1
` Elektronske ` platine
Started by ALIEN SM, Jan 06 2016 10:43 AM
33 replies to this topic
Posted 25 January 2016 - 13:07
Da, može i ovako. Pozitivna poluperioda puni kondenzator a negativna je ustvari impuls za okidanje umesto pikapa. To je već složenija varijanta i momenat okidanja je pomeren na kasnije u odnosu na onu šemu koju sam ja nacrtao, što znači da prostom ugradnjom ovakve bobine sa integrisanim CDI-jem mora da se pomeri anker ploča inače će paljenje biti kasnije nego što treba.
Posted 26 January 2016 - 10:17
@Alien jesi li sad razumeo kako radi ?
Posted 26 January 2016 - 17:38
Hvala vam sto se zaista trudite da me obrazujete , shvatam ulogu Z diode kao prekidaca , mada kazem , nikad se nisam bavio elektronikom , pa mi je rad pojedinih elemenata nepoznanica , trudim se ...ali , ajde - kako radi prva generacija el. paljenja na Tomosima ? Pobudni namotaj - eksterna bobina , nema platina , niti kakve elektronike ? Kakav je prekidac ?
Posted 26 January 2016 - 17:40
može biti različit, ali ako nema pick-up onda mora biti neko kolo koje će sinusoidni napon da secne i u pravom trenutku pusti
Posted 27 January 2016 - 00:13
U tom slucaju je verovatno zenerka negde unutra, dali u bobini ili pobudnom namotaju, ali sigurno negde postoji.
Posted 27 January 2016 - 16:51
Ja sam prosle godine probao da na automatica umesto njegove eksterne bobine stavim od skutera ( minareli tip) , imao je varnicu , ali nije hteo da upali ...nesto nije bilo kompatibilno , pa nije hteo ...sve izgleda isto , masa - ulaz bobine , visokonaponski izlaz , ali nije hteo ...nesto nije isto ...
Posted 27 January 2016 - 19:42
Momenat okidanja tj negativna poluperioda kasni za oko 90 stepeni. Zato ti nije upalio.
Posted 02 February 2016 - 09:59
Jos malo o el. paljenju ...
Pre nekog vremena na Tomos forumu se vodila polemika na nekoliko strana o VEC modulu ...Temu je pokrenuo clan koji sebe naziva VEC i sve mi se cini da je njihov predstavnik za Srbiju...razvila se zucna rasprava i bilo je onih koji su za i protiv ...
Taj VEC modul se proizvodi u vise varijanti za sve zivo u Bosni , a covek je obrazlozio kako radi ...izgleda kao 6 voltna bobina , samo nema kond i platine i visokonaponski kabel ide na svecicu ...dakle , beskontaktni sistem , mora u sebi imati neke elektronske komponente ...lagan za montazu , malo je jaci na ceni , oko 30-35 evra ...pretpaljenje se regulise u zavisnosti od preteznog rada motora da li radi na srednjem rezimu ili na visokom ili niskom , pa se tako i rotira anker ploca ...nista vise ...oni koji su za i koji su ga imali , uglavnom se pozitivno izjasnjavaju o njemu , motor dobro pali i dobro radi ...
Oni drugi skeptici , hoce nesto vise da znaju o njemu - karakteristike paljenja , medju njima sam i ja ...zasto ? Hocu da znam kakvo je to paljenje , ako je obicno staticko , onda ne vredi te pare, to se onda moze resiti za cetiri puta manje pare sa goreopisanom minielektronikom...kada su ga to pitali covek nije znao ili nije smeo da da taj podatak kao da se radi o ne znam ni ja kakvoj vojnoj tajni ...pa , Tomos je dao podatak da njegovo dinamicko paljenje menja ugao - do 6000 - 20 stepeni posle toga retardira na 10 stepeni ...i sta je tu problem ? Niko od nas nece to iskoristiti da ga iskopira ili ne znam ni ja sta ??? Ja ga ne bi uzeo iz istog razloga - nema taj bitan podatak - mapa paljenja , pa ako je staticko , ne vredi te pare , ako je dinamicko - mozda ...nije dovoljno samo zavrni i teraj...
Pre nekog vremena na Tomos forumu se vodila polemika na nekoliko strana o VEC modulu ...Temu je pokrenuo clan koji sebe naziva VEC i sve mi se cini da je njihov predstavnik za Srbiju...razvila se zucna rasprava i bilo je onih koji su za i protiv ...
Taj VEC modul se proizvodi u vise varijanti za sve zivo u Bosni , a covek je obrazlozio kako radi ...izgleda kao 6 voltna bobina , samo nema kond i platine i visokonaponski kabel ide na svecicu ...dakle , beskontaktni sistem , mora u sebi imati neke elektronske komponente ...lagan za montazu , malo je jaci na ceni , oko 30-35 evra ...pretpaljenje se regulise u zavisnosti od preteznog rada motora da li radi na srednjem rezimu ili na visokom ili niskom , pa se tako i rotira anker ploca ...nista vise ...oni koji su za i koji su ga imali , uglavnom se pozitivno izjasnjavaju o njemu , motor dobro pali i dobro radi ...
Oni drugi skeptici , hoce nesto vise da znaju o njemu - karakteristike paljenja , medju njima sam i ja ...zasto ? Hocu da znam kakvo je to paljenje , ako je obicno staticko , onda ne vredi te pare, to se onda moze resiti za cetiri puta manje pare sa goreopisanom minielektronikom...kada su ga to pitali covek nije znao ili nije smeo da da taj podatak kao da se radi o ne znam ni ja kakvoj vojnoj tajni ...pa , Tomos je dao podatak da njegovo dinamicko paljenje menja ugao - do 6000 - 20 stepeni posle toga retardira na 10 stepeni ...i sta je tu problem ? Niko od nas nece to iskoristiti da ga iskopira ili ne znam ni ja sta ??? Ja ga ne bi uzeo iz istog razloga - nema taj bitan podatak - mapa paljenja , pa ako je staticko , ne vredi te pare , ako je dinamicko - mozda ...nije dovoljno samo zavrni i teraj...
Posted 02 February 2016 - 12:18
Pa neće oni Mišo da odaju tajnu kako to radi jer kako će ti uzeti pare za nešto jednostavno i jeftino. Da tu ima neke silne elektronike dali bi bar osnovno objašnjenje tipa, "okida se tiristorom preko kondiša" ili tako nešto, al ako je unutra samo jedna zenerica pazi da ti ne kaže, propade mu "biznis".
Posted 02 February 2016 - 15:06
Na zalost , minielektronika je zavrsila zivot pre neki dan ! Nisam pisao o tome jer nisam bio siguran , a sada mi je vreme dozvolilo da se u to uverim ...pre neki dan upalim normalno , bilo je dosta hladno , zagrejem ga malo i krenem ...krenem , posle stotinak metara ( na svu srecu ) samo se ugasio ...Na kurblanje nece ni da cuje , doguram ...za pola sata vratim na platinsko paljenje , eto srece da nisam izbacio platine i kond , nego sam sad samo izvukao zicu koja ide na bobinu i to spojio , ustedeo sebi posla ...danas , posle nekoliko dana , probam , ponovo vratim sve na minielektroniku kako je i bilo povezano - nece ni da cuje ...ZAKLJUCAK : elektronika u kvaru ! E sad , vec kad sam radio , ajde uradim jos nesto - ishemiram jednostavnu shemu da ako danas - sutra budem se igrao opet sa ovim mogu putem izbornog . preklopnog prekidaca ( a evo i u slucaju kvara ) imam ili elektronsko ili platinsko paljenje ...to je preklopni prekidac 1- 0 - 2 ...kad je na nultom polozaju ne pali uopste( to moze da posluzi i kao jedan vid zastite ) na 1 je platinsko paljenje , na 2 je elektronsko ...shema je dobra, na nuli ne pali , na 1 je platinsko koje pali , na 2 je elektronsko i ono sad ne pali zbog kvara elektronike...
E, sad , posto je vec u kvaru , ne gine joj sekcija da vidimo sta ima unutra...u metalnom kucistu zalivena je onom masom , radice lemilica , otvoricu je kako - tako ...nisu neki novci , vredelo je probati , na zalost , razocaran sam ...Kinezi , jbg ...
E, sad , posto je vec u kvaru , ne gine joj sekcija da vidimo sta ima unutra...u metalnom kucistu zalivena je onom masom , radice lemilica , otvoricu je kako - tako ...nisu neki novci , vredelo je probati , na zalost , razocaran sam ...Kinezi , jbg ...
Posted 03 February 2016 - 11:03
Ehhh, dugo je trajala... šta bi bilo da je žarko leto? Ajd sad Mišo lepo to raskopaj da vidimo konačno šta je unutra pa da to napravimo kako dolikuje i razrešimo misteriju jednom za svagda.
Posted 03 February 2016 - 14:01
Najgore je sto kinezi znaju zastiti svoje komponente, prave ih po svojim standardima i imenima, dobro ih zaliju i tako.
Posted 03 February 2016 - 20:12
Mogu oni da skrivaju koliko hoće, kako oni kopiraju tuđu tehnologiju tako možemo i mi. Dovoljno je da vidim oblik komponente i već mogu da predpostavim o čemu se radi. A pošto ovo i nije neka svemirska tehnologija, nebi trebalo biti problema.
Posted 04 February 2016 - 14:18
Goggy. razbucao sam ...al` nista od toga , na maloj plocici nekoliko onih mikroelemenata kao na antenskoj plocici svi zaliveni u onu masu , smrdi na izgorelo ...ne bi se ja vise zajebavao sa tim , ne isplati se ...radilo mesec dana i kraj ...izgleda da ce mali da radi na platinskom do daljnjeg , nista mu nece biti . a ovo posto je nepouzdano jos bolje sto se sad desilo i sto me ostavio blizu , moglo je i ko zna gde posto cesto idem sa njim van grada ...
Sad bar znam sta da lovim , bice to kad- tad , ono slovenacko , ili indijsko ...eto , bilo , al` nisam znao sta je pa nisam uzeo ...i sad ima na KP ali lik puno trazi - 5000,00 preterao ga je ...cekam jeftinije ...inace , koga interesuju Tomos paljenja i jos kojesta, moze da ukuca MYRONS MOPEDS i u search TOMOS , ima zanimljivih stvari da se sazna ...
Sad bar znam sta da lovim , bice to kad- tad , ono slovenacko , ili indijsko ...eto , bilo , al` nisam znao sta je pa nisam uzeo ...i sad ima na KP ali lik puno trazi - 5000,00 preterao ga je ...cekam jeftinije ...inace , koga interesuju Tomos paljenja i jos kojesta, moze da ukuca MYRONS MOPEDS i u search TOMOS , ima zanimljivih stvari da se sazna ...
4 user(s) are reading this topic
0 members, 4 guests, 0 anonymous users