Problem oko zujanja u zadnjem delu prenosa kod kvačila postalo je u nekom trenutku zvčanje, pa neko krkljanje kao da vozim vršilicu a ne motor. Odlučio sam da ga ne vozim neko vreme jer više nije bilo bezbedno. Još mi fali da se prospem negde na asfaltu, a i brinuo sam da što ga više budem vozio veći kuršluz mogu da napravim. Bojao sam se da ne oštetim dekle ili da ne pukne neki zupčanik unutra i napravi šopsku salatu od prenosa.
Nabacim motor na stander, ispustim ulje, skinem rezonu, skinem točak i počnem da odvajam dekle prenosa. Zanimljivo, ali radovi su tekli bez ikakvih problema. Odradio sam to na brzaka. Prilikom odvajanja dekli ni sam više ne znam šta mi je prolazilo kroz glavu. Mislio sam da ću unutra zateći mleveno meso. Međutim, iznenađenje. Prenos kao da je juče sastavljen, a ovamo melje kao vršilica. Krenem da vadim zupčanik po zupčanik i na kraju pronađem gremlina. Banalna glupost da pravi toliko buke je neverovatno.
20170719_182551.jpg 1.52MB
22 downloads
20170719_182400.jpg 2.35MB
18 downloads
Evo u čemu je bio problem. Seger osigurač na primarnoj osovini je ispao iz ležišta, izvio se malo, olabavio i pravio taj odvratni zvuk.
Drugi problem je što se osovina pojela skoro za 1mm na strani gde ide ležaj u dekli i proizvodila dodatne vibracije i taj iritirajući zvuk mlevenja metal o metal. Zanimljivo je to da su svi ostali delovi ostali potpuno neoštećeni. Ni jedan semering ni ležaj nisam imao potrebe da menjam osim onog na primarnoj osovini. Ugradnja je tekla standardnom metodom. Pisali smo već ovde o tome. Osovina i ležaj u zamrzivač par sati, malo masti u ležište i ležaj upada kao u sir. Vraćene dekle, postaviću slike. Sipano ulje Ipone transmisija. Motor se preporodio. Ni kada sam ga kupio nije bio ovako tih u prenosu.