Jump to content

Tuning freeja Miloševog druga

• This topic is locked This topic is locked
503 replies to this topic

#1 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 24 February 2011 - 23:46

U septembru 2009. sam kupio piaggio free koji je izgledao ovako:
Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Vozio sam ga do leta 2010,i onda se odlucio za tuning.Uz pomoc piaggio foruma(tj.perlxa)sam slozio ovaj setup:
Kit Stage6 sport pro 70cc Piaggio AC
Karburator Arreche 19mm
auspuh stage 6 pro replica piaggio
Radilica Motoforce evolution race sa punim polutkama
iglicasti lezaj stage 6
remen stage6

I onda sma pomocu vas(dok ste bili na skuteri.org)sve to slozio,al onda je zezao ovaj karb(perlx mi je odma reko da kupim dellorto,a ja kupio arreche i zajebao se)...stalno je prelivao,pravio probleme,pisalos e o tome na 20 strana,i onda kupim Dellorto TNT 19mm u motobikeu.
On me super sluzi,otkako sam njega stavio nisam ni svecicu skidao...Trenutno je ovaj setup:

Kit Stage6 sport pro 70cc Piaggio AC
Karburator Dellorto TNT 19mm
auspuh stage 6 pro replica piaggio
Radilica Motoforce evolution race sa punim polutkama
iglicasti lezaj stage 6
remen stage6
Rolnice motoforce 3.7g
oprugice kvacila motoforce plave

I na variomat sam stavio podloske 1.5mm,sad je start mnooooogo bolji,kais vise upada u variomat,a vise izlazi u zadnjim polutkama...znam da se ovo ne stavlja na piaggio masine,ali se meni pokazalo dobro...krajnju nisam merio sa i bez podloska,jer me i ne interesuje...sasvim mi je dovoljna,ali mi je mnogo bitnije ubrzanje.

To bi otprilike bilo to,na 1000km sam skidao cilindar,i imao je 0.2mm zazor na karikama...sto valjda nije mnogo...
Sad planiram da mu ugradim drag korman,ovaj brzinomer,i ovaj far od aeroxa u prenju masku...
Da,moracu i plovak da ugradim,posot on sad ima samo za rezervu,ja hocu da namestim da mi normalno pokazuje koliko ima goriva...
Za sve ovo ce mi biti potrebna vasa pomoc.

Evo je i jedna slika kako sad izgleda,dosta je prljav,a i farbanje mi je lose ispalo,ovo leto cu to da prepustim profesionalcu:
Posted Image

EDIT:Da,nisma napisao i da je na 450km pucao lezaj kod magneta,zato sto sam semering mnogo nabio.
Stavio sam ponovo SKF u stage 6 pakovanju...sad citam Mariovu temu o apriliji,i on kaze da lezajevi moraju da imaju lufta ako su dobro centrirani,a moji nemaju uopste...a akd sam sklopio nije radilica mrdala,onda sam malo cekicem lupao sa jedne is a druge strane dok niej pocela glatko da ide i to je to...el ce to vremenom smao da se nacentrira?

EDIT2:Umalo da zaboravim nove delove http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/imasPP.gif :
Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#2 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 25 February 2011 - 00:55

ja sam ranije uvek kuckao malo sa leve malo sa desne strane, u principu nije to opasno toliko koliko kada ležajevi nisu skroz u centru, okej okreće se ona lagano ali nema onog slobodnog prostora koliko C4 tolerancija predviđa, što znači da su oni uvek malo nategnuti... i zato propadnu pre vremena jer se kuglice konstantno rolaju u jednu stranu ležaja, a kada dođe to temperaturne dilatacije onda malo koče i gule cementaciju....

dakle kuckanje levo pa desno , sve dok se ne dovede u sam centar... sad ako nisu C4 onda neće klimati, recimo na C3 je malo teže osetiti taj luft, a na klasičnim ležajevima ga uopšte nema..

#3 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 25 February 2011 - 00:57

Pa zar od tolikih obrtaja,vibracija,grejanja,hladjenja nece sami da se dovedu u centar?

#4 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 25 February 2011 - 01:04

ne znam, moguće da hoće, a možda i neće, zavisi koja je tolerancija osovine radilice prema ležaju, ako su jako tesno naišli onda je malo verovatno...

meni je sad crkao SKF na strani variomata na devetki iz istog razloga...

#5 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 25 February 2011 - 01:10

auuuuuuuuu...pa moram onda da skinem variomat i proverim dals e klacka radilica...ako nema lufta sta da radim?

#6 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 25 February 2011 - 01:38

znaš sad celu tehnologiju, radio je cvele, radio sam ja, ima oba načina u faq, ne bilo ti teško rasklopi pa uvuci ponovo.... pitaj black-a za savet, znaš kako ide, stariji ljudi odmah savetuju itd...

#7 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 25 February 2011 - 01:49

Ma de sad da rasturam celu masinu...ako se desi da puknu ili tako nesto onda cu da kupim nove i da ih namestim kao ti,da imaju lufta...ionako sam ove nabijao sekiricom za stemovanje i 32 gedorom... http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/imasPP.gif

#8 PihTiJA

Specijalni član

• Members
  • PipPipPip
  • 201 posts
  • MestoBeograd

Posted 25 February 2011 - 08:40

Milose,je l' mozes da mi kazes gde si kupio ove tvoje rucice gasa?Bas su dobre. :P

#9 Zox036

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 324 posts
  • VozimSpeedfight 3 MHR

Posted 25 February 2011 - 09:16

bolje to uradi sada kad nije vreme za voznju.

#10 zoksi

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 861 posts
  • MestoNis

Posted 25 February 2011 - 09:41

To da li ce radilica da ima lufta u hladnom stadijumu zavisi od tipa lagera,kao sto je vec Mario napisao i to nemoj mnogo da te brine.
Drugo nakon stavljanja semeringa taj luf i ako ga je bilo je sada mnogog mnogo manji.

Najvaznije je da posle montaze radilica moze slobodno bez ikakvog kocenja da se okrece,ako ima i malo kocenja ne valja i onda treba kuckati da se radilica centrira da moze da se okrece bez problema.

Koliko ce lageri da traju zavisi i od samog bloka.

#11 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 25 February 2011 - 11:59

@Pihtija u motoboxu,oko 850din su...

A de sad da rasturam komplet masinu,pa kupujem nove lezajeve...a radilica je isla lako,onako je zaletis,a ona okrene jos 2-3kruga...i to sa semerinzima...
Ma ionako ljudi godinama vec samo tako kuckaju da se centrira,pa im nista ne fali,svi prelaze i preko 10.000 sa takvim lezajevima...ja mislim da i majstori tako rade...

#12 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 25 February 2011 - 12:13

ako se ne klimata radilica tj slobodno pokreće i ako lageri,m naravno u zavisnosti koji su, nemaju lufta ja ne vidim razlog zašto bi ti to sad sve rasturao opet?

#13 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 25 February 2011 - 12:39

pa ne vidim ni ja :)
A kad sam poslednji put otvarao deklu nije mrdala...al opet je to sa sve semerinzima,magnetom,variomatom...

#14 PihTiJA

Specijalni član

• Members
  • PipPipPip
  • 201 posts
  • MestoBeograd

Posted 25 February 2011 - 19:21

A gde si kupio ono plavo u brzinomeru (gde pise 0,10,20,30,40,50,60,70,80 km/h) ?

#15 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 25 February 2011 - 19:24

http://scooterclubbe...oterclubbeograd

Imas sve ovde,znaci odaberes koja ti se svidja,odneses u fotografsku radnju,kazes da ti urade u dimenzijama 123X91,iseces lampice,rupu za kilometrazu,i nalepis je preko...

#16 PihTiJA

Specijalni član

• Members
  • PipPipPip
  • 201 posts
  • MestoBeograd

Posted 25 February 2011 - 19:37

View PostMilos96, on 25 February 2011 - 19:24, said:

http://scooterclubbe...oterclubbeograd

Imas sve ovde,znaci odaberes koja ti se svidja,odneses u fotografsku radnju,kazes da ti urade u dimenzijama 123X91,iseces lampice,rupu za kilometrazu,i nalepis je preko...

E hvala ti druze. http://forum.pyrothe...tyle_emoticons/default/sign0188.gif

#17 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 25 February 2011 - 22:27

View PostMilos96, on 25 February 2011 - 12:39, said:

pa ne vidim ni ja :)
A kad sam poslednji put otvarao deklu nije mrdala...al opet je to sa sve semerinzima,magnetom,variomatom...
Čak ni to nije pravilo, ali provera ide obavezno sa skinutim magnetom i varijatorom, Samo da napomenem da sam imao slučaj da radilica nije imala ni mikrometra lufta, ležajevi se čuli do bola, po otvaranju ustanovljeno da nedostaje jedna kuglica u vencu ležaja a lufta nema!

#18 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 25 February 2011 - 22:30

Moja masina nema lufta,ne cuje se uopste,tako da ne vidim razlog da je otvaram...

#19 Milos'96

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 1,281 posts

Posted 28 February 2011 - 19:24

Sta mislite,el moze ovaj sat da se montira u freejevu plastiku?Malo mi previse zajebancije oko montiranja drag kormana,a ovaj sat mi se bas svidja:
http://shop.motobox....d&productId=471

Ja mislim da bi uz malo seckanja i gita mogao da ga uglavim na mesto...a kako ide oko povezivanja,gde vezujem obrtaljku,el km sat ide preko sajle,ili elektronski,el ima pokazivac goriva itd...

#20 Black Adder

Osnivač foruma

• Founder
  • PipPipPip
  • 1,859 posts
  • MestoBelgrade
  • VozimKymco People S50 2T, Peugeot Elyseo 2T 70cc. Malaguti Madison S250

Posted 28 February 2011 - 19:51

Povezivanje je specifično, najbolje da sačekaš Maria, on ima dosta iskustva sa Koso satovima. S druge strane, free ima dosta skučen prostor za sat, "sudara" se sa farom, tako da sam sumnjiv po pitanju prostora za isti. Moj ti je predlog da se malo pograš sa drag kormanom i postaviš sat sličan onom što je Zox036 postavio, a mislim da je i jeftiniji od ovog, koji mi se čini da je namenjen velikim motorima a uz to i ima i dostra reklamacija na rad istog pri brzinama većim od 150, pa sad ti vidi koliko ti free ide.
U svakom slučaju nije jednostavna ugradnja i povezivanje (seti se Mile-Sachsa i koliko funkcija nije kod njega radilo, te Mariove bravure da natera Koso da regularno radi). Ipak nije posao za laika.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users