Jump to content

Zastita stop prekidaca

4 replies to this topic

#1 ZlajoX

Grunf u najavi

• Members
  • PipPipPip
  • 376 posts
  • MestoSremska Mitrovica
  • VozimSuzuki DR600 DJEBEL

Posted 13 February 2011 - 16:41

Kako uvek prilikom paljenja skutera moramo najpre pritisnuti bilo koju od kocnica pa tek onda dugme od startera meni se pojavio problem. Ovo je napravljeno tako iz bezbednosnih razloga, a funkcionise tako sto se prilikom aktiviranja stop svetla uspostavi kontakt koji je potreban da bi dugme startera moglo da ostvari kontakt sa relejom anlasera. Dosta nas prilikom paljenja koji na desnoj strani pritisce kocnicu na levoj strani tj. zadnju, pa tako i ja. Kod mene na toj strani stop prekidac se aktivira na 1/4 hoda rucice a tu rucica vec postaje tvrda i ne mogu da ga duzno nastelujem. Posto je to tako kako je desi mi se da nekad (najcesce) ne stisnem dovoljno kocnicu i ne aktiviram stop svetlo i pritisnem dugme startera i naravno motor nece da upali. Ja umesto da pustim dugme ja ga i dalje drzim i samo jace pritisnem kocnicu i motor upali (ovako nemojte paliti motor). Posto je na celom el. sistemu elektro pokretac (anlaser) najveci potrosac struje on ima ugradjen elektro magnet. relej koji sprecava grejanje instalacije i komandno dugme od pregrevanja, ali stop prekidac je namenjen samo aktiviranju sijalice stop svetla i u tom celom krugu on se prvi aktivira i posto je kontakt ostvaren kod njega ne moze da varnici kontakt, nego samo na dugmetu startera koji je predvidjen za malo jace otpore. Ja prilikom ovakvog paljenja zamenim zamenim mesta tastera i taj stop prekidac koristim kao primarni koji varnici i dolazi do gorenja kontakata i izgubim stop svetlo. Tako da na tu kocnicu vise ne mogu da upalim motor, a i kaznjivo je u saobracaju. Evo kako kod mene izgleda jedan stop prekidac.
Posted Image

Posted Image
Na ovoj slici cu vam pokazati jedan cilindricni mesingani umetak preko koga se ostvaruje kontakt i koji je pregoreo (slika je malo mutnija, slikano sa SMENOM 8).
Posted Image
Tu vidimo ovu crnu mrlju gde je doslo do pregrevanja i topljenja materijala. Mislio sam da to mesto kontakta nalijem kalajom, ali on je mnogo mekan i to bi brzo stradalo. Stvar sam popravio tako sto sam taj mesingani deo samo okrenuo i na mesta kontakta je dosao zdravi deo tj. nekoristen. Ali sam znao da ce opet prilikom mog nepravilnog paljenja to opet stradati, morao sam da smislim nesto. Najbolje resenje mi je bilo da negde na kont. tabli izvedem jednu kontralnu sijalicu koju bih povezao paralelno na izlazu stop svetla i koja bi mi davala signal aktivacije stop svetla i ja potom vrsim startovanje.
Kako ne volim da busim po motoru i budzim neke velike rupe, uzeo sam iz starog radio-kasetofona crvenu LED diodicu koja je imala funkciju pokazivanja mono/stereo. Na ovom crvenom delu iznad satova sam izbusio rupicu 3,5 mm i diodicu ubacio u nju.
Posted Image

Posted Image

Posted Image
I na kraju povezivanje na vodove do stop svetla, sa rednom klemom.
Posted Image
Sada prilikom paljenja vise nemam tih problema, jer dok crvena diodica ne prosvetli ne stiskujem dugme startera i na taj nacin cuvam stop prekidace od njihovog pregrevanja (smercovanja).
Posted Image
Ako neko od vas ne zeli da ovako nesto budzi po svom skuteru neka samo obrati paznju da anlasuje tek kada mu je aktivirano stop svetlo.

#2 Lenko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 783 posts

Posted 13 February 2011 - 17:05

To, Grumfe !!!

#3 perlx*

CCEB

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,294 posts

Posted 13 February 2011 - 17:26

A i bitno je da imas relej na obe kocnice. B) :)

Lepo uradjeno.

#4 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 13 February 2011 - 21:21

Bravo Zlajo, ideja do bola!
http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/sm225kx5.gif :)

#5 Lenko

Član

• Members
  • PipPipPip
  • 783 posts

Posted 13 February 2011 - 23:05

View PostBlack Adder, on 13 February 2011 - 21:21, said:

Bravo Zlajo, ideja do bola!
http://svet-skutera....tyle_emoticons/default/sm225kx5.gif http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/sign0188.gif
Adminu, ajde daj Zlaji tutulu Grumfa ! A kasnije Veliki Grumf. Naravno, ima i Grumf posmatrac, pocetnik itd. http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/sign0188.gif

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users