Jump to content

Peugeot Elyseo 50cc 2T - tuning

606 replies to this topic

#581 Lauda

Izgubio karburator

• Administrators
  • 5,756 posts
  • MestoBrčko / Novi Sad
  • VozimKeeway Focus
  • Cilindar:Malossi Sport 70
  • Auspuh:TG Trek
  • Karburator:Dell 19

Posted 10 August 2023 - 20:55

View Postmrgood, on 10 August 2023 - 11:08, said:

Znači onda po toj teoriji nijedan skuter ne može zaribati kada ga voziš nizbrdo nego samo uzbrdo. Oprosti, cijenim tvoje mišljenje i znanje ali meni ova izjava nema smisla.
Naravno da moze. Na nizbrdici cak imas i vece sanse da zariba ako peglas pun gas sa tankom smesom ili losim uglom paljenja.
Kod tebe je bio slucaj da posle duzeg przenja punog gasa na ravnom ili voznje uzbrdo se manifestuje problem. A poprilicno sam siguran da voznjom nizbrdo kada si testirao nisi mogao reprodukovati uslove i opterecenje agregata pod kojim je bio, kao i njegove komponente koje bi manifestovale tvoj problem.

Pazi, ja sam ti napisao moguce uzroke i probleme iz iskustva u dobroj nameri da pomognem da resis problem. Na tebi je kako ces to interpretirati...

#582 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 11 August 2023 - 06:21

Mario tu nema nikakvog ispusta na casici. Ovo su radili kinezi i nisu napravili ispust tako da to pada u vodu. Za slucaj da nije karburator barem cu imati original dell po odlicnoj cijeni od 85 €.

Vidjet cemo kad dodje karb i kada ga namontiram da li ce biti isto ili bolje.

#583 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 12 August 2023 - 08:38

Ok, nema smisla, razumem. Imao sam i neke prljavštine ispred čašice karba, na samom ulazu sa gornje strane, sa eser-kom i mikuni 16, ali se već ne sećam odakle i kako. Neki problem sa tim vakumskim ventilom je bio, pa sam improvizovao..

#584 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 12 August 2023 - 09:22

Ma ja sam to sve gledao i nije do toga, karb je cist. Po meni je to visina plovka odnosno nivo goriva je prenizak i ostaje bez goriva na punom gasu. Naravno, stelanje visine plovka nije moguce buduci da je to kinez i tu je sve plasticno.

#585 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 12 August 2023 - 09:36

E te zaliske sam jednom krivio, sa fenom za topli vazduh, tako sam štelovao..

Inače i Motoforce, a to je slično, ima taj problem sa niskim nivoom goriva, pisalo se to...čašicu sa ispustom za iskoristio od nekog dell-a, isto je to sve, od neke stock 12-ke..

#586 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 17 August 2023 - 19:17

Evo novi dellorto je montiran. Default dizna je bila 80 a zeger sam stavio na sredinu. Igla je A20 i primijetio sam da je puno tuplja od igle na kineskom karburatoru (ona niti nema oznake).
Imao sam srece sa diznom jer boja je ok, evo ovako otprilike (mada je u stvarnosti jos malo tamnija)
Ove cudne naslage na svjecici su radi toga jer uvijek vozim kratke dionice do posla i nazad od cca 4 km a i ulje je neko bezvezno sa Ine jer sam ga morao uzeti posto mi je kad sam nedavno kretao na posao pocela svijetliti lampica.
A sada ono najbitnije: skuter vise ne ostaje bez gasa uzbrdo, odlicno prima gas i ide kao i nekad. Znaci da je stvar bila u karbu kao sto sam i rekao a ne u struji.

Attached Files

Edited by mrgood, 17 August 2023 - 19:23.

#587 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 18 August 2023 - 06:53

Bravo meštre.. 4km je inače dovoljno, ako imaš gde da napržiš pun gas, ako su semafori i kratke ulice onda je sve jedno..

#588 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 18 August 2023 - 08:24

Ma nema se gdje napržiti ful gas dosta je gust promet ujutro. Ja kada sam testirao to je bilo predvečer pa sam mogao na nekim dionicama dati ful gas. Kada se potroši ulje gledat ću da stavim neku polusintetiku kvalitetnu unutra.

Edited by mrgood, 18 August 2023 - 11:05.

#589 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 293 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 18 August 2023 - 12:06

Ako skuter još uvek ima uljnu pumpu onda ide ful sintetika zbog viskoznosti.

#590 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 18 August 2023 - 12:16

Ima uljnu pumpu. Zašto full sintetika, koliko sam ja čitao za ovakav Malossi Sport kit idealna je polusintetika. Full sintetika ide na race skutere jer na ovakvoj mašini full sintetika ne može sagorit do kraja i stvara se depozit na glavi i čelu klipa.

#591 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 25 August 2023 - 08:29

Uzeo sam Motul Scooter Expert 2T.

Imam novi problem: naštimao sam smjesu na zagrijanom skuteru(naravno, kao i uvijek). Sve je super, odlično radi, spušta obrtaje, idealno je sve. Međutim, kada na tako naštelanom karburatoru odvozim cca 500m, ugasim skuter, odem npr. u trgovinu i vratim se, skuter neće da upali bez gasa. Ovo mi se na kineskom karburatoru nije događalo i jednostavno ne znam u čemu je trik.
Možda zna netko od vas?

#592 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 293 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 25 August 2023 - 09:48

To znači da karb nije dobro naštelovan. Verovatno neodgovarajuća pilotka.

#593 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 25 August 2023 - 10:35

Po nekoj logici kada tako ne želi upaliti na leru ima premalo zraka jer upali kada držim mrvicu gasa. Da li bi pomoglo da spustim iglu za jedan ili dva zuba?

#594 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 293 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 25 August 2023 - 10:44

Položaj igle nema veze sa tim. Igla počinje da igra ulogu u setupu od 1/4 otvora gasa.

#595 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 25 August 2023 - 11:24

Pa sta onda da radim?

#596 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 293 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 25 August 2023 - 15:10

Set pilot dizni poput ovog pa ponovno štelovanje. https://www.racing-p...p-511039-1.html

#597 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,770 posts

Posted 25 August 2023 - 21:24

Jer saug automatski ? Bimetalni ?

#598 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 26 August 2023 - 08:09

Cok je automatski, klasični dellorto. Cok radi jer ujutro skuter radi ubrzano i točno se čuje kad digne i spusti čok. Na kineskom karburatoru nije bio taj problem. Jučer sam upalio sa malo gasa i onda je nakon toga normalno radio. Očito je problem u tome da skuter nije dovoljno zagrijan a pošto je prevruće čok se ne pali.
Rješenje je paliti sa malo gasa ili se ići zezati sa pilotkama. Inače je karburator klasični PHVA sa ovim postavkama:
17,5 mm PHVA TS carburetor from Dell'orto, mounted with rubber flange
Main jet: 80 (6mm jet)
Idle jet: 38
Choke jet: 45
Needle A 20
Emulsion tube FA 211
Diameter carburetor: 17,5 mm
Connection intake manifold: 24 mm
Connection air filter: 35 mm

Edited by mrgood, 26 August 2023 - 08:10.

#599 sstorm

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 293 posts
  • MestoN. Sad
  • VozimSenda X-treme

Posted 26 August 2023 - 12:35

Rekao bi da mu je 38 pilotka velika. Ja bih probao da stavim broj 34-35. Imam takav 17.5mm Phva karb.

#600 mrgood

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,192 posts
  • MestoBribir
  • VozimPeugeot Elyseo 2T

Posted 27 August 2023 - 07:13

Ma necu se zezati s tim, cekao sam karburator tjedan dana. Dat cu malo gasa kad palim i to je to. Bitno da vise ne ostaje bez goriva na ful gasu.

Edited by mrgood, 27 August 2023 - 07:14.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users