Suhy, on 17 February 2017 - 21:19, said:
Oprosti Mario ali ovo je meni malo pretjerivanje 40min na leru ?
Ako se skuter vrti 8000 okretaja u min i ako se vec nesto nije sijelo onda ce se to desiti odmah u startu. Razrada od 50km po meni sasvim dosta. Razrada je ono dok se ne upoznas sa novom masinom i dok nisi 100% siguran da je sve OK.
Kako to mislis po tebi? Pa postoje fabricke norme koje se postuju, nov Peugeot sigurno neces voziti pun gas odmah posle 50km, pise ti u fabrickom uputustvu da se ne dozira vis eod pola gasa prvih 1000km za nov skuter! Ok, ovde nije nov, bice novo-buseni cilindar i novi klip, vreme koje je potrebno da karike naprave sebi mesto u buretu stubline i blago uniste hon od 700mikrona je izrazeno u kilometrima, za gusane cilindre je to oko 400-500 kilometara razrade, jer naravno, radni rezim svih skutera nije isti. Za aluminijumske cilindre sa nickl-silicijumskom (nikasil) kosuljicom u kombinaciji sa tvrdo hromiranim karikama ta razrada traje krace, oko 100-200 kilometara a za visoko turazne racing agregate vaze neka druga pravila. Racing agragati prema svojim postavkama i setupu komponenti prenosa, paljenja, auspuha nisu predvidjeni za rad u tako niskim obrtajima razrade pa shodno tome, odredjene tuning kuce za svoje cilindre preporucuju razradu u mestu odredjene minutaze, recimo 2 x po 20minuta sa pauzom hladjenja od pola sata, pa ponoviti proces itd...
Dakle, po ko zna koji put, nije ovaj forum mesto gde cemo pisati nesto napamet ili po meni i po tebi vec argumentovati ono sto je propisano fabricki ili u slucaju homemade tuninga prema poznavanju materijala, zakona fizike i matematike.