Jump to content

vespa et4 300cc

325 replies to this topic

#261 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 17 March 2018 - 20:44

vespa je danas bila na stolu..
prvotni setap s koim je voženo prošlu sezonu izmjereno je 26ks na kotaču (nadam se da bude čovjek isprintal podatke i sa tog mjerenja i sa finalnog)
serijski injektor je protokom premali sad za ovaj setap,dok je od 500cc prevelik,tak da bude on stavil neki sa 210ml protokom koi je između ova dva navedena..
orginalni ecu 300 bil je mapiran,al onak napamet i to se vidlo da nije kak bi trebalo bit al je vozilo...veli ovaj čovjek kaj mapira sad ( otto from austria) da se čudi da se nije mašina raspala s tom mapom :D

pala je i kao pohvala za odrađen posel oko mehanike,veli čovjek da je već radil neke takve mašine sa kitom i glavom al da ni jedna nije bila ovak jaka i momentna,da se iznenadil...tak da isplatile su se sve sitnice i cake koje sam odradil u smislu dorade na kitu i glavi,ko i na ostalim dijelovima mašine..i eliminaciju nekih..
tak da ja sam i više nego zadovoljan sa poslom koi sam odradil,s obzirom na to da nisam nikad radil tak nešt i veliku većinu toga radil sam po nekoj svojoj intuiciji i logici i pokazalo se da sam išel u dobrom smjeru :D
na ecu je naprevljen immo off,tak da ne bude trebalo više imat ključ ni imobilajzer..

sljedeći vikend vespa stiže doma pa se bude radilo još na ciklistici i rami,treba se prednji kraj sredit tj spustit volan ( skratit stup na rami i stup na vilici),imam još nešt posla oko struje,planiram ubacit termoprekidač za ventilator,pošto sad ecu pali vent kad temp dođe na 105° planiram ubacit eksterni termoprekidač od karburator mašina,on pali vent na 97° i spušta na 93°c

nažalost slika nemam nikakvih,vlasnik motora je vozil vespu gore a nije se sjetil ništ slika

#262 Pita

Osnivač foruma

• Administrators
  • 8,124 posts
  • MestoNovi Sad
  • VozimAprilia Sr 70cc

Posted 17 March 2018 - 23:33

Odlično, za komplet odrađen posao do sada kao i za postignutu snagu...Bilo bi lepo da su odradili par slika kao i video...

#263 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 18 March 2018 - 00:52

to nije u nasoj moci niti nama na izbor nazalost..
kad je dopeljal vespu,bilo je tam vec 10 motora trkacih koi su cekali mapiranje,vespa je tjedan dana cekala da dojde na red,tak da sreca je da je uooce i uzel to covjek napravit..a njemu valjda nije na pameti slikat i snimat i gubit vrijeme na to,znam po sebi da se to ni meni neda radit veliku vecinu vremena,tak da jebiga..
bitan je kinacan rezultat i da se to odradi kak treba

#264 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 18 March 2018 - 07:42

Odlično, dakle dobio je nešto bolje od 26ks ako sam dobro razumeo. Dakle on je menjao usis i doveo do optimuma napajanja ? I na kraju postelovao i mapirao ?

Ako je tako onda nema komentara, čovek zaista radi posao profesionalno, čekamo da stigne natrag te info iz tvoje radione..

#265 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 18 March 2018 - 10:52

usis 350 sam ja slozil gore,on je nadodal tu neku zicu (znal budem kad vespa stigne i kad vidim dzek za ecu)..
stavil bude jos taj veci injektor pa onda izmapiral do kraja..
prijenos budem jos ja dostelal,veli da ima pad okretaja sad sa kratkim bijelim malossi centralnim,treba tvrdji

#266 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 18 March 2018 - 13:29

ako je imao 26ks na tocku to je brutala, to je skoro 35ks onako ugrubo... sada bi mora da pokaze vise svakako. Malo mi je cudno merenje protoka brizgaljki, ove manje brizgaljke za leader/quasar su oko 30cc/min a velike za master su oko 70cc/min, nezz koja je sad to mera 210?!

#267 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 18 March 2018 - 14:57

ma drugacije je mjerenje ono po manualima za isoitivanje injektora a drugacije to za protok..mislim da ovaj za 250/300 ima 180ml protok,neznam di sam videl to i zaboravil tocne podatke

#268 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 18 March 2018 - 15:12

u ovom postu pise austrijanac koi je slagal takav setap na svoju gts,krivo sam napisal,injektor je 215cc

Attached Files

#269 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 18 March 2018 - 15:56

da u pravu si, ovo 30cc ili 70cc uopste nije za jednu minutu vec za pola, druge su potpuno vrednosti...

#270 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 19 April 2018 - 22:05

eh..svašta se izdogađalo :D
prvo da ispravim krive informacije koje sam napisal (kakve sam i ja dobil,nažalost)

dakle,prije mapiranja vespa nije testirana,nakon mapiranja rečeno je da ima 27 konja i toe to..graf i ispis nismo dobili...
vlasnik vespe čul je za tog čovjeka ne baš dobre stvari pa nam se već svakaj počelo motat po glavi...

sreća u svemu je ta da stari njegov radi u firmi (KS Engineers) koja radi testno ispitni stol za bmw motore (testiranje vožnje,kočenja,snage itd)
tak da su vespu danas odvezli tam da ju testiraju..bilo je tam i inžinjea koi rade na razvoju i programiranju/mapiranju motora..
iznenadila ih je vespa,rekli su čak da ima više momenta nego neki veći motori
izmjereno je 27 konja na kotaču,grafove bude dobil sljedeći tjedan..
jedan od tih inžinjera tražile je da napišem sve mjere i tehničke podatke mašine,pa da mu bude on još izračunal sve i da se vidi gdi se kaj još more napravit da se izvuče snage (mnogo dobar momak :D )

ima nešto slika,ima i neki video,kad to dobijem budem zakeljil u temu

Attached File  Screenshot_20180419-190834~2.png   893.37K   22 downloads

Attached File  received_10211805587595387.jpeg   607.58K   23 downloads

#271 Yooalexandar

Član

• VIP
  • PipPipPip
  • 1,393 posts
  • MestoZemun
  • VozimVespa Et4

Posted 19 April 2018 - 22:06

Molim te mi reci da ima snimak sa testiranja :)

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk

#272 Razredni

(PoštarAca)

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 8,417 posts
  • MestoBeograd
  • VozimPIAGGIO

Posted 19 April 2018 - 22:34

Eee gde je Evropa a gde smo mi.. ovaj poligon i zanimanje je san svakog mladog coveka koji voli tuning...

Moram jos jednom da te pohvalim za svo umece i cake koje si izveo na ovom agregatu, mozda nekome nisu cifre bliske ali da napomenemo da je tih 27ks na tocku oko 35ks na radilici. Primera radi, stok vespa 272ccm³ ima nekih 17ks na tocku odnsno 23ks koliko i fabrika deklarise na radilici. Malossi kit precnika 75,5mm sa glavom sa velikim ventilima i force master jedinicom kontrole ubrizgavanja prema grafovima sa malossi shopa daje 23ks na tocku, to je blizu 30ks na radilici...

27ks na tocku, odnosno 35ks na radilici je ozbiljan rezultat i kada napomenemo da je masa vespe nesto malo preko 100kg, jasno je da odnos snage i mase postavlja ovu zver u kategoriju 2,9kg/1ks odnosno u kategoriju koja daje ubrzanje bolje od Tmax 550...

Cestitke jos jednom i moram da kazem da mi je bilo zadovoljstvo da pomognem projekat tehnickim savetima ali i da nam je izuzetno drago sto si odlucio da ovakav projekat bude prezentovan samo na ovom forumu!

Sa nestrpljenjem ocekujem neke snimke na kojoj cemo cuti zvuk motora i zelim puno srece u predstojecim takmicenjima!

#273 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 20 April 2018 - 00:07

View PostYooalexandar, on 19 April 2018 - 22:06, said:

Molim te mi reci da ima snimak sa testiranja :)

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk

ima ali je sniman malo iz daljega,ne vidi se zapis na kompu i tok mjerenja (imamo srece da su mu uopce dali slikat i snimat po tvornici jbg)
ali bice grafova tak da toe to..

btw,ovo na vespi je stari od vlasnika vespe,takodjer stef tj stefan :D
on je radil granu za vespu,grane one moje 360° i sve ostalo kaj se tice bravarskih radnji po sasiji..alu rezervar goriva,alu ekspanzionu posudu itd

@ razredni hvala za pohvale..
da, izvukli smo preko 50% vise snage u odnosu na stock masinu..nije to za bacit :D

#274 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 28 June 2018 - 22:35

bilo bi vrijeme da se malo i ja javim :D

bilo je raznih problema i akcija zadnje vrijeme,prvo budem napisal ovo zadnje kaj se izdogađalo..

prošlu nedjelju 24.6. bila je trka u križevcima,tu je vespa uzela prvo mjesto..

Attached File  IMAG1157.jpg   3.5MB   18 downloads Attached File  IMAG1159.jpg   2.47MB   20 downloads

ali nekakvih 4 kruga prije kraja pukla je grana auspuha i to na samoj flanđi di se šarafi u glavu..
bil je osjetan pad snage ali vespa je uspjela sačuvati 1. poziciju...

Attached File  IMAG1158.jpg   2.97MB   31 downloads

iiii malo distrakcije vozačima na samom startu :D

Attached File  36245014_10212228568729651_2682370697426108416_n.jpg   63.11K   29 downloads

#275 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 28 June 2018 - 23:08

prvi problem sam imal na prvoj test vožnji...krenem i vespa ide jebeno ali na 132kmh po gps počne lupat u blokadu...
austrijanac kad ju je mapiral stavil je blokadu okretaja na 8700 a nama treba cca 9300 kroz ubrzanje da bi to bilo to...
znači prva pušiona...
i tak vlasnik nosi opet ecu da ovaj pomakne blokadu okretaja..

pa da se vratimo malo na taj kobni četvrtak, 10.5. oko 6h popodne...
vlasnik došo po vespu i donesel ecu da montiramo,ali prije nego ju otpelja doma idemo ju još jednom isprobat na testnu dionicu..
prije nego sam stigel do kraja počela se gušit i krepala..i tak stalno...pa više nije htjela ni palit na kraju,izvukli smo akumulator...
vratili je nazad kod mene da sljedeći dan vidim kaj ne valja..
a trka u požegi je za 2 dana,dakle 12. i 13. 5.

sljedeće jutro prvo ispuštam ulje i imam kaj vidit

Attached File  IMAG0456.jpg   4.21MB   22 downloads

uglavnom kad sam skinul glavu i cilindar bilo mi je jasno da je klipnjača najebala
nisam nešt imal volje a ni vremena za slikanje,samo jedna slika pranja bloka i kad je sve bilo oprano
sljedeći dan je trka,treba druga radilica koih inače baš i nema polovnih za nabavit za te 300 mašine,ali nekim čudom sam uspjel iskopat kod frenda u servisu u zagrebu radilicu...onda je počela utrka sa vremenom..
pičili u zg po radilicu,kad smo sve obavili i kad sam došel doma sa dijelovima bilo je pola 10 navečer, i još je trebalo sve oprat od špene prije sastavljanja...

Attached File  IMAG0467.jpg   2.79MB   26 downloads Attached File  IMAG0468.jpg   3.6MB   21 downloads

u pola 4 u jutro vespa je bila kompletna i spremna za požegu..

ali veselje nije dugo trajalo,na treningu opet je stala i na kraju trka nije vožena...
kasnije sam opet sve rastavljal i ustanovil da je pukla kajla na magnetu...
kak se vidi,sjeban je utor za kajlu ko i konus na kraku radilice..

Attached File  IMAG0725.jpg   2.85MB   22 downloads Attached File  IMAG0728.jpg   2.46MB   19 downloads

Attached File  IMAG0729.jpg   2.38MB   18 downloads

onda nam nije ništ drugo preostalo nego da iz te 2 sjebane radilice napravimo jednu socijalnu pa kolko izdrži,izdržala je :D

Attached File  IMAG1009.jpg   3.61MB   19 downloads Attached File  IMAG1007.jpg   3.05MB   18 downloads

Attached File  IMAG1008.jpg   3.62MB   17 downloads

i tako je ona izdržala križevce,sad u nedjelju 1.7. trka je u novoj rači pa se nadam da bude i to izdržala...
trenutno smo u fazi nabavke kompletne druge mašine pa da se to sve presloži opet da bude kak se spada (dopizdilo mi više tolko rastavljanje te jebene mašine :D )

#276 Mario

Osnivač foruma

• Administrators
  • 20,769 posts

Posted 28 June 2018 - 23:41

nezahvalno baš, taman i kad znaš svaki šraf napamet gde i kako stoji, bude smorno da se uvek nešto ispravlja, jer nije to taj materijal koji bi trebao biti...

#277 francuz69

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 443 posts
  • MestoBeograd
  • VozimKymco Downtown 300

Posted 29 June 2018 - 07:39

A taman sam poceo da razmisljam gde je Steeef i sta mu se desilo?

#278 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 01 July 2018 - 09:48

steeef je postojan al dok nema kaj napisat "pametno" onda ne pise nikaj :D

zatrpan s poslom pa ne stizem nist..kad se guzva malo smiri budem aktivniji...

vratio se grale iz inostranstva pa bude valjda i on aktivniji ( i kod mene i kod sebe :D )

#279 francuz69

Član

• Normal Members
  • PipPipPip
  • 443 posts
  • MestoBeograd
  • VozimKymco Downtown 300

Posted 01 July 2018 - 10:36

Ako, ako, samo vi pisite, kod vas uvek ima sta zanimljivo za procitati...

#280 steeef

2t bb & 4t i.e.

• VIP
  • PipPipPipPip
  • 2,198 posts
  • Mestokc

Posted 02 July 2018 - 10:23

jucer nova raca,2 utrke i 2 prva mjesta

Attached Files

9 user(s) are reading this topic

0 members, 9 guests, 0 anonymous users