-a , kad imaju slikom bas istu takvu na ceni od 890,00 dinara !!!???
Cena nikakva , vredi probati !
Porucim pre podne , stiglo sutra ujutro za petnaestak sati , brzo , tacno uredno, svaka cast za poslovnost M- bike i AKS cista petica …
To je ovo
Montaza nije problem , ali ima jedan mali tehnicki problem …ne znam kako se steluje ugao pretpaljenja kod elektronskog …kod platina nije problem – nadjes GMT , dovedes klip na 1.8- 2.0 mm pre GMT i zakretanjem anker ploce u tom trenutku treba da se platine pocnu otvarati , zategnes plocu i to je to …moze se zbog preciznosti koristiti instrument ili lampica , ali prosto je i jednostavno …
Kod elektronskog sklopa nemamo u odnosu na cega da se ravnamo kao kod gore opisanog , pa se moram posluziti drugom metodom …moze se sve to zavrnuti na sredinu , upalice sigurno , ali ja ipak tako vaznu stvar kao sto je pretpaljenje koje je jedno od najvaznijih parametara za rad motora ne bi prepustio slucaju i odokativnoj metodi …
Sve sam osmislio – uradicu sledece … kod automatica je sistem paljenja pokriven deklom magneta , a na njemu je i mehanizam kurble , bez toga ne mozes upaliti i ne mozes videti sta se desava …dakle – drugacije ….
Ovako : na gornjem delu dekla pokloca magneta probusiti dovoljno veliku rupu i na njoj obeleziti kao i na magnetu kad je klip u GMT …repernu crtu …zatim malo vratiti unazad za vrednost pretpaljenja, i obeleziti markerom na magnetu ….zatim stroboskopskom lampom videti da li treba zakrenuti anker plocu tamo – vamo dok se ne dobije zeljeno pretpaljenje i to je to …posle se rupa za stelovanje osigura gumenim cepom …
Juce uguram Matica u servis , stvorim uslove za rad , sve je na dohvat ruke, pocnem …
Skinem dekl magneta i kurble , magnet …dali su i semu povezivanja , krajnje jednostavno , svaka baba bi znala povezati …odspoji se zica od kondenzatora , nastavi se i izvuce napolje umesto one postojece …onu postojecu sam uvukao unutra, smotao je i gurnuo iza anker ploce da ne smeta …danas- sutra moze se brzo i lako vratiti na platinsko paljenje , sve je vec tu …nisam hteo da se zadrzavam , ali moglo se ostaviti stara i novoizvucena zica i putem preklopnog prekidaca ostaviti po izboru oba sistema alternativno, platinski i bezplatinski koja ne bi smetala jedan drugom …ona novoizvucena zica ide na mini elektroniku , ulaz bobine i zicu za gasenje …za sve su dali i zice , a elektroniku sam postavio na sasiju sa jednim sarafom …sat rada, i jos am kilavio, smeta mi stomak …
Upalio je na prvu kurblu i na vise pokusaja paljenja odmah …to je zavrseno …Matic je dobio elektronsko paljenje za male pare i eto, ako ovo moze nekom da posluzi , garantuju preko 13 000 rpm …
Ajd` kad sam se vec ovoliko raspisao, da dodam jos nesto …gore opisani sistem iako je bezplatinski spada u STATICKE sisteme , a osim njega bolji je DINAMICKI sistem …ovaj prvi je prilicno da kazem primitivan i zaostaje za ovim drugim , tacka pretpaljenja je ista na svim obrtajima, a dinamicki odlikuje postojanje citaca, pick- up-a ( kao kod skutera ) , koji podatak o polozaju radilice salje u CDI , ali ne makarkakav , vec onaj sa PIC- om , to je kontroler u koga je upisana mapa paljenja , promenljivi uglovi , jer nije isto pretpaljenje za 3000 , 6000 ili 10 000 rpm , to zna da uradi Bojan i to je nesto najbolje sto postoji …